Recenze odborníků

Nokia C6

Buďte si ještě blíž


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Nokia C6: hřebík do rakve N97 za poloviční cenu

C6 vypadá na hodně zajímavý mix. Jakoby Nokia sebrala ty nejlepší vlastnosti otestované už z jiných modelů a dala je všechny dohromady. Tak vznikl smartphone C6 s dotykovým Symbianem S60 páté edice (který Nokia od tohoto modelu označuje jako Symbian^1). Vzhled si propůjčil od Nokie 5800 Tube, výsuvnou mechanickou QWERTY klávesnici zkombinoval s dotykovým displejem na základě ohlasů z N97, ale tlačítka přeskládal do čtyř řad po vzoru E75 a nezapomněl ani na směrový kříž.

Aktivní barevný displej bude mít dobře známé rozlišení 360 × 640 bodů v širokoúhlém poměru 16 : 9. Také úhlopříčka zůstává nezměněna a stejně jako u 5800 dosahuje délky 3,2“. Tiskové materiály nehovoří o dotykové technologii displeje, takže se můžeme domnívat, že půjde o rezistivní displej, s kapacitním by se Nokia určitě ráda pochlubila.

Přítomnost QWERTY klávesnice se podepsala zejména na tloušťce přístroje, všechny rozměry jsou následující: 113 × 53 × 17 mm, hmotnost včetně baterie s kapacitou 1 200 mAh dosahuje už poměrně vysoké hodnoty 150 g. Volná uživatelská paměť v telefonu činí 200 MB, rozšířit půjde kartami microSD o dalších až 16 GB. 2GB exemplář paměťové karty bude dodáván jako součást balení.

Nokia C6 nabídne dlouhý výčet multimediálnách funkcí, včetně 5Mpx fotoaparátu s automatickým ostřením a bleskem, hudebního přehrávače, FM rádia a další výbavy, která je standardně součástí dotykové verze Symbianu S60. V tomto segmentu vyšší střední třídy očekáváme už plnou konektivitu, takže nebude chybět 3G včetně HSDPA, Wi-Fi, asistovaná GPS, 3,5mm AV výstup, Bluetooth 2.0 a připojení k počítači přes microUSB konektor.

Dočkáme se opět widgetů sociálních sítí přímo ze základní obrazovky a širokého spektra nástrojů pro e-mailovou komunikaci, včetně práce až s deseti osobními emalovými účty najednou. Dalším lákadlem Nokie C6 bude aplikace Ovi Mapy s bezplatnou pěší a automobilovou navigací. Kromě toho budou prostřednictvím Ovi Obchodu k dispozici ke stažení další aplikace a nástroje.

Nokia C6 se na trhu objeví v průběhu druhého čtvrtletí 2010. Předpokládá se koncová cena kolem 7 tisíc korun a pro začátek dvě barevné varianty: bílá a černá.