Recenze odborníků

Nokia E5

Praktický způsob, jak zůstat v kontaktu


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Nokia E5: levnější varianta E72

Celé trio doplňuje nejnovější přírůstek do rodiny Eseries – první jednociferný model Nokia E5. Klasický manažerský byznys smartphone poběží na platformě Symbian S60 3.2 a postavením v portfoliu se zařadí někam mezi E72 a E63. Novinka v sobě kombinuje manažerské funkce se všemi multimediálními schopnostmi a podporou sociálních sítí.

Displej se proti předchůdcům příliš nemění, opět půjde o aktivní barevný nedotykový displej s úhlopříčkou 2,4 palce a umístěním na šířku. V rozlišení 320 × 240 bodů zobrazí 262 tisíc barev. E5 nabude rozměrů 115 × 59 × 13 mm, bude tedy o 3 mm tlustší než E72. Také zpracování bude nejspíš o něco levnější, na E5 nenajdeme tak velké množství kovu. Hmotnost včetně baterie s kapacitou 1 200 mAh činí 126 g.

Stejně jako ostatní členové rodiny Eseries, bude také E5 vynikat v e-mailové komunikaci. Kromě současné podpory několika osobních emailových účtů (Yahoo, Hotmail, Gmail, Ovi Mail) se budoucí majitelé mohou těšit i na předinstalované aplikace podnikových poštovních serverů Microsoft Exchange a IBM Lotus Notes. Podobně široké možnosti nabídne E5 v komunikaci přes klienty instant messagingu.

Také E5 se může pochlubit kompletní konektivitou, ve které nechybí 3G včetně rychlých dat HSDPA (max. 10 Mb/s) a HSUPA (max. 2 Mb/s), GPS, Wi-Fi, 3,5mm AV výstup, Bluetooth 2.0 a microUSB. Multimédia zarhnují 5Mpx fotoaparát s LED diodou, hudební a video přehrávač, FM rádio s RDS. Ze speciálních byznys funkcí jmenujme alespoň zámek telefonu, dálkové uzamčení přístroje přes SMS nebo šifrovačku paměťové karty. V balení najdeme 2GB microSD, telefon si ale poradí s rozšířením až na 32 GB. Samotná vnitřní paměť přístroje činí 250 MB.

Jak Nokia slíbila, tak také plní. Od nynějška všechny nové přístroje, které obsahují GPS, budou již od začátku podporovat Ovi Maps s hlasovou pěší a auto navigací doživotně zdarma, výjimkou nebude ani E5. Na trh vstoupí v průběhu třetího čtvrtletí 2010 a na výběr bude rovnou z pěti barev: černá, bílá, modrá, hnědá a stříbrná. Konkurovat bude hlavně Nokii E72 z vlastní stáje, která má sice prémiové zpracování ale taky o hodně vyšší cenu.