Recenze odborníků

Nokia X3-02 Touch and type

Klasický telefon s dotykovým displejem


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Dotykové displeje byly ještě nedávno vyhrazeny především pro chytré mobilní telefony a elitní komunikátory, to se však postupně mění. Velcí výrobci v rámci konkurenčního boje usilují dodat na atraktivitě i svým níže postaveným modelům, a jednou z možností, jak kýženého cíle dosáhnout, je právě jejich obohacení o možnost dotykového ovládání. Tímto směrem zamířila nově i Nokia, která těsně po polovině srpna představila první dotykový mobilní telefon vybavený uživatelským prostředím Series 40. Novinka s označením X3-02, nesoucí též název X3 Touch and Type, poskytne kromě dotykového displeje i komfort pro psaní, nechybí totiž hardwarová klávesnice. Vzhledem k tomu, že se jedná o model určený i pro evropské trhy, určitě nebude na škodu si jej zblízka prohlédnout.

Úvodem je třeba říci, že dotykové Nokie, postavené na platformě Series 40, nejsou úplnou novinkou - již nějaký čas nabízí finský výrobce na čínském trhu například model Nokia 3208c. Ta ovšem ještě využívá k ovládání dotykové pero, zatímco novinka, hlásící se číselným označením k odkazu hudebního vysouvacího modelu X3, má již uživatelské prostředí uzpůsobené pro ovládání prsty. Protože však dotykový displej s úhlopříčkou 2,4 palce není zrovna pohodlný pro psaní, nechybí ani klasická alfanumerická hardwarová klávesnice, umístěná pod displejem. Má poněkud netradiční rozložení kláves ve čtyřech vodorovných i svislých řadách. Nechybí mezi nimi tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače a pro přístup k SMS.

Telefon vyvedený v černé, modré, červené, růžové a bílé barvě, se může pochlubit veskrze kompaktními rozměry – s tloušťkou 9,6 milimetrů se jedná o jednu z nejtenčích Nokií. Kryt telefonu je vyroben z hliníku a snad i díky tomu činí celková hmotnost přístroje pouze 78 gramů. Navzdory tomu nepostrádá jeho výbava nic důležitého. K dispozici je jak pokrytí všech pásem GSM, tak i podpora pro 3G sítě a datové přenosy HSDPA a HSUPA, nechybí ani Bluetooth nebo možnost připojení k internetu přes WiFi. Multimédia zastupuje 5 Mpix fotoaparát bez blesku a díky 3.5 mm audio konektoru si budete moci vychutnat i poslech hudby či FM rádia přes sluchátka. Snad jediné, co zde chybí, je navigace.

První „hloupá“ Nokia s dotykovým displejem, nesoucí název X3-02 nebo též X3 Touch and Type, se začne prodávat ještě během podzimu a vzhledem k velice slušné výbavě nepřekvapí, že její cena se bude pohybovat na lehce vyšší hladině – u nás by mělo jít o sumu okolo 3800 Kč včetně daně z přidané hodnoty. Za podobnou cenu v současnosti dostanete i dotykový symbianový smartphone Nokia 5230, který na jedné straně nemá WiFi, naproti tomu je ale vybaven GPS navigací. Je jen na Vašich prioritách, čemu dáte přednost.

Technické parametry mobilního telefonu Nokia X3 Touch and Type:

Rozměry: 106,2 x 48,4 x 9,6 mm

Hmotnost: 78 gramů

Displej: 2.4“ dotykový TFT, rozlišení 240 x 320 pixelů, 262 000 barev

Sítě: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz

Paměť: interní 50 MB, podpora microSD karet až na 16 GB

Konektivita: microUSB, 3.5 mm audio konektor, Bluetooth 2.1, WiFi 802.11 b/g/n

Přenos dat: GPRS a EDGE třída 33, Bluetooth, WiFi, HSDPA (10.2 Mbps), HSUPA (5,76 Mbps)

Fotoaparát: 5 Mpix, 4 x digitální zoom, QVGA videosekvence

Multimédia: hudební a video přehrávač, FM rádio, podpora pro sociální sítě

Další výbava: alfanumerická klávesnice, internetový prohlížeč Opera Mini

Baterie: Li-Ion 860 mAh, výdrž 5.3 (GSM) / 3.5 (3G) hodin hovoru, až 25 hodin poslech hudby, až 6.8 hodin přehrávání videa, až 17 dní v pohotovosti