Recenze odborníků

Nokia 500

Rychlý a pestrobarevný


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Nokia 500 pokračuje v řadě levných dotykových smartphonů s navigací, díky kterým si u nás Nokia mezi dotykovými telefony drží obrovský podíl. Jaká je?



Nokia 500 byla představena prvního srpna a na českém trhu už se nějaký ten pátek zabydluje. Hned na úvod musím zmínit, že se jedná o první Nokii se Symbianem Anna a zároveň jedno gigahertzovým procesorem. To je asi taková nejzásadnější charakteristika, a od modelů Nokia 5230 a C5-03, které má postupně nahradit, je to skutečně velká skok. Ale bohužel jak zjistíte dále, taktovací frekvence není všemohoucí.



Vyberte si barvu podle nálady



Začnu rozměry, které jsou 111,3 × 53,8 × 14,1 mm, hmotnost je 93 gramů. To znamená jediné: lehčí telefon se Symbianem aktuálně není, protože i nejmenší Nokia 700 má díky kovu o tři gramy víc. Tady žádné luxusnější materiály nečekejte, jedinou konstrukční specialitou je zadní kryt, který je částečně vidět díky bradě i zepředu.



Tím směřuji k jedné z příjemných stránek telefonu, a tou jsou výměnné zadní kryty. Hned v balení naleznete 3 barevné varianty, které lze libovolně střídat díky kvalitní konstrukci mechanismu nasouvání zadního krytu. Jakmile pevně zajede do svých drážek, tak s ním nehnete. Nikde se neobjevuje vrzání nebo nepříjemné prohýbání krytu. Červený a modrý kryt jsou možná zajímavé barvou, avšak černá má pogumovaný povrch příjemný do ruky, zabraňující vyklouznutí.



Přední strana je osazena displejem s úhlopříčkou 3,2 palce, které známe z předchozích modelů Nokia. Rozlišení se také nezměnilo (640 × 360 bodů), displej je běžného typu TFT s 16 miliony barev, avšak technologie snímání dotyku je kapacitní. To je oproti předchozím telefonům s méně citlivým displejem opět zásadní vylepšení. Některá konkurence je co do rozlišení i kvality displeje lepší, avšak srovnáme-li se staršími displeji, které Nokia používala, jednoznačně lze tento displej označit jako dostatečný pro dané určení telefonu. Pozorovací úhly jsou na displej TFT dobré a neomezují při běžném používání. Celá část s displejem je překryta patrně plastovým sklíčkem, jehož úroveň tvrdosti odolává proti běžným oděrkám, ale při přímém srovnání s ještě pevnějším Gorilla Glass v N8 je znát rozdíl v neprospěch testovaného modelu.



V horní části sklíčka je otvor s reproduktorem a senzory přiblížení a okolního osvětlení. Dole je malá dírka s mikrofonem umístěná těsně nad červeným sluchátkem. To je spolu se zeleným sluchátkem a tlačítkem pro menu v jednom bloku, stisk je jistý a zajímavostí je zrcadlový povrch viditelný bez aktivního podsvícení. Ti pozornější si všimnou dvojité funkce červeného tlačítka, které slouží i k vypínání/zapínání. Aby byl výčet kláves kompletní, zbývají nám dvě, respektive tři klávesy na pravé straně. Jedna je běžná kolébka hlasitosti a pod ní klávesa pro zamčení displeje. Jak vidno, vytratila se nám klávesa spouště fotoaparátu.



Pod zadním krytem je ukryta baterie Nokia BL-4U s kapacitou 1 110 mAh. Určitě se budete ptát, jaký vliv má 1 GHz procesor na výdrž. Výdrž je možná překvapivě stejná jako u jiných podobných modelů Nokia, a samozřejmě je závislá od četnosti a intenzity používání. Při nižší zátěži sem se dostal bez problémů na 3 dny, zatímco při celodenním náročném (a online) používání je výdrž poloviční.



Znáte fóny?



Fotoaparát? Budu velmi stručný: bez autofokusu, s rozlišením 5 megapixelů a dokonce chybí i přisvětlovací dioda. Nečekejte žádné zázraky. Toto je typický příklad chybného manažerského rozhodnutí, které se díky nakoupení obrovského množství špatných komponent s Nokií táhne už několik let. Fotky jsou zašuměné, a to bez téměř bez ohledu na světelné podmínky. Na focení makro fotek nebo snad dokonce textů zapomeňte, když už, tak je lepší mít fotografii menší, ale být od textu alespoň 50 cm. Na druhou stranu, pokud budete fotit spíše na delší vzdálenosti, fotky z telefonu nejsou zas tak špatné. Telefon natáčí i video, ale pouze v rozlišení VGA (640 × 480 pixelů), zatímco ostatní nové Symbianové kolegyně zvládají HD rozlišení 720p.



Nokia 500 se také chlubí velice hlasitým reproduktorem s hlasitostí 102 fónů. Jeho kvalita je ale průměrná a zaostává za hudebními modely stejné značky, například Nokií X2. Vlastní sluchátka můžete připojit přes 3,5 mm jack. Pod zadním krytem je ukryt i slot pro paměťové karty microSD. Karta však není součástí základního balení a to proto, že telefon disponuje ještě integrovanou 2 GB pamětí. To sice není mnoho, je to však příjemným bonusem a vždy si můžete dokoupit až 32 GB další paměti.



Co dalšího je součástí prodejního balení? microUSB kabel, nepříliš kvalitní headset Nokia WH-102, velice stručná uživatelská příručka (tu podrobnou najdete v telefonu) a nabíječka Nokia AC-8 s klasickým 2 mm konektorem. Telefon ale zvládne nabíjet i přes microUSB.



To už se trochu dostáváme ke konektivitě, kterou doplňují ještě bezdrátové technologie Bluetooth a WiFi, telefon disponuje i sítěmi třetí generace. Kritickou funkcí je podpora GPS, protože Nokia na navigaci jakožto přidané hodnotě u levných dotykových telefonů hodně lpí. Nokia 500 ji doplňuje ještě o podporu elektromagnetického kompasu, což výrazně usnadní pěší navigaci v úzkých uličkách. Bohužel ale chybí NFC.



Rychlost, připojení a zábava, skutečně?



Rychlost, připojení a zábava, to jsou slova Nokie, kterými charakterizuje tento model. Symbian nikdy příliš rychlý systém nebyl, a když Nokia nedotykovou verzi odladila, s příchodem dotykových modelů jsme se vrátili do dob dřívějších. Pomalé procházení menu, pomalost aplikací a obzvlášť prohlížeče webu. Nový model reaguje na výtky a přináší rovnou procesor taktovaný na frekvenci 1 GHz ve spojení s 256 MB operační paměti.



To jsou na telefon střední třídy papírově výborné hodnoty. Ovšem pozor, Nokii 500 chybí samostatný grafický čip, a tak to ve výsledku s 1 GHz procesorem není zas taková sláva. Výkonný hardware je totiž k ničemu, když vývoj softwaru zůstal v pozadí, a přesně toto platí o Nokii 500. V jejích útrobách je sice Symbian Anna, o kterém se vše podstatné dozvíte v předcházejícím článku, avšak novější modely už přichází rovnou s verzí Belle, která je podstatně inovativní a modernější. A už první zkušenosti říkají, že tady 1 GHz procesor systém naplno využívá.



Doufejme tak v co nejrychlejší uvolnění aktualizace, protože současný systém jakoby nedokázal naplno využít výkonného procesoru. Sem tam na vás prostě pořád vyskočí hláška o nedostatku paměti, trhá se i procházení otevřených aplikací a zejména integrovaný webový prohlížeč. Občas je telefon třeba i restartovat. Na druhou stranu, zoomování dvěma prsty je plynulejší, vyšší výkon je poznat i na náročnějších aplikacích jako je třeba Opera Mobile nebo Nokia Mapy. Zde je to znát skutečně dost, načítaní, prohlížení mapy i výpočet trasy je výrazně rychlejší, než na starších modelech. Berte tak gigahertzový procesor zejména jako výhodu do budoucna, protože u Symbianu Belle se bude skutečně hodit.



Úspěch zaručen



Ačkoliv se to leckomu nemusí z testu zdát, Nokia 500 se opravdu povedla. Vezmeme-li v úvahu aktuální cenu, zaměření telefonu a situaci na trhu, Nokia přišla s modelem, který může prorazit a porazit své konkurenty. Zůstává věrná klasickému konceptu, takže současní uživatelé nebudou zaskočeni, a přidává spoustu na první pohled nezajímavých, ale důležitých vylepšení.



Výměnné kryty v různých barevných variantách potěší teenagery a ženy, v černé barvě telefon ale zastane i reprezentativní funkci. Gigahertzový procesor, kapacitní displej, plnohodnotná navigace, 3G sítě a WiFi. Díky tomu snadno překousnete mouchy jako chybějící autofocus, diodový blesk a na těch pár měsíců i ne zrovna ideální software.