Recenze odborníků

Nokia 700

Nejmenší smartphone


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Sympatická novinka se Symbianem Belle má skvělou výbavu, příkladnou konstrukci a štíhlé křivky. Nechybí jí rychlá data, 5Mpx fotoaparát či NFC.



Nokia 700 je jednou z trojice nejnovějších finských smartphonů běžících na novém operačním systému Symbian Belle. Mezi sestrami 600 a 701 je tou nejpěknější. Zatímco 701 byla kopií modelu C7, 700 je originálem. Novinka nás zaujala příjemnými rozměry, vyspělou výbavou či kvalitní konstrukcí.



Hned první setkání s 700 proběhne za povznesené nálady. Zjistíte totiž, jak je příjemně drobná a tenká, přitom jde o bohatě vybavený smartphone. Konstrukce tenká necelých 10 mm váží jen 96 g. A to je zadní kryt a rámeček konstrukce z hliníku. Nokia se chlubí tím, že jde o nejkompaktnější smarpthone současnosti. Důkazem je její objem 54 097 mm3, který můžeme srovnat třeba s iPhonem 4 s 61 065 mm3 nebo Sony Ericssonem Xperií Mini s 73 216 mm3.



Skvělý displej



Výrobce rovněž láká ke koupi zmínkou o ekologii, tělo totiž vyrobil z recyklovaných a tzv. bioplastů. Testovaná černá varianta pozornost zbytečně neláká, ovšem Nokia 700 se vyrábí i v bílé, červené a modré barvě.



Čelní stranu obsadil menší 3,2" AMOLED displej s rozlišením 360 × 640 bodů s kapacitní technologií a perfektním podáním černé barvy ClearBlack. Velikost je ještě menší než třeba u N8 (jejích 3,5" se dá ještě slušně využít), takže se na velké pohodlí například při surfování a psaní textů nechystejte. Díky AMOLED ušetříte nějakou tu energii, i když v úsporném režimu mohou stále svítit na displeji hodiny. Panel má nicméně výborné pozorovací vlastnosti, jeho barevnost je na skvělé úrovni a vzhledem k menší 3,2 palcovou úhlopříčku je na pohled velmi jemný.



Zvětšit video



Polarizované sklíčko Gorilla Glass kryjící displej ve spodní části obsahuje trojici tlačítek ve vyvýšeném pruhu. Barvy „sluchátkových“ tlačítek se rozsvítí po aktivaci displeje. Prostředí klávesa Menu umí dýchat v nečinnosti a poblikávat jako upozornění na nové zprávy a hovory. Dlouhým stiskem středního tlačítka spustíte manažera běžících aplikací. Za hardwarová tlačítka hovorů jsem rád, používají se mi intuitivněji, než ta na displeji, hovory se dají řídit samozřejmě oběma způsoby, je to na vás.



Tělo z hliníku



Zcela netradičně výrobce umístil hlasitý reproduktor, ten je totiž pod mřížkou ve spodní části pod tlačítky. Zkrácení horního plastu vypadá efektně, stejně jako samotná tmavá mřížka. Hlasitost reproduktoru je slušná, prokreslení hudby spíše průměr.



Při pohledu zboku zjistíte, že přední strana je kratší než ty zadní. Zkosená vrchní a horní část se určitě bude líbit. Nahoře se nijak neschovávají kontektory microUSB, 2mm nabíječky a 3,5mm jacku. Pravý bok zůstal holý, napravo se rozložila tlačítka hlasitosti a ovladač spouště. Hodně potěší tlačítko zámku mobilu, Nokia tady vhodně upustila od posuvníků. Lesklá tlačítka moc nenarostla, tenké jsou něco přes milimetr, spoušť má třeba jen 5 mm na délku. Ale i tak díky za ni.



Zadní straně dominuje hliníkový kryt s kartáčovou povrchovou úpravou, takže otisky zas až tak ochotně nechytá. Jasné označení nás přivede k čočce 5Mpx fotoaparátu s jedinou zábleskovou LED diodou. Ta se umí podržením tlačítka zámku rozsvítit jako baterka. Vnímaví čtenáři už tuší, že Nokia 700 opět postrádá klasický autofokus, takže na focení textů a detailů se moc nehodí, co více dodat. Útěchou mohou být natočená HD videa v kvalitě 720p při poměru 16:9 a 30 fps.



Odklápěcí kryt baterie na svém místě drží dokonale, schovává menší baterii BP-5Z s kapacitou 1 080 mAh. Po jejím vyjmutí se teprve dostanete ke slotu microSD a SIM karty. Nokia 700 se prodává bez microSD karty, testovaný kus bez potíží pracoval s microSDHC 16GB Verbatim class 10. Kartou se navyšuje 2GB uživatelská paměť. Je zřejmé, že výdrž mobilu se odvíjí od jeho používání a zejména datových přenosů. Takže není problém dobíjet denně i jednou za dva tři dny. V krabici najdete síťovou nabíječku s 2mm konektorem, nabijete i microUSB kabelem z počítače.



Drobek s NFC



Nokia 700 přišla s nezbytnou výbavou, v níž nechybí 1GHz procesor. Výborně je připravena na datové přenosy, nepřekvapí Wi-Fi, Bluetooth 3, podpora 3G sítí s HSPA. Přítomnost GPS s elektronickým kompasem a asistovaným startem, které můžete využít s bezplatnou turn-by-turn navigací Nokia Mapy, zřejmě nikoho nepřekvapí. Nokia 700 však bude lákat i na integrované NFC, díky čemuž ji budete moci využívat nejen na platby v obchodě, ale i na synchronizaci či posílání obrázků.



Ať to vyzní jakkoli, Nokii 700 prostě procesor s taktem 1 GHz bohatě postačí. Nový systém Symbian Belle je totiž propracovaný od úplných základů. Jeho svižných chod a rychlé reakce jsou proto samozřejmostí. Nokia v této oblasti postoupila mílovými kroky vpřed. Kdyby takto vypadal Symbian před pár lety, dnešní trh s mobilními telefony mohl vypadat úplně jinak. Pro Nokii bude nyní velmi těžké bojovat s konkurencí a přesvědčovat uživatele, kteří mají vůči Symbianu často nemalé předsudky.



Symbian Belle se od Symbianu 3 a Anny odlišuje hlavně přítomností notifikační lišty, kterou si stáhnete z horního okraje displeje. Také se nabízí volba libovolného rozmístění ikonek po displeji a to odděleně ve vertikálním i horizontálním zobrazení. Přidalo se hned několik možných ploch na šest, takže se určitě vejdete se všemi často používanými widgety.



Svižnější Belle



Hlavní nabídka přejímá od nastavené tapety na pohotovostním displeji pozadí, její ikony se ukazují jako nekonečný seznam pod sebou. V dlouhém seznamu se můžete rychle orientovat ikonou lupy, kdy se postupným psaním názvu aplikace seznam filtruje. Telefon vykazuje příjemnou svižnost při procházení, problémem nejsou stovky fotografií a MP3, nezasekávají se animované přechody, potěší plynulé otáčení fotografií, stále však jen jedním směrem na levý bok.



Velikost displeje se ukáže jako nepříliš pohodlná při psaní textů. Hlavně zobrazená klávesnice na výšku nabídne titěrná tlačítka a naležato to není o moc lepší, o překlepy není nouze. Pro psavce to mobil moc není, jde o daň za sympatické rozměry celé konstrukce 700.



V oblasti multimédií není novince mnoho co vytýkat. Integrovaný 3,5 mm jack umožní k přístroji připojit prakticky jakákoli běžná sluchátka. Vnitřní 2GB paměť zařízení lze rozšířit pomocí paměťových karet, ty se však vkládají pod baterii. Ve výbavě samozřejmě nechybí hudební přehrávač, FM rádio s RDS či videopřehrávač. FM vysílač jako u některých jiných symbianových Nokií bychom však hledali marně.



V nabídce telefonu najdeme i několik her. Samozřejmostí je bohatá podpora pracovních a kancelářských aplikací. Softwarové nedostatky lze vyřešit doinstalováním aplikací třetích stran pomocí internetového obchodu Nokia Store. Stran bezplatné navigace stojí za to zmínit, že navigování v autě moc pohodlné není, na malý displej se totiž díváte z velké vzdálenosti. Pro pěší účely však nemáme výhrady.



Minusů je málo



Nokia 700 disponuje fotoaparátem s rozlišením pět megapixelů. Fotoaparát není vybaven automatickým zaostřováním, v nabídce je jen takzvaný full-focus. Tento fakt budou zřejmě více uživatelů považovat za velké mínus, fanoušci ostrých fotek moc spokojeni nebudou. Potěší alespoň přítomnost LED diody.



Nokia 700 je velmi šikovný, štíhlý a dobře vybavený smartphone. Potěší kvalitním displejem, velmi dobrou konstrukcí i vyspělou výbavou. Její velkou devizou je také Symbian Belle, který může konečně konkurovat jiným platformám. Chválíme implementaci technologie NFC, kterou zatím spíše než k bezkontaktním platbám využijete k párování s ostatními NFC telefony nebo příslušenstvím. Mezi nedostatky Nokie 700 rozhodně patří fotoaparát bez autofoscusu a svým způsobem také až příliš titěrný displej. Proto si ovládání telefonu před jeho případnou koupí raději vyzkoušejte.