Recenze odborníků

Nokia Lumia 800 16GB

Amazing Everyday


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Obrázek 6
Obrázek 7
Obrázek 8
Obrázek 9
Nokia Lumia 800 – první pojablečná revoluce [recenze]



Nokia Lumia 800. V České republice v současnosti není kontroverznějšího telefonu. Války v diskusích připomínají uvedení každého nového iPhone, kdy zarytí zastánci ladění a šťourání se v telefonu sborově volají, že to či ono Lumia 800 či iPhone neumožňují, což si naopak zastánci „it just works“ přístupu nenechávají líbit. Je Lumia 800 opravdu tak špatná, jak často volají uživatelé svobodného operačního systému, nebo je naopak skvělá, jak volají zastánci použitelnosti? To se dočtete v této recenzi. Pokud ovšem bažíte po vyzdvihování počtu jader a čísel na papíře, tak zřejmě můžete přestat číst. Recenzi jsme zaměřili na skutečnou použitelnost telefonu.



Etalonem industriálního designu je Apple se svým iPhone. Někteří výrobci se jej snažili kopírovat a design iPhone napasovat na levné plasty. Až Nokia se svým telefonem N9 ukázala, že jde udělat skvělý industriální design, aniž by bylo nutné kopírovat konkurenci. Nokia při návrhu svého telefonu zvolila vlastní cestu. Místo levných plastů či hliníku zvolila jednolité polykarbonátové tělo, které zaručuje, že nikde nebude nic vrzat a že telefon se tak snadno nepoškrábe. Volba jednolitého polykarbonátu se projevila na papírové hmotnosti, která u Lumie 800 sice činí 142 gramů (pro srovnání: Samsung Galaxy SII váží 116 gramů, Galaxy Nexus 135 gramů, nejblíže se této hmotnosti blíží iPhone 4S, který váží 140 gramů). Ačkoliv papírově hmotnost vypadá strašidelně, telefon rozhodně kapsu neurve a dobré rozložení hmotnosti znamená, že pocitově váží méně.



Právě snaha o jednolitost konstrukce ovšem způsobila některé drobnosti, kde je zřejmé, že použitelnost telefonu ustoupila designu. Pravděpodobně největším problémem je krytka microUSB konektoru, kterou jsme kritizovali už i v případě Nokie N9. Krytka je umístěna na horní straně telefonu a není zasouvací, jako je tomu v případě například Samsungu Omnie 7, ale vyklápěcí. Znamená to, že si při každém nabíjení musíte dávat pozor, abyste o otevřenou krytku nezavadili, protože byste jí mohli snadno ulomit. Největší problém se pak vyskytuje, pokud máte telefon v kolébce v autě na šířku a chcete si zapnout navigaci. Nabíjecí kabel tak prakticky leží na otevřené krytce, což nepůsobí moc bytelně. Pozitivní je, že Nokia zřejmě tento nedostatek zjistila, takže Lumia 900 již tuto otvírací krytku nemá (zatím je Lumia 900 k dostání pouze v USA).



Druhou drobností, kde Nokia ustoupila designu a zejména marketingu, je plíšek na zadní straně, který zdůrazňuje čočku fotoaparátu a využívá „brandu“ Carl Zeiss. Tento plíšek se totiž snadno poškrábe a i přesto, že s Lumií 800 zacházím v rukavičkách, jsou na něm již patrné škrábance. Umístění tohoto plíšku je ovšem logické, neboť optika Carl Zeiss má stále jméno a někteří lidé se podle této značky orientují při výběru fotoaparátu či fotomobilu a jsou zvyklí, že je jméno tohoto výrobce uvedené přímo na optice. Zároveň taky musím dodat, že bez plíšku zdůrazňujícího fotoaparát by zadní strana vypadala chudě a telefon by nepůsobil designově tak, jak působí.



Ze začátku jsem si také nemohl zvyknout na to, že veškerá tlačítka jsou senzorová. Z iPhone jsem byl zvyklý, že pokud telefon leží na stole, stačí jen nahmátnout tlačítko Home a tím se telefon probudí a vidím tak veškeré notifikace. U Lumie 800 je ovšem třeba nahmátnout tlačítko Power, které je umístěné na pravé straně, což fakticky znamená zvednout telefon ze stolu. Po pár dnech jsem si ovšem zvykl a dnes mi to již přijde OK. Někomu (zejména uživatelům iPhone) to ovšem může vadit.



Kromě těchto drobností je však dále z telefonu jasné, že Nokia při návrhu přemýšlela. Reproduktor pro hlasitý odposlech je logicky umístěn na spodní straně telefonu, takže pokud chcete uspořádat hlasitý či konferenční hovor, telefon může ležet na stole. Nehrozí tedy to, jako v případě Samsungu Galaxy SII či v případě Samsungu Omnie 7, že byste museli při hlasitém odposlechu telefon držet v ruce (protože když jej položíte displejem dolů, abyste slyšeli protistranu z reproduktoru umístěného vzadu, neslyší vás protistrana a naopak). Lumia 800 též obsahuje HW tlačítko na spuštění fotoaparátu, což znamená, že i v případě zamčeného telefonu jste schopni do několika sekund fotit. HW tlačítko fotoaparátu je požadavkem MS na Windows Phone telefony, není tedy unikátní pro Lumii, ale najdete jej i na jiných Windows Phone telefonech.



V některých recenzích se můžete dočíst, že tlačítka hlasitosti a zapínání jsou hůře stisknutelná a neposkytují dostatečný feedback, že jste je zmáčkli. S tímto problém jsem se v době testování nesetkal, nebo jsem jej nezaznamenal. Tlačítka hlasitosti a zapínání se mi zdají umístěná logicky a poskytují podle mého názoru naprosto dostatečný feedback.



U některých telefonů (zejména Samsung Omnia 7) jsem se setkal s tím, že senzorová tlačítka mají dotykovou plošku posunutou více směrem k Home, takže člověk občas omylem stlačil například tlačítko Vyhledávání, když si nedával pozor. U Lumie 800 nic takového nehrozí a vše je precizní a přesné.



Samostatnou kapitolu si zaslouží displej. Designově displej působí, jakoby vystupoval přímo z polykarbonátového těla. Nokia se opět zamyslela nad použitelností svého telefonu, a tak zatímco ostatní výrobci se předhánějí v tom, čí telefon bude mít větší úhlopříčku (v čemž jim zdatně sekundují novináři, kteří již hodnotí telefony stylem „čím větší, tím lepší“), Nokia šla cestou Apple, čili maximální použitelnosti a ovladatelnosti. Úhlopříčka velikosti 3,7″ znamená, že snadno dosáhnete palcem do všech rohů obrazovky a že je snadno ovladatelný jednou rukou, jak to má u použitelného telefonu být. Úhlopříčka 3,7″ je ideální velikostí a jakákoliv větší by již byla na úkor ovladatelnosti telefonu.



„Zatímco ostatní výrobci se předhánějí v tom, čí telefon bude mít větší úhlopříčku, Nokia šla cestou maximální použitelnosti a ovladatelnosti.“



Displej je typu AMOLED a používá technologii ClearBlack, která má zaručit viditelnost informací na displeji na přímém slunečním světle. Musím říci, že tato technologie má něco do sebe a i když to stále není perfektní, jsou informace na displeji viditelnější než v případě konkurence. Zřejmě vedlejším efektem technologie ClearBlack (či kvalitní úpravy povrchu displeje) je, že na displeji prakticky nejsou vidět otisky prstů. Zatímco jiné telefony jsem musel každou chvíli otírat, displej Lumie prakticky neutírám a žádné otisky nejsou takřka vůbec vidět.



Displej kryje známé Gorilla Glass, takže by měl být odolný proti škrábancům a občasným pádům. Jelikož se však o své věci staráme, neměli jsme to srdce podrobit Lumii 800 nějakým testům odolnosti. Každopádně na YouTube se již šílenci testeři vyskytli, takže z videí je možné si udělat obrázek, že nejen samotná Lumia, ale zejména displej opravdu odolný je.



Díky nepatrně zakřivenému a vystouplému displeji po něm prsty skvěle kloužou a ovládání systému Windows Phone, který je ve velké míře založen právě na gestech, je bezchybné. Ovládání tak působí lépe, než na Windows Phone telefonech, které jsem měl možnost testovat, a právě to dodává tvrzení Nokie, že jde o první skutečný Windows Phone telefon, určitou váhu.



Kromě výše popsaného telefonu najdete v balení ještě silikonové pouzdro, které padne na telefon na milimetr přesně a které je v barvě telefonu. Bohužel je poměrně tlusté, takže zakrývá ladné křivky Lumie a zároveň ztěžuje ovládání HW tlačítek. HW tlačítka při použití dodávaného silikonového obalu nejsou vystouplá, takže se hůře hledají a zároveň se mnohem hůře mačkají. Silikonové pouzdro také zvýší hmotnost telefonu. Osobně Lumii v dodávaném pouzdře nosím, přesto však uvažuji, že jí z něj vyndám a budu se spoléhat jen na kvalitní zpracování.



Teď se asi ptáte, proč si nabíječka zaslouží samostatnou kapitolu. Důvod je jednoduchý. Již na začátku jsem zmiňoval, že Lumia 800 je skvělým designérským kouskem, který se směle může měřit s iPhone (a to nejen designem, ale i originalitou). Apple je znám tím, že klade důraz nejen na hlavní HW, ale i na příslušenství, jako jsou nabíječky. Toho si po letech všimli někteří výrobci, kteří prostě nabíječku Apple obšlehli. Nokie ovšem i na designu takové drobnosti, jakým je nabíječka, ukazuje, že se v designu snaží jít svou cestou. Místo aby udělala generickou nabíječku, kterou nalezneme u každého druhého telefonu, či nabíječku, která by byla inspirovaná Applem, udělala vlastní.



Někteří redaktoři design nabíječky kritizovali, že neladí s telefonem, což zřejmě podle nich bylo výrazné mínus. Po pravdě řečeno, s telefonem skutečně neladí. Stejně jako nabíječka k iPhone neladí s telefonem iPhone 4S. Je totiž nesmyslné, aby nabíječka ladila s telefonem, když nabíječku máte v zásuvce. Nabíječka tudíž logicky ladí se zásuvkou. Zkrátka a jednoduše: i u nabíječky je vidět, že Nokia si s celým telefonem a jeho designem skutečně vyhrála a že její designéři přemýšleli a zároveň volili vlastní cestu.



Systému Windows Phone se podrobně věnujeme v našem seriálu. Jelikož však je operační systém nedílnou součástí recenzovaného telefonu, zmíníme se o jeho výhodách i nevýhodách i zde. Systém Windows Phone je mladý operační systém, který se stejně jako Nokia snaží jít svou vlastní cestou (není to tedy jen levná kopie iOS). V Lumii 800 je jeho aktuální verze Mango v plně českém jazyce. Windows Phone se ovládá třemi tlačítky, které jsou v případě Lumie 800 senzorové: tlačítko Zpět vrátí člověka o krok zpět, delší podržení potom vyvolá rychlé přepínání aplikací (multitasking). Tlačítko Home vrátí člověka vždy na domovskou obrazovku bez ohledu na to, kde se nachází, a tlačítko Lupy vyvolá vždy vyhledávač Bing (resp. v případě Lumie jde přenastavit na český Seznam), opět bez ohledu na to, kde se nacházíte.



Hlavní obrazovkou systému Windows Phone jsou tzv. živé dlaždice. Živé dlaždice jsou kompromisem mezi plnými widgety a notifikacemi. Doslova jde říci, že jde o „okno do aplikace“. Živé dlaždice například ukazují počet zmeškaných hovorů, nadcházející událost v kalendáři, či mohou být jen rychlou zkratkou ke spuštění aplikace, či jen nějaké části aplikace (můžete si tak například na domovskou obrazovku „připíchnout“ jen konkrétní kontakt, či notebook z aplikace Evernote).



Samotný systém se ovládá hlavně gesty, kdy mezi jednotlivými okny, resp. funkcemi aplikace přepínáte přejetím doleva či doprava. Z tohoto důvodu také systém obsahuje často kritizované „useknuté“ nadpisy, neboť ty evokují, že se ještě vpravo či vlevo něco nachází a pohybem prstu se tam dostanete.



Systém Windows Phone ze své podstaty neumí mass storage a paměťové karty. Osobně považuji mass storage za přežitek a za něco, co způsobuje chaos v systému. Ostatně na samotném Androidu je vidět, že ne vždy se dané aplikaci podaří zobrazit a najít obsah nahraný přes mass storage na paměťovou kartu. Z toho důvodu pak je Android Market plný různých utilit, které je třeba instalovat apod. To samozřejmě v případě Andoridu má neblahý vliv na jeho použitelnost. Jelikož byl systém Windows Phone stejně jako iOS tvořen s důrazem na použitelnost a uživatelský zážitek, tyto problémy nemá. Soubory se do telefonu Lumia 800 dají nahrát buď přes software Zune (či v případě Macu přes Windows Phone 7 Connector), přes nějž můžete nahrát hudbu (v případě Macu lze hudbu synchronizovat z iTunes), vyzváněcí melodie, fotky (v případě Macu lze napojit i na iPhoto) či videa. Tyto a další typy souborů můžete do telefonu dostat ještě přes Skydrive, kde máte k dispozici 25 GB zdarma, nebo tradičním e-mailem, případně přes firemní Sharepoint.



Součástí Windows Phone je balík Microsoft Office, který umožňuje jednoduchou editaci kancelářských dokumentů (Word, Excel, Powerpoint) bez obavy ze ztráty formátování (jako je tomu často v případě kancelářských balíků na jiných platformách). Pokud tedy často editujete na cestách dokumenty MS Office, je v tomto ohledu Windows Phone zřejmě nejkompatibilnější mobilní OS.



Další často kritizovanou funkcí Windows Phone je absence Flashe. Osobně v telefonu webové stránky s Flashem neprocházím a myslím si, že telefon nemá být počítač. Tzn. instalovat do telefonu nejprve Flash a následně adblock, protože flashové bannery zpomalují prohlížení webu, mi přijde „zvrhlé“, ale proč ne. Tak tedy Windows Phone Flash neumí, pokud tedy často na telefonu procházíte flashovými weby, zřejmě se poohlédněte po jiném OS.



Jedinými věcmi, které si můžete na Windows Phone nastavit z hlediska vzhledu jsou barvy (tzv. barva zvýraznění, kterou pak používají živé dlaždice a všechny další aplikace, či barva pozadí, které může být bílé nebo černé) a wallpaper na lockscreen. Zde bych uvítal větší možnosti modifikace – nelze si například namíchat vlastní barvy, stejně tak si nejde zvolit, jaké notifikace na lockscreen chcete (vždy tam budete mít jen telefon, kalendář, e-mail a SMS). Je možné si nastavit vlastní vyzváněcí melodie, ovšem nesmí být delší než 40 sekund. Vlastní tón na SMS či jiné další notifikace bohužel nedostanete. Na druhou stranu nabídka od Nokie je bohatá a neměl jsem problém si vybrat ideální SMS tón. Nokia zde rozšířila standardní nabídku Windows Phone o poměrně povedené tóny a melodie.



Na rozdíl od Androidu nabízí systém Windows Phone větší nastavení tam, kde to má vliv na použitelnost telefonu. Zatímco na Androidu si tedy člověk nenastaví programy, které chce a které nechce, aby mu běžely na pozadí, v případě Windows Phone je toto nastavení jednoduché. Je možné konkrétním programům zakázat spouštění na pozadí, či jej zakázat jen do té doby, dokud aplikace nebude manuálně spuštěna (a od té doby na pozadí poběží). Stejně tak je užitečnou funkcí Windows Phone možnost sjednotit několik e-mailových účtů do tzv. sdruženého inboxu. Pokud používáte například dva soukromé e-mailové účty a jeden pracovní, můžete oba e-mailové účty sloučit do jednoho, čímž sloučíte i notifikace a okamžitě tedy z lockscreen poznáte, zda dorazil soukromý či pracovní e-mail.



Největší výhodou Windows Phone je, stejně jako v případě iOS, konzistentnost aplikací a systému. Pokud si koupíte a nainstalujete nějakou aplikaci, okamžitě víte, jak se daná aplikace ovládá. Nemusíte nic hledat jako v případě aplikací na Androidu, neřešíte, že vypadá jinak než zbytek systému apod. Právě toto je základ uživatelského prožitku a ten je u systému Windows Phone v kombinaci s Lumií 800 velmi dobrý. Systém je navíc skvěle optimalizovaný, takže na rozdíl od Androidu se na jednom jádře neškube, proto není třeba u telefonu Nokia řešit papírové specifikace.



Často kritizovaným nedostatkem u Lumie je kapacita „pouze“ 16 GB. Osobně musím říct, že jsem s touto kapacitou nikdy neměl problém. Na telefonu videa a filmy nesleduju, na hudbu kapacita stačí a pokud ne, je možné mít hudbu na 25 GB Skydrive a spouštět jí odtamtud. Jelikož jsou aplikace pro Windows Phone velikostně menší než aplikace pro iOS či Android, ani v této oblasti nevidím kapacitu jako nedostatečnou.



Co je ovšem nedostatkem Lumie 800 je slabší výdrž (byť je pořád lepší než některá dnešní dvoujádra). Z iPhone jsem byl zvyklý na 2-3 dny výdrže při běžném používání (několik hovorů, SMS, lehký internet). Lumia 800 při srovnatelném používání dá ovšem maximálně den a půl, s odřenýma ušima dva. Je to škoda zejména proto, že jinak se systém Windows Phone chlubí svou optimalizací.



Systém a celý telefon běhá svižně, proto není třeba řešit velikost RAM, počet jader či frekvenci procesoru. Zkrátka z hlediska používání je telefon naprosto plynulý a bez jediného zaškobrtnutí.



Lumia 800 obsahuje 8Mpx fotoaparát s dvojitým LED bleskem, autofocusem a optikou Carl Zeiss. Nejsem člověk, který zkoumá detaily fotografie z mobilu a mobil používám jen na rychlé vyfocení. Po internetu koluje opět několik odporujících si recenzí, kde podle některých je Lumia 800 podprůměrná z hlediska kvality fotek, podle některých je naopak nadprůměrná. Osobně si myslím, že je mírně nadprůměrná. Podání barev je bezproblémové, stejně jako focus, který je buď automatický, či můžete změnit focus tam, kam chcete, tapnutím na displej. Fotoaparát je rychlý a zatímco u některých jiných Windows Phone telefonů (typicky u Samsungu Omnia 7) jsem měl občas problém se zaostřením, kdy telefon občas při zaostřování či vyvážení bílé „ujel“, u Lumie jsem nic takového nepozoroval. Naopak. Zaostření proběhlo vždy bez problémů. Ostatně kvalitu můžete sami posoudit podle přiložených fotek.



Proč dát přednost Lumii 800 před jiným Windows Phone telefonem



Otázku, proč upřednostnit Lumii 800 před jiným Windows Phone telefonem, si musí každý zodpovědět sám. Lumia 800 oproti konkurenci nabídne prvotřídní zpracování a odolnost, kapacitu 16 GB a kvalitní foťák. Navrch přidává silikonové pouzdro, navigaci s mapami celého světa a doživotní aktualizací (to samotné stojí jinak cca 3 500 Kč). Nedotovaná Lumia 800 vychází cenově na 12 tisíc Kč, dotovaná se u operátorů pohybuje za velmi zajímavé ceny. Jelikož jsem zastáncem kvalitního zpracování a přístupu výrobce, u kterého je zřejmé, že jen nechrlí desítky modelů, ale pečlivě nad každým svým modelem přemýšlí a dává si na něm záležet, zároveň využívám navigaci, byla by pro mě Lumia 800 jasná volba. Je to vůbec první telefon, pro který bych se rozhodl i po zvážení alternativy, jakou je iPhone 4S.



Shrnutí



Recenzovat telefon Lumia 800 není jednoduché. Nokia a MS totiž telefon nevybavili líbivými tabulkovými specifikacemi, ale namísto toho se zaměřili na to, jak se telefon používá. Papírově vás tedy Lumia 800 nemusí vůbec ohromit a jak diskuse ukazují, spousta lidí telefon kritizuje, protože si jej nevyzkoušela. Lumii 800 je třeba před utvořením názoru vyzkoušet. Ani sebelepší recenze vám neřekne, jak se telefon ovládá a používá a jak sedí v ruce. Pokud tedy o Lumii 800 uvažujete nebo přemýšlíte a rozhodujete se, běžte si ji nejprve do obchodu otestovat a až poté si udělejte obrázek. Už jen to, že je třeba Lumii 800 před rozhodnutím o koupi otestovat, ukazuje, že na rozdíl od jiných výrobců nešlo Nokii o zaplavení trhu a o procenta v různých tabulkových srovnáních, ale že jí šlo o zákazníka a jeho uživatelský zážitek. Zároveň sladěnost HW a SW na mě subjektivně působila tak, že se na telefon můžu skutečně a kdykoliv spolehnout. Například u Samsungu Omnie 7 se mi občas z nějakého důvodu nechytl signál GPS, až bylo nutné telefon restartovat. Tohle u Lumie 800 nehrozí.





„Pokud o Lumii 800 uvažujete nebo přemýšlíte, běžte si ji nejprve do obchodu otestovat.“



Pokud se vám nechtělo celou recenzi číst (nedivím se vám ), přináším bodové shrnutí objektivních a subjektivních výhod a nedostatků Lumie 800 (bez ohledu, zda se jedná o výhodu telefonu či OS). U každého bodu v závorce uvádíme, jestli je to specifické pro Lumii či pro každý WP7 telefon.

-----------------------------------------------------------------------



Lumia nebo N9, všechno z jedné skořápky

Jak je to možné? Nokia Lumia je totiž hardwarově totožná s Nokia N9. Samozřejmě ne v útrobách, ale z pohledu uživatele se nic nezměnilo. Jedinou viditelnou změnou je doplněné tlačítko na boku přístroje, určené ke spouštění fotoaparátu a focení. Sousedí s dalšími dvěma pro ovládání hlasitosti a spouštění přístroje se zamykáním obrazovky.

Tělo klíčového modelu pro rok 2012 je opět z jednoho kusu polykarbonátu, v našem případě černé barvy, v nabídce se však i v České republice objeví velmi pěkná modrá a růžová varianta. Koncem ledna můžeme očekávat start prodeje především nejprodávanější černé varianty. Polykarbonát je vznešený výraz pro kus umělé hmoty, která je na omak sametově jemná, působí velmi bytelným dojmem a podle uživatelů fóra poměrně hodně vydrží, někdo tu už měl příležitost otestovat pád z velké výšky bez poškození. Mobil je poskládaný z čela, nikde žádné šroubky, nejdříve se do těla zasadí vnitřnosti a zacvaknou společně s diplejem. Že se jedná téměř o ruční práci si můžete prohlédnout na videu s výrobou Nokia N9, která je opravdu precizní.



Vybalování a seznamování s Lumia 800

Už jsme si zvykli, že krabičky Nokií jsou stále menší a menší, Nokia velmi dbá na ekologii a tak se šetří, kde se dá. Nejdřív to ale vypadá jako hranaté Kinder vajíčko, modrá neoznačená krabička skrývá další pomalovanou krabičku, ze které se vysouvá další krabička a ta je plná dalších malých krabiček s návody a příslušenstvím. Rozbalování je tedy ideální pod stromeček, škoda, že to u nás nebude ten letošní. Nemohu si pomoci, ale balení Lumie tolik připomíná americkou konkurenci, že to až bije do očí. Zlí jazykové ale říkají, že je tomu úmyslně, aby se jablečné ovečky dobře orientovaly, až budou prchat k novému systému :-)

Podobnost je i uvnitř, dobíječka je jen malý bílý špunt, který v zásuvce téměř přehlédnete, mobil se připojuje pomocí standardního USB přiloženým kabelem. Poslední jsou sluchátka, která jsem už od prvního pohledu ani nevybalil, protože se jedná o klasické špunty a s předchozími WH-701 přiloženými u Nokia N8 nebo X7 se nedají srovnávat.



První zapnutí Nokia s Windows Phone

Sejmutí ochranné fólie, která zakrývá celý mobil, umístění SIM karty a spuštění je jeden z nejkrásnějších obřadů u každé testované Nokie. Je už snad tradicí, že co model, to jiné umístění SIM karty. Lumia má microSIM v horní hraně, nejdříve je potřeba stiskem vyklopit krytku dobíjení, posunout západku a vyskočí šuplíček. Ale pozor! Na krytku není třeba vůbec tlačit, pokud se stiskne na správném místě, vyskočí sama a dobrovolně, aby jste nedopadli jako náš redaktor, který na Nokia N9 tak intenzivně otevíral, až promáčknul západku o milimetr nebo dva dovnitř mobilu. Protože pod západkou je microUSB dobíjecí konektor, denní operaci si nacvičte, aby jste se vyhnuli zbytečné opravě, která jistě nebude uznávaná jako záruční.

Nový formát SIM karty sice není překvapením, známe ho už z N9 a Nokia Lumia 710, ale přesto nám v redakci není příjemné, že nás opět čekají dlouhé časy nošení adaptérů po kapsách, než bude nahrazena ve všech modelech.

Zacvaknout kartu, na boku stisknout tlačítko a pak už jen okamžiky očekávání. Start systému je rychlý. Velmi rychlý. Logo Nokia vystřídá logo Windows a už je tu obrazovka s živými dlaždicemi. Telefonovat lze vzápětí, žádné dlouhé vteřiny koukání na pohotovostní displej a čekání, až vstoupíte do menu. Tento stav se nezměnil ani později v provozu a po nainstalování 50ti aplikací, svižnost Windows Phone je obdivuhodná.



Windows Live účet, centrální mozek lidstva

Naprosto geniální je spuštění obsahu vašeho nového telefonu. Jediným zadáním uživatelského jména a hesla získáte během několika vteřin plně nainstalovaný telefon. Všechny vaše kontakty, kamarádi z Facebooku, následovníci z Twitteru, účty Flicker, Google a mnoho dalších. Kompletní kalendář, synchronizovaný například z Outlooku jsou okamžitě v mobilu, včetně kalendáře s událostmi a narozeninami z FB. Veškeré aplikace, které jste kdy zakoupili nebo si zdarma stáhli se automaticky nainstalují do telefonu. To vše sdružuje Windows Live. Jednou si nastavíte účet a už nikdy se nebudete o nic starat. Proto všem uživatelům doporučuji si předem Windows Live založit na adrese www.windowslive.com

Kdo startuje Windows poprvé, může si přenést obsah ze svého starého telefonu se Symbianem pomocí vestavěné aplikace Přenos kontaktů pře Bluetooth.



Displej

Displej je nejdůležitější součástí přístroje, provází nás denně a je jediným spojením s mobilem. Nokia zvolila pro Lumii typ AMOLED, který má několik specifických vlastností. Především je úsporný, dále má velmi syté barvy a je dokonale čitelný na přímém světle. Má však i svoje nevýhody, pouhým okem lze spatřit jednotlivé pixely a barvičky jsou značně přesycené. Ačkoli se jedná o shodný typ, subjektivně se mi zdá nastavení displeje u Lumie lepší než u N9, kde musel být vydán opravný FW, nastavující bílou bělejší, snad aby i prádlo vypadalo na fotkách čistější. Lumia má Windows Phone, který staví hodně na vyhlazené grafice, kde je zobrazení pixelů méně patrné, základní černá barva systému nejen šetří výdrž baterie, ale také skrývá drobné nedostatky.

Na vrchu vše kryje sklíčko Gorilla glass. Údajně je téměř nepoškrabatelné, ale asi jsem při zacházení s mobilem příliš velký ras, protože jsem zvládl poškrábat jak Nokia N8, podobně mám během týdne vydatný šrám i na Lumii. Sklíčko je lehce vyboulené a doplňuje sametový dojem z přístroje, prst po něm dokonale klouže a napomáhá k ovládání více než svižnému Windows Phone.



Nový centrální seznam kontaktů nazvaný Lidé

Uživatelé MeeGo telefonů budou ihned vědět, o čem je řeč, majjitelé Symbianu budou z počátku dost překvapeni. Říká se tomu hub. V něm jsou integrované veškeré kontakty a k nim jejich služby. V hubu Lidé lze vyhledávat kontakty, získat aktualizace Facebooku, Twitteru a dalších účtů, které si nastavíte. Lidé se automaticky synchronizují s účtem Windows Live a trvale se zálohují. Jedním kliknutím lze získat fotogalerii kamaráda z FB, jeho statusy, zavolat mu nebo napsat zprávu na kterýkoli účet včetně SMS. Lidé jsou nejsdruženějším místem pro každodenní správu kontaktů okolo vás, jakou jste kdy viděli a patří mezi nejsilnější zbraně Windows Phone. Už nikdy nepřijdete o své kontakty, už nikdy neminete žádný příspěvek nebo zprávu. Lidé jsou převratní a návykoví.



Nokia mapy a Nokia Drive v ceně

V čem bude Nokia před ostatními výrobci nabízející Windows Phone napřed? Například v integrovaných offline mapách. Ty jsou rozdělené podobně jako u Symbianu a MeeGo na dvě části, Nokia Mapy zobrazují mapové podklady, nabízí výpis zájmových bodů z okolí, dovedou vás na koncert nebo za nákupy. Nokia Autem je pak plnohodnotnou navigací zdarma, do které si můžete stáhnout kteroukoli z cca 200 zemí. Provázet na cestách vás bude známý hlas Zdeny. Co je však pod pás je vyhledávání, zatím to vypadá, že Nokia Autem není schopná vyhledávat adresy bez online připojení, což je trochu v rozporu s deklarovanou vlastností offline. Protože to žádné jiné mapy Nokia nevyžadují, budeme doufat, že tento nedostatek Nokia rychle odstraní. Druhou chybějící vlastnostní je pěší navigace, která je korunním klenotem Nokie, má ji vypracovanou nejlépe ze všech výrobců a při toulkách v cizím městě nebo zemi je k nezaplacení. Zatím bohužel chybí, ale víme, že už se na ní intenzivně pracuje.



Fotoaparát Nokia Lumia 800

Focení s Lumií je příjemný zážitek. Instalovaný 8megapixelový fotoaparát je osazený optikou Carl Zeiss Tesar s vysokou světelností a dvěma přisvětlovacími diodami. Nový operační systém samozřejmě způsobil, že ani jeden ovládací prvek není tam, kde by jste ho čekali. Režim focení 16:9 fotí jen v rozlišení 7Mpx, úžasná funkce je zamíření autofocusu prstem na konkrétní objekt. V nastavení je mnoho voleb od vyvážení bílé barvy, přes nastavení ISO, kontrastu a různých efektů. Windows je poměrně mladý systém a jako takový i on má mušky, na které už dnes ze Symbianu nejsme zvyklí. Takovým případem je zoom, který je možný pouze na dotykovém displeji, ovládání tlačítky hlasitosti jak jsme zvyklí není možné. Chybí také konzole rychlého ovládání, i pro vypnutí blesku je nutné vstoupit do nastavení.

Kvalita pořízených fotografií rozhodně nedosahuje kvalit referenční Nokia N8, která je zatím nenahraditelná, označit ji lze spíše za průměrnou, díky vestavěným diodám namísto xenonového blesku jsou fotky za špatných světelných podmínek s nádechem do zelena. Je však pravdou, že firmware je velmi ranný a do uvedení Lumie do prodeje jsou ještě dva měsíce, lze tedy právě u fotoaparátu očekávat korekce. Video je na tom o poznání lépe, natáčet lze i v režimu 16:9, mobil automaticky ostří a díky tomu jsou nahrané snímky pro Nokii typicky na vysoké úrovni.



Přehrávání hudby a videa na Lumia

Uživatelé Nokia telefonů jsou zvyklí také na vysokou úroveň přehrávání hudby a multimédií. Nokia Lumia v tomto trendu nezaostává, naopak přináší velmi pěkně zpracovaný hudební přehrávač, který je ve spojení s ovládacím programem Zune pro PC propracovanější než v Symbianu. Přímo v přehrávači je integrovaný také hudební obchod, ze kterého by během příštího roku mělo být možné nakupovat hudbu i v ČR. Se spuštěním mp3 store souvisí i další doplňková služba Nokie, nazvaná Nokia music, nabízející přehrávání streamovaného rádia s možností uložení až 10 hodin hudby. Rádio nabízí propracovaný systém mixování hudby různých žánrů. Ačkoli hudební rádio u nás ještě není oficálně dostupné, před jeho první spuštěním lze nastavit mobil pro region Velké Británie, rádio spustit a pak přepnout zpět do Češtiny. Pokud se nepřipojíte pro nakupování hudby, zůstane rádio aktivní. Podle Petra Kasy, regionálního ředitele Nokia, se však o domácím legálním spuštění služby intenzivně jedná a je možné, že v době uvedení přístroje na trh už bude dostupná.

Video přehrávač je velmi svižný, videa přehrává bez zaškobrtnutí a díky AMOLED displeji je sledování zážitkem.

Oba přehrávače lze ovládat jedním panelem, který je pro usnadnění ovládání integrovaný i do startovní obrazovky a vyvolá se klepnutím na horní okraj.

Velmi nepříjemnou změnou je způsob nahrávání multimédií do přístroje. I zde se podobá Windows Phone hodně iPhone, systém nemá přístupnou funkci Mass Storage a proto do něj lze hudbu nahrávat pouze pomocí programu Zune nebo online z obchodu. Zune má však velmi propracovaný a jednoduchý způsob synchronizace, navíc s ní velmi pěkně pracuje, snadno vyhledává chybějící popisy a tagy nebo obrázky alb.

Zune prohledá váš disk a nabídne také veškerá dostupná videa, která během synchronizace zkonvertuje pro mobil. Podporovány jsou i formáty AVI. U videí je třeba také zmínit, že v mobilu lze velmi pohodlně přehrávat YouTube archiv a po doinstalování přehrávače také Vimeo, což je velká novinka.

Excelentně přehrává také streamované video České televize a TV ÓČKO, které připravujeme ve spolupráci s Nokia, Microsoft a ČT vydat ještě před vánoci na Marketplace.



TIP: Pokud si přejete nahrát do mobilu vyzvánění, zeditujte délku oblíbené skladby na 39 vteřin a v Zune změňte její žánr na Ringtone. Příští synchronizací se vám objeví v seznamu vyzvánění.



Marketplace je obchod s aplikacemi budoucnosti

Všichni naši čtenáři zřejmě znají Nokia Ovi Obchod s aplikacemi pro Symbian. Marketplace je jeho obdoba a příliš se ve své funkčnosti neliší. V současnosti nabízí okolo 40 tisíc aplikací, z toho asi 60% zdarma. Nakupovat v něm můžete pomocí kreditní karty, kterou si zadáte do svého účtu Zune. Rozdílně probíhá instalace. Oproti Nokia store je Marketplace plně integrovaný v systému, při instalaci se na nic nevyptává, aplikace se prostě objeví v menu, dvěma dotyky je lze zase vymazat. Přímo v menu přístroje lze také aplikaci hodnotit pro ostatní uživatele. Nokia navíc do svých mobilů připravila Skvělé aplikace, kde nabízí vlastní vyvinuté aplikace nebo ty, jejichž podporu dohodla pouze pro Nokia zákazníky.

Marketplace se mi líbí a jen se těším, až bude umožněna platba pomocí SMS. I vy by jste si měli Marketplace osahat, protože se s ním budete setkávat nejen v mobilu, ale velice brzo také ve svém tabletu nebo PC s Windows 8.



Výdrž a kapacita baterie Lumia 800

Vestavěná nevyjímatelná baterie má kapacitu 1500mAh. Ověřit to můžete mimo jiné například pomocí aktivace servisní aplikace Diagnostic, o které jsme psali minulý týden. Její výdrž je stejně smutná, jako u všech moderních chytrých telefonů. Při intenzivním používání mobilu, několika hovorech denně, dvou hodin poslouchání muziky, celodenního občasného brouzdání po internetu a večerního přehrávání videa je baterie na noc naprosto prázdná. Pokud si aktivujete soustavnou kontrolu emailů, podepíše se to na výdrži ještě více.



Při běžném používání "Luma" vydrží nabitá do druhého dne, klidový víkend zvládne od pátku do neděle.

Poměrně dlouho také trvá dobíjení, přesně neměřeno odhaduji asi 3-4 hodiny.

Nokia vydala prohlášení, že na výdrži baterie intenzivně pracuje, během prosince by měl být vydán první update, v lednu pak další zásadnější, který by měl výdrž baterie výrazně prodloužit. To by byla velmi dobrá zpráva, protože tím by se mobil dostal na špičku ve výdrži, na kterou jsme oproti veškeré konkurenci u Nokia přístrojů zvyklí.



Co si myslím o Windows Phone a Nokia Lumia 800

Celosvětově je prvotní nadšení z mobilu s novým operačním systémem veliké. Jsou státy, kde byla Lumia vyprodána za několik dní, objednávky přesáhly očekávání i schopnost výrobce dodat dostatek kusů. Sázka na Windows Phone Nokii zatím tedy vychází.

Prověřený kus železa v podobě N9/Lumia 800 je extrémně atraktivní, dobře se používá a zákazníkům se velmi líbí. Parametry nezaostává v ničem, co by si moderní uživatel mohl přát.

Ze systému se ve mě mísí různé pocity. Byl jsem plný očekávání, některá byla naplněna, žádná však nejsou vysloveně zklamáním. Protože myNokia.cz je současně vývojářem aplikací a připravujeme je pro Windows stejně jako pro Symbian, jsem nadšený podporou vývoje, jeho snadností a dostupnými nástroji pro vývojáře. Zakládá to jistotu, že v Marketplace se denně objevují desítky aplikací a jejich počet bude strmně růst.

Pokud se na systém podívám z vašeho, tedy uživatelského pohledu, jistota mě opouští. Ačkoli a nebo právě proto, že je Windows bezkonkurenčně nejmodernější systém na trhu, kterému především stylem ovládání, integrací a propojením služeb Android nesahá ani po kotníky a iPhone ho jen stěží dotahuje, má natolik odlišný styl, že se obávám, jak ho konzervativní zákazníci Nokie přijmou. A protože jde o mobil, který má vrátit Nokii zpět na výsluní, znamená to, že musí oslovit i majitele ostatních operačních systémů. Je však ve hvězdách, zda zejména dlaždicová vstupní obrazovka s netradičně řešeným menu bude právě tím, co zákazníky osloví.

Za nás v redakci musím dodat, že bychom si to moc přáli, protože Windows svou éru teprve startuje a ve spojení s připravovanými tablety a PC s Windows 8 teprve nastane skutečná revoluce, která výrazně zchladí natěšený Apple i nekonzistetní Android.