Recenze odborníků

Samsung Chat 335 (S3350)


Luxusní vzhled, to je to první, co mě napadlo při pohledu na barevnou variantu Champagne Gold, která se nám dostala do redakce. Chat 335 možná působí vzhledem luxusnějšího modelu, přesto je umístěn přesně na opačné straně portfolia. Materiály byly zvoleny opravdu dobře. Na omak musím hned ze začátku ocenit zadní rýhovaný plastový kryt, díky kterému telefon dobře padne do dlaně a ani při delší práci nemá tendenci z ruky vyklouzávat. Na zadním krytu pak ještě najdeme reproduktor krytý ozdobnou mřížkou a samotného vojáka v poli, fotoaparát. Až z fotografického nastavení zjistíte, že je snímač dvoumegapixelový a bez automatického zaostřování.

Nezvyklý trackpad

Na čelní ploše je do černého rámečku s reproduktorem a logem výrobce vsazen nedotykový 2,4" TFT displej s maticí 240 × 320 bodů. Jeho kvalitu bych srovnal s nejlevnějšími modely Samsungu, displej totiž trpí deformací barev při pohledu ze stran, čitelnost na slunci je také na hraně. Pomoci tomu můžete jen nastavením větší úrovně jasu. Jako hlavní ovládací prvek byl netradičně zvolen optický trackpad, ze začátku je na něj třeba si zvyknout. Podle míry pohybu prstu se totiž v menu můžete pohnout o jednu, dvě nebo tři pozice. V nastavení si můžete intenzitu snímání pohybů palce upravit dle vlastních potřeb, experimentoval jsem, ale pak jsem se nakonec vrátil k původnímu vyváženému nastavení.

Stiskem trackapadu potvrzujete volbu, většinou to samé zajišťuje i levá kontextová klávesa. Pravá vás vrací o úroveň zpět. Překvapivě největší prostor v ovládacím obdélníku zabírají klávesy se sluchátky, mimo vypínání/zapínání a ovládání hovorů vám zelené zobrazí protokoly, zatímco pravé vás přepne hned na pohotovostní obrazovku. Neodpustím si výtku k popiskám kontextových kláves, ty jsou totiž umístěny v rozích displeje, zatímco samotné klávesy jsou přikrčené u trackpadu. Ze začátku tak možná budete bojovat s tím, proč vám nepůjdou potvrzovat volby, protože místo toho bude mačkat zelené sluchátko. Za pár dní si ale na vychýlené umístění popisků zvyknete.

ednotlivé klávesy QWERTY klávesnice jsou poměrně malé, mají rozměry 5 × 7 mm, pro snadnou nahmatatelnost však každá klávesa disponuje výstupkem. Mám poměrně malé ruce a i tak si myslím, že psát na klávesnici polštářky prstů nebude možné, použít budete muset vaše nehty. V základním rozvržení píšete na klasické klávesnici, na háčky a čárky se primárně nemyslelo. Při psaní se k nim dostanete vícenásobným stiskem kláves, nabídka dostupných znaků se však liší v závislosti na tom, kde píšete. V praxi tak máte při psaní poznámky k dispozici všechny české znaky, zatímco v SMS zprávách všechny chybí.
Stiskem jedné z kláves Alt se dostáváte k alternativním žlutým symbolům a číslům. Shiftem můžete psát velká písmena (docílíte toho však ještě efektněji a to dlouhým podržením písmena), alternativní funkcí klávesy Sym je zobrazení bohaté nabídky smajlíků, které můžete ve zprávě hned využít. Klávesnice neslouží jen pro psaní textů, jak by se mohlo na první pohled zdát. V pohotovostním režimu podržením mezerníku aktivujete nebo deaktivujete tichý režim, klávesa s obálkou vás vezme přímo k psaní nové zprávy. Na 14 písmen klávesnice lze navíc naprogramovat jakékéliv zkratky, které se aktivují delším podržením tohoto písmene. Možnosti všech různých zkratek jsou v telefonu vyřešeny velmi pečlivě, pokud k tomu přidám inteligentní domovskou obrazovku a možnost číselné volby v hlavním menu a podnabídkách, nevidím žádné překážky v rychlosti ovládání.

Nepřesvědčivá Wi-Fi

V telefonu nenajdeme žádný otevřený operační systém, takže se musíme spokojit s nedotykovou platformou Samsungu, která se už v levných modelech několikrát poslední dobou objevila. Jak jsem již zmínil v předchozím odstavci, na pozadí může být umístěna jakási inteligentní obrazovka s položkami, které chcete vidět v pohotovostním režimu. Může to být až patnáct zástupců na aplikace telefonu zobrazených horizontálně, hodiny, duální hodiny, několik oblíbených kontaktů, kterým hned můžete zavolat nebo napsat zprávu, dále indikátor PIM, kalendář a účty Facebooku a Twitteru.

Kalendář na ploše je interaktivní, takže se z něj hned dostanete do aplikace kalendář, pokud je na nějaký den zadána událost, již na ploše vidíte žlutý trojúhelník. Aktivovaný indikátor PIM zobrazuje nadcházejí události pro aktuální den, např. ty z kalendáře. Facebook a Twitter vede do systmově integrovaných stejnojmenných aplikací, na ploše se vedle jejich názvů zobrazuje poslední příspěvek , váš nebo vašich přátel. Pokud nechcete mít přeplácanou úvodní obrazovku, můžete si vybrat i z několika decentnějších vzhledů hodin. Hlavní nabídka je tentokrát zhotovena v matici 3 × 4 ikony na řádku a není nijak dále rozšiřitelná, vše má své patřičné umístění. Zamykat můžete telefon podržením klávesy Alt, stejný způsobem jej i odemknete.