Recenze odborníků

Sony Xperia P (LT22i)


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Sony se rozhodlo pro netradiční, avšak líbivý design balení, ve kterých bude své telefony prodávat. Do jednoho takového zabalilo i Xperii P a najdeme v něm celou řadu příslušenství. Mezi standardní části balení můžeme zahrnout například solidní špuntová sluchátka, datový kabel sloužící zároveň k dobití telefonu a samozřejmě nabíjecí adaptér. Již méně obvyklou součástí je HDMI kabel, dále kožené pouzdro vyvedené ve slušivé černé a tzv. Smart Tagy, určené pro použití NFC. Takto bohatý obsah balení se hned tak u nějakého telefonu nevidí a Sony za to musíme pochválit.

Xperia P dosahuje rozměrů 122 × 60 × 10,5 mm, což ji řadí ke středně velkým telefonům. Do ruky padne tak akorát, jistému držení přispívají i ostřejší hrany. Hmotnost je i přes přítomnost kovových částí velmi slušných 126 g. Na testování se nám dostala stříbrná varianta, která působí spíše konzervativně. K dostání jsou další dvě, červená a černá, zde už bychom hovořili spíše o šarmu a eleganci. Barva je ale jedním z velmi subjektivních parametrů k posouzení.

Celá řada NXT Series dostala matný, otiskům odolný povrch zad, Xperia P není výjimkou. Co se týče použitého materiálu, většinu povrchu tvoří kvalitní hliníková slitina. Plastového provedení se dočkal pouze proužek na horní hraně zad a dále charakteristická brada. Mimochodem i u Xperie P lze bradu uživatelsky sundat, ale na rozdíl od Xperie U to nemá valný smysl, protože doplňkové bradičky jako vyměnitelné příslušenství se neprodávají.

Chytřejší tlačítka



Bradu s tělem telefonu spojuje transparentní lišta s jemnými proužky, které umožňují její efektní prosvícení. V liště nalezneme tři malé piktogramy: šipku zpět, domeček a čtyři horizontálně orientované čárky. První dva symboly mluví samy za sebe, třetí ze zmíněných pojal funkci kontextového tlačítka. Na rozdíl od modelů U a S není však lišta samoúčelná a prvkem pouze dekoračním, nýbrž plně funkčním. Jako u jediného modelu jsou senzory zcela logicky umístěny přímo v místě symbolů, a nemusíte je proto hledat kdesi nad nimi. Prostor nad lištou tedy zůstává nevyužitý, nejedná se ale o nikterak rozsáhlou plochu, tedy není ani třeba příliš tento nedostatek kritizovat.

Celá přední strana dostala pro všechna barevná provedení černé lemování, což úspěšně maskuje všechny prvky. Výdech reproduktoru poznáme pouze podle výřezu, po jeho levém boku pak najdeme ukrytou čočku předního fotoaparátu a pár čidel - pro přiblížení a automatickou regulaci podsvícení displeje.

Konstruktéři v Sony se zjevně rozhodli, že když už všechny modely řady NXT Series sdílí tolik společných prvků, pokusí se telefony odlišit co nejvíce umístěním jednotlivých tlačítek, slotů a konektorů. Na levém boku našla své útočiště řada kovových tlačítek. Jedná se o dvoupolohovou mechanickou spoušť fotoaparátu, kolebkové tlačítko pro úpravu hlasitosti a také zamykací tlačítko s funkci vypnutí/zapnutí telefonu. Poměrně neobvykle umístilo Sony na bok telefonu i výdech hlasitého reproduktoru.