Recenze odborníků

Nokia 808


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Nejmegapixelovější, neuvěřitelný a zlomový fotomobil. Řeč není o ničem jiném než o symbianové Nokii 808 PureView a jejím 41megapixelovém snímači. Také nás v redakci zajímalo, jak nová Nokia ve skutečnosti fotí.

Nokii 808 PureView aktuálně podrobujeme redakčnímu testu, ještě před tím jsme se ji ale krátce po jejím obdržení vydali otestovat do terénu. S sebou jsme si neopomněli přibrat další fotografickou konkurenci, aby byly snímky s čím porovnávat.

Naše volba padla na aktuální top smartphone Samsung Galaxy S III s 8Mpix snímačem a to, co zůstalo v redakci k dispozici: kompakt Panasonic Lumix DMC-TZ8 s rozlišením 12,1 Mpix a dědečka mezi digitálními zrcadlovkami Canon EOS 350D (8 Mpix) se základním setovým objektivem EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II. Jak již výčet rozlišení snímačů napovídá, zde Nokia 808 PureView s optikou Carl Zeiss ostatní hráče v tomto souboji značně převyšuje. Je to ale znát také na objemu dat, jediný snímek má i 10 MB. Připravte si tedy i dostatek prostoru pro zálohování vámi pořízených fotografií.



V okolí naší redakce jsme pořídili pár srovnávacích snímků v plně automatických režimech a musíme uznat, že si Nokia nevede nikterak zle. Najde se pár situací, kdy bychom i v nutnosti raději sáhli po kompaktu, ale přeci jen je mobil po ruce častěji. Překvapila nás především schopnost telefonu poradit si s přepaly. Například mraky na prvním snímku získaly v porovnání se zbývajícími snímky na dramatičnosti.



Plusem velkého rozlišení snímače Nokie 808 PureView je také množství detailů, kdy i drobné písmo na plošině (snímek č. 4) by bylo při pevném držení telefonu snadno čitelné. Drobným zklamáním je však živost barev, kde občas Nokia pokulhává, a méně kvalitní snímky při zhoršených světelných podmínkách (snímek č. 8). Xenonový blesk není plně dostačující a ani vyvážení bílé neodpovídá realitě. Krajináři však ocení široké ohnisko a díky cloně f/2,4 je telefon lehce otevřen i hrátkám s hloubkou ostrosti. V tomto případě jistě přijde vhod dotykové ostření, telefon jinak disponuje i automatickým ostřením a neschází ani detekce obličeje.



PureView



Technologie PureView využívá převzorkování pixelů a díky obřímu počtu buněk na snímači a jejich následnému spojení v superpixel nahradí v jistých mezích optický zoom. Při přiblížení se tak zachovává kvalita snímku.