Recenze odborníků

HTC One X + 64 GB


Foťák není zklamáním



Osmimegapixelový snímač schopný pořídit fotografie v maximálním rozlišení 3 264 × 2 448 završuje přehled kladů telefonu. Díky vysokému výkonu můžete s telefonem sázet jednu fotku za druhou (tzv. burst shot), telefon nebrzdí pomalá karta a ukládá snímky do interní paměti jako na běžícím pásu. One X+ postrádá hardwarovou spoušť, na obrazovce zobrazí spoušť fotoaparátu i kamery najednou (pod sebou). Mezi jednotlivými módy nepřepínáte, stisknete příslušné tlačítko a telefon fotí nebo natáčí. Fotoaparát má výbornou světelnost jen f/2,0 a pyšní se také rychlým spuštěním za 0,7 sekundy a zaostřením jen za 0,2 sekundy.

Fotoaparáty v mobilech HTC v minulosti trpěly přítomností růžových skrvn, to se však podařilo odstranit už v případě One X. Při zkoumání snímku v poměru 1 : 1 shledáváme pouze nízký výskyt slitých a nejasných detailů, fotografie zbytečně nešumí. S odlišně osvětlenou scénou si poradí tak, že raději světlejší části přepálí, aby mohlo lépe exponovat tmavá místa. Barvy podává reálně, dobře si poradí také s makrosnímky. Přisvětlovací LED by mohla být výkonnější.

Také One+ se chlubí šikovnou funkcionalitou, kdy během natáčení (klidně i ve Full HD) průběžně podle potřeby i fotíte. Telefon umožňuje nastavit, v jakém formátu má pořizovat obrázky (4 : 3 nebo 16 : 9). Pokud zvolíte širokoúhlý, budou ve srovnání s klasickým shora a zdola oříznuté. Bez ohledu na nastavený formát se fotky pořízené během natáčení realizují jako širokoúhlé.

Nahrávaný video záznam se ukládá ve formátu MP4 a pokud zatoužíte zhlédnout nějaký ten seriál či film, přehraje vám všechny běžné formáty. České titulky však nerozkóduje správně a tak místo písmen a háčky a čárkami se objeví jenom symbol otazníku, což sledování zrovna nezpříjemňuje.

V čem budete prohlížet?



Novinkou v systému Android 4.1 Jelly Bean je internetový prohlížeč Chrome. HTC jím naštěstí nevystrnadilo původní webkitový browser, takže si můžete vybrat, který chcete používat. Chrome oceníte například díky praktické synchronizaci s „dospělým“ webovým prohlížečem od Googlu. Oproti jiným dnes využívaným prohlížečům se výrazně neliší. Nabídne práci s více kartami. Na vyhledávání i zadání adresy se využívá společný řádek. Potěší rychlé sdílení přes pestrou nabídku služeb včetně e-mailu, Facebooku i Twitteru. Problémem nejsou ani nejnáročnější webové stránky.

Na internet se HTC One X+ připojí bezdrátově pomocí Wi-Fi. Nechybí také HSDPA (21 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Potěší i možnost vytvořit si Wi-Fi hotspot a sdílet tak mobilní datové připojení s dalšími Wi-Fi zařízeními. Lokální konektivitu zajišťuje microUSB. Na krátké vzdálenosti poslouží i Bluetooth 4.0 s A2DP. V současnosti se také stává u vyšších modelů samozřejmostí i NFC, které dokáže využít u One X+ funkce „Tap & Go“, jež umožňuje spárovat telefon s vybranými reproduktory Beats.

Za zmínku stojí také přítomnost GPS s asistovaným startem, které využijete i na navigování s aplikací Google Maps. V tomto směru musíme pochválit i aplikaci Car, která přizpůsobí prostředí telefonu na ovládání v autě. Displej přetočí na šířku a na domovské obrazovce informuje o čase a počasí spolu s rozměrnými odkazy na vybrané aplikace.



Malé velké plus



HTC One X+ můžeme bez váhání zařadit mezi nejlépe vybavené a provedené smartphony na trhu. Kvalitním hardwarem se staví na úroveň Samsungu Galaxy S III. Stejně jako on nabídne čtyřjádrový procesor, předčí ho však rychlejším taktem. Konstrukční výhodou je odolnější polykarbonátové tělo One X+. Zapomenout nesmíme ani na novou Lumii 920 od Nokie s Windows Phone 8, která přihazuje bezdrátové nabíjení a foťák s technologií Pure View. Její nevýhodou je, že se na našem trhu zatím ještě neprodává a systém Microsoftu nemusí sednout každému. Za konkurenci považujeme i iPhone 5, jehož hlavní nevýhodou je o dost vyšší pořizovací cena a chybějící NFC. Nabídne ale lepší fotoaparát.

Celkově můžeme One X+ jen málo co vytknout. Za 16 tisíc korun dostanete telefon s efektním minimalistickým designem, výborným 4,7" kapacitním displejem, čtyřjádrovým procesorem tepajícím rychlostí 1,7 GHz, 1 GB operační paměti RAM a velice uspokojivými 64 GB interní paměti. Spolehnout se můžete i na přítomnost druhé nejnovější verze operačního systému Android 4.1 Jelly Bean. A ani z fotoaparátu nebudete zklamáni, i když se na trhu najdou lepší fotomistři. Na novém One X+ výrobce pozměnil a vylepšil jen několik málo prvků, ale zato podstatných. Nakonec je ono plus v názvu malé, ale významné.