Recenze odborníků

Samsung Rex 70 Duos (S3802)


Před týdnem jsme vám přinesli recenzi dualSIM telefonu Samsung Galaxy Core DUOS, který spadá do střední třídy. Dnes si představíme levný dualSIM od této společnosti, který patří do té nejnižší třídy. Není postaven na Androidu, ale na vlastním operačním systému od Samsungu, který Android pouze připomíná.



Telefon, který jsme měli k dispozici na recenzi, neobsahoval češtinu. Všechny vlastnosti a funkce jsou ale shodné s verzí u nás oficiálně prodávanou, která češtinu má.



Design a konstrukce: lesklý plasťák

Samsung Rex 70 DUOS nechce být dalším velkým telefonem na trhu, je cílen spíše na uživatele, kteří preferují menší velikost. Jeho rozměry jsou 104,9 x 57,2 x 11,9 milimetrů, hmotnost činí 89,2 gramů. Je vyroben z lesklého plastu temně modré barvy, k dostání je ještě šedá a bílá varianta.



Obvod telefonu je lemován stříbrnou plastovou linkou, stejné barvy je i reproduktor sluchátka a lemování kolem „home“ tlačítka, žádné jiné výrazné designové prvky na něm nenajdete. Nad „home“ tlačítkem je nápis DUOS, díky kterému hned víte, že máte tu čest s dualSIM modelem. Logo Samsung se nachází klasicky nad displejem, kde si ještě pod plastem můžete všimnout dvou otvorů proximity senzoru.



Nalevo i napravo od „home“ tlačítka se nachází tlačítko senzorové, to levé slouží pro příjem hovoru, pravé pro jeho položení. Je škoda, že tyto dvě tlačítka nejsou podsvícená a nemají například vibrační odezvu.



Tlačítko pro zapnutí najdete na boční pravé straně, na straně levé se nachází dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti. Spoušť fotoaparátu chybí.



Otvor pro sluchátka (3,5mm jack) je umístěn na horní straně, microUSB port, sloužící i pro nabíjení, je na straně spodní.



Zadní strana obsahuje pouze čočku fotoaparátu a otvor hlasitého reproduktoru.



Baterie a výdrž: čtyři dny a dost

Samsung Rex 70 DUOS je napájen Li-Ion baterií s kapacitou 1000 mAh. Ta ho v reálném provozu vydržela napájet 4 dny střídmého používání, což znamená denně pár minut hovoru, chvíli na internetu, sem tam nějaká hra střídaná posloucháním hudby.

O aktuální kapacitě baterie nás informuje ikonka v horní stavové liště, nelze u ní zobrazit stav nabití v procentech, toto je možné pouze v informacích o telefonu v nastavení, tam se procentuální stav baterie vypisuje. Zkušenosti ukázaly, že se na tuto ikonu nelze moc spolehnout, souvisí to i s průběhem vybíjení telefonu. Až do třetího dne byla spotřeba baterie zhruba 10% denně, což znamená, že třetí den ráno byla kapacita lehce pod 70%. I v tomto stavu byl grafický ukazatel zcela plný, o jeden dílek klesnul až večer den, kdy byla kapacita kolem 50%. Počítal jsem s tím, že při tomto průběhu vybíjení ještě nějaké tři dny vydrží, ovšem už čtvrtý den ráno se začal hlásit o nabíječku a indikoval kapacitu baterie 0%. Opakoval jsem tento postup vícekrát, vždy po vybití pod 50% docházelo k tomuto rychlému úbytku.



Ze zcela vybité baterie se nabije přibližně za 3 hodiny. O nabití vás informuje rozsvícením displeje, který po chvíli zhasne. Pokud ho neodpojíte od nabíječky, pak se displej rozsvěcuje a zhasíná v pravidelných intervalech.



Zvuk: useknuté výšky

Jelikož nejsou k telefonu dodávána žádná sluchátka, vyzkoušel jsem kvalitu přehrávání na Koss Porta Pro. Hned na první poslech jsem si všimnul nevýrazných výšek, ty jsou jakoby od určitého frekvenčního pásma useknuté. Naopak basy a střední frekvence byly reprodukovány bez problémů. Žádné rušivé elementy nebo šumění jsem během přehrávání nezaznamenal, méně náročný posluchač nebude mít problém s využitím telefonu jako hudebního přehrávače.



Vyzkoušel jsem též kvalitu hlasitého reproduktoru, který má překvapivě velkou hlasitost a ani na maximální zesílení „nechrastil“. Zapomeňte však na výšky a basy, dominují mu pouze středové frekvence. Na vyzvánění se hodí bez problémů, na poslech hudby nikoli, raději telefon připojte k jakékoli reprosoustavě. V hudebním přehrávači najdete ekvalizér se čtrnácti přednastavenými styly. Při hovoru jsem druhou stranu slyšel dobře, čistě a hlasitě.



Displej: kapacitní, leč běžný průměr

Displej u telefonu Samsung Rex 70 DUOS má rozlišení 320 x 240 bodů (QVGA), zobrazí 65 tisíc barev, je vyroben TFT technologií a samozřejmě je dotykový. Doba rezistivních displejů je již dávno pryč, i v tom nejlevnějším segmentu telefonů se už používají displeje kapacitní, kterým je i tento model vybaven. Zapomenout ale musíte na tvrzené sklo, hned při prvním dotyku poznáte, že dotyková vrstva je pouze plastová. Úhlopříčka displeje má velikost 3 palce (76,3 mm).



Kvalitou se tento TFT displej řadí mezi průměr ve své třídě, i při lehkém naklonění do levé či pravé strany vidíte barvy zkreslené, při vertikálním naklonění barvy ale zkreslené nejsou. Nad displejem nenajdeme žádné čidlo, které by regulovalo automaticky podsvícení, to můžeme nastavovat pouze ručně. V nastavení si též volíte, za jak dlouho se po nečinnosti displej vypne, máte na výběr od 15 vteřin až do 10 minut.



Dual SIM: vždy na příjmu díky přesměrování

Standardně funguje duální režim tak, že můžete být v jednom okamžiku na příjmu na obou telefonních číslech, ovšem pokud budete na jednom čísle telefonovat, na druhém budete v tom okamžiku pro volajícího nedostupní. Hardwarově tedy telefon dva nezávislé hovory na různých SIM kartách neumí.

Abyste byli aktivní na obou číslech najednou i v průběhu hovoru, musíte si v nastavení telefonu zapnout funkci „Smart dual SIM“. Ta funguje tak, že zapne přesměrování hovoru z jedné SIM karty na druhou a naopak. Potom, když budete například na SIM1 hovořit a někdo vám zavolá na SIM2, dojde k přesměrování tohoto telefonátu na SIM1, přičemž stávající (první) hovor na SIM1 bude podržen (volající bude informován o tom že hovoříte, jakmile hovor zvednete, budete spojeni), můžete se pak mezi oběma hovory přepínat.



Zajímavostí je, že druhou SIM kartu můžete vkládat a vyjímat za provozu, stačí sundat zadní kryt. Slot na druhou SIM kartu je umístěn na dobře přístupném místě z boční strany. Obě dvě SIM jsou ve formátu miniSIM.



Co se týče internetového spojení, v nastavení si volíte, která SIM karta bude sloužit pro přístup na internet.



Hardware: procesor neznámý

O čipové sadě či použitém procesoru se výrobce vůbec nezmiňuje, víme jen, že jeho pracovní frekvence je 416 Mhz. Telefon obsahuje interní paměť o kapacitě 10 MB, což je, jak sami uznáte, zoufale málo, sotva to stačí na pár fotografií. Paměť jde naštěstí rozšířit microSD kartou s maximální kapacitou 32 GB.

K počítači se umí telefon připojit buď v režimu Samsung Kies nebo Mass Storage.



Prostředí: vypadá jako Android, ale není to Android

Trochu mě překvapilo, že Samsung u modelu Rex 70 DUOS nesáhnul po systému Android či Bada, ale použil nespecifikovaný vlastní systém, který se Androidu jen podobá. Vizuální podoba je velmi dobrá, při prvním zapnutí jsem chvíli přemýšlel, o kterou verzi Androidu se jedná a proč se tam některé věci dělají tak nestandardně. Během listování v menu, kdy jsem si všiml ikonky s Javou, už bylo jasné, že to žádný Android není.

Dalo by se vlastně říct, že Rex 70 DUOS není vlastně ani chytrý telefon, pokud bychom telefony posuzovali podle toho, zdali mají známý operační systém, nebo ne. Nenáročnému uživateli se ale jako chytrý telefon jevit bude, v základu mu nabídne to, co jakýkoli telefon s Androidem, jen se bude muset spokojit s absencí multitaskingu a omezenou možností doinstalovat další aplikace a hry (oboje pouze Java).



Pohotovostní obrazovku a menu tvoří odlehčená varianta prostředí Touchwiz. Můžete mít až 9 ploch, na které lze umístit předpřipravené widgety, například hodiny, kalendář, poznámky, kontakty, hledání, Twitter a podobně. Ve spodní straně plochy jsou čtyři ikony (číselník, kontakty, zprávy a menu), ty měnit nemůžete. Stejné ikony tam jsou i pokud otevřete menu.



Menu je tvořené maticí 12 ikon (4 x 3), pokud nepočítáme pevné ikony ve spodní straně. Listování v menu se provádí standardně pohybem prstu vlevo a vpravo, různých aplikací a funkcí tu jsou v základu tři strany. Ikony v menu si můžete přeuspořádat dle svého vkusu.



Stejně jako u telefonů s Androidem, i zde je přítomna stavová lišta s informacemi o čase, baterii, signálu, zvukovém profilu a podobně. Potažením lišty směrem dolů se zobrazí rychlé menu, kde máte přístup k zapnutí / vypnutí různých funkcí (mobilní data, Bluetooth, režim Letadlo a tichý profil).



Ještě nesmíme zapomenout na zamykací obrazovku, i ta je ve stylu TouchWiz, je na ní velkým písmem zobrazen čas a datum, ve spodní části jsou čtyři ikony rychlé volby (kontakty, zprávy, hudba, internet), tyto ikony nelze předefinovat, můžete je jen v nastavení vypnout. Chybí mi možnost ze zamykací obrazovky spustit fotoaparát. Telefon se odemyká potažením prstu na kteroukoli stranu. Máte-li zmeškaný hovor nebo novou zprávu, lze je přímo ze zamykací obrazovky zobrazit.



Rychlost systému je poplatná rychlosti (či spíše pomalosti) 416 MHz procesoru. Nečekejte bleskurychlé odezvy na dotyk, jako například u dvoujádrových procesorů, rychlost bych přirovnal k iOS7 na iPhone 4. Občas si prostě počkáte, občas systém bude „lagovat“, ale dá se na to zvyknout. Co se týče stability, tak ta je výborná, během 14 dní se systém ani jednou nezasekl, ani nespadnul.



Multimediální funkce

Telefon lze použít i jako multimediální přehrávač, buď jako hudební nebo videopřehrávač. Začneme tím prvním.



Pro poslech hudby stačí stisknout ikonku s názvem Hudba. Zde vidíte seznam všech skladeb, které se v paměti telefonu nebo na paměťové kartě nachází. Skladby můžete třídit podle alb, interpretů, žánrů a podobně. Můžete si vytvořit i své vlastní playlisty. Podporovány jsou formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+, MIDI, SP-Midi, WAV.



Během přehrávání se na displeji zobrazí obrázek alba, pokud bude v paměti nalezen, mimo něj jsou na displeji ještě tlačítka pro ovládání přehrávání a název skladby a interpreta. Též lze několika málo dotyky nastavit skladbu jako vyzvánění, upozornění na zprávu či zvuk budíku.



Ikonku videopřehrávače nikde v menu nenajdete, videa spustíte z aplikace Moje soubory (My files). Poradí si pouze s formáty MP4 a 3GP v maximálním rozlišení 240 x 320 bodů, nějaké pokročilé funkce nečekejte, lze jen otočit displej naležato a přehrát video na celé obrazovce.

V menu najdete i ikonku YouTube, ta vás ale jen přesměruje na mobilní webové stránky. Videa nicméně přehrát jdou, ale přes EDGE je doslova utrpením nějaké video vůbec načíst. Majitelé Wi-Fi modelů s tímto mít problém samozřejmě nebudou.Nechcete-li přehrávat hudbu z paměti telefonu nebo paměťové karty, můžete si zapnout FM rádio. Pro jeho funkčnost je nutné mít připojená sluchátka, které slouží zároveň jako anténa, poté můžete zvuk přesměrovat i do hlasitého reproduktoru. Ačkoli aplikace umí RDS a během poslechu zobrazuje název stanice, tak si vyhledané stanice musíte v seznamu pojmenovat ručně. Podobně jako hovor, i FM rádio můžete nahrávat.



Fotoaparát: nevýrazné barvy a pouze fix-focus

Telefon obsahuje fotoaparát s CMOS snímačem, který má rozlišení 2 Mpix. Papírově to na low-end není možná špatná hodnota, ovšem megapixely nejsou všechno, důležitější je kvalitní optika, kterou Rex 70 DUOS nemá. K nízké kvalitě fotografií silně přispívá i absence automatického zaostřování i blesku.

Fotografie jsou tím pádem většinou málo ostré, barevně nevýrazné a i na nejvyšší nastavení kvality mají na pohled vekou kompresi. Integrovaný fotoaparát v tomto modelu je tedy spíše „nouzovka“.



Během fotografování si můžete vybrat jeden ze tří grafických efektů, který je v reálném čase na snímanou scénu aplikován. Dále ve funkcích fotoaparátu najdete kompenzaci expozice, několik režimů vyvážení bílé a noční režim. Fotografie lze ukládat buď do interní paměti nebo na paměťovou kartu. Fotit lze pouze v režimu naležato.



To samé, co platí pro fotografování, platí i pro nahrávání videa (efekty, funkce). To je ukládáno ve formátu MP4, jeho rozlišení je 320 x 240 při 15 snímcích za sekundu. Kvalita videa je hodně špatná, je to dáno hlavně jeho malým rozlišením a velkou kompresí.



Telefonní seznam: skupiny i vlastní vyzvánění

Telefonní seznam je tříděný abecedně podle jména, vedle kontaktu je zelená ikonka sluchátka pro jeho rychlé vytočení. V kontaktech můžete vyhledávat, ovšem jen podle jména, při vyhledávání se jména ale postupně nefiltrují, musíte zadat požadovaný text a pak dát vyhledávání. Kontakty lze třídit do skupin, ty nejčastější si můžete dát i do oblíbených položek.



Při tvorbě nového kontaktu dostanete na výběr, zdali ho chcete vytvořit v telefonu nebo na SIM kartě. Doporučuji mít kontakty v telefonu, k nim můžete přidat několik dalších informací (fotografii, e-mail), kontakty na SIM kartě mají jen jméno a číslo. Kontaktům v telefonu lze též přiřadit specifické vyzvánění. Jako vyzvánění můžete použít i písničku ve formátu MP3, nemusíte ji nijak konvertovat ani zkracovat. Ovšem pozor, pokud si vyberete MP3 z paměťové karty, bude zkopírována do interní paměti, která, jak už jsem se zmiňoval dříve, je velmi malá, skladba se vám tam tak vejít nemusí.



Při telefonování se po přiblížení k hlavě automaticky vypne displej, telefon má nad displejem přiblížení. Během hovoru máte možnost velmi jednoduše tento hovor nahrávat, stačí stisknout tlačítko „REC“ na displeji. Tuto možnost běžně nenabízejí ani ty nejdražší telefony, proto je u tohoto levného modelu tato funkce příjemným překvapením.



Zprávy a e-maily

Pod ikonkou Zprávy se skrývají nejen SMS a MMS, najdete tu i záložku E-mail. V ní si můžete nadefinovat několik e-mailových účtů, které posléze lze synchronizovat manuálně nebo automaticky. Stahuje se maximálně 100 posledních zpráv, můžete si zvolit, zdali pouze hlavičky nebo i tělo e-mailu. Notifikaci o novém e-mailu vidíte v horní stavové liště či formou bubliny u ikony zpráv. V seznamu e-mailů vidíte část předmětu a pod ním odesílatele. Vpravo je datum a čas odeslání. V detailu se e-maily zobrazují pouze textově, se správnou českou diakritikou. K odesílaným e-mailům máte možnost přidat přílohu, kromě ní můžete vložit i kontakt, položku z kalendáře, úkolů či nahrát zvuk.

Při psaní SMS a MMS zpráv se sice odpočítávají znaky, ovšem ne do čísla 160 (počet znaků běžné SMS), ale do čísla 1836. Vybrat si můžete z QWERTY klávesnice a numpad (tři znaky na jednom tlačítku) klávesnice. Nemohli jsme bohužel vyzkoušet, zdali zpráva s diakritikou bude osekána nebo odeslána jako více zpráv, jak už jsem psal v úvodu, neměli jsme telefon s češtinou.Mimo e-mailů a zpráv můžete ještě komunikovat přes Yahoo! Messenger, Gtalk , ChatON a Facebook Messenger, v telefonu jsou předinstalovány javové verze příslušných klientů.



Organizační funkce: vše v základní formě

V telefonu najdeme několik organizačních aplikací, nepočítejte ale, že byste je mohli synchronizovat například s Google účtem, jejich data budete mít jen v telefonu. Tou první a základní je kalendář, který nabízí měsíční, týdenní a denní náhled. Do kalendáře si můžete zapsat událost, výročí nebo schůzku. Další svoji aplikaci mají poznámky, ty mohou být pouze textové, kromě samotného textu je u nich poznačen ještě datum a čas vytvoření.

Výrobce nezapomněl ani na úkoly, zde je možné zadat datum od, do, prioritu a upozornění. Nechybí ani kalkulačka či převodník jednotek, hodit se bude jistě i budík, světový čas, stopky nebo minutka.



Datové funkce a internet: pouze EDGE

Zklamáním je, že telefon nepodporuje Wi-Fi, ta je u tohoto modelu dostupná pouze ve vybraných zemích, náš testovací model možnost Wi-Fi neměl. K internetu se tak připojíte pouze skrze mobilní datovou síť. Nečekejte žádnou závratnou rychlost, telefon neumí 3G, podporováno je pouze EDGE. Pro bezdrátovou komunikaci s jinými zařízeními využijete Bluetooth v3.0 s podporou A2DP.



Pro přístup na internet slouží buď vestavěný prohlížeč s obligátním názvem „Internet“. Podporuje JavaScript, umí přehrávat zvuk a samozřejmě i zobrazovat obrázky (všechny tyto 3 parametry lze v nastavení prohlížeče vypnout). Manuálně ho lze přepínat do horizontální či vertikální polohy, je zde i možnost zapnout fullscreen režim. Neumí více panelů najednou.



Druhou možností je využít předinstalovaný Java prohlížeč Opera Mini 7.0. Ten nabízí mnohem více možností, než vestavěný prohlížeč (například panely, Speed Dial, synchronizaci přes Opera Link), je výrazně svižnější, díky kompresi dat na serveru se stránky rychleji načítají.



Pokud budete mít problém s tím, že Javové aplikace a hry se nebudou moci připojit k internetu, zkontrolujte u každé z nich datový profil. Mě se u všech nastavil jako výchozí profil „mms“, je nutné ho manuálně přepnout na „internet“.



Závěrečné zhodnocení

Nenáročným uživatelům, kteří v telefonu nepotřebují operační systém, bude Samsung Rex 70 DUOS určitě vyhovovat. Nabídne velmi podobné možnosti, jaké mají telefony s Androidem, můžete si i doinstalovat další aplikace a hry, ovšem pouze ve formátu Java. Pro uživatele, kteří si ho kupují, bude ale nejpotřebnější podpora dvou SIM karet, které díky přesměrování umí být najednou na příjmu, i pokud na jedné SIM kartě telefonujete. V základu najdete v telefonu předinstalované vše potřebné, od užitečných aplikací, až po hry.