Resumé

LG Optimus L5 II Dual (E455)

Všestraný rozhled a široké možnosti


LG Optimus L5 II Dual (E455)
520 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

Do druhého dne

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Zaoblené tvary a čisté linie jsou nejen příjemné na pohled, ale přístroj díky nim také dobře padne do ruky a držet jej je jako sen.
Zaujměte ostatní designem zadní strany, která se nádherně leskne a přitahuje pozornost třpytivou povrchovou texturou.
Objevte estetickou krásu, o jejíž existenci jste neměli ani tušení, u telefonu s laserově rytými detaily, který vypadá ještě štíhlejší, než ve skutečnosti je.
Pomocí speciální horké klávesy můžete rychle přepínat mezi SIM 1 a SIM 2. K přepnutí mezi dvěma různými životy tak nyní stačí jen stisknout tlačítko. 4" True Color IPS
Překvapte Vaše oči bavami, které jsou tak skutečné, že ani nerozeznáte, kde končí obrazovka a začíná realita. Všechny fotografie, videa a další obsah nyní uvidíte v dokonale věrných barvách a neobyčejně detailním zobrazení.

Dostupné barvy: Černá, Bílá
Plusy



Mínusy




Info výrobce


LG Optimus L5 II Dual (E455)

Všestraný rozhled a široké možnosti


Základní údaje:

2G síť GSM 850/900/1800/1900 MHz

3G síť WCDMA 900/2100 (Pouze SIM1)

3G síť EU HSDPA 7.2

Typ telefonu Dotykový

Konektor Micro USB

Velká písmena Ano





Operační systém:

OS Android 4.1 (Jelly Bean)

Uživatelské rozhraní LG UI









Velikost:

Rozměry v x š x tl. (mm) 117.5 x 62.2 x 9.2

Váha (g) 103









Klávesnice:

Ovládání Dotyková obrazovka (Kapacitní)







Displej:

Typ IPS/TFT WVGA displej

Počet barev 16 mil. barev

Rozlišení 800 x 480 pixelů

Velikost displeje 4 palce













Vyzváněcí tóny:

Typ Polyfonní (72 kanálů), MP3

Vibrace Ano



Paměť / Frekvence CPU:

Telefonní seznam neomezeno

Záznamy hovorů 100 záznamů

Slot na karty MicroSDHC až 32 GB

Paměť RAM/Frekvence CPU/GPU 512MB RAM / MediaTek MT6575 1GHz / ARM Cortex-A9 / PowerVR SGX 531

Interní paměť 4GB (1.7GB dostupných)













Data:

GPRS Třída 12

EDGE Třída 12

WLAN Wi-Fi 802.11b/g/n

Bluetooth Ano, BT 3.0, A2DP

USB microUSB 2.0

NFC Ne















Fotoaparát:

Rozlišení fotoaparátu (MP)

Blesk

Speciální funkce



5MPx AF, 2560x1920 px

Ano, LED dioda

Vyvážení bílé, Barevný efekt, časovač, fotografování pomocí hlasu



Komunikace:

Zprávy SMS, MMS, E-mail

Exchange ActiveSync Ano

Prohlížeč xHTML/HTML, Chrome

Druhý fotoaparát/Videohovory Ne

Instant Messaging Google Talk

SNS Google+

Další Google Mail, Google Maps, Youtube



















FM Rádio:

FM Rádio Ano



A-GPS:

A-GPS Ano

Poloha pouze z GPS satelitů Ano



Baterie:

Typ baterie Standardní baterie, Li-ion 1700 mAh

Pohotovostní režim Až 800 hod

Doba hovoru Až 6.2 hod



Zvláštní funkce:

Zvláštní funkce 2x miniSIM (klasická)

Zvláštní funkce II Rychlá klávesa pro přepínání SIM

Zvláštní funkce III Rychlé tlačítko pro oblíbenou funkci

Recenze odborníků

LG Optimus L5 II Dual (E455)

Všestraný rozhled a široké možnosti


Žlutá, zelená, červená

Přesně tak má LG svoje modely Optimus L-series barevně odlišeny. Design krabiček je stejný, liší se jen v maličkostech, jako jsou piktogramy výbavy na boku, nebo v barvě nápisu označující konkrétní model. L3 II má logo vyvedeno ve žluté, L5 II v zelené a L7 II v červené barvě. Telefony si v krabičce pěkně hoví, jen u L5 II musím balení pokárat. Zatímco L3 II a L7 II jej mají šité v podstatě na míru, L5 II jako by bylo hozeno do krabičky od většího bratra, která má jen jiný potisk, a podle toho v ní také náležitě „plave”. Jinak jsou všechny komponenty zabaleny v samostatných sáčcích.

Celá trojice recenzovaných kousků se prodává v černém, růžovém, titanovém a bílém provedení. Na testování se nám sešly tmavý L3 II, tmavý L5 II a bílý L7 II. První dva na plastových zádech imitují kov, poslední jmenovaný má plastový kryt příjemně strukturovaný. Zda je bílému provedení u všech kousků vlastní strukturovaný plast na zadní straně, to se nám bohužel nepodařilo ověřit. Vzhledem k tomu, že černý L7 II na zádech také imituje kov, mohly by ale nižší modely v bílém mít záda také strukturovaná. Co se rozměrů týče, u L3 II naměříte 103 × 61 × 11,9 mm a 107 gramů, u L5 II 118 × 62 × 9,2 mm a 103,3 gramů a konečně u L7 II potom 122 × 67 × 9,7 mm a 118 gramů.



Co se týče balení samotného, zde nehledejme nic převratného. Samozřejmě nesmí chybět adaptér do zásuvky, který ve spojení s přibližně metrovým USB kabelem vytváří nabíječku. Přítomna jsou též sluchátka, která mají konektor v jedné přímce s kabelem a nechybí jim ani jednoduchý panel pro přijetí hovoru s mikrofonem. Bohužel se jedná o obyčejné a nepříliš kvalitní pecky. U nejnižšího L3 II je to vzhledem k ceně pochopitelné, u L5 II ještě přimhouříme oko, ale L7 II by mohl mít sluchátka přece jenom lepší. Navíc u L7 II jsou sluchátka jako jediná v bílém provedení, USB kabel a adaptér jsou černé, což také nevypadá zrovna nejlépe.



Ve znamení tlačítka Home

Co se týče vzhledu jednotlivých telefonů, vlastní je jim jeden společný designový prvek. Tím je oválné středové tlačítko, jehož okraj slouží jako vícebarevná notifikační dioda. Velmi pěkné a praktické řešení. Mezi jednotlivými modely jsou potom jen drobné odchylky, co se podoby týče. Na čelní straně je vždy dominantou displej, pod nímž najdeme dvě podsvícené senzorové klávesy, které dělají společnost již zmíněnému tlačítku Home, které je hardwarové. Nad displejem najdeme stříbrné logo LG, hlasitý reproduktor, senzory jasu (pravděpodobně) a přiblížení a u L7 II jako jediného i přední kamerku.

Spodní hrana je u celé trojice stejná. Uprostřed najdeme systémový/nabíjecí microUSB konektor a vlevo či vpravo od něj hovorový mikrofon. Pravý bok skýtá útočiště zamykacímu/vypínacímu tlačítku. U modelu L3 II je však pravý bok holý, zamykací tlačítko se přesunulo na horní hranu. Tam u celé trojice nalezneme sluchátkový konektor a též sekundární odrušovací mikrofon. Ovšem opět mimo L3 II, který sekundární mikrofon postrádá. Levému boku je společným znakem dvojkolébka hlasitosti, která má povrch tvořící dojem kruhového kartáčování hliníku. Dvojice L5 II a L7 II má nad dvojkolébkou hlasitosti navíc umístěno rychlé tlačítko spouštějící kdekoliv v prostředí poznámkového asistenta QuickMemo (nebo kteroukoliv jinou aplikaci si nastavíte). U L3 II si budete muset vystačit se spuštěním ze stavové roletky.Zklamat musím ty, kteří alespoň u modelu L7 II doufali v kovový rámeček. Jakkoliv stříbrně se na kterémkoliv z trojice modelů boky lesknou, vždy se jedná pouze o plast. O provedení zadní strany jsem se zmiňoval již výše, sluší se tedy dodat, že na zadní straně samozřejmě nalezneme druhé logo LG. Stejně tak nechybí modul fotoaparátu (u L3 II a L7 II uprostřed, u L5 II vlevo), který však má u každého modelu jiné rozlišení a u L3 II navíc postrádá LED blesk. Ve spodní části pak najdeme výdech hlasitého reproduktoru, který je složen z dvojice otvorů a předěl mezi nimi je lehce vyvýšen, v důsledku čehož se na rovné podložce zcela neucpe. L3 II hlasitý reproduktor nemá, vyzvánění a další tóny se linou přímo z hovorového reproduktoru.Nesmíme zapomenout ani na útroby přístrojů. Ačkoliv nikde není výřez na nehet, který by sejmutí zadního krytu napomohl, ani jeden z trojice telefonů není monoblok. Pod zadním krytem kromě uživatelsky vyměnitelné baterie najdeme slot na microSD kartu a slot na klasickou miniSIM kartu. U L3 II se SIM karta vkládá pod baterii, u zbylé dvojice sice mimo baterii, pro pohodlné vložení však baterii doporučujeme vyjmout i zde. Jako nechtěné dítě se se zlou L3 II potázal i co se NFC antény týče. Jako jediný ji nemá, starší sourozenci ji mají implementovanou v zadním krytu a přes dva kontakty spojenou s tělem telefonu.



Displej: ve znamení IPS

Je to až s podivem, ale celá trojice telefonů je vybavena IPS zobrazovačem, což má za výsledek velmi dobré pozorovací úhly. Bohužel, čitelnost na slunci není kdovíjak dobrá a i když telefony podle všeho disponují čidlem okolního jasu, v závislosti na intenzitě okolního osvětlení displej neregulují a i v nastavení položka automatického jasu chybí. Naštěstí LG napevno zakomponovalo posuvník pro regulaci jasu displeje do stavové roletky. Teď už ale k jednotlivým modelům.

Optimus L3 II má displej o úhlopříčce 3,2" s rozlišením 240 × 320 obrazových bodů. Celková jemnost je 125 PPI a rastr je i na takto malé displeji jednoduše viditelný. Oproti tomu L5 II je na tom nejlépe. Na svém displeji s úhlopříčkou 4" disponuje rozlišením 400 × 800 bodů, což dává výslednou jemnost 233 PPI a z celé trojice nejjemnější displej. Nejvyšší Optimus L7 II má stejné rozlišení jako prostřední sourozenec, tedy 400 × 800 bodů, ale na úhlopříčce 4,3", což dává lehce nižší jemnost 217 PPI. Rozdíl mezi poslední dvojicí není na první pohled patrný, maximálně při podrobnějším zkoumání narazíte na lehce hladší vykreslení kulatých tvarů u L5 II.



Drobná pochvala k displeji na závěr míří k podsvícení displeje, které je regulovatelné v široké škále hodnot, včetně položky nikdy nezhasínat. Stejně tak přední senzorové klávesy můžete nechat podsvítit trvale, nikdy, nebo po dobu 1,5, 3 a 5 vteřin. V nastavení displeje také nalezneme možnost změnit velikost písma v prostředí, změnit styl písma, zapnout barevnou notifikaci středové klávesy a povolit či zakázat automatické otáčení obrazovky.



Výkon, výdrž, paměť

Z hlediska výkonu nelze čekat žádné zázraky. Je třeba mít na paměti, že nejdražší telefon z trojice stojí pod sedm tisíc. Odpovídají tomu i osazené komponenty. L3 II disponuje jednojádrovým procesorem Qualcomm MSM7225A o taktu 1 GHz spolu s grafikou Adreno 200 a 512 MB operační paměti, z níž volných po startu je okolo 170 MB. L5 II je na tom stejně, procesor je ovšem Mediatek MTK 6575, grafika PowerVR SGX531 a z paměti RAM bude potom po startu volných okolo 200 MB. Nejlépe je na tom L7 II, který disponuje dvoujádrovým procesorem Qualcomm MSM8225 s taktem 1 GHz, grafikou Adreno 203 a k tomu 768 MB operační paměti, z nichž volných bude po staru k dispozici okolo 270 MB.

Co se výdrže jednotlivých kousků týče, lze obecně říci, že platí jednodenní pravidlo. Při střídmém zacházení se lze dostat na dva dny a při použití pouze k telefonování i na dny tři. Vzhledem k tomu, že se nejedná o kousky určené k hraní náročných her nebo konzumaci multimediálního obsahu ve vysoké kvalitě, provedl jsem jednoduchý test výdrže. Představil jsem si obyčejného uživatele s tímto telefonem, který především čte SMS a e-maily, prochází web a využívá kalendář. Simuloval jsem tuto činnost zapnutým displejem, v nastavení na obrazovce spotřeby baterie a s jasem na 100 %, s telefony nebylo nijak zacházeno.Po jedné hodině jsem udělal screenshot na každém z telefonů, a výsledky jsou velice zajímavé. Je všeobecně známo, že displej je největším žroutem energie, což se také potvrdilo. Zajímavé ale je, jak který telefon dokázal pracovat, či spíše nepracovat. Optimus L3 II ukazoval 71% spotřebu u displeje a zbývalo mu 92 % baterie, u L5 II spotřeboval displej 96 % a zbývalo mu 84 % baterie, u L7 II si displej ukousl 73 % baterie a zbývalo 83 %. Stojí za to dodat, že L3 II má baterii s kapacitou 1540 mAh, L5 II s kapacitou 1 700 mAh a L7 II baterii s kapacitou 2 460 mAh, přičemž u celé trojice je minimální kapacita baterie výrobcem garantována o 40 mAh níže, než je maximum.



Společná je celé trojici i hodnota vnitřní paměti, která je 4 GB. Celá trojice rovněž podporuje microSD karty pro rozšíření vnitřního úložiště. Zajímavé však je, kolik z vnitřní paměti je po startu dostupné na jednotlivých telefonech. Ze 4 GB má L3 II obsazeno 69 MB a dostupných je 1,7 GB, L5 II má obsazeno 193 MB a dostupných je 1,9 GB, no a L7 II má obsazeno rovných 100 MB a uživatelsky dostupných je 1,7 GB.



Prostředí bez zbytečných zásahů

Grafická nadstavba od LG sice nemá kdovíjaké vymoženosti, zároveň ale není příliš obsáhlá a tak zbytečně nezatěžuje systém. Ten je na všech třech telefonech až na maličkosti stejný a jeho základem je Android ve verzi 4.1.2. To je rozhodně chvályhodné, zejména na Optimusu L3 II, vezmeme-li v potaz, že telefony tohoto ražení přicházejí s mnohem starší verzí systému. Předpotopnímu Gingerbreadu naštěstí odzvonilo. A prostředí od LG je opět jedno z nejpropracovanějších, bez nutnosti návštěvy Google Play. Jedinou výtkou je nemožnost odstranit vyhledávací lištu Google z domovských obrazovek.

Začneme zamykací obrazovkou. Na té si standardně můžete zvolit několik způsobů odemčení, tak, jak je Androidu vlastní. Navíc si zde ale zvolíte styl hodin, jaký se zde má ukazovat, případně se dají zobrazit i hodiny s kalendářem. Do spodní části zamykací obrazovky si uživatelsky navolíte čtyři rychlé zástupce, to však pouze při odemykání bez zabezpečení. Tato čtveřice zástupců je však odlišná od čtveřice zástupců ve spodní části domovských obrazovek. Stejně tak notifikační roletka jde stáhnout i na zamykací obrazovce, což není samozřejmostí, a to dokonce i tehdy, když v ní není žádná notifikace, což též někteří výrobci neumožňují.Po odemčení přístroje se dostanete na domovské obrazovky, kterých může být maximálně sedm (pět u L3 II). Lze si nastavit, která bude domovská, stejně tak, jako lze přidávat zástupce, složky, kontakty, zkratky či widgety. Ve výchozím stavu je sice nejde cyklicky procházet, ale lze to změnit v nastavení. Matice zástupců je 4 × 5 (lze změnit na 5 × 6, u L3 II pouze 4 × 4) včetně stálých ve spodní liště a nejinak je tomu i v menu, kde lze zástupce řadit abecedně nebo dle data stažení, cyklické procházení je též přítomno. Dlouhým podržením a stiskem křížku aplikace odinstalujete, výběrem v horní liště se můžete přepnout na jen stažené nebo přímo mezi widgety.Celá trojice modelů také disponuje bohatou možností personalizace, což je ale o LG poměrně dobře známo. Samozřejmostí je změna tapety na zamykací obrazovce nebo na domovských kartách. LG navíc přidává rovnou celá schémata, kde je jiný styl ikon, ale také nabízí možnost si ke každé aplikaci zvolit ikonu jinou či dokonce vlastní. O možnosti změny velikosti písma či jeho stylu už zmínka padla, v nastavení však lze navolit i přechody mezi domovskými plochami. Na závěr jsem si nechal propracovanou notifikační lištu. V té se samozřejmě zobrazují veškeré notifikace, můžete si navolit, které přepínače a v jakém pořadí se zde mají zobrazovat, můžete přejít rovnou do natavení, ale hlavně dlouhým podržením můžete přejít přímo do jednotlivých nastavení svázaných s daným přepínačem.



Adresář: díky za abecedu

Seznam kontaktů a celkové provedení adresáře je jedním z míst, kde jsou přílišné zásahy výrobce na škodu. Proto je dobře, že i v LG si toto vzali k srdci a v adresáři nic speciálního nevymýšleli. Oproti čistému Androidu zde tak najdeme minimum změn. Kontakty lze řadit standardně dle jména nebo příjmení, zobrazit můžete kontakty ze všech vašich synchronizovaných účtů. V aplikaci kontaktů lze listovat mezi číselníkem, výpisem hovorů, adresářem, skupinami a oblíbenými kontakty. Vše je jasně odděleno a ve výpisu hovorů nechybí drobné piktogramy pro lepší orientaci. V samotném adresáři zase musím pochválit postranní lištu s písmeny pro rychlejší orientaci a navigaci.



Co se týče obrazovky příchozího a odchozího hovoru, interakce probíhá za pomocí stisku dostatečně velkých tlačítek. Pokud je ale telefon zamčený, probíhá interakce za pomoci tažení, což v kombinaci s předchozím způsobem působí nejednotně. Na kartě příchozího hovoru najdeme obvyklou trojici přijetí, odmítnutí a odmítnutí hovoru pomocí SMS zprávy, na kartě odchozího hovoru nesmí chybět tlačítka pro zobrazení číselníku, pro hlasitý odposlech či aktivaci Bluetooth sady. Ke kvalitě hovoru nemám žádné výtky, a to ani u jednoho z modelů. Hovorové sluchátko je dostatečně hlasité, odrušovací mikrofony též pracují spolehlivě a ani L3 II, který sekundární mikrofon nemá, netrpí sníženou kvalitou hovoru.



Na zprávy s uskočenou tečkou

Psaní zpráv a celkově chování aplikace Zprávy probíhá úplně normálně. Zprávy se samozřejmě řadí do konverzací, můžete si zvolit režim zadávání, našeptávání slov, lehce ovlivnit rozložení klávesnice, nastavit režim oprav, jednoduše připojit přílohu a vytvořit tak multimediální MMS nebo psát na šířku či na výšku. Velice kladně hodnotím odpočet znaků do konce zprávy v obou režimech, a to už od počátku psaní zprávy. Při zadávání příjemce probíhá přímo hledání, takže nemusíte znát přesnou podobu čísla. Při hledání příjemce zadáváte znaky na QWERTY klávesnici, ale adresář je prohledáván i v režimu čísel a to tak, jak jednotlivá písmena odpovídají číslům na alfanumerické klávesnici.



Na klávesnici v modelech Optimus se mi nepsalo vůbec špatně, pokud tedy pominu prohranou bitvu s titěrnými klávesami na L3 II, kterému z již tak malého displeje ubírá řádek našeptávání. I přes relativně blízko k sobě usazené klávesy se chybovost zadávaného textu pohybovala v únosných mezích, autokorekce a našeptávání slov fungovalo také v pořádku. Jedinou výtku mám k tlačítku tečky, které uskočilo na pravou stranu od mezerníku, takže jsou tlačítko tečky a čárky společně napravo. Jedná se ale jen o drobný nezvyk, který případně vyřeší alternativní klávesnice. Čistě kosmetická kritika míří k možnosti vkládat emotikony. Neděje se tak přes tlačítko klávesnice, ale přes senzorové tlačítko kontextové nabídky, a nabídka emotikon je spíše odstrašující, nežli příkladně vyjadřující emoce.



Kancelářský standard

V této cenové kategorii nemůžeme čekat plnohodnotný kancelářský balík s možností dokumenty editovat a vytvářet. Spíše stojí za to ocenit, že i tak levný telefon, jako je L3 II, nabízí kancelářský balík. Je jím shodně pro celou trojici aplikace Polaris Viewer 4, který zvládá poslední dokumenty, oblíbené dokumenty a měnit režim zobrazení. Pochvalu zaslouží i kalendář. Na L3 II je to sice nouzovka, kdy na celý displej je roztažen jen měsíční (denní, týdenní, agenda) náhled, na zbylých dvou už je v horní části napevno měsíční zobrazení, a ve spodní části volíte mezi agendou a dalšími typy zobrazení. Samozřejmé je i barevné rozlišení více kalendářů a synchronizace s více účty.

Z dalších klasických aplikací jsou samozřejmě přítomny stopky, časovač, budík, kalkulačka, aplikace pro poznámky a pro úkoly, hlasový záznamník, hlasové vyhledávání, správce aplikací, správce souborů, správce stahování, speciálně pro L7 II správce úloh a všem společná aplikace kontrolující aktualizace softwaru.



Z dalších stojí zmínit počasí od AccuWeather.com, již známou aplikaci QuickMemo, speciální aplikace pro LG v obchodě SmartWorld a aplikace SafetyCare, která v určité situaci dovede automaticky varovat vaše známé. Nejvyšší L7 II si potom ještě mezi bonusovými aplikacemi přináší bezchybný QuickTranslator, tedy překladač skrze fotoaparát, RemoteCall Sevice pro vzdálenou diagnostiku, textový slovník s jednou jazykovou dvojicí zdarma a SmartShare pro sdílení souborů mezi DLNA zařízeními.



Hudba a web: při starém i při novém

Ani LG se nevyhnulo schizofrenii Internetu a Google Chrome, respektive Hudbě a Hudbě Play. První jmenovaná dvojice je obsažena ve všech třech telefonech, druhá dvojice jen v L7 II, ostatní dva tedy Hudbu Play od Googlu neobsahují. Opět přikládám jen srovnání pomocí screenshotů.

Dále obsažená aplikace Videa slouží jako přehrávač videosouborů, ty natočené se společně s fotografiemi ukládají v galerii. Ta dokáže třídit fotografie podle alb, lokality či času pořízení a zvládá i jednoduché úpravy, jako je oříznutí a otočení, odstranění červených očí, aplikace filtrů, projasnění či zatmavení scén a vyhlazení obličejů. Všechny tři telefony také obsahují FM rádio, které umí vyhledávat stanice, nastavit automatické vypnutí přehrávání a ani RDS mu není cizí.Zvukový projev celé trojice telefonů skrze 3,5 mm Jack lze označit jako průměrný, bez zbytečných přesahů ve výškách nebo hloubkách. Dodávaná sluchátka za moc nestojí, takže si zřejmě brzo seženete vlastní, možná i proto, že ty dodávané neuvěřitelně špatně padnou do uší. Hlasitý výstup u L3 II skrze hovorový reproduktor je opravdu hlasitý, avšak až příliš plechový. Ve své kategorii ale nehraje vůbec špatně. L5 II má hlasitý výstup asi nejlepší z celé trojice. Je nejvyrovnanější a na rozdíl od lepšího L7 II se nesnaží přílišnou hlasitostí nahrazovat kvalitu tam, kde jí není dostatek.



Nejmenšímu chybí NFC

Z hlediska konektivity nabízí celá trojice modelů zdravý průměr dnešní doby. Fyzické konektory zastupuje microUSB a 3,5 mm Jack, z bezdrátové výbavy jmenujme Wi-Fi standardů b/g/n s funkcí hot-spot (Wi-Fi Direct a DLNA jen u L7 II), Bluetooth ve verzi 3.0, GPS a samozřejmě datové aGPS. Nechybí ani NFC anténa a s ní přítomná funkce NFC Beam, ale mimo L3 II, který NFC anténu postrádá.



Ze senzorové výbavy jmenujme akcelerometr, senzor přiblížení a kompas. Senzor jasu sice výrobce nikde neuvádí, dle mého jím ale telefony vybaveny jsou - je vidět dvojice senzorů na čelní straně. Bohužel ale, jak již bylo popsáno dříve, automatická regulace jasu se neděje a v nastavení tato volba chybí. Udávanými podporovanými parametry jsou u hudby MP3/ WAV/ WMA/ eAAC+ a u videa DivX/ Xvid/ MP4/ H.264/ H.263/ WMV.



Předpotopní video

Prostředí fotoaparátu je shodné napříč celou trojicí testovaných telefonů, pouze s tím jediným rozdílem, že při ťuknutí na displej u L5 II a L7 II dojde k touchfocus zaostření, u L3 II kvůli malému displeji dojde k zobrazení/skrytí ovládacích prvků. Na obrazovce fotoaparátu najdeme po pravé straně přepínač mezi focením a natáčením, níže spoušť a v pravém dolním rohu poslední pořízenou fotografii a vstup do galerie. Levá strana nabízí přepnutí mezi hlavní sekundární kamerkou (jen L7 II), aktivaci hlasového pořízení fotografie na slova, jako je: Cheese, Smile, Whiskey, LG a Kim-chi.

Nechybí zde ikonka pro nastavení blesku, volba mezi normálním, sekvenčním a panoramatickým snímáním (panorama mimo L3 II) a vstup do podrobnějšího nastavení. V tom najdeme možnost upravit rychlé menu, tedy čtveřici piktogramů, která se vám bude ukazovat, aniž byste museli stisknout kolečko nastavení. Dále pak vyvolání zoomu, úpravu jasu, rozlišení, scénu, ISO, vyvážení bílé, efekty, časovač, geotagging a možnost vypnutí zvuku závěrky. Drobnými znaky při horním kraji displeje je potom uveden počet zbývajících fotografií a aktuální rozlišení. V aplikaci fotoaparátu bohužel nejde dělat screenshoty, proto toliko podrobný textový popis.Co se týče kvalit jednotlivých fotoaparátů, nejhůře je na tom pochopitelně L3 II. Ten postrádá LED blesk a vybaven je pouze fixedfocusem, přičemž rozlišení fotoaparátu je 3 Mpx a video lze natáčet ve VGA rozlišení se 30 snímky za sekundu. Lépe už je na tom L5 II, který má 5 Mpx snímač s LED bleskem a autofokusem, video ale zvládá natáčet též pouze ve VGA rozlišení s frekvencí 30 fps. Nejlepší L7 II je vybaven 8 Mpx snímačem s LED bleskem a autofokusem a zároveň sekundární VGA kamerkou. První jmenovaná dokáže natáčet video ve FWVGA rozlišení s frekvencí 30 fps, druhá pochopitelně nic lepšího než VGA nezvládne.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz