Resumé

Sony Xperia Z1

Krůček k dokonalosti


Sony Xperia Z1
1080 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

V jejím těle najdeme ty nejnovější technologie, nejmodernější výbavu a mnoho dalšího. Když jej srovnám s předchůdcem Xperia Z, lehce inovovaný vzhled působí dospělejším a podstatně vyzrálejším dojmem. Xperia Z1 je hodně stylové a elegantní zařízení a může za to zejména nová hliníková konstrukce, která příjemně chladí a dodává telefonu hodnotný vzhled. Celkový pocit je lepší, než u starší Xperie Z, která byla rovněž co se týče konstrukce výborná. Hliníkový rám se neprohýbá, je pevný. Hmotnost sice vzrostla na 170 gramů, ale to jen dotváří pocit, že v ruce držíme produkt, který je zhotovený z ušlechtilých materiálů, nikoliv plastů. I tak je to ale docela hodně a raději bychom viděli hmotnost kolem 150 gramů.
Na zadní straně je opět sklo, za jehož výrobou stojí neznámý výrobce. Na přední straně předkládám, že by se mělo nacházet ochranné sklo Corning Gorilla Glass 3. Jak zadní, tak i přední strana jsou chráněné tovární ochrannou fólií. Bohužel zadní strana je opět velmi náchylná k ulpívání otisků prstů, nečistot a mastnot. Po několika vteřinách používání tak ukazatel stylovosti vzhledem k znečištěnému povrchu poklesne o polovinu a vám nezbude nic jiného, než se stát leštícím otrokem. Celé konstrukční zpracování je ale naprosto prvotřídní, a i kdybych se sebevíc snažil, nenajdu na něm žádná slabá místa nebo skulinky ve zpracování.
y největší změny nastaly také v oblasti výdrže a výkonu. Předchůdce měl baterii s kapacitou 2330 mAh a výdrž Xperie Z byla jednou z největších slabin jinak povedeného přístroje. Sony neponechalo nic náhodě a kapacita baterie byla zvýšena opravdu markantně, rovnou na 3000 mAh. Proto je telefon o něco tlustší a určitě je to i jeden z důvodů vyšší hmotnosti. Výdrž je lepší, ale ne nijak zásadně. I tak mám prozatím problém s tím, aby mi zařízení vydrželo celý den. V reálném použití se výdrž prodloužila asi o 2 - 3 hodiny při stejném používání jako u Zetka. Uvidíme po dalších cyklech, možná se výdrž bude dále zlepšovat.
Novinkou je tentokrát odhalený 3,5 mm hudební jack konektor, který není nijak chráněný proti vniknutí kapaliny, ale i tak je voděodolný. Další změnou je přestěhování notifikační LED diody, nově ji najdeme ve sluchátku. U Zetka byla poměrně nevýrazná, tentokrát je její výkon o poznání silnější a už se tak nestane, že byste ji přehlédli. Na levém boku je přepracovaný nabíjecí dokovací konektor, a na pravé straně, jak se patří u fotomobilu, nechybí dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Je titěrná, ale pohodlně se ovládá. Jedna z velkých nevýhod modelu Xperia Z tak byla odstraněna a je vidět, že Sony uživatelům naslouchá.
Sony patří mezi výrobce, kteří se nejvíce vyžívají v používání marketingových označení a lákadel. Samotný přepracovaný displej nabídne hned dvě nová označení. Softwarové vylepšení Bravia Engine 2 bylo nahrazeno označením X-Reality pro vylepšení kvality zobrazení v obrázcích a fotkách. Dalším vylepšením je Triluminos, které by mělo přinést věrnější a přirozenější podání barev displeje. Úhlopříčka displeje 5 palců nebyla oproti Xperii Z zvětšena, a to je dobře. Rozlišení je taktéž stejné, tedy FullHD 1920 x 1080 bodů.
Sony Xperia Z1 se do prodeje dostane hned se 4 typy displejů od různých výrobců (AH-IPS od JDI, VA TFT od JDI, VA TFT od Sharpu, S-PLS od Samsungu) a záleží na regionu a poté náhodě, který si zrovna vyberete. Jak si vede displej v námi testovaném zařízení? Rozdíl oproti první generaci Xperie Z je nasnadě. Zlepšila se sytost barev i pozorovací úhly, přijde mi jasnější a podstatně lépe čitelný na přímém slunci. Nicméně na konkurenci stále ztrácí, na rozdíl od předchůdce už ale jen mírně.

Dostupné barvy: Černá, Bílá, Fialová
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Sony Xperia Z1

Krůček k dokonalosti


Úhlopříčka displeje (palce) : 5

Rozlišení displeje (bodů): 1920 x 1080

Počet barev displeje: 16,7 miliónů

Počet jader: čtyřjádrový procesor

Konstrukce telefonu: dotykový

Systém telefonu: Android 4.2

GPS: ANO

Síťová frekvence (MHz): 1800; 1900; 850; 900

3G modem: ANO

Bluetooth: ANO

GPRS: ANO

EDGE: ANO

WiFi: ANO

Integrovaný blesk/přisvětlení: ANO

Automatické ostření: ANO

Kapacita aku (mAh): 3000

Pohotovostní doba (hod.): 600

Operační systém:Google Android 4.3 (Jelly Bean)

Procesor - počet jader:4

Procesor - frekvence [MHz]:2200

Uživatelská paměť:16 GB

Velikost RAM:2048 MB

Paměťové karty:microSDHC

Displej - uhlolpříčka [palce]:5

Displej - rozlišení [pix]:1 080 × 1 920, 441 DPI

Dotykový displej:Ano

Klávesnice:Ne

Podporované sítě:GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA (42,2|5,76 Mb/s), LTE (150|50 Mb/s)

Konektivita:microUSB, Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Bluetooth 4.0, MHL, 3,5mm jack, NFC

GPS:Ano

Senzory:digitální kompas, senzor polohy, gyroskop, senzor okolního světla, senzor přiblížení, druhý mikrofon

Fotoaparát:21MPx (5 260 × 3 940), video (1 920 × 1 080), blesk

Recenze odborníků

Sony Xperia Z1

Krůček k dokonalosti


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Sony letos na veletrhu IFA představilo novou vlajkovou loď mezi smartphony, model Sony Xperia Z1. Netrvalo ani měsíc a novinka už se hrne na pulty prodejen. Zásluhu na designu má stejný tým, který navrhoval už loňskou Xperii S. Nová Xperia Z1 se však spíše drží konceptu OmniBalance, který byl definován pro letošní Xperii Z. Spojení skla a hliníku na povrchu upoutá pozornost uživatelů citlivých na zpracování přístroje, v útrobách telefonu tepající nejvýkonnější komponenty současnosti zase potěší srdce technoidů. Na papíře tedy mix vlastností, který by nemělo prakticky nic ohrozit. Je Sony Xperia Z1 nejlepším japonským mobilem? Tuto otázku se pokusíme zodpovědět v následující recenzi.





Klíčové vlastnosti:

+ precizní provedení, kvalitní materiály

+ čtyřjádrový procesor Krait 400 s taktem 2,2 GHz, 2 GB RAM

+ výkonný grafický čip Adreno 330

+ Android 4.2.2 Jelly Bean s vlastní nadstavbou TimeScape

+ fotoaparát Exmor RS s optikou G Lense a enginem Bionz

+ dobrá výdrž baterie



Hlavní nedostatky:

- horší čitelnost displeje na slunci, vyšší odleskovost

- nemá stereoreproduktory

- vysoká hmotnost

- zahřívání telefonu při vyšším zatížení

- zpočátku prodeje vysoká cena



Konstrukce:



Xperia Z1 patří mezi masivnější telefony. Hmotnost se díky použití těžších materiálů, než je jinak hojně používaný plast, vyšplhala na nadprůměrných 169 g. Při uchopení telefonu do ruky to sice poznáte, ale rozhodně zároveň nechybí pocit solidního, poctivě zpracovaného kusu elektroniky. Rozměry 144 × 74 × 8,5 mm jsou zčásti dané pětipalcovým displejem, Xperia Z1 je ale přece jen o fous větší než předchůdkyně Xperia Z se stejnou úhlopříčkou. Kompletní ovládání jednou rukou bez pomoci druhé nebo přechytávání tak zvládnou zřejmě jen pánové s medvědími tlapami.



Rám je vyfrézován z jediného kusu hliníku, bez svařování je tedy pevnější i vzhlednější. Kromě designové funkce přebírá i úlohu antény telefonu. Šedo-stříbrný matný povrch zpestřuje pruh vedený středem rámu, odpovídající barevné variantě celého telefonu. V našem případě jsme se dočkali černého proužku (a zad), pořídit se dá i bílé a fialové provedení. U všech tří variant je ale rámeček kolem displeje černý, a tak zbylé dvě varianty mohou působit poněkud nesladěným dojmem. Na poměrně velké skleněné ploše zad počítejte s tím, že ji budete muset čas od času přeleštit stejně jako displej, jinak s ohmataným telefonem moc parády nenaděláte.



Skleněná záda nabídnou pohled na čočku fotoaparátu, LED blesk, malou značku prozrazující konektivitu NFC a sekundární odšumovací mikrofon. Uvnitř telefonu se nachází uživatelsky nevyjímatelná baterie s kapacitou 3 000 mAh. Oproti Xperii Z došlo k navýšení o necelých 700 mAh, a to je už při provozu hodně znát. Při středně náročném používání, které zahrnuje celý den zapnuté 3G s datovou synchronizací, 15 minut uskutečněných hovorů, 10 poslaných SMS zpráv či e-mailů a půlhodinu brouzdání po internetu se zapnutou Wi-Fi, se můžete spolehnout bezpečně na 2 dny výdrže. Pokud je vytížení telefonu ještě nižší, zřejmě se dokážete přiblížit i večeru třetího dne. A to je u dnešních nejlépe vybavených supersmartphonů nadprůměrná hodnota.



Xperia Z1 nabízí hned tři různé režimy, jejichž spuštěním můžete šetřit baterii zařízení. Prvním z nich je Stamina mód, který po zhasnutí obrazovky automaticky vypne Wi-Fi, mobilní data a aplikace, které běží na pozadí. Příchozí hovory, SMS, budík i hudební přehrávač však zůstávají stále aktivní. Dle potřeb uživatele je možné vytvořit seznam aplikací, které nebudou podléhat omezení Stamina módu. Druhým režimem je mód slabé baterie. Ten se aktivuje při určitém nastavitelném stavu vybití baterie. Ztlumí se jas displeje, zakáže se dotyková vibrační odezvu, GPS, Bluetooth a mobilní data. Třetím režimem je mód založený na blízkosti Wi-Fi. Ten zapne Wi-Fi modul, pokud se s mobilem ocitnete v dosahu některého z registrovaných Wi-Fi hotspotů. Nejste-li v dosahu uložené Wi-Fi, funkce zůstává vypnutá a data tečou přes operátora.



Výkon:



Sony uvedlo Xperii Z1 na trh se vší parádou, a to nejen v oblasti designu, ale i co se výbavy týká. Novinka patří mezi nejlépe vybavené smartphony současnosti, mimo jiné i díky procesoru se čtyřmi jádry Krait 400 a taktem 2,2 GHz. Díky grafickému čipu Adreno 330 si zahrajete bez problému i ty nejnáročnější hry. Zkoušeli jsme například Real Racing 3, Dead Trigger nebo Shadow Gun, potíže nejsou ani s přehráváním FullHD videa. Aby taky ne, srdcem smartphonu je nejmodernější ARM čipset Snapdragon 800 (model 8974) od Qualcommu.



Osazená operační paměť má kapacitu 2 GB, takže byste museli mít spuštěnou velkou porci aplikací naráz, abyste narazili na její limity. Naše zkušenost je taková, že prostředí nad Androidem 4.2.2 Jelly Bean je mimořádně svižné a v rychlosti se může bez okolků měřit se systémem Windows Phone. Sony se chytře vyhnulo potenciálním zaškobrtnutím a prodlevám i tím způsobem, že prostředí není přeplácané zbytečnými animacemi a zdržujícími 3D efekty. Intenzivní používání a nepřetržitý běh náročných aplikací nicméně procesor zaměstnává, takže se po určité době začne zahřívat. Stále ale nedosahuje úrovně velmi silného zahřívání, jehož jsme byli svědky u předešlé Xperie Z.



Fotoaparát:



Xperia Z1 je vybavená čočkou Sony G Lens s dobrou světelností F2.0, za ní se ukrývá fotočip Exmor RS o úhlopříčce 1/2,3 palce a s rozlišením 20,7 Mpx. Ohnisková vzdálenost 27 mm řadí objektiv do kategorie širokoúhlých. Největší fotografii, jakou vyfotíte, bude mít rozměry 5 284 × 3 936 pixelů. Engine zpracovávající fotografie, BIONZ for mobile, má zajistit více reálných barev, nižší šum a kvalitní detaily. K přisvětlení scény poslouží LED blesk.



Aplikace fotoaparátu obsahuje celou řadu různých vylepšení, modifikací a efektů. Z vylepšení je možné jmenovat například Super Auto režim, který sice sníží maximální možné rozlišení na pouhých 8 Mpx, zato za vás ale vybere vhodné nastavení scény a dalších parametrů. Formát je v tomto režimu nastaven na širokoúhlých 16 : 9. Pokud chcte fotit v maximálním rozlišení, je nutné vybrat manuální režim.



V rozlišení pouhých 2 Mpx budete nuceni fotit, pokud si vyberete režim AR, Augmented Reality, který umožňuje zakomponovat do focené scény různé animované objekty. My jsme si nejvíc oblíbili Dinosaura. Z barevných efektů se kromě klasického černobílého a sépie nabízí i takzavaná Harrisova závěrka, díky které se hrany objektů zbarví do zelena, modra a červena ve třech za sebou pořízených fotkách. Stabilizace obrazu je v Xperii Z1 pouze softwarová.



Vysokého rozlišení lze využít pro až 3× bezztrátový zoom, který není pouhým výřezem fotografie, ale obrazový procesor při přiblížení skutečně sbírá další data. Oblast bezztrátového zoomu je vyznačena na ose, jakmile pokračujete v přibližování za tuto oblast, půjde už o rozpočítaný výřez snímku a tedy nepěkně rozostřený obrázek. Info-eye je zajímavá funkce, která při focení památek, atrakcí či dokonce knih nebo etiket vína poskytne kontextové informace, které můžete zahrnout přímo do snímku. Funkce Social Live dokáže bezprostředně po vyfocení nahrát obrázky na Facebook. A pokud chcete si chcete vybrat tu nejlepší fotku z řady až 61 snímků vyfocených ve dvou vteřinách, poslouží k tomu funkce kontinuálního snímání.



Závěr:



Xperia Z1 je nový, komplexně vybavený top smartphone letošního podzimního portfolia Sony. Výrobce se soustředil jak na konstrukci a design, tak i na hardwarovou výbavu. Xperia Z1 je možná trochu těžší a větší než většina smartphonů, zato nabídne odolnou schránku z ušlechtilých materiálů. Může se pochlubit skvělým výkonem, kompletní konektivitou, nadprůměrnou výdrží a nadprůměrným fotoaparátem. Sony sází mimo jiné i na zvučné názvy svých koncernových technologií a širokou škálu příslušenství, které by mělo prodeje Xperie Z1 podpořit. Za všechny jmenujme například přídavné objektivy Sony SmartShot nebo chytré hodinky Sony Smartwatch.



Je naopak jen velmi málo disciplín, ve kterých Xperia Z1 pokulhává. Jednou z vad na kráse je příliš lesklý displej, který by vzhledem k potenciálu Sony coby výrobce špičkových televizorů mohl být určitě lepší. Pokud budete často ždímat procesor telefonu náročnými hrami, odvděčí se vám přitopením ve vašich rukou. Další výraznější výtky prakticky nemáme, snad jen pořizovací cena mohla být nižší než 18 tisíc korun. O fous levnější je nová vlajková loď Lumia 1020 od Nokie, která je ale kvůli jinému systému s Xperií po stránce výkonu obtížně porovnatelná. Sony ale může zatopit nové LG G2, které se začne prodávat za 13 tisíc korun a chybí mu prakticky jen odolná konstrukce a slot na microSD karty.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz