Resumé

Samsung Galaxy SIII Mini VE


Samsung Galaxy SIII Mini VE
460 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Samsung GALAXY S III mini VE navazuje na velmi populární model Samsung GALAXY S III mini.

Novinka dostala výkonnější procesor a novou verzi operačního systému Google Android. Samsung GALAXY S III mini VE zmenšenou verzí Samsungu S III. Většina podstatných funkcí zůstala zachována a design přístroje zůstal také stejný. Hlavním rozdílem je velikost Super AMOLED displeje, který je u tohoto modelu čtyřpalcový a má rozlišení 480 x 800 pixelů. Díky rozměrům a tvaru se přístroj drží velmi příjemně v ruce. Pod displejem najdete tři tlačítka, na která jsme u Androidových telefonů zvyklí.

Přístroj je poháněn dvoujádrovým procesorem, který je taktovaný na 1.2GHz a 1 GB operační paměti RAM. Tato kombinace si hravě poradí s většinou běžných aplikací a her. Chod operačního systému Google Android ve verzi 4.2 Jelly Bean je rovněž plynulý a rychlý. Uživatel získá přístup k portálu Google Play, který nabídne nespočet zajímavých aplikací a her.
Fotografie můžete pořizovat pětimegapixelovým fotoaparátem, který podporuje autofocus a do vínku dostal také blesk. Čas na cestách Vám zkrátí přehrávač multimédií. Široká je možnost konektivity. Podpora bezdrátových přenosů BlueTooth, microUSB konektor a Wi-Fi je již samozřejmostí. Z telefonu můžete udělat Wi-Fi hotspot. Mnozí uživatelé také ocení přítomnost NFC.

Baterie má kapacitu 1500 mAh. Na těle smartphonu najdete microUSB konektor k nabíjení a také 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Přístroj narostl do příjemných rozměrů 121.6 x 63 x 9.9 mm a váží pouhých 112 gramů. Pro Vaše aplikace a data je připravena 8GB interní paměť, kterou můžete rozšířit o microSD paměťové karty.

Dostupné barvy: Bílá, Černá, Kovově modrá, Titanová šedá,
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Samsung Galaxy SIII Mini VE


Parametry a specifikace:

Použití: Chytrý telefon – Smartphone

Konstrukce: Dotykový displej

Platforma: Google Android

Verze operačního systému: Android 4.2 (Jelly Bean)

Frekvence procesoru: 1 200 MHz (1,2 GHz)

Počet jader procesoru: 2×

Operační paměť: 1 024 MB (1 GB)



Paměť

Velikost úložiště: 8 GB (8 192 MB)

Slot pro paměťovou kartu: Micro SDHC

Maximální velikost paměťové karty: 32 GB



Displej

Úhlopříčka displeje: 4 palce

Rozlišení v pixelech: 480×800

Typ displeje: AMOLED



Funkce

Funkce: Wi-Fi, 3G, BlueTooth, GPS, FM Rádio, Přední kamera, Kalendář/Budík, Dotykový displej, Hudební přehrávač, NFC

Senzory: Pohybový senzor, Digitální kompas, Gyroskop, Senzor přiblížení



Multimédia

Podporované audio formáty: AAC, AAC+, FLAC, MP3, WMA

Podporované video formáty: H.264, MP4, WMV



Podporované služby

Integrované služby: Facebook, Gmail, YouTube, Google Play, Google+



Fotoaparát

Rozlišení snímače: 5 Mpx

Funkce fotoaparátu: Přisvětlovací dioda, Automatické ostření, Záznam HD videa



Konektivita/rozhraní

Podporované internetové protokoly: GPRS, EDGE, UMTS (3G), HSDPA, HSUPA

Typ SIM karty: SIM

Konektory: Jack (3,5mm), USB micro



Rozměry

Šířka: 63 mm (6,3 cm)

Výška: 121,55 mm (12,16 cm)

Hloubka: 9,9 mm (0,99 cm)



Hmotnost

Hmotnost přesně: 120 g



z

Recenze odborníků

Samsung Galaxy SIII Mini VE


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Design a konstrukce: přírodní původ podruhé

Při jarním představení Galaxy S III Samsung přišel se zajímavým vysvětlením jeho, oproti předchozí generaci celkem výrazně pozměněného designu. Návrháři se údajně inspirovali v krásách matičky země. Stejně jako vlajkový model je i jeho zmenšenina tedy logicky musí nést, obrazně myšleno tedy nálepku „inspired by nature“.

A co že toto znamená v praxi? Inu Galaxy S III mini je ve své podstatě téměř do puntíku kopií své větší předlohy. Pár drobných odlišností se ale přece jen najde, samozřejmě v čele s výrazně menšími rozměry. To by se pak nemohl jmenovat mini, že? Jiné je ale například rozložení prvků okolo fotoaparátu, kdy se reproduktor přesunul z pravé strany na levou, a přisvětlovací LED dioda z levé strany dolů. Škatulata hejbejte se zprava doleva děla i na přední straně, konkrétně nad displejem, kde se přesunula všechna čidla i s kamerkou pro videohovory. Další patrnou změnou z pohledu vzhledu je ovládací tlačítko pod displejem, které je nyní kvůli pohodlnějšímu tisknutí posunuto o něco výše a má také poněkud jiný tvar. Poslední změny, které jsme si v designu obou modelů všimli je, že rámeček obepínající displej je v případě kompaktnějšího modelu o něco výraznější a v oblasti spodní hrany dokonce poněkud vystupuje ven. Všechny tyto popsané změny jsou ale patrné až na druhý, popřípadě třetí a další pohledy. Pokud ale uvidíte oba přístroje poprvé vedle sebe, tak nebýt rozdílu ve velikosti, prakticky je od sebe nepoznáte. A tento velikostní rozdíl je opravdu znatelný, což byl ostatně i obchodní záměr. Samsung Galaxy S III mini je výrazně lehčí. Jeho hmotnost činí pouze mírně nad 110 gramů. Paradoxně o něco širší je ale oproti vlajkové lodi v pase, kde mu naměříte necelých 10 milimetrů. Pro porovnání obou modelů přikládáme přehlednou tabulku s kompletními rozměry, abyste si mohli udělat obrázek, o kolik menší Galaxy S III mini je + jak si na tom stojí ve srovnání s totožně vybaveným Galaxy S Advance. Názorně to ilustrují také naše porovnávací fotografie.



Ještě pár řádek o provedení samotného těla, které je opět celé z lesklých plastů. Řemeslné provedení všech částí je na dobré úrovni a nikde jsme se nesetkali s vrzáním, nedostatečným slícováním dvou částí na sebe a podobně. Trošku obavy v nás vzbudil zadní kryt. Ten je totiž stejně jako u Galaxy S III velice tenký a snadno ohýbatelný, takže by se dal eventuálně s vyvinutím relativně malé síly snadno zlomit. Ze zkušeností z většího Galaxy S III k tomu ale v běžném provozu nemůže dojít.



Jinak se telefon díky všudypřítomným, zaobleným hranám a kompaktním rozměrům a hmotnosti opravdu výborně drží v ruce. Potěšilo nás také výše posazené hardwarové ovládací tlačítko pod displejem, které se na rozdíl od Galaxy S III daleko lépe ovládá.

Sečteno podtrženo, design Samsungu Galaxy S III mini je tedy v podstatě shodný se Samsungem Galaxy S III. Pokud se vám tedy u vlajkové lodi líbil, není jediný důvod k tomu, aby tomu tak u menší varianty nebylo rovněž tak. Opačně to ale platí stejně. Pokud se vám nelíbí zaoblené hrany a lesklé plasty a máte radši telefony s ostřejšími rysy a kovovým provedením, zcela jistě se i zde ihned otočíte na podpatku a půjdete hledat někam úplně jinam. Ještě doplníme, že telefon se bude od začátku prodávat ve dvou barevných provedeních, a to v bílém a modrém. Jestli po čase stejně, jako tomu bylo u vlajkového modelu Galaxy S III, přibudou další přírodní barvy, je prozatím nejasné.



Displej: Super pokoukáníčko s ruční regulací

V dnešní době u lidí při výběru mobilního telefonu hraje displej velkou roli. Důraz je kladen pochopitelně především na kvalitu zobrazení a velikost úhlopříčky. Zobrazovací schopnosti displeje Galaxy S III mini jsou na dobré úrovni. Aby také ne, vždyť se jedná o Super AMOLED panel s rozlišením 480×800 pixelů a úhlopříčkou rovné 4 palce. Jemnost je i navzdory neoblíbené matici PenTile na dobré úrovni, a to samé lze říci o barevném podání. I když někomu by možná mohly vadit místy až příliš přesaturované a nepřirozené odstíny při zobrazení některých jasných barev ve srovnání s LCD displeji.

Displej se tedy sám o sobě určitě povedl. Vadila nám ale jiná věc. Výrobce totiž do telefonu ať už z jakýchkoliv důvodů zapomněl namontovat čidlo, které se stará o automatickou regulaci jasu displeje při přecházení mezi prostředím z různou intenzitou světla. Pokud tedy například v 8 hodin večer skončíte s hraním hry a zhasnete si v pokoji lampičku a po pěti minutách si uvědomíte, že si ještě například potřebujete nastavit budík a zapnete displej, budete opravdu nepříjemně ozářeni silným jasem, který displej vydává. Jediným řešením je na tento nedostatek pamatovat, a jas vždy manuálně upravit. Tato funkce je naštěstí šikovně integrována rovnou ve výsuvné informační liště, takže se k ní dostanete ještě na zamykací obrazovce. I tak se ale jedná o výrazný nedostatek. Z hlediska čitelnosti bych displej telefonu hodnotili na jedničku. I když budete vyžadovat používání telefonu na přímém slunci, nebude to pro vás naprosto žádný problém. To stejné lze říci i o pozorovacích úhlech, ve kterých ostatně OLED panely vždy oproti klasickým LCD dominovaly. Na původním Galaxy S III se nám líbila praktická notifikační LED umístěná nad displejem, která uměla barevně blikat například při příchozí SMS apod. Bohužel Galaxy S III mini ji z nám neznámého důvodu už nemá, což je určitě škoda a mnohé z vás to jistě zklame. Jinak je displej chráněn velmi tvrdým sklíčkem Gorilla Glass, které zajišťuje odolnost proti poškrábání, což v praxi vypadá tak, že i když se displej ve vaší kapse například nechtěně setká s klíči a podobnými ostrými předměty, nepřijde při tom k žádné úhoně v podobě ošklivých škrábanců. Snad bude ochrana lepší, než v případě Galaxy S III, které má problém s mikroškrábanci na krytech i displeji. Za dobu našeho testování se však ani jeden neduh na modelu S III mini neobjevil.



Pod displejem ještě také najdete ještě dvě kapacitní ovládací tlačítka, nalevo kontextovou nabídku, a napravo šipku, která vrací o jeden krok zpět. Obě tlačítka se i navzdory tomu, že nejde nastavit vibrace při jejich stisknutí, mačkají celkem dobře a jistě. Nastavit si můžete dobu jejich podsvícení, která je od základu dimenzována na 1,5 sekundy, ale lze ji i prodloužit.



Zvuk

Zvukový projev, který vám nabídnou sluchátka přibalená v základním balení, jsme bohužel otestovat nemohli, jelikož nám telefon do redakce dorazil samostatně bez krabice s příslušenstvím. Přibalovaná sluchátka ale podle našich informací budou typu špuntových, takže by jejich projev nemusel být nejhorší. Samozřejmě příjemným bonusem je i to, že v hudebním přehrávači najdete bohaté možnosti úpravy a vylepšení zvuku. O tom už ale více v kapitole věnované multimediálním funkcím.



Celkem dobře si také během našeho testování vedl hlasitý reproduktor, který byl opravdu hlasitý, a sem tam zvládl i pěkné zvýraznění basů či výšek.



Hardware a výkon: dvě jádra přes palubu

Velkou chloubou Samsungu Galaxy S III je jeho výkonný tovární čtyřjádrový procesor Exynos. Ještě před představením modelu Galaxy S III mini se spekulovalo o tom, že ve svých útrobách ponese úplně stejný čipset. Výrobce se ale nakonec rozhodl pro levnější cestu, telefon se tak bude prodávat pouze s dvoujádrovým SoC (system-on-chip). Navíc se nejedná tovární SoC Exynos, ale o řešení amerického výrobce ST-Ericsson s označením NovaThor U8420. Tento čipset už Samsung dříve použil například u modelu Galaxy S Advance, a znát ho můžete i z některých smartphonů řady Xperia od Sony.

SoC se skládá z dvoujádrvého procesoru taktovaného na 1 GHz, grafického čipu Mali-400 MP (stejně jako u Galaxy S III), paměti RAM s kapacitou 1 GB a vnitřní paměti s kapacitou 8 GB. Jak je tedy vidět, jedná se o Galaxy S Advance jako vyšitý, jen v jiném krytu. Samotný procesor je relativně dostatečně výkonný, výrobci se ale pravděpodobně v rané verzi firmwaru (telefon jsme testovali s OS ve verzi Android 4.1.1 a verzí sestavení JR003H0I8190XXALJL) příliš dobře nepodařilo vše odladit. Při běžném používání není nic poznat, pokud ale například provedete rychlou kombinaci několika úkolů najednou, setkáte se s nižší rychlostí odezvy, nebo hůře i s chvilkovým totálním zaseknutím. Doufáme, že toto výrobce dostatečně rychle ošetří v nějaké z budoucích aktualizací (například na slíbený firmware s Androidem 4.2). Na druhou stranu musíme pochválit výkon telefonu při většině běžných činností i při hraní her. I pokud si spustíte některý náročnější titul, vše běží naprosto korektně. Velkou zásluhu na tom samozřejmě má zmiňovaná výkonná grafika Mali-400MP. Ještě pár údajů o pamětech. Operační "RAMka" má papírově kapacitu rovný 1 GB. V praxi ale telefon ukazuje celkovou paměť asi 800 MB (zbytek je vyčleněn pro grafický čip), ze které si běh samotného operačního systému ukousne cca. 500 MB. Vy tak pro svou činnost máte vždy k dispozici přes 250 MB RAM, což nám po celou dobu testování i přes mnohdy celkem vysoký počet spuštěných aplikací vždy vystačilo.



V případě vnitřní paměti je situace obdobná. Flash úložiště je podle informací od výrobce koncipováno na hodnotu 8 GB. Reálně si ale skoro polovinu opět ukousnul operační systém + uživatelská nadstavba, a vy tak máte po prvním spuštění k dispozici asi 4,5 GB. Naštěstí ale pod zadním krytem po vyjmutí baterie máte k dispozici slot na micro SD kartu. Díky němu není problém paměť telefonu navýšit až o dalších 32 GB, což je maximální udávaná velikost paměťové karty, při které by vše mělo bez problému fungovat.

Baterie a výdrž: průměrný den bez problému



Velkým problémem u dnešních mobilních telefonů, zejména pak těch, které fungují pod hlavičkou operačního systému Android, je to, že sice umí bez nadsázky tisíce různých věcí, ale příliš toho nevydrží z pohledu spotřeby elektrické energie. Výrazným nadprůměrem jsou dnes dva dny v plné pracovní zátěži, což bychom ještě před několika lety označili za naprosto nepoužitelné.

Výjimkou mezi stovkami telefonů s Androidem bohužel není ani Galaxy S III mini. Ten pod svým plastovým lesklým zadním krytem, který je plně odnímatelný, obsahuje akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 1500 mAh (také s možností vyjmutí z telefonu). Vše záleží na tom, jakým způsobem telefon používáte. Obecně platí, že největšími žrouty energie jsou displej a aktivně využívané připojení k internetu. Pokud tedy chcete, aby vám telefon vydržel déle, není nic jednoduššího, než jas displeje snížit alespoň na poloviční hodnotu, a na internet se připojovat pouze tehdy, když to opravdu potřebujete a připojení poté ihned deaktivovat. O něco vyšší výdrže baterie dosáhnete také tehdy, pokud telefon po vybalení z krabice nabijete do 100% kapacity, ihned po té jej vybijete do úplného vypnutí, a toto zopakujete minimálně 3x. Baterie si tak lépe sedne a prodlouží se i její životnost.



Tolik tedy malé tipy pro zvýšení výdrže, které se týkají vlastně jakéhokoliv telefonu. Pojďme se ale nyní podívat, jak je na tom s výdrží při běžném používání konkrétně Samsung Galaxy S III mini. Pokud vaše využívání bude spočívat v tom, že budete přes den vyloženě pouze kontrolovat čas a občas napíšete SMS zprávu či vyřídíte pár hovorů, telefon je schopný dostat se až na dva a půl dne. Pokud ale telefon budete "ždímat" co to dá, tedy tím způsobem, že jej ráno vytáhnete z nabíječky, aktivujete datové přenosy s plnou synchronizací, nastoupíte do autobusu, pustíte si rádio do sluchátek, hodinu cesty do práce budete surfovat na internetu, v pracovní době budete několikrát telefonovat, psát maily a posílat SMS zprávy, poté si v polední pauze zahrajete hru s maximálním jasem displeje, cestou domů se podíváte na film, a doma ještě budete do večera zkoušet instalovat a používat všemožné "blbinky", pak se telefon už v 7 hodin s hlasitým zvukovým signálem odporoučí.

Samsung Galaxy S III mini Přehled využití baterie najdete v nastavení-zařízení položka "baterie"



Jak tedy vidíte, záleží na tom, co od telefonu očekáváte. Pokud od něj nechcete víc, než zvládne drtivá většina dnešních smartphonů, tedy aby vám spolehlivě vydržel od rána do večera, musíte z hlediska používání najít optimální zlatý střed. Tím může být právě třeba to, co už jsme popsali výše, tedy nastavení jasu displeje na nižší úroveň nebo aktivace připojení k internetu jen když je to opravdu potřeba. Pokud od Samsungu Galaxy S III mini vyžadujete jeden průměrný den, bez problému ho zvládne a určitě vás nenechá na holičkách.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz