Resumé

HTC Desire 601


HTC Desire 601
880 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

Do druhého dne

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Společnost HTC představuje další skvělý smartphone s designem vlajkové lodě HTC One. Tentokrát nese název HTC desire 601. Tělo přístroje je oproti modelu One vyrobeno z polykarbonátu nikoli z hliníku. Stejně jako u všech modelů řady Desire, je i v tomto operační systém Android ovšem v nejnovější verzi 4.2 Jelly Bean. Systém uživateli nabízí rychlé hledání, BlinkFeed obrazovku, rychlý přechod do galerie, připojení k bezdrátovým sítím, navigaci email klient a mnoho dalších předem nainstalovaných aplikací.

Vše podstatné zobrazuje kapacitní qHD displej o úhlopříčce 4,5 palce, který dokáže zobrazit váš multimediální obsah v rozlišení 540 x 960 pixelů a až 16 milionů barev. O chod se stará dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8230 o frekvenci 2 x 1,4GHz doplněn o akceleraci 3D grafiky čipem Adreno 305. Operační paměť telefonu je 1GB a spolu s procesorem zaručují plynulý a bezchybný chod systému a aplikací. Aplikace je možné stánout z již předinstalovaného Play marketu. Právě zmíněné aplikace a další multimediální obsah je možné uložit do interní paměťi přístroje o kapacitě 8GB s možností dalšího rozšíření pomocí microSDHC paměťových karet až do velikosti 64GB.

Z multimedálních funkcí stojí za poroznost digitální fotoaparát s rozlišením 5MPx a možností záznamu FullHD videa. Fotoaparátu dále nechybí ani diodový blesk, snímač BSI, automatické zaostřování a díky technologii HDR (high dynamic range imaging) můžete pořídit nádherné fotografie a videa proti přímému světlu nebo za špatných světelných podmínek. Přední strana telefonu nabízí kamerku s VGA rozlišením určenou pro videohovory s přátely. Pro aktivní posluchače hudby je zde připraven 3,5mm audio konektor, tudíž můžete mít svá oblíbená sluchátka při ruce. Přístroj disponuje také širokou škálou připojení. Standartně nabízí bezdrátová připojení Wi-Fi, bluetooth v4.0, datová spojení EDGE, GPRS, 3G, LTE. Telefon lze využívat pouze s typem microSIM karty.

Dostupné barvy: Černá
Plusy



Mínusy




Info výrobce


HTC Desire 601


Základní údaje

Typ telefonu: Dotykový

Operační systém: Google Android

Standardy mobilních telefonů: GSM, LTE, UMTS

Podporované frekvence [MHz]: 800, 850, 900, 1800, 1900, 2100, 2600

Počet jader: 2

Frekvence jádra [GHz]: 1,4

Operační paměť [MB]: 1 024

Interní paměť [MB]: 8 192

Typ SIM karty: micro SIM

Slot pro paměťové karty: Ano

Vibrace: Ano

Konektor: 3.5mm (TRRS), micro USB 2.0



Velikost

Výška [mm]: 134,5

Šířka [mm]: 66,7

Hloubka [mm]: 9,88

Hmotnost [g]: 130



Displej

Typ displeje: TFT

Velikost displeje [palce]: 4,5

Rozlišení displeje [pixel]: 960 x 540 (qHD)



Data

GPRS: Ano

EDGE: Ano

HSDPA: Ano

HSUPA: Ano

Bluetooth: Ano

WLAN (WiFi): Ano

Multimédia

MP3: Ano

GPS: Ano

Rozlišení fotoaparátu [MP]: 5



Baterie

Pohotovostní doba max. [h]: 440

Doba hovoru max. [h]: 12,8

Kapacita baterie [mAh]: 2 100

Recenze odborníků

HTC Desire 601


Obsah balení

V základním balení najdete kromě telefonu ještě nabíječku, USB kabel a také pecková sluchátka, která u telefonů HTC vídáme už několik let. Sečteno a podtrženo jde o standardní obsah.



Design a konstrukce

Vzhled telefonu je dnes důležitější než kdy dříve. Výrobci jsou však do značné míry limitováni velkými displeji. HTC se však přeci jen letos povedlo vytvořit nový, neokoukaný a hlavně líbivý vzhled, který odstartoval model One. Od něj jej ve více či méně změněné podobě přebírají další stájové kousky. Dnes testovaný Desire 601 jde poloviční cestou. Vzhled částečně převzal, a tak vidíme typické průduchy nad a pod displejem, pod kterými se ukrývají reproduktory. Dále nechybí typické oblé hrany, díky čemuž telefon skvěle padne do ruky.



Zákonitý odklon nastal u materiálů, kde se již muselo šetřit a hliník ustoupil plastům. To však neshledáváme jako velké mínus. Například na zadní straně jde o měkčené plasty, které jsou příjemné na omak, a telefon vám rozhodně nevyklouzne z dlaně. Rozměry telefonu jsou 134,5 milimetrů na výšku, 66,7 milimetrů na šířku a sympatických 9,9 milimetrů v profilu. Hmotnost se zastavila na rovných 130 gramech, což je dobrá hodnota.



Pojďme se podívat na čelní stranu. Typické reproduktory jsme již zmínili. Největší část plochy zabírá samozřejmě displej, pod kterým se nachází logo výrobce, které je obklopeno dvěma senzorovými klávesami. Nad displejem nechybí nezbytné senzory a čelní kamerka. Dostalo se i na informační LED diodu, ale tvrdohlavé HTC ji opět pokazilo. Dioda je neskutečně malá a viditelná prakticky je při kolmém pohledu na telefon. Z tohoto důvodu už nás ani tak netrápí fakt, že bliká pouhých 5 minut. Její hlavní funkce, aby byla vidět i z dálky, totiž není splněna.



Další výtka se týká odemykací klávesy, kde se HTC znovu nepoučilo a tlačítko dává nejen na horní stranu, ale ještě k levému okraji. To opravdu není nejideálnější umístění. Na opačném konci téže strany se nachází 3,5mm jack konektor. Pravý bok ubytovává dvě klávesy sloužící k regulaci hlasitosti. Výčet prvků po obvodu zakončujeme micro USB konektorem na spodní straně. Zadní strana je už zajímavá jen fotoaparátem s LED diodou.



Zadní kryt je u Desiru 601 odnímatelný. K otevření musíte využít prostor kolem datového konektoru. Pod krytem objevíte uživatelsky vyměnitelnou baterii, slot pro paměťové karty, který je přístupný bez nutnosti vyjmout baterii, a nakonec také slot pro micro SIM kartu. K němu se již dostanete pouze přes baterii.

Chválit musím konstrukční zpracování. Telefon je příkladně pevný, jednotlivé díly k sobě přesně lícují. Vše se týká také odnímatelného zadního krytu, který po nasazení na svém místě skvěle drží.



Baterie a výdrž

Výrobce model Deisre 601 osadil akumulátorem s kapacitou 2 100 mAh. To není vyloženě málo, ale o nadměrné spokojenosti hovořit rovněž nelze. Při středně náročném používání, kdy budete neustále on-line, vyřídíte zhruba 20 minut hovorů, pošlete 20 SMS zpráv, hodinku se zaposloucháte do hudby, další šedesátiminutovku strávíte na internetu, se připravte na nabíjení každý večer, kdy se stav baterie bude pohybovat kolem 30 %. S jistotou však lze říci, že s vámi telefon vydrží i delší pracovní den, při méně náročném používání se výdrž pohybuje kolem jednoho a půl dne. Dvou dnů dosáhnete, pokud telefon skoro vůbec nepoužíváte a jsou zapnuty pouze synchronizace účtů. Samozřejmě však lze baterii vybít i za několik hodin, typicky při hraní her nebo využití Wi-Fi hotspotu.



Provedli jsme náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon streamoval video v kvalitě 720p, byl připojen k Wi-Fi a 3G síti, jas displeje nastaven na 50% a zvuk jsme směřovali do dodávaných sluchátek rovněž s úrovní hlasitosti na 50%. K vybití došlo za 6 hodin a 8 minut. V tomto ohledu je Desire 601 překonán konkurenčním Optimus L9 II od LG, který vykázal výdrž 7 hodin a 50 minut. Naopak Lumia 625 od Nokie je poražena Desirem 601 o 18 minut.



Otestovali jsme také délku nabíjení. Z úplného vybití na 80 % to Desiru 601 trvá 1 hodinu a 35 minut. Úplné nabití zabere 2 hodiny a 18 minut. V tomto ohledu je Optimus L9 II pomalejší o 10 minut. Lumia 625 se nabije stejně rychle.



Zvuk

Dostáváme se ke kapitole zvuk, a to znamená triumfální jízdu HTC, v které letos přímo exceluje. Dokonce i Desire 601 spadající do střední třídy nabízí stereo reproduktoy s Boom Sound, a jejich kvalita je opravdu bezkonkurenční. Zvuk je dynamický, slyšíte hloubky, výšky nejsou utápěny. Překonává ji pouze etalon HTC One. Pokud tedy často a rádi posloucháte hlasitou reprodukci z mobilu, měli byste Desire 601 zvážit. Nadprůměrná kvalita platí také pro výstup do sluchátek, kde oceníte neméně kvalitní zvuk.



Displej

V případě displeje už HTC lehce šetřilo, ale nebojte, nejde o nic ostudného. Úhlopříčka narostla na poctivých 4,5 palce, avšak rozlišení zůstalo na hodnotě 960 x 540 pixelů. Tato kombinace vykouzlí jemnost 245 PPI. Konkurenční LG Optimus L9 II nabízí již HD displej a jemnost 312 PPI, stejně tak Huawei Honor 2 se 4,5palcovým HD displejem se může pochlubit mnohem jemnějším displejem. HD displeje se postupně dostávají i do telefonů této třídy a zde má HTC handicap, zvláště když je citelně dražší, než uvedená konkurence. HTC nicméně použilo kvalitní Super LCD displej, takže se můžete těšit na kvalitní barevné podání, skvělé pozorovací úhly a také čitelnost na ostrém slunci je více než dobrá. Ve výsledku tak displej až na jemnost vychází vcelku dobře. K dobru mu můžeme připočíst i nasazení ochranného sklíčka Corning Gorilla Glass 2.



Hardware

V této části si můžeme lehce připomenout hardware. Ten zajišťuje dvoujádrový Snapdragon 400 s taktem 1,4 GHz, grafická akcelerace Adreno 305 a 1 GB RAM, ze které je reálně k dispozici 796 MB RAM a po zapnutí počítejte se zhruba 450 MB RAM. Interní paměť nabízí 8 GB, ze kterých jsou reálně k dispozici zhruba 4 GB. Naštěstí se dostalo na slot pro paměťové karty. V telefonu funguje i 64GB microSDXC karta. Níže se již můžete podívat na výsledky ve vybraných benchmark testech.



Uživatelské prostředí

V telefonu zajišťuje prostředí sehraná dvojice Android 4.2.2 Jelly Bean a nové Sense 5 s novým BlinkFeedem a dalšími vychytávkami. I do střední třídy se tedy dostává prostředí známé z vyšších modelů řady One. Odemykací obrazovka je velmi propracovaná. Můžete kombinovat zobrazení počasí, fotografií či zpráv s dalšími widgety, které jdou na vrub právě Androidu 4.2. Vždy máte navíc zcela dole čtveřici rychlých zástupců, které si můžete sami definovat. Efektní celoobrazovkové počasí, známé ze starších verzí Sense, ale například již chybí.



Po odemčení se dostanete na BlinkFeed, což je nová obrazovka, která slouží jako jakási tabule, na které sledujete vámi zvolené dění na sociálních sítích, webových stránkách, ale může zde být i kalendář. Záleží čistě na vás. Nevýhodou ale je, že se zde zobrazují pouze předpřipravené zdroje a vy tak nemůžete BlinkFeed používat jako vlastní RSS čtečku s vlastními zdroji, ale jen těmi, které HTC předpřipravilo. V příští verzi Sense však bude Blinkfeed vylepšen a bude možná jeho pokročilá úprava, případně úplné vypnutí. Již nyní však například mezi českými weby najdete mobilenet.cz. Aktuálně nicméně platí, že je Blinkfeed nastaven jako hlavní obrazovka a nejde nijak odstranit. Naštěstí si ale můžete nastavit jako hlavní jinou, již zcela běžnou obrazovku, na které si již můžete umístit widgety a zástupce dle libosti. Potěší, že i přes změnu grafického hávu prostředí zachovalo HTC v případě widgetů i alternativy ze starších verzí Sense. Naopak zamrzí, že obrazovky nejsou průchozí.

Již výše jsme si řekli, že HTC obsahuje jen dvě senzorové klávesy, které musí zastat veškeré funkce. Například k naposledy spuštěným aplikacím se dostanete dvojitým poklepem na domeček. Podoba naposledy spuštěných aplikací není příliš šťastná, neboť vidíte jen 9 malých náhledů, které lze tahem umazávat. Delší přidržení domečku vyvolá Google Now. Informační lišta je v Androidu 4.2 dvojího typu. Po běžném stažení vidíte všechny notifikace. Pokud tah provedete dvěma prsty, získáte možnost rychle nastavit jas, bezdrátové funkce či můžete vstoupit na Google +. Toto šikovné gesto HTC přebralo z čistého Androidu. Překopáno je také hlavní menu, kde se HTC vrací k vertikálnímu stylu řazení, který použilo naposledy v Sense 3.6. Nepochopitelně se na první obrazovce menu nachází velké hodiny a počasí. To je přesně to, co nutně každý potřebuje vidět, protože jej naposledy zahlédl před dvěma vteřinami na pohotovostní obrazovce. Naštěstí se tato zbytečnost na dalších obrazovkách menu již skryje. V základu je celé menu velmi úsporné, neboť HTC podobné aplikace spojilo do složek. Nic vám však nebrání si vše roztahat. Styl řazení je 5x4 ikonky nebo 3x4 ikonky, kdy se ale jen zvětší mezery mezi ikonkami. Ty následně můžete řadit dle abecedy, chronologicky, nebo dle vaší libovůle. Hodit se může vybrané aplikace skrýt. HTC Desire 601 si zaslouží závěrem této kapitoly pochvalu za optimalizaci prostředí. Celkově platí, že se výrobci v tomto ohledu velmi daří a konkurence může jen závidět. Všechny úrovně prostředí jsou plynulé, na nic se nečeká, animace se netrhají. Ani při náročnějším používání nezaznamenáte ze strany telefonu pocit zadýchanosti, i když například při instalaci aplikací na pozadí animace plynulé moc nejsou. Celkově se ale odladění celkem povedlo. Palec nahoru.



Multimediální funkce

HTC Desire 601 nabízí po vzoru svých vybavenějších kolegů kvalitní stereo reproduktory i velmi dobrý výstup do sluchátek. Byl by hřích jej tedy nevyužít i jako hudební přehrávač. Pro tyto účely se v telefonu nachází v základu hned dvě aplikace. První je aplikace Hudba Play, ta se běžně v neměnné podobě nachází ve všech Androidech s novější verzí systému. Příznačné pro ni je modré pozadí a náhled alba přes většinu obrazovky. Obsah zobrazuje podle interpretů, alb, seznamů skladeb. Díky tomu, že je možnost nákupu a přehrávání hudby z Google Play už dostupná i v ČR, využijete aplikaci i pro přehrávání vaší cloudové sbírky a mnoha dalších funkcí. K pocitu dokonalosti schází jen ekvalizér.

Druhou aplikací je přehrávač s překvapivým názvem „Hudba“. Hudbu můžeme přehrávat i podle složek, podcastů, alb, interpretů nebo žánru. Opět chybí ekvalizér. Pozadí při přehrávání obsahu je vyvedeno v černém odstínu. Po kliknutí na notu v horní části dojde k překlopení reprodukce na horizontální obrazovku a dále pak započne cyklus různých animací, efektů cover alba a dalších prvků. Nastavit si můžeme náhodný výběr, opakování skladby. Pokud dojde k vypnutí displeje, na uzamčené obrazovce se ukáže widget s ovládáním hudby – převíjení skladby a pozastavení.



V případě, že jste rodiči malého dítěte a svůj telefon často necháváte bez dozoru, využijete služeb aplikace Kid Mode. V této aplikaci si zadáte věk a jméno dítěte a odemykací znak pro případ ukončení aplikace. Po spuštění aplikace si dítě může v telefonu kreslit a hrát hry a využívat jen to, co mu povolíte. Aplikace nemůže být ukončena ani minimalizována.



Nepříliš propracovaně je koncipován videopřehrávač. Do zařízení jsem totiž nahrál několik filmů v různých formátech, a zatímco obraz byl přehráván bez jakéhokoliv zasekávání či zpomalení, zvuková stopa již vždy přehrána nebyla. Stalo se tomu jak u avi, tak u mkv souboru. S jistotou lze říci, že telefon zvládne přehrát FullHD videa. Pokusil jsem se spolu s filmem nahrát i titulky, bohužel telefon je nerozpozná a nezobrazí. S videem nejde nijak pracovat, jedinou možností je pořizování screenshotů během přehrávaného videa. Proto okamžitě doporučuji stáhnout z Google Play jiný přehrávač, se kterým je videozážitek díky velkému displeji i zvukovému výstupu už úplně o něčem jiném.

Galerie je podobná té, kterou jsme mohli vidět už na loňských modelech a nabízí třídění na vaše alba a také různé sociální sítě. Provázání je tedy ukázkové a takřka vždy máte při sobě všechny své snímky. HTC Zoe Share je unikátní službou ke sdílení fotografií a krátkých videosekvencí. Tato služba vytvoří jakousi privátní galerii nahraného obsahu, který může uživatel s kýmkoliv sdílet pomocí webové adresy. Jakákoliv fotografie nebo video může být nahrána přímo z telefonu jedním kliknutím. Nahraný obsah se poté archivuje po dobu 180 dní.



HTC Desire 601 nabízí vcelku výkonný hardware a zahrajete si na něm všechny oblíbené hříčky i například akční a závodní 3D tituly. Vyzkoušeli jsme například i náročný herní titul Real Racing 3, který běží se slušnou plynulostí.



Fotoaparát

Odlišnost od vyšších modelů řady One nacházíme u fotoaparátu, kde již HTC opustilo své Ultrapixely a nacházíme zde klasický 5megapixelový snímač. Nechybí mu automatické ostření, přisvětlovací LED dioda, a chválíme také clonové číslo f/2.0.

V



nastavení fotoaparátu neschází volba expozičních režimů, nastavení citlivosti ISO (100-800) i vyvážení bílé. Zvolit si můžeme zaostření dotykem a následné pořízení snímku. Přítomna je i automatická detekce úsměvu. Výchozí rozlišení fotografie odpovídá formátu 16:9, ale tento formát můžeme změřit na čtverec, čímž se změní (zmenší) rozlišení. Dobrým způsobem je vyřešeno i pořizování panoramatických snímků. S telefonem se stačí po ose otáčet ve směru hodinových ručiček, na displeji je pak značena vodováha. Telefon pak sám automaticky slepí snímky. Celkově je však nastavení méně přehledné, neboť se vše vrství pod sebe do jednoho dlouhého seznamu.



Samotná kvalita fotografií není nijak úchvatná a HTC se vrací o několik let nazpět, kdy mu fotoaparáty nešly. Nedostatečná je především ostrost snímků. Detaily se slévají, dobré není ani podání barev. Noční snímky vás také nijak nepotěší, neboť trpí vysokou hladinou šumu.



Za zmínku stojí funkce HTC Zoe, která vytvoří krátkou animaci na základě série fotek, pořízených během pěti vteřin. Animované náhledy se pak zobrazují i v galerii a vypadá to opravdu velmi zajímavě. Nechybí ani rychlé sekvenční snímání. S výslednými fotkami jde dále pracovat. Retuší můžeme vymazat nežádoucí osoby či objekty, můžeme je různě editovat (ořezávat, přidávám jim efekty). Objekty můžeme i naklonovat. Přítomna je i služba Zoe Share pro sdílení fotografií. Jednoduše nahrajeme fotografii, následně obdržíme webovou adresu a tu můžeme sdílet s ostatními.



Záznam videa je možný až v rozlišení 1920 x 1080 pixelů, a to s 28 snímky za vteřinu a kontinuálním ostřením, které funguje dobře. Samotná obrazová kvalita není nejhorší, nicméně video se při přehrávání občas mírně trhá, což zamrzí.



Telefonní seznam

Adresář kontaktů se skrývá pod aplikací s tradičním jménem Lidé. Nenabídne mnoho možností nastavení, ale to nejdůležitější nechybí. Často navštěvovanou volbou bude kolonka spravovat kontakty. Zde se skrývá komplexní správa jak zálohovat kontakty, obnovovat je, zablokovat nežádoucí kontakty a dál s nimi pracovat. Duplicitní kontakty mohou být sloučeny. Nový kontakt může obsahovat standardní informace, které známe z jiných zařízení. Nepřekvapí možnost nahrání fotografie, množství typů čísel – pracovních, domácích, mobilních. Zadat můžeme přezdívku, adresu, vztah, webové stránky či poznámku. A co je téměř vzácná vlastnost, přitom naopak by to měl být standard, je možnost zadání narozenin, které se poté synchronizují s kalendářem. Zkušební kontakt s datem narozenin se ihned ukázal v kalendáři.



Přímo ukázková a dost možná na Androidu nejlepší vůbec je provázanost se sociálními sítěmi. Vidíte nejen profilové fotografie, ale také veškeré informace, aktualizace a přístup je i ke kompletní galerii fotografií u každého kontaktu. Kromě sociálních sítí vidíte i posloupnost hovorů, zpráv a e-mailů. Vše na jednom místě, přehledně a rychle. Bez výtek je také kvalita samotných hovorů. Hlas je dobře slyšet a je zřetelný.



Zprávy

Dobrou propracovaností a slušnou paletou různých nastavení se chlubí zprávy. Nežádoucím kontaktům můžeme vystavit stopku, čili je zablokovat. Veškerá příchozí textová komunikace tak bude zablokována. Během psaní zpráv dochází k odpočítávání od plného počtu 160 znaků. Psavci si mohou vybrat z několika druhů klávesnic. Telefon servíruje alfanumerickou klávesnici a softwarovou QWERTZ/QWERTY klávesnici. Nechybí podpora emotikonů. Kdo si během psaní není jistý v kramflecích, může se spolehnout na pomoc prediktivního slovníku a korektury textu. Hodit se může také hlasová a hmatová odezva při dotyku. Během psaní pak vyskakují návrhy slov, chyby jsou automaticky opravovány a nahrazovány správnými slovy.



Pro elektronickou komunikaci je připraven Gmail klient. Ten hospodaří se složkami, podporuje štítky, přílohy i synchronizaci na pozadí. Umí filtrovat zprávy a přidávat jim obligátní hvězdičky. Druhou alternativou výrobce je vestavěný klient. Hned na první pohled působí přehledným a jednoduchým dojmem. Úvodní obrazovka je vyhrazena pouze došlé poště. Jednotlivé zprávy jsou od sebe výrazně odděleny. Nastavit jim můžeme počet řádků náhledu a můžeme přepínat mezi složkami. Oznámení o příchozí poště může mít libovolnou vyzváněcí melodii.



Organizační funkce a GPS

Kancelářské funkce jsou zastoupené v celé škále. Nechybí žádná důležitá aplikace. Kalendář umí zobrazit denní, týdenní a měsíční náhledy. Pracuje i se seznamem událostí a pozvánek. Velmi užitečná je synchronizace s počasím. Když si rozkliknu detail následujícího dne, zobrazí se mi v horní liště aktuální počasí s teplotou. Pod počasím je pak lišta zobrazující, zda má někdo narozeniny. Při měsíčním náhledu vidíme jak jednotlivé dny, tak ve spodním panelu i události konkrétního dne. Ano prosím, tak má vypadat dobře zpracované prostředí kalendáře, ostatní se učte. Dalším pomocníkem, jak si zlehčit život a hodit starosti na jiná bedra, jsou poznámky. Mohou mít textovou nebo zvukovou podobu. Když omrzí ruční zadávání znaků, můžeme jej nakreslit. Vytvořenou poznámku si můžeme vytisknout a sdílet s ostatními zařízeními. Poznámkám nejsou cizí ani přílohy, konkrétně fotografie.

Dokument ve formátu doc se ihned otevře v programu Polaris Office. Základní obrazovka mi nabídla možnost čtecího režimu nebo editovacího režimu. Mezi nabízené možnosti patří volba velikosti textu v mnoha stupních, případně můžeme zadat vlastní velikosti. Pak jsou to barevné odstíny, kde je k dispozici škála zahrnující 24 odstínů – myslím si, že si každý najde svoji barvu. Dále jsou to úpravy samotného fontu (kurzíva, tučné a podtržené písmo). Nechybí ani zarovnání textu do bloku, zprava a zleva. Nakonec můžeme vložit seznam a zvolit si odsazení. Nenápadně skrytou volbou v pravém horním rohu je formátování – textu, odstavce a odrážek (číslování). Dalšími podporovanými formáty jsou dokumenty vytvořené v programech Excel a Powerpoint. Vše je tedy příkladné a výrobce chválíme, že umožňuje rovnou editaci dokumentů. Ve střední třídě to není vůbec samozřejmostí.



Pro dokumenty PDF je vyhrazena samostatná aplikace PDF Viewer. Podporuje pouze čtení dokumentů, nikoliv jejich vytváření. V oblasti hodin si můžeme nastavit několik budíků, jejich připomenutí. Poté jsou tu stopky a časovač. Nakonec aktuální čas kdekoliv ve světě získáme díky mezinárodnímu času. Interní GPS modul vypadá velmi schopně. Během dvaceti vteřin bylo zafixováno šest satelitů bez asistence internetu. S asistencí internetu je vše v podstatě okamžité a čekáte jen několik málo vteřin.



Pro automobilovou navigaci jsou připraveny Google Mapy, které fungují plně jen s připojením k internetu, avšak podklady lze dočasně stahovat. Dále podporuje hlasovou navigaci v českém jazyce, při které však vždy musíte být on-line, zobrazování dopravních i ostatních informací. Podporuje pěší i automobilovou navigaci, a také navigaci v MHD, která v ČR funguje bohužel jen v Praze a Brně. Pro jízdu v automobilu nebo v jiném dopravním prostředku, kde je potřeba se věnovat řízení, připravil výrobce aplikaci autem. Ta s minimálním počtem kliků odkazuje na vstupy do aplikací pro hudbu, vytáčení kontaktu, zobrazí oznámení. Vše zobrazuje přehledně a obrovským fontem, k dispozici je konečně jak režim na šířku, tak na výšku.



Datové funkce a internet

V této kategorii není skoro co řešit, neboť HTC je v této disciplíně většinou velmi dobře vybaveno, nejinak tomu je u Desiru 601. K internetu se připojíte přes Wi-Fi a/b/g/n nebo rychlými datovými přenosy HSDPA a HSUPA. Potěší Bluetooth v nejnovější verzi 4.0 včetně profilu A2DP. Snadno také z telefonu vytvoříte Wi-Fi hotspot, u něhož můžete nastavit zabezpečení či omezení počtu připojených zařízení. Propojení s počítačem zajišťuje profil MTP, kdy se telefon objeví jako další zařízení. Pokud máte starší Windows (například XP), bude nutná instalace ovladačů. U novějších nemusíte dělat nic.



Nechybí ani funkce USB Host, kdy můžete s patřičnou redukcí k telefonu připojit například Flash disk. Velké pokárání si však HTC zaslouží za absenci čipu NFC. Nejde však o nic nečekaného, neboť NFC chybělo už u modelu One mini. To nicméně nic nemění na tom, že telefon střední třídy by NFC již měl zvládat a konkurence získává nad HTC zbytečně převahu kromě displeje v další oblasti.



Samotný prohlížeč je na vysoké úrovni. Nechybí mu plnohodnotný Flash, nastavovat můžete velikost textu, nechybí možnost otevření až šestnáct oken, přičemž všechny mohou být anonymní, či oblíbené stránky. Při prohlížení stránek je využíván celý displej, všechny lišty se v momentě nepotřeby skryjí. Načítání stránek je svižné, stejně jako prohlížení. Zde výkon telefonu rozhodně nechybí. Jednoduché je přibližování. Telefon také automaticky zalamuje text a vy tak nemusíte zbytečně hledat konce řádků. Kromě nativního prohlížeče nechybí ani alternativní Chrome, jehož hlavní výhoda tkví v provázanosti se stolním Chromem a následné synchronizaci záložek a načtených stránek, je však pomalejší a nezvládne Flash.



Závěrečné shrnutí

HTC se model Desire 601 veskrze povedl. Nabízí velmi zajímavý koktejl funkcí. Začněme ale u vzhledu, který odkazuje na vybavenější modely, a který si navíc získal oblibu. Dále tu máme plastové, ale příjemné materiály. Telefon dobře padne do ruky a není těžký. První na ráně bude displej, který je kvalitní, jen by mu slušelo HD rozlišení, na které se nedostalo a konkurence už ho nabízí. Škoda, Desire 601 tímto nedostatkem bude zbytečně trpět. Excelentní výkony však podává v oblasti zvuku, kde mu konkurence nesahá ani po kotníky.



Chválit musím dostatečně výkonný hardware a především pak příkladnou optimalizaci operačního systému. Konečně tu máme také HTC, které dokáže rozšířit svou interní paměť paměťovými kartami. Až 64 GB navíc se jistě hodí. Dost možná nejslabším místem by mohl být fotoaparát, který nemá Ultrapixely, nýbrž běžných 5 megapixelů, ale výsledky jsou spíše žalostné. Přitom loňské modely HTC pořizovaly solidní snímky.



Konkurence

Největším konkurentem bude LG Optimus L9 II. To nabízí nepatrně větší displej, který nabízí dokonce HD rozlišení, což je hlavní výhoda. Hodí se také NFC či lepší výdrž. Desire 601 může kontrovat mnohem lepším zvukem, případně funkcí USB host. Optimus L9 II je ale o celých tisíc korun levnější. Konkurentem je i doprodejový Huawei Honor 2, který oslní kvalitním HD displejem. Cena je pak přibližně na stejné úrovni s Desirem 601.

Zdatnou konkurentkou bude Nokia Lumia 625. Ta nabízí větší displej, avšak s horším rozlišením. Lákat však může systém Windows Phone 8 či o tisíc korun nižší cena. Mnohem lákavější však vypadá Lumia 920, donedávna vlajková loď se systémem od Microsoftu. Ta nabízí oproti Desiru 601 mnohem lepší displej i fotoaparát, bezdrátové nabíjení nebo NFC. Navíc je dokonce o 500 Kč levnější. HTC Desire 601 může kontrovat jen lepším zvukem a slotem pro paměťové karty. Mezi konkurenty můžeme zmínit i Alcatel One Touch Idol s větším displejem o stejném rozlišení, které nabízí Desire 601. Alcatel láká na kvalitní fotoaparát, lepší informační LED diodu i kvalitní čelní kamerku. Desire 601 vrací úder lepším zvukem, novějším Androidem či slotem pro paměťové karty. Cena Alcatelu je nicméně o dva tisíce níže.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz