Resumé

Lenovo A630


Lenovo A630 Aktuální informace
na Info-Lince

Smartphone Lenovo A630

Lenovo A630 je ideální smartphone pro milovníky zábavy s důrazem na kvalitu osvědčeného výrobce Lenovo. Smartphone s populárním systémem Android ve verzi 4.0 Ice Cream Sandwich vyniká dotykovým 4.5" velkým displejem, který se snadno ovládá. Máte rádi rychlost? Lenovo své smartphony osadil výkonnými procesory a dostatečnou pamětí RAM, aby uspokojil potřeby dnešních mobilních uživatelů. Na designu si dal výrobce taktéž záležet a výsledkem je módní smartphone s mírně zaoblenými hranami.

Používáte 2 telefony? Nyní Vám bude stačit jeden.

Máte dvě SIM karty a pro každou jeden telefon? Nebaví Vás nosit dva telefony zároveň? S tímto mobilním telefonem od Lenova už nemusíte. Je totiž vybaven dvěma sloty pro dvě SIM karty. Můžete tak mít pohromadě své soukromé i firemní telefonní číslo. Ušetřete své místo v kapse, kabelce nebo tašce. S tímto smartphonem můžete snadno telefonovat a posílat SMS z vybrané SIM karty, kterou si velice snadno navolíte pro akci.

Oblíbená platforma Android

Díky populárnímu operačnímu systému Android získáte téměř neomezený přístup k aplikacím, které si budete moci spravovat sami. Pusťte si Google Play obchod s aplikacemi, ve kterém objevíte statisíce aplikací. Ty si pak můžete snadno stáhnout zdarma nebo za poplatek. Hrajte hry, vytvořte si vlastní portfolio aplikací, cestujte s GPS navigací, komunikujte přes sociální sítě, prohlížejte oblíbená videa z YouTube a sdílejte své fotografie s přáteli na Facebooku.
Konektivita a komunikace

Pohodlné připojení k nabíječce nebo počítači můžete získat pomocí standardního microUSB portu. Sluchátka si připojíte pomocí 3.5mm jacku. Pro rozšíření interní paměti telefonu je k dispozici micro SD slot. Smartphone je dále vybaven bezdrátovou bluetooth technologií pro připojení k bluetooth zařízením (např. k headsetu)a bezdrátovou Wi-Fi sítí pro připojení k internetu.

Klíčové vlastnosti

Lenovo A630 je vybaven velkým dotykovým 4,5" displejem s vysokým rozlišením 480 x 854 bodů, výkonným 2jádrovým procesorem Cortex A7 s frekvencí 1 GHz a 512 MB pamětí RAM. Pro zachycení fotografií slouží 3 Mpix fotoaparát. Pro Vaše data je k dispozici 4 GB interní paměti s možností rozšíření o microSDHC slot. Jeho rozměry činí 131 x 66 x 10 mm a hmotnost 159 gramů. Baterie má kapacitu 2500 mAh, která umožňuje dlouhé používání telefonu.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Lenovo A630


Smartphone pro milovníky zábavy s důrazem na kvalitu osvědčeného výrobce.

Velký 4,5" displej, rozlišení 480 x 854 bodů

Dual SIM

3 MPix fotoaparát

512 MB RAM

4 GB interní paměť

1 GHz 2jádrový procesor Cortex A7

konektory: microUSB, slot pro paměťové karty microSDHC (až 32 GB)

komunikace: bluetooth, Wi-Fi, GPS navigace; platforma Android 4.0 ICS.

Recenze odborníků

Lenovo A630


Obsah balení:znáte ho už před rozbalením

Jako vejce vejci. I tak by se dala popsat podobnost obsahu balení telefonů Lenovo. Do rukou se vám dostane krabička s půdorysem zmenšeného formátu A5 a výškou přibližně 4 cm. Pokud tyto metriky porovnáte s rozměry telefonu, zbystříte. Že by došlo na bohatou nadílku příslušenství v podobě krytů, OTG kabelů nebo dokonce poutek? Je mi líto, že hned na začátku vás musím zklamat. Uvnitř najdete opt jen známou klasiku složenou z pár stránek manuálu v čínštině, USB kabel zapojitelný do nabíječky a to nejdůležitější, telefon.



Nad rámec nejúspornějšího minima přibalilo Lenovo jen sluchátka z levné produkce. Uším přílišný komfort nenabídnou, plastové pecky bez polštářků něco takové asi jen těžko dokážou. Na kabelu sice můžete zmáčknout tlačítko pro přijetí hovoru, ale ani takové jednoduché vymoženosti, jakou je klips na připevnění k šatům, si nedopřejete.



Design: zkusíme to jinak

Pokud jste doteď měli pocit, že na modelovou řadu z produkce Samsungu si jen tak nějaký výrobce vyskakovat nemůže, Lenovo se může jen pyšně ušklíbat. Vůbec bych se nedivil, kdyby inženýři této značky projektovali telefony stavebnicovou metodou. Jako by ze sortimentů různých procesorů, displejů a pamětí sestavovali pokaždé nový stroj a snažili se tak dostat do továren všechny možné i nemožné kombinace. Proto je A630 de facto klonem modelů, jako je A660, jen v jiném těle.



Na první pohled odtušíte, že toto Lenovo se cítí doma v nižší výkonnostní třídě. Není to způsobeno kvalitou zpracování, proti té nemohu říci křivého slova - telefon drží "jak židovská víra" a zatímco jiným mobilům jsem ochotný přimhouřit oko při slabém zavrzání, u A630 to nebylo třeba. Ani silou ve zkrutu jsem Lenovo nepřemluvil k postěžování si nad hrubostí recenzenta. Snad jediná výtka ke kvalitě může padnout jen na vypínací tlačítko, tentokrát netradičně umístěné na pravém boku. Stisknete ho jistě, s patrnou odezvou, ale svádí k tomu, abyste palcem zkoušeli jeho vůli, lehce se totiž houpe do stran.



Na levém boku umístěný ovladač hlasitosti je díky své velikosti aspoň dvakrát pevnější, na pohled ho sice rozhýbete, hmatem si ale žádné vůle nevšimnete.



Vzhledem k tomu, že nic jiného na bocích telefonu nenajdeme a spodní hrana žádné konektory rovněž neobsahuje, můžeme počastovat exurzí vrchní stranu telefonu. Její uspořádání je na můj vkus relativně netradiční, konektor microUSB zhruba v jedné třetině délky se často nevidí a sluchátkový jack ve dvou třetinách, blíže k pravému rohu, také ne.



Ovládají se tyto prvky dobře? Jak kdy. Byl-li bych hodně náročný, postěžoval bych si na rozmístění ovladače hlasitosti a sluchátek. Mnohem přirozenější je tyto prvky srovnat na jedné straně telefonu, kdy se v kapse poodlně zorientujete a dokážete regulovat volume během vteřiny i poslepu. Takto je třeba si talefon různě v kapse otáčet, aby se nelámal kabel sluchátek a zároveň prvky na tlačítka dosaáhly. Ani USB není příkladně dostupné, zvlášť pokud se snažíte ve tmě připojit nabíječku. Nemůžete se orientovat podle rozsvíceného displeje, ani proti měsíčnímu svitu neodhalíte drobné vybrání v krytu, které by napovědělo, kam kabel píchnout.



Nejdůležitějším pohledem na Lenovo je jistojistě ten čelní. Ten na kterém se už pár let nic dramatického neděje a větinu prostoru znovu spolkne displej. Mohl by ho ale spolknout víc, A630 si na žádné úzké rámečky nehraje. Pro spodní část se třemi senzorovými klávesami vybrali designéři okoukanou kostičku s šipkou zpět, klávesou pro menu a návrat domů. A když říkám okoukanou, myslím tím i onu bradu, protažený kus pod displejem, který z Lenov dělá bachraté mobily, které oko estétovo skropí slzou smutku.



I nad displejem je vše při starém, nesmí chybět stříbné logo značky a čidlo přiblížení a okolního světla. Rovněž repráček obepíná kraj přední strany. Většinou do sestavy na čele mobilu patří i sekundární kamera pro videohovory. A630 je z tohoto pohledu vyloženě menšinou, ona kamerka totiž chybí.



Jakou druhou věc většina telefonů má a Lenovo se jí zuby nehty brání? Ano ano, přisvětlovací dioda na zadním krytu. Nejen, že si neposvítíte na jízdní řád cestou z večerní zábavy, ale už v mírnějším šeru můžete odepsat jakékoli pokusy o focení.



Lenovo A630 není designový telefon, nebál bych se ani říci, že je to telefon ošklivý. Ale je praktický, je pevný a vypadá i docela odolně. Pravda, hmotnost tomu odpovídá, ale po kapitole o baterii se divit nebudete. Pokud se znáte, že se svým telefonem navazujete vztah "Ty mě nebudeš moc otravovat a já tě za to občas nabiju.", vzhled vás trápit nemusí a s šestset třicítkou si můžete rozumět.



Displej: rozlišení stačí

Vypadá to, že ze čtyř a půl palce se stalo nové paradigma levných Androidů. Méně omezí pohodlí, více už začne volat po jemnějším rozlišení. IPS displej v tomto kousku se taktéž pohybuje na hranici, kdy by více pixelů na první pohled pomohlo, ale stále kontury písma vypadají z přirozené vzdálenosti oble a spojitě. Na ploše 480 x 854 pixelů si můžete vyzkoušet 16 milionů barev, nechtějte však po mě, abych tento počet ověřoval.



Při maximálním podsvícení displeji nechybí sebejistota. Kde končí displej a začíná kryt okolo poznáte bez problému, ale i tak je nejtmavší barva dostatečně sytá. A bílá? Porovnávám s už častokrát zmiňovaným Optimem 4X HD a verdikt by mohl znít takto. Zatímco LG má jednoznačně silnější svit displeje, je k Lenovu jakýmsi protipólem. Oproti jeho chladným barvám podává Optimus bílou tepleji, než je ideální. Bez přímého porovnání si pravděpodobně ničeho nevšimnete.



Bohužel za sníženého podsvícení už si A630 na dražší kolegy vyskakovat nemůže. V tu chvíli totiž zahalí všechny barvy jemný šedivý pláštík a displej působí unaveně, staře a depresivně. Nejistě se Lenovo cítilo i v reakcích na dotyk. Překvapivě netrpěl chybným vyhodnocením dotyku místo podržení na měkkých površích, paradoxně na tvrdém stole jsem častokrát při rolování seznamem kliknul na položku.



Hardware: velká baterka nikdy neškodí

Zatím A630 z velké části kopírovala vlastnosti odolného Lenova A660. Stejný čipset, stejné paměti, takřka identický displej, stejná verze Androidu, tito rivalové z tržního ringu by jako první tasily tyto zbraně: 660 ani krátká koupel na lopakty nepoloží, ale baterie s kapacitou 2500 mAh je velmi pádný argument. Ač je rezistence proti nástrahám prostředí vítanou libůstkou, která dokáže jazýčky vah převážit na "tu správnou" stranu, za mě by v tomto souboji vahrála právě A630. Přeci jen do dřezu mobily nepadají tak často, jak se nás výrobci snaží přesvědčit a rozdíl 1000 mAh (tzn. že 630 má o dvě třetiny větší kapacitu akumulátoru!) je markantní.



Z tohoto pohledu je portfolio Lenova dosti jednoznačné: chcete něco extra? Zkuste K900. Nechete se bát vody? Zvolte A660. Chcete-li nehledat nabíječku každý den, vybírat už můžete z většího počtu vzorků. Ale dvě významnější vlastnosti najednou nechtějte. Třeba P780 sice překonává ve výdrži konkurenci o koňskou délku, ale rychlostí nijak neexceluje. A topit K900 by byl hodně drahý experiment.



Na výdrž je zaměřená i aplikace Lenovo PowerSaving, jakýsi mikroskop na stav baterie. Dozvíte se, které aplikace jsou nejhladovější či kolik šťávy si ukradne Wi-Fi. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že přidaná hodnota tohoto nástroje je minimální, neb bych z ní nezjistil ani, která služba proboucí telefon z deep sleep režimu.



Na kolik je proklamovaná obří kapacita plusem? Je znát, ale čipset použitý v tomto modelu už má nejlepší chvíle za sebou. Čtyřjádra se derou i do nejlevnějších Androidů a často nepředeženou ani moderní dvoujádrové sestavy. V benchamrku Lenovo dopadlo za pár let starým Galaxy SII, což není výsledek hodný zarámování. Ale opět se musím obloukem vrátit k cílové skupině, které má tento kus sloužit.



Na telefonu jsem si plynule zahrál Dead Trigger, což jest 3D akce. Tak kde je zakopaný pes? Bojím se, že v použitém operačním systému.

Prostředí: jednou rychlík, podruhé lenoch



A630 přichází v době, kdy očekáváme Android 4.4 Kitkat, s produktem vydaným na konci léta páně 2011. A zatímco představení telefonu s operačním systémem starším než 4.2 už pozvedá leckteré obočí a Jelly Bean 4.1 je povinným ninimem, trouflo si Lenovo poslat svůj stroj k lidem s Androidem Ice Cream Sandwich. Nedočkáte se proto žádných widgetů na zamčené obrazovce, nezvolíte si rychlé zástupce aplikací, které spustíte odemčením posuvným koužkem. Nepotěší ani chybějící funkce notifikací, na kterých je celý syn Linuxu. Minimálně po seznámení s Jelly Beanem budete jejich absenci spílat více a více, tím více, čím častěji budete notifikace otevírat.



Android v tomto Lenovu přílišnou optimalizační kůrou neprošel a reakce by potřebovaly popohnat. Zřejmě se dostáváme do situace, kdy operační paměť 512 MB přestává stačit, pravděpodobněji je na vině přizpůsobení prostředí od výrobce konkrétnímu hardware. A660 se nespokojila s operačním systémem v nejčistší formě a leckteré objekty poladlia.



Nejdříve si všimnete pozměněných ikonek. Lenovo používá vlastní grafiku založenou na kruzích. V kruhu jsou ikony, v kruhu jsou přepínače v notifikační liště, ve čtverci je většina ikon pro prográmky přidané z Google Play obchodu. Dohromady to vypadá nekonzistentně a zatímco launcher můžete vyměnit a přidat aplikacím ikony podle svého gusta, v notifikacích si můžete maximálně zvyknout.



Lenovo mimo PowerSaving přibalilo několik aplikací z vlastní dílny - Backup and Restore už podle názvu slouží k zálohování kontaktů, zpráv a aplikací. Zkusil jsem proto vytvořit kopii pro šest nainstalovaných aplikací, abych ověil, zda se do zálohy ukládá jen odkaz na Play nebo i data aplikací. Při pokusu o obnovení však aplikace spadla. Jinými slovy, "děkujeme" za nepoužitelnou zálohu.

Alespoň že můžeme poslouchat FM rádio, ostatní zábavu už musíte instalovat.



Jenže místa k rozšíření je velmi málo. Ve výchozím stavu dostanete jen 503 MB pro aplikace a 2,04 GB pro data. Druhé číslo bych pochopil, levné telefony odjakživa spoléhaly na paměťové karty, ale půl giga na aplikace znamená vybrat si mezi praktickými utilitami, nebo dvěma náročnějšími hrami. A doufat, že vaše oblíbená navigace umí mapy uložit na kartu.



Fotoaparát: efekt, který nevypnete

První, co o schopnostech A630 coby fotografa, je rozlišení. Na některých stránkách jsem nalezl údaj o 3 MPx, což je dnes skoro rarita, většina telefonů raději sáhne po 5 a více megapixelech. Tento údaj by mohl znamenat, že Lenovo opustilo masírování zákazníků, že čím vyšší rozlišení, tím lepší kvalita, které se o pravdu jen otírá. Ale v mobilu je 5 MPx snímač, který jsem pro sebe překřtil na "portétovač světců" kvůli přepalům.



Z 630 vylezly asi nejslabší snímky, jaké jsem u Lenov viděl. Nerad to říkám tak kategoricky, ale fotoaparát absolutně nezvládá práci se světlem: bílé přepaly skoro trhají oči a zatímco ve skutečnosti na nebi pluly našedivělé mraky, přerušené sem tam modří, na snímku se objevila záře, jako bych fotil atomový výbuch. Za takovou zářivou bílou by se leckterý prací prostředek zahanbeně otočil. Z pohledu A630 dostane snad každý člověk svatozář.



Budiž, dal jsem telefonu šanci ve stínu, z rozptýleným bočním světlem. Výsledek opět překvapil. Nebe tentokrát vypadalo věrohodně, ale cokoli jiného na snímku se topilo v černé. Nepřesvědčily ani detaily, ve kterých si Lenova stojí průměrně až nadprůměrně. Objetí objektivu se stal historický T-Mobile G1 a hrníček se lžičkami. A zatímco hrneček ještě jakž tak ostrý byl, čemuž pravděpodobně pomohl dostatek světla, G1 zabraný ve stinném pokoji už o ostrosti může jen vyprávět z doslechu. Na blízko (takřka makro) se nechytil vůbec, při 30 cm se sice kvalita zlepšila, ale stále trpí. Skoro bych až pochyboval, jestli A630 skutečně umí autofokus - čertík nejistoty nahlodává i nemožnost ostřit na konkrétní bod dotykem.



Hodně rušivý je o zvuk uzávěrky, který uslyšíte i při vytváření screenshotu. Ostré cvaknutí ignoruje tichý profil, nastavení hlasitosti, ozve se zkrátka kdykoli.



Alespoň že softwarové možnosti nijak zásadně očesané nebyly. Najdete tak pět režimů vyvážení bílé plus automatiku, samospoušť, možnost poupravit expozici či snížit rozlišení a tím i velikost fotek.



Na scénické režimy už se ale zapomnělo, neb tlačítko, které by vám mělo ukázat rozmanitý výběr začínající západem slunce a končící režimem pro focení svíček, u Lenova dá na výběr jen automatiku a noc. Ani repertoár barevných efektů nijak okouzlující není, černobílé ani sépiové podání nechybí, přidejte jen negativ a servírujte. Tady mi ale funkce editoru nevadí, k nim poslouží další aplikace. Bohužel ty kvalitu fotoaparátu, který mě velmi zklamal, nenahradí.



Konektivita: stabilní klasika, co nespěchá

Android se velmi úzce váže na hardwarovou výbavu telefonů. Tato oblast se nevyvíjí tak rychle, aby současnému ani loňskému telefonu něco důležitého chybělo. Až na velmi ojedinělé výjimky tak chytrý mobil zvládne Wi-Fi, nejčastěji (jako u testovaného Lenova) ve standardech b, g, a n, poradí si s datovými přenosy přes GPRS, EDGE a sítě třetí generace (3G). Největší novinky už dostávají do základu podporu LTE sítí, které v Česku teprve startují. NFC už takovou revolucí nejsou a stále se nestaly standardem, nutno však podotknout, že vám budou chybět jen velmi zřídka.



Mnohem zajímavější je proto zjistit, jak potenciál hardwaru dokáže telefon přenést do praxe. Pokud se aspoň trošku obrníte trpělivostí, Lenovo dokážeobsloužit většinu požadavků. Jde o to jak. Používal jsem ho k přehrávání flashového videa přímo na stránce prohlížeče, se kterým si poradil bez problémů, ostatně Flash je integrovanou součásí Androidu ICS. Ani formátování nikde nehaprovalo způsobem, který by vzbudil pochyby, zda se stránka náhodou nezobrazila jinak, než měla.



Surfování po vlnách internetu na Lenovu nejvíce brzdil pohyb po stránce. Zatímco rychlost vykreslení obsahu či stahování dat bylo v klasických časech, reakce na povely byly velmi vlažné. Stávalo se tak často, že jsem posunul prst po displeji, abych si posunul článek na stránce a teprve poté, co jsem ruku zvednul, se začala stránka posouvat! Kéž by to byla jen maličká chybka, ale plynou z ní větší problémy. Chcete scrollovat níž na stránce, ale když se nic neděje, pohyb zopakujete. A630 si oba rozkazy spojí a posune vás dál, než jste chtěli a nezbyde, než pracně hledat, na kterém odstavci jste přestali číst. Podobně se chová i zoom a následné nalámíní textu. Poťukání na blok písmenek ho sice přizpůsobí velikosti displeje, ale opět se zpožděním.



Testu neušla ani GPS, která zdědila stejné vlastnosti, co u posledně recenzované A800. Citlivost na signál patří mezi ty slabší. Briskně reaguje na lokalizaci podle wi-fi a mobilní sítě, na samotné satelity ale zaměřuje telefon opravdu dlouho, po čtvrt hodině si Lenovo chytilo pět satelitů, ale stále se nezafixovalo a asistence internetu tak příliš nepomáhá, počítejte proto s tím, než vyrazíte na cestu.

Verdikt poroty: nejdřív rozmyslet, potom vyzkoušet



Z recenze jste asi postřehli, že Lenovo A630 si příliš respektu nezískalo. Zjednodušeně bych mohl říct, že A630 je rok starý předchůdce oblíbené P770, který na současné požadavky stačí už jen velmi udýchaný. Pomalý Android, navíc v zasaralé verzi ale úspěšně dohání bytelným a kvalitním provedením a na poměry telefony nadprůměrnou baterií.



Tyto vlastnosti, které z A630 dělají smartphone pro ty nejméně náročné, rozsoudí pravděpodobně až cena. Pokud se vodě odolný bráška A660 prodává okolo hranice tří tisíc, má recenzovaný model cenu koupit jen za stejnou či nižší částku.



Abych však skončil v diplomatičtějším tónu, je třeba zopakovat, že u telefonů obrovským dílem záleží na využití, u tohoto kousku snad dvojnásob. Funkce telefonu tak, jak jsme ho chápali před pěti lety ovládá bez problémů, výhodou je i promyšlený systém Googlu. V ostatních směrech zůstanete odkázáni na vlastní zkušenosti, protože chování čipsetu MTK6577 se skoro nedá odhadnout a zatímco některé hry rozjíždí s plnou parádou, na jednodušší grafice může kulhat.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz