Resumé

Samsung Galaxy Young S6310N


Samsung Galaxy Young S6310N
350 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Telefon s malým tělem, kam se však podařilo poskládat ty nejmodernější funkce a žádoucí výkon. Založený je na dotykovém displeji velikosti 3,27palce, a tak se vám pohodlně vejde do kapsy, a vy si můžete na cestách vychutnávat všechny vymoženosti. Díky procesoru s frekvencí 1 GHz všechno funguje rychle – ať procházíte své fotografie, hudbu či videa nebo používáte jiné funkce. Nechybí mu ani rychlé připojení a bohatý obsah, který se postará o vaši zábavu. Tento mobilní telefon vám zkrátka poskytne vše, co můžete chtít!
Díky platformě Google Android 4.1 (Jelly Bean) je používání tohoto mobilního telefonu rychlé, plynulé a bezproblémové. Kompletně přizpůsobitelná domovská obrazovka s několika sekcemi zařídí přístup k hlavním funkcím, oblíbeným kontaktům a všemu, co byste chtěli mít dostupné na jediný dotek. Služba Game Hub Lite vám poskytuje snadný přístup k prémiovým hrám, které využívají špičkové technologie společnosti Samsung.
Intuitivní a inovativní pohybové uživatelské rozhraní rozpoznává jednoduché pohyby, pomocí nichž lze pohodlně ovládat funkce mobilního telefonu. Obraťte telefon displejem dolů a nikdo vás již nebude rušit. K dispozici jsou také ovládací prvky pro snadné fotografování, aby váš 3Mpx fotoaparát nezahálel a okamžitě digitalizoval vaše vzpomínky.
V telefonu máte předinstalovanou službu Dropbox a Cloud 0.5 pro synchronizační zálohy kontaktů, záložek, SMS zpráv i vašich osobních dat. Tento obsah se ukládá a zálohuje do cloudu, a můžete k němu přistupovat odkudkoliv prostřednictvím webového rozhraní.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Samsung Galaxy Young S6310N


Kompaktní, ale výkonný

Přestože má tento mobilní telefon miniaturní rozměry, je až po okraj naplněný pokročilými funkcemi a vysokým výkonem! Je dostatečně kompaktní, aby se vám pohodlně vešel do ruky, a je také vybavený velkým 3,27 palcovým plně dotykovým displejem, který vám umožní vychutnávat si všechny jeho pokročilé funkce. Díky procesoru s frekvencí 1 GHz všechno funguje rychle - ať procházíte své fotografie, hudbu či videa nebo používáte jiné funkce.



Platforma Android™ 4.1 (Jelly Bean)

Díky platformě Android™ 4.1 (Jelly Bean) je používání tohoto mobilního telefonu rychlé, plynulé a bezproblémové.

K dispozici jsou ovládací prvky pro snadné fotografování, oznámení, se kterými lze provádět další akce, a přizpůsobitelné miniaplikace.



Snadný režim

Snadný režim vám umožňuje jednoduše přistupovat k hlavním funkcím na domovské obrazovce, jako jsou oblíbené kontakty, aplikace, vytáčení telefonních čísel a další funkce.



Parametry:

Displej:TFT LCD 3,27palce 320 x 480 bodů

Procesor: Jednojádrový na frekvenci 1 GHz

Úložiště: 4 GB

Fotoaparát: 3 Mpx

GPS s asistencí (aGPS)

Snímač zrychlení

Geomagnetický snímač

Formát videa: MP4, 3GP (kodek: MPEG4, H.263, H.264)

Přehrávání videa WVGA

Snímková frekvence videa: přehrávání – až 30 sn./s, nahrávání - až 24 sn./s

Formát zvuku: AAC, AAC+, AMR-N / WB, eAAC, I-Melody, MIDI, MP3, SP-Midi, OGG, FLAC, WMA, XMF

Síťová infrastruktura: GSM 3G, W-CDMA

Síť 2G: EDGE / GPRS (850 / 900 / 1.800 / 1.900 MHz)

Síť 3G: HSDPA 7,2, HSUPA 5,76

WiFi: 802.11 b/g/n (2,4 GHz)

Přímé připojení Wi-Fi

Profily Bluetooth: PBAP, PBA, A2DP, AVRCP, GAP, HFP, HSP, OPP, SPP, HID, PAN, MAP

KIES



Služby a aplikace:

Samsung Apps

Game Hub Lite

ChatON

ActiveSync

Kompatibilita s podnikovými službami: šifrování zařízení



Rozhraní:

Micro USB 2.0

3,5 mm 4kolíkový konektor na sluchátka

Paměťový slot micro SD (max. 64 GB)

Bluetooth

WiFi 802.11b/g/n



Baterie:

Kapacita baterie: 1300 mAh

Doba používání internetu: až 7 hodin

Doba přehrávání videa: až 8 hodin

Doba přehrávání hudby: až 22 hodin

Doba hovoru: až 400 minut (3G)

Doba v pohotovostním režimu: až 250 hodin (3G)



Operační systém:

Google Android 4.1 (Jelly Bean)



Rozměry:

58,6 x 109,4 x 12,49 mm



Hmotnost:

cca 112 g

Recenze odborníků

Samsung Galaxy Young S6310N


Ne, každý zákazník požaduje od svého telefonu maximální výbavu a je ochoten za ni patřičně zaplatit. Mnohem větší je skupina zákazníků, kteří od telefonu očekávají především telefonování a SMS, dosud třeba měli hloupý telefon a nyní se odhodlali pořídit si svůj první smartphone. Odmítají však za něj zaplatit příliš peněz, protože k tomu nevidí důvod. Právě na ně, mladé lidi a na další zákazníky, pro které je nejdůležitější cena, cílí Samsung se svým zástupcem nižší třídy Galaxy Young. Ten existuje kromě verze pro jednu SIM, kterou jsme měli k dispozici na test, i ve verzi Duos jako Dual SIM.



Design a zpracování:

Svým designem navazuje Galaxy Young na trend zavedený Galaxy S III. Vypadá dražší, než ve skutečnosti je a je to poměrně pohledný elegán. Telefon je, jak je u Samsungu zvykem zaoblený a nese mnoho známých designových prvků. Jeho rozměry jsou 109,4 × 58,6 × 12,5 milimetrů a hmotnost se vyšplhala na 112 gramů. Díky tomu dobře padne do ruky a kapsu vám příliš nezatíží.



Hlavním designovým prvkem telefonu je stříbrný pásek kolem boků, který však není všude stejně široký, ale překrývá i bradu telefonu a na bocích je vyboulený. Součástí stříbrného pásku je na levém boku stříbrný dlouhý regulátor hlasitosti a proti němu na pravém boku stříbrný vypínač.



Přední straně dominuje displej, nad kterým je stříbrná mřížka reproduktory. Ani jeden z otvorů překrytých sklem vpravo od reproduktoru však není přední kamerou. Ta u tohoto modelu chybí. jedná se pouze o čidla. Pod displejem naleznete, jak je charakteristickým rysem Samsungů, oválné hardwarové tlačítko. Doplňují ho po stranách senzorová tlačítka "Menu" a "Zpět", která nicméně nejsou podsvětlená, což je trochu škoda a někdy to znesnadňuje používání telefonu.



Na spodní straně telefonu najdete již tradičně symetricky umístěný microUSB konektor a napravo od něj drobný otvor mikrofonu. Zdířka pro připojení sluchátek má své místo naopak vlevo nahoře.



Záda telefonu jsou téměř čistá. Je zde pouze čočka fotoaparátu, hlasitý reproduktor a nápis se jménem výrobce. Přisvětlovací LED dioda však bohužel chybí.



Celý telefon je vyrobený z lesklých plastů, což je nejvíce patrné právě na zadní straně. Přesto však, alespoň v případě testované bílé varianty, nejde o žádný lapač otisků prstů. To se však bohužel nedá říct o stříbrném pásku a zejména pak o displeji, které budete leštit neustále.



Konstrukční zpracování je nicméně na jedničku. Telefon je dokonale pevný a ani pevný stisk z něj nevyloudil zavrzání. Vše dokonale lícuje a nic se neprohýbá. Za to si zaslouží Samsung pochvalu.



Hardware a výkon:

Jedním z hardwarových parametrů, kde si nízká cena vyžádala svou daň, je použitý procesor. Nečekejte proto žádné dvoujádro. Spokojit se budete muset s jednojádrovým procesorem ARM Cortex-A5 taktovaným na 1 GHz, který doplňuje grafický procesor Adreno 200. Je zajímavé, že Galaxy Young dostal větší kapacitu RAM, než vyšší model Galaxy Fame, který také testujeme. V tomto případě má RAM hodnotu 768 MB a po prvním spuštění z ní máte k dispozici volných 398 MB.



Interní paměť má kapacitu 4 GB, z nichž uživatelsky přístupných 1,48 GB a po zapnutí máte k dispozici 1,21 GB volného místa. To skutečně není mnoho, ale telefonu naštěstí nechybí slot na microSD karty, který se objeví po sejmutí zadního krytu v horní části telefonu, takže pro výměnu karty nemusíte vyjímat baterii. Telefon přitom podporuje karty až do velikosti 64 GB, což už je dostatečný prostor i na velkou sbírku multimédií. Co se týče přesunutí aplikací na kartu, tak to telefon neumožňuje.



Co se týče výkonu, telefon není žádný rychlík a ani to od něj nikdo nečeká. Například v benchmarku Antutu dosáhl 4467 bodů. Ze subjektivního hlediska mohu říct, že se jedná o poměrně svižný dech, jen mu při náročnějších operacích někdy dochází dech a setkal jsem se i s několika zamrznutími. Na nové náročné 3D hry to není, ale náruživí hráči stejně raději sáhnout po něčem s větším displejem a mnohem vyšším výkonem. Méně náročné hry, jako je například Angry Birds, si na něm zahrajete zcela bez problémů.



Baterie a výdrž:

Galaxy Young dostal vyměnitelnou Li-Ion baterii s kapacitou 1300 mAh, což na první pohled není mnoho, ale vzhledem k použitému procesoru a menšímu displeji však nabízí solidní výdrž. Papírově by to mělo vystačit na 250 hodin v pohotovostním režimu a na 6 hodin 40 minut hovoru.



V praxi jsem neměl při běžném používání, které zahrnovalo několik minut hovoru denně, kolem deseti SMS denně, synchronizaci přes Wi-Fi a občasné surfování po internetu, problém dostat se na 2 – 3 dny. V případě aktivovaných mobilních dat se výdrž pohybuje mezi 1,5 až dvěma dny. Samozřejmě, pokud telefonu skutečně dáváte zabrat a používáte ho k navigaci nebo na něm pouštíte video, tak není problém vyčerpat baterii za pár hodin.



Provedl jsem i náš standardní test výdrže, kdy na telefonu byl nastaven jas displeje a hlasitost na 50%, telefon byl připojen k internetu a streamoval z něj video. Bohužel se však na něm nepodařilo spustit video s rozlišením 720p, které obvykle používáme, a musel jsem tedy použít video s rozlišením 360p. Telefon se vypnul po 6 hodinách a 24 minutách.



V testu nabíjení se po hodině nabil na 48 procent. Na 80 procent se Galaxy Young nabil za 1 hodinu 40 minut, plného nabití telefon dosáhl za 2 hodiny a 16 minut.



Zde bych ale podotkl ještě jinou věc. Samsung jde proti trendu, kdy se do nabíječky zapojuje běžný datový kabel a kromě datového kabelu přibaluje klasickou nabíječku. Ta je také vybavena microUSB konektorem, ale kabel je v ní zabudován napevno.



Displej:

Použitý kapacitní TN TFT displej, který zvládne zobrazit 256 tisíc barev, má uhlopříčku 3,27" a dnes již podprůměrné rozlišení 320 x 480 pixelů, což dává jemnost 176 ppi. S displejem jsem nebyl příliš spokojený. I pouhým okem rozpoznáte, že rastr je hrubší, kontrast je podprůměrný a podprůměrné je podání barev, které je příliš světlé. Jediné, co mohu ocenit, jsou na tento typ displeje solidní pozorovací úhly. Celkově lze říci, že někteří konkurenti nabídnou v dané cenové kategorii lepší displej a Samsung se příliš nevytáhl.



Co se týče čitelnosti na přímém slunci, tak pokud nemáte nastavený jas na maximum, tak se můžete pouze dohadovat, co se odehrává na displeji, který tvoří v tomto případě téměř dokonalé zrcadlo. Telefon přitom nemá automatickou úpravu jasu a vše musíte nastavovat manuálně.



Zvuk:

Samsung Galaxy Young nabízí na svou cenovou kategorii skutečně solidní kvalitu zvuku, jak u sluchátek, tak i u hlasitého reproduktoru, u kterého však při položení na měkkou podložku dochází ke zkreslení, protože hlasitý reproduktor je umístěn vzadu. Hlasitost telefonu je sice vcelku nízká, ale zvuk je čistý a dobře prokreslený. Spolu s telefonem nejsou dodávána sluchátka, ale s připojenými vlastními sluchátky dosáhnete velmi dobré zvukové podání, byť v některých případech se při vyšší hlasitosti objevilo mírné zkreslení. Ani v jednom případě to však nebylo nic zásadního.



Uživatelské prostředí:

Samsung Galaxy Young běží na Androidu 4.1.2 Jelly Bean, nad kterým běží, jak už je u Samsungu zvykem, nadstavba TouchWiz. V tomto případě se jedná o poslední verzi Nature UX, se kterou jsme se měli možnost poprvé setkat u loňské vlajkové lodi Galaxy S III a jsou jím vybaveny další loňské a letošní modely jihokorejského výrobce. V popisu uživatelského prostředí proto bude do značné míry pouze zopakováno, co již bylo řečeno v předchozích recenzích. Zda se vám TouchWiz a obecně jakékoli nadstavby líbí, či zda dáváte přednost čistému Androidu, je čistě subjektivní. Z funkčního hlediska však uživatelskému prostředí není co vytknout. Co se rychlosti týče, je telefon při běžných činnostech dostatečně rychlý, při náročných činnostech se ale občas systém zadýchá a občas sem tam něco i zamrzne. Je tedy třeba počítač s tím, že pro ty, kteří chtějí a potřebují velmi svižný přístroj a jsou v tomto směru náročnější, Galaxy Young určitě není. Vzhledem k omezenému hardwaru je ale svižnost ucházející a těžko by mohla být nějak výrazně lepší.



Zamykací obrazovka se v základu odemyká krátkým tahem po displeji kterýmkoli směrem, ale můžete si zvolit i zabezpečené odemykání například gestem, zadáním pinu nebo hesla. Na zamykací obrazovce si můžete zapnout zobrazení hodin nebo počasí.



Po odemknutí telefonu máte k dispozici až sedm pohotovostních obrazovek, mezi kterými rolujete v nekonečném pásu. To je dostatečný prostor pro vaše zástupce a widgety. Pokud by vám to přece jen nestačilo, tak můžete vytvářet složky zástupců. U všech pohotovostních oken zůstává stejná spodní řada čtyř zástupců. V základu se zde nachází aplikace Telefon, Kontakty, Zprávy, Menu. Zástupce si však můžete upravit podle svého a můžete si sem dát i složky.



Obrazovky si můžete oddálit stejným gestem, jakým se zoomuje například při prohlížení fotografií, a pokud si zobrazíte všech sedm obrazovek najednou, můžete kliknutím na ikonu domečku vybrat, která obrazovka má být brána jako výchozí.



Co se týče menu, tak je rozděleno do tří záložek - Aplikace a Nástroje a poslední, která je označena pouze piktogramem, obsahuje stažené aplikace. Mezi jednotlivými stránkami menu se roluje tahem do stran v nekonečném pásu. V záložce Aplikace, jak již napovídá název, naleznete zástupce aplikací. Vybrat si přitom můžete řazení buď podle abecedy, nebo vlastní. V záložce Nástroje pak jsou umístěny widgety.



V notifikační liště naleznete bohatou nabídku ikonek, které ovládají základní funkce telefonu. Jedná se o Wi-Fi, GPS, Tichý režim, Otočení displeje, Bluetooth, Mobilní data, Režim blokování a Synchronizace. Nad tímto pásem je vlevo čas, uprostřed den v týdnu a datum, vpravo pro rychlý přístup do nastavení. Pod pásem ikon je pak regulátor jasu displeje.



Multimediální funkce:

Multimediální funkce reprezentuje zejména hudební přehrávač, který si poradí s formáty MP3, WAV, eAAC+ a FLAC. Hudební přehrávač je rozdělen pásem záložek na horním okraji. Zobrazit si můžete všechny skladby, seznamy skladeb, alb, interprety, hudební ráj nebo složky. Hudební ráj je matice 9 čtverců s dvěma osami, kde je hudba rozčleněna podle nálady. Vlevo je hudba vášnivá, vpravo veselá, nahoře vzrušující a dole klidná. Kliknutím na čtverec se dostanete na hudbu konkrétního stylu. Rozdělení hudby však dle mého názoru nefunguje zcela spolehlivě a navíc je zde proti třeba nedávno testovanému Galaxy Express těchto čtverců málo. Galaxy Express jich měl hned dvacet a rozdělení tak bylo více podrobné.



Při přehrávání máte k dispozici všechny standardní funkce a nechybí ani ekvalizér. Tlačítko pro přímý vstup do ekvalizéru najdete nalevo vedle ovládacích tlačítek přehrávače. Ekvalizér obsahuje 14 přednastavených profilů a jeden vlastní profil, kde si podrobně můžete nastavit veškeré parametry.



Pokud by vám vaše hudební sbírka nestačila, nechybí telefonu FM rádio s RDS. To standardně požaduje připojená sluchátka, které využívá jako anténu, ale přehrává i přes hlasitý reproduktor. Ocenil jsem kromě povedeného designu a možnosti uložit si oblíbené stanice i funkci nahrávání z rádia.

Pro přehrávání videa máte k dispozici videopřehrávač, který si poradí MP4, WMV, H.264, H.263. Videopřehrávač je, jak je již u Samsungu dobrým zvykem, velice kvalitní a poradí si dokonce i s titulky, u kterých si můžete nastavit celou řadu parametrů včetně synchronizace a velikosti. Škoda jen, že mu dělají problém videa s vysokým rozlišením a nepodporuje i avi, ale od telefonu s tímto hardwarem nemůžeme čekat zázraky. Druhý jmenovaný problém lze ale snadno vyřešit doinstalováním příslušných programů z Google Play.



Pro správu fotografií najdete v telefonu aplikaci Galerie, ve které se nezobrazují pouze lokální fotografie a videa, ale můžete si zde nechat zobrazit i svá alba z Facebooku nebo Picasy. Kromě klasického zobrazení podle alb si můžete obsah zobrazit času, polohy, podle otagovaných uživatelů a skupin nebo oblíbené.



Fotoaparát:

Samsung Galaxy Young je vybavený opravdu základním třímegapixelovým fotoaparátem s fixfokusem bez přisvětlovací LED diody. Už to samo o sobě naznačuje, že se nejedná o kdoví jak kvalitní fotomobil, ale na příležitostné momentky postačí. Za dobrých světelných podmínek dokáže produkovat poměrně solidní snímky s dobře prokreslenými detaily, Pouze barvy nejsou tak živé a jsou trochu mdlé. S ubývajícím světlem bez možnosti přisvítit si, jejich kvalita rychle upadá. Kvůli absenci automatického zaostřování nevyfotíte kvalitně ani blízké předměty nebo text.

Rozhraní fotoaparátu je podobné tomu u ostatních smartphonů s TouchWiz Nature UX, pouze je trochu osekané, což je dáno omezenými funkcemi fotoaparátu. Mezi funkcemi tak naleznete například geotagging, detekci úsměvu, scénické režimy, efekty nebo sdílení fotografií, ale už ne ostření dotykem, což je dáno faktem, že zde chybí autofokus. Chybí i HDR nebo sériové snímání.Kromě statických snímků zvládá fotoaparát pořizovat i video. V tomto případě se však musíte spokojit s rozlišením pouhých 640 x 480 pixelů (VGA) s 24 snímky za vteřinu a stereo zvukem. I v tomto případě stejně jako u statických snímků platí, že hodně záleží na světelných podmínkách. Ani za jasného dne sice není video nikterak dokonalé, ale dívat se na něj dá. Obraz se nezadrhává, jen s detaily je to horší.



Telefonní funkce:

Proti kvalitě zvuku při telefonování nemám v případě Galaxy Young žádných námitek. Ve všech případech jsem slyšel druhou stranu jasně a zřetelně, a to i v případě použití hlasitého odposlechu. Rovněž druhá strana si ani v jednom případě nestěžovala na zhoršenou kvalitu zvuku nebo zkreslení.



Telefonní aplikace je stejná jako u ostatních telefonů s touto nadstavbou včetně gest ve výpisu hovorů, kdy tahem na kontaktu doprava můžete rovnou volat a tahem doleva se otevře editor zpráv. Toto je skutečně praktická vychytávka a Samsung za ní rozhodně zaslouží pochvalu.



Jinak v telefonní aplikaci naleznete to samé, co u ostatních Samsungů. Rozdělena je do čtyř záložek. Na první je klasická telefonní klávesnice, na druhé protokoly. Třetí je vyhrazena oblíbeným kontaktům, ale kromě nich se zde zobrazují i často používané kontakty. Vybrat si přitom můžete, jestli tyto kontakty chce zobrazit jako seznam nebo jako tabulku s velkými fotografiemi. Poslední záložka je pak věnovaná samotným kontaktům.



K jednotlivým kontaktům nemusíte zdaleka přiřadit pouze jméno, telefonní čísla, emailové adresy a fotografii. Možností je mnohem více. Přidat můžete například různé adresy, narozeniny, různá výročí, přezdívky včetně fonetického přepisu jména, ale i různé druhy vztahů, pracovní informace, chat, VOIP atd. V případě Google Talku, pokud jste ho ještě nenahradili za Hangouts, uvidíte u kontaktu i barevné kolečko, které symbolizuje stav uživatele.



Kontakty z různých účtů včetně sociálních sítí a externích aplikací, jako je Skype, fitness aplikace Endomondo nebo WhatsApp, můžete libovolně slučovat nebo rozdělovat. U každého kontaktu pak uvidíte ikony jednotlivých připojených účtů. Každému kontaktu můžete přiřadit nejen vlastní zvonění, ale dokonce i upozornění na zprávy a druh vibrací. Zatímco v případě zvonění můžete použít i vlastní, u upozornění na zprávy jste omezeni předinstalovanými zvuky.



Zprávy:

SMS a MMS zprávy jsou jako již tradičně zobrazovány ve formě bublinových konverzací, ale Samsung nabízí široké možnosti personalizace. Vybrat si můžete hned pět druhů bublin pro odchozí zprávy, pět druhů bublin pro odchozí zprávy, pět typů pozadí, ale vybrat si můžete i vlastní obrázek.



Mezi další šikovné funkce patří například změna písma zpráv pomocí tlačítek ovládajících hlasitost. Samotný systém přitom nabízí pět velikostí písem, přičemž pro běžné použití u uživatele s dobrým zrakem je více než dostatečné už to druhé nejmenší označené jako "Malé". Z možností Zpráv bych ještě zmínil textové šablony nebo funkci nevyžádané pošty, kde si můžete nastavit, které SMS a MMS zprávy chcete blokovat. Zablokovat přitom můžete nejen telefonní čísla, ale i konkrétní frázi, která se ve zprávě objeví.



Co se týče emailů, tak ty ve zprávách nenajdete, ale jak je u Androidu zvykem, mají své vlastní aplikace. Svou vlastní aplikaci má Gmail a pro ostatní emaily je zde aplikace E-mail, která zvládá protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. K jednotlivým emailovým schránkám můžete mimo jiné nastavit jiné upozornění nebo jiný interval synchronizace.



Organizační funkce:

Kalendář v telefonu najdete pod označením S plánovač. Kromě jiného vzhledu nabízí proti standardnímu kalendáři v Jelly Bean lepší práci s místem. S plánovač podporuje zobrazení více kalendářů, které jsou barevně odlišeny. Při ukládání nové události si můžete samozřejmě vybrat, do kterého kalendáře jí chcete uložit.



Základním režimem je zobrazení dne, když však kliknete na šipku v pravém horním rohu, vyjede z pravého okraje sloupec záložek na přepínání různých pohledů, který připomíná papírové diáře. Na výběr máte roční, měsíční, týdenní, denní zobrazení, dále seznam a úkoly.



Z dalších organizačních funkcí zde nechybí Poznámka, která vypadá jako žlutý linkovaný papír, který se připíchává na korkové tabuli. Potěší i předinstalovaný Quickoffice. O něco méně však potěší, že umožňuje kancelářské dokumenty pouze prohlížet, ale ne editovat nebo vytvářet nové.

V telefonu však nechybí ani budík s opakovaným upozorněním, světové hodiny, stopky, časovač, kalkulačka, diktafon a řada uživatelů ocení i předinstalovaný Google Translator.



GPS a navigace:

Ve výbavě Galaxy Young samozřejmě nechybí ani GPS přijímač, který nabízí pro další zrychlení načítání polohy funkci A-GPS a získávání polohy z Wi-Fi vysílačů. Při studeném startu zafixuje polohu do jedné polohy. Při teplém startu se to již pohybuje v řádech sekund. Telefon drží poměrně dobře signál i v oblastech s horší viditelností na oblohu, ale na druhou stranu zde v těchto případech dochází k docela výrazným odchylkám od správné polohy.



Pro navigování můžete použít předinstalované mapy od Googly, které kromě automobilové navigace, nabízí i pěší navigaci a v některých městech i navigaci přes MHD. Přestože již v omezené míře umožňují stahování mapových podkladů pro offline použití, pro navigaci stále ještě vyžadují online připojení.



Pokud chcete čistě offline navigaci, nezbyde vám než se porozhlédnout v obchodě Google Play nebo ve firemním obchodě s aplikacemi Samsung Apps, který je předinstalovaný ve všech smartphonech s Androidem od Samsungu.



Data a internet:

Datově na tom novinka není vůbec špatně a mnohdy i překvapí. Ve výbavě má Galaxy Young kromě 2G i rychlá mobilní data HSDPA s rychlostí downloadu až 7,2 Mbps a HSUPA s rychlostí downloadu až 5,76 Mbps. Kromě toho samozřejmě nechybí ani Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n, které podporuje funkce Wi-Fi hotspot a Wi-Fi Direct. Bluetooth je ve verzi 3.0 a podporuje A2DP a hodně překvapí také přítomnost NFC, přičemž české O2 již připravuje aplikaci pro bezkontaktní placení i pro tento telefon. Z dalších možností připojení je zde samozřejmě ještě microUSB 2.0.



Pro prohlížení internetu nabízí telefon standardní prohlížeč, který má proti tomu z Jelly Bean upravený vzhled, aby lépe zapadal do nadstavby TouchWiz. Mimo to je zde předinstalovaný ještě Chrome. Oba prohlížeče jsou poměrně svižné i při otevření více oken. V tomto ohledu nemám, co bych telefonu příliš vytýkal. Samozřejmě, že na menším displeji s nižším rozlišením není surfování na internetu tak pohodlné, ale to není chybou prohlížečů.



Závěr:

Pokud přihlédneme k cenové kategorii a k cílové skupině, pro kterou je Samsung Galaxy Young určen, tak ho můžeme hodnotit jako vcelku povedený telefon. Samozřejmě, že ti, co vyžadují od smartphonu maximum funkcí a rychlé reakce, nad ním ohrnou nos, ale ti, co se smartphony začínají, ocení nízkou cenu, kvalitní konstrukci, v rámci možností vcelku svižný systém, rychlá data a nadprůměrnou výdrž. Nejen ženy ocení jeho kompaktní rozměry a povedený design.



Musíte se samozřejmě připravit i na řadu kompromisů. Tím hlavním je zejména horší displej s nižším rozlišením a pak také méně kvalitní fotoaparát bez autofokusu a LED diody, který poslouží maximálně jako nouzovka pro pořízení momentek, a to především za dobrého osvětlení. V oficiálním internetovém obchodě za něj zaplatíte 3250 Kč.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz