Resumé

HTC Desire 610


HTC Desire 610
530 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

Do druhého dne

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Smartphone HTC Desire 610

Zažijte něco víc se smartphone HTC Desire 610. Ohromí Vás skvělý výkon čtyřjádrového procesoru, prvotřídní rychlost pomocí LTE sítě, fotoaparát s režimem HTC Zoe a skvělý zvuk BoomSound. Hledáte-li smartphone větší velikosti a střední třídy, může být Desire 610 tou pravou volbou právě pro Vás.

Bleskurychlé stahování a vysoký výkon

Získejte rychlý datový přenos prostřednictvím sítě LTE, která Vám umožní rychle streamovat hudbu a videa. Působivý výkon pak poskytuje čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s frekvencí 1,2 GHz.

HTC BlinkFeed

Pomocí funkce BlinkFeed si vytvoříte vlastní domovskou obrazovku. Stačí pouze vybrat zprávy, zpravodajské kanály či sociální sítě s aktuálními informacemi. Vše pak lze živě streamovat přímo do telefonu.

Pohyblivé fotografie

Fotoaparát s režimem HTC Zoe pro sériové snímání umožní pořídit snímky rychleji a v plné síle. Pomocí videosestřihu se vyberou výrazné okamžiky, ze kterých se sestaví minifilmy. K tomu nepotřebujete žádné programy ani upravovat fotografie. Dokonce si můžete vybrat hudbu a vytvořit filmovou sérii.

Kvalitní zvuk BoomSound

HTC Desire 610 nabízí nekompromisní zvukovou kvalitu s vylepšeným zvukem BoomSound pomocí dvou předních stereo reproduktorů.
Neposlouchejte pouze muziku, ale vžijte se do ní s exkluzivním zvukem.
Bavte se na cestách

Bavte se všude díky integrované WiFi. Sledujte filmy, prohlížejte videa na YouTube a neváhejte vstoupit do online světa zábavy a aplikací. S Google Play máte neomezený přístup k nekonečnému světu aplikací Android.

Klíčové vlastnosti

HTC Desire 610 je poháněn čtyřjádrovým 1.2 GHz procesorem Qualcomm Snapdragon 400, který je doplněn 1 GB operační pamětí. Dotykový LCD displej má velikost 4,7 palce a qHD rozlišení 960 x 540 bodů. Pro data je k dispozici 8 GB interní paměti s možností rozšíření přes micro SD slot až o 128 GB. Fotoaparát v zadní části je 8 MPix se světelností optiky 2.4 a v přední části je pak 1.3 MPix kamera. Podporovány jsou sítě 4G LTE, WCDMA 2100 MHz s datovými přenosy HSPA až 42 Mbps a GSM, GPRS, EDGE. Ve výbavě nechybí 3.5mm stereo jack pro sluchátka, GPS s GLONASS, Bluetooth 4.0 s aptX, WiFi 802.1 nebo podpora DLNA. Provoz zajišťuje dobíjecí baterie s kapacitou 2040 mAh. Velikost komunikátoru odpovídá rozměrům 143,1 x 70,5 x 9,6 mm a hmotnost s baterií činí 143,5 gramu. Správu systému zajišťuje platforma Android s grafickou nadstavbou HTC Sense.

Dostupné barvy: Námořní modrá
Plusy



Mínusy




Info výrobce


HTC Desire 610


rozměry a hmotnost: 143 x 71 x 9,6 mm, 144 g

displej: 4,7 palce, kapacitní TFT LCD, 540 x 960, 234 PPI

sítě: GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, LTE

konektivita: microUSB, Wi-Fi 802.11, Bluetooth 4.0, GPS

paměť: 8 GB, microSDHC

RAM: 1 024 MB

baterie: 2 040 mAh

procesor: Qualcomm MSM8926 4x Cortex-A7, 1 200 MHz, 28nm

operační systém: Google Android

fotoaparát: 8MPx, HD video, blesk

Recenze odborníků

HTC Desire 610


Design a konstrukce: jeden za všechny, všichni za jednoho

Recept na podařený design se HTC povedlo objevit loni s modelem One, a proto se nelze divit, že se jej snaží ve více či méně zdařilých formách recyklovat na takřka celé své portfolio. Jelikož je Desire 610 zástupce střední třídy, je tato recyklace jedna z povedenějších. Oblé tvary, dvojice reproduktorů i rozvržení čelní strany, vše se velmi podobá vyšším modelům. Jen ty materiály, tam už výrobce zasáhl a dnes testovaný model je celý plastový. Zatímco na čelní straně jde o matný plast, celá zadní strana je lesklá a extrémním způsobem přitahuje otisky prstů a různé nečistoty. Čištění pak není vůbec snadné.

Po uchopení do ruky zjistíte, že se Desire 610 drží pohodlně. Na druhou stranu zřejmě nabudete dojmu, že jeho tloušťka bude nad dnešním normálem. Náhled do tabulky specifikací nás ale vyvede z omylu, neboť tloušťka 9,6 milimetrů platí stále za průměr. V ruce ale působí trochu baculatě. Zbylé rozměry činí 143,1 milimetrů na výšku a 70,5 milimetrů na šířku.



Výrobce se bohužel nezbavil často kritizovaného plýtvání místem. Kolem displeje jsou poměrně široké rámečky a nejvíce to bije do očí pod displejem, kde se v širokém pruhu nachází jen logo výrobce. Vše dále umocňují ještě již nezbytné plochy pro dva reproduktory. Nad displejem se nachází vyjma malé kamerky také informační LED dioda. HTC ji však udělalo co možná nejmenší a zelené blikání informující o zmeškaných událostech snadno přehlédnete. Barvu diody nelze nijak změnit. Lze si však alespoň vybrat, na jaké události vás má blikáním upozorňovat.



Pravý bok se stal útočištěm dvojtlačítka regulujícího hlasitost. Bohužel další, mnohem častěji využívaná klávesa, kterou bychom zde moc rádi viděli, chybí. Odemykací tlačítko je na horní straně. Je poměrně malé, s nízkým zdvihem a navíc ani není na kraji, ale spíše uprostřed horní hrany. Výsledkem je obtížná dostupnost a v podstatě nutnost přehmátnout. To se HTC opravdu nepovedlo. Na stejné hraně se pak nachází ještě 3,5mm jack konektor.

Na levém boku se nachází větší krytka, pod kterou se ukrývá slot pro paměťovou kartu a SIM kartu typu nano SIM. Krytka vypadá vcelku bytelně a po třítýdenním používání na svém místě sedí stále pevně. Výlet po obvodu telefonu zakončíme na spodní hraně, kde se nachází microUSB konektor.Zadní stranu jsme již nakousli o něco výše. Po vybalení z krabice vypadá skvěle, ale otisky prstů odvedou svou práci rychle a poctivě. Výsledek pak velmi sráží vzhled celého telefonu. Zadní strana už nabízí jen logo výrobce a poměrně nenápadnou čočku fotoaparátu doplněnou malou LED diodou.Zpracování telefonu je na velmi vysoké úrovni. Telefon nemá odnímatelný zadní kryt a tím pádem je ještě pevnější. Nepomůže ani silné promačkání, žádných nežádoucích zvuků se nedočkáte. HTC si tak v tomto ohledu zaslouží pochvalu.



Baterie a výdrž: slabší průměr

Jak jsme si již řekli, k baterii se uživatel nedostane. Nezbývá nám tak, než věřit výrobcem udané kapacitě 2 040 mAh, což je relativně málo. Výsledná výdrž vás proto nijak zvlášť neoslní. Při středně náročném používání, kdy jste celý den online, jas displeje řídí automatika, vyřídíte 20 minut hovorů a pošlete 10 SMS zpráv, následně strávíte hodinu na internetu a hodinu poslechem hudby, počítejte s výdrží pohybující se okolo 14 hodin. Jinými slovy je vždy nutné večer nabíjet. Dvoudenní výdrže docílíte pouze za předpokladu omezení času, kdy je telefon připojen k internetu.



Při našem standardizovaném testu výdrže, kdy je telefon přihlášen k Wi-Fi a do 3G sítě, jas snížen na 50 %, aktualizace potlačeny a zvuk posílán do sluchátek, je streamováno video v kvalitě 720p výsledná výdrž činila 6 hodin a 25 minut. Konkurenční LG L90 vykázalo mnohem lepší čas a to 9 hodin a 6 minut. Například ale Nokia Lumia 925 dosáhla pouze na 4 hodiny a 53 minut.



Nabíjení je poměrně rychlé. Z nuly na 80 % to telefonu trvá 2 hodiny a 4 minuty, na úplné nabití je zapotřebí 2 hodin a 52 minut.



Zvuk: bezkonkurenční podání

Zvuková stránka patří tradičně k chloubám telefonů HTC a Desire 610 není výjimkou. Dostal do vínku dvojici čelních reproduktorů, které si tudíž nezakrýváte. Navíc jsou velmi hlasité a v rámci střední třídy nemá Desire 610 konkurenci. Zvuk je dynamický a čistý. Pochválit lze i výstup do sluchátek, kterému nechybí hloubky a středy nejsou přehlušeny výškami.

Displej: šetření na nesprávném místě



Ve snaze snížit výslednou cenu se HTC rozhodlo také někde šetřit. Nejvíce to zřejmě odskákal displej o úhlopříčce 4,7 palce. Použité rozlišení 960 × 540 pixelů má za násled

ek jemnost 234 ppi, což není na dnešní dobu nijak mnoho a vzhledem k cenovce by si telefon možná už zasloužil HD rozlišení, pro běžné použití ale rozlišení bez problému postačuje. Kvalitě nepřidává ani použití jen obyčejného TFT TN displeje, jehož barvy jsou nevýrazné.



Na druhou stranu Desire 610 nabízí spolehlivě fungující regulaci jasu displeje a samotný displej je pak čitelný nejen z ostrých úhlů, ale také na slunci. Pakliže vám tedy nevadí o něco hrubší rastr, nebude pro vás displej představovat výraznější mínus.



Hardware

Střední třídu řady Desire HTC vybavuje podobnými procesory jako mini varianty modelů One. I v Desiru 610 tak nacházíme čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,2 GHz, grafickou akceleraci Adreno 305 a 1 GB RAM. Po zapnutí zbývá přibližně 0,5 GB RAM volných. Interní úložiště dostalo do vínku 8 GB, ze kterých je reálně k dispozici 5,5 GB. Obavy o prostor mít nemusíte. Desire 610 podporuje až 128GB paměťové karty, na které je možné přesouvat aplikace i hry.



Prostředí: spolehlivé HTC

O uživatelské prostředí se stará nejnovější Android 4.4.2 KitKat a také nejnovější nadstavba od HTC, tedy Sense 6.0. Tuto nadstavbu jako první přineslo no

vé HTC One (M8) a v podstatě beze změn ji nalezneme i zde. Ačkoliv jsme se přehoupli na další číslo, příliš velkých novinek v rámci prostředí nečekejte. „Šestka“ do značné míry vychází z verze 5.5, kterou jsme znali z loňských modelů. Samotná podoba odemykací obrazovky se velkých změn nedočkala. Nechybí hodiny, datum, počasí a čtyři zástupci rychlých funkcí. Widgety chybí, avšak mrzet nás to nemusí. Odemykací obrazovka se jakýmkoliv tahem změní v pohotovostní. Těch může být maximálně pět plus je zde samozřejmě obrazovka Blinkfeed, která prošla vylepšením. Kromě toho, že má elegantnější design, má i nové funkce. Stále sice neumí fungovat jako RSS čtečka, do které si přidáte konkrétní zdroje, jenž vás zajímají, HTC to ale částečně nahrazuje tématy. Jinak platí, že si můžete do této čtečky přidat předpřipravené servery, jako je například i mobilenet.cz. Nově jsou do BlinkFeedu zakomponována také doporučení restaurací a míst z okolí z Foursquare.Hlavní menu se příliš nezměnilo. Jen v něm již nejsou hodiny. Stále je však k dispozici pouze mřížka 4 × 5 aplikací, což s ohledem na velký displej není mnoho. Někoho může potěšit, že menu se po prvním zapnutí vměstná na jednu obrazovku. Možnosti úprav se nemění. Můžete měnit řazení, nebo si všechny aplikace poskládat, jak se vám zlíbí. Vzhled ikonek je pak stejný jako ve starším Sense 5.5.Žádné specialitky od HTC nečekejte. Gesta známá z vlajkové lodi pro letošní rok chybí. Co ale potěší každého, je ukázková optimalizace. Sense již dávno nemůže být nazýváno těžkopádnou nadstavbou. HTC ji postupně dovedlo k ideální plynulosti a i na Desiru 610 vše běží jako na drátkách. Animace jsou zcela plynulé, reakce okamžité.



Multimediální funkce: spolehlivý základ

Dostáváme se k části, kde si HTC nemůže dovolit zaváhat. Vše totiž staví na již jednou vychválených stereo reproduktorech s vylepšením BoomSound. Hudební přehrávač se v telefonu nachází ve dvou variantách. Ta první je od Googlu, druhá je klasický přehrávač od HTC. V obou případech však chybí ekvalizér. Ve sluchátkách si můžete maximálně vypnout efekt BoomSound. Jinak je přehrávač klasický. Velký důraz je kladen na covery alb, které lze také nechat stáhnout z internetu.



Pakliže se vám omrzí vaše hudební sbírka, můžete si zapnout klasické FM rádio, které hraje pouze s připojenými sluchátky. Poté však samozřejmě můžete zapnout i hlasitou reprodukci. Podpora funkce RDS je dnes takřka samozřejmostí.



Videopřehrávač si poradí s formáty AVI i MKV a to včetně kodeků DivX a Xvid. Trápit se nemusíte ani s rozlišením, neboť 1080p videa telefon samozřejmě zvládá. Narazíte až při snaz

e přehrát titulky, které nativní přehrávač neukáže. Tuto drobnost však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače, například aplikace MX Player.



V případě her se rovněž nemusíte nikterak omezovat. Telefon zvládá vše, namátkou například Angry Birds Go! nebo Real Racing 3, kde se však již hodí nastavit nižší úroveň detailů pro dosažení lepší plynulosti. Jediný zádrhel tkví v úložném prostoru, který činí něco málo přes 5,5 GB. Nicméně pokud to aplikace dovolí, můžete ji přesunout na paměťovou kartu o velikosti až 128 GB a tím si opět uvolnit místo v interním úložišti. Pro tyto účely je vhodné zvolit kartu s vyšší rychlostní třídou. Ideálně tedy Class 10.



Fotoaparát: za světla potěší

V případě Desire 610 nenasadilo HTC své Ultrapixely, ale naopak klasický 8megapixelový snímač s průměrnou světelností f/2.4. Samozřejmostí je automatické ostření nebo přisvětlovací LED dioda. Ve střední třídě nemůže chybět ani čelní kamerka, ta však není příliš kvalitní a disponuje rozlišením 1,3 megapixelu.



Prostředí je velmi pěkně zpracované. K dispozici máte rychlý výběr mezi fotoaparátem zadním, čelním či videokamerou. Dále můžete vybírat mezi režimy, jako je HDR, noc, krajina

portrét apod. Nastavit lze hodnotu ISO, vyvážení bílé, kontrast, sytost a ostrost. Samozřejmostí je i nastavení blesku. Velmi potěší rychlé snímání a pořízení fotografie. Jako spoušť navíc může sloužit i klávesa regulující hlasitost.Samotné fotografie jsou především za dobrého světla vcelku kvalitní, především barevně věrné. Ostrost není špatná, ale při mírném přiblížení již nacházíte slévající se detaily. Desire 610 si také hůře poradí se silným protisvětlem. Naopak makro snímky zvládá dobře. V noci jsou snímky v drtivé většině případů spíše rozmazané.Záznam videa je umožněn v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 24 snímky za vteřinu. Video vypadá na displeji telefonu velice slušně, věrné jsou barvy a vše působí dostatečně ostře. Nedokonalosti se projeví až při puštění na větší obrazovce, kde již také více zaznamenáte, že se záznam nepatrně trhá.Slow-motion videa se zde bohužel nekonají. Natočit video můžete i čelní kamerkou, avšak pouze v HD rozlišení.



Telefonní funkce: propracovanost sama

Adresář kontaktů se skrývá pod aplikací Lidé. Nenabídne mnoho možností nastavení, ale to nejdůležitější nechybí. Často navštěvovanou volbou bude kolonka spravovat kontakty. Zde se skrývá komplexní správa, jak zálohovat kontakty, obnovovat je, zablokovat nežádoucí kontakty a dál s nimi pracovat. Duplicitní kontakty mohou být sloučeny. Nový kontakt může obsahovat standardní informace, které známe i z jiných Android zařízení. Nepřekvapí možnost nahrání fotografie, množství typů čísel – pracovních, domácích, mobilních. Zadat můžeme přezdívku, adresu, vztah, webové stránky či poznámku. A co je téměř vzácná vlastnost, přitom naopak by to měl být standard, je možnost zadání narozenin, které se poté synchronizují s kalendářem. Zkušební kontakt s datem narozenin se ihned ukázal v kalendáři.



HTC a prostředí Sense se již léta pyšní úzkou provázaností se sociálními sítěmi a vhodným zakomponováním všemožných dat. Někomu to může vadit, mně to vyhovuje. Při rozkliknutí kontaktu ihned vidíme profilovou fotografii ve velkém rozlišení, u které je okamžitě synchronizován poslední status ze sociální sítě. Dále vidíme všechna čísla, stav na Gtalku, datum narozenin a ostatní údaje získané ze sociálních sítí.



Tím ale nekončím, spíše začínám. Pohybem do strany (doprava) vidíme historii veškeré komunikace mezi mnou a kontaktem. Získáme přehled o vzájemných zprávách, e-mailech a hovorech. Pokračujeme dále tahem do strany a nyní jsme v aktualizacích. Tady vidíme veškerý obsah na sociálních sítí daného kontaktu. Posledním tahem dojdeme do galerie. Tady máme kompletní portfolio alb a fotografií. V podstatě tak ani nemusíte navštěvovat samotné aplikace. Ve výchozím stavu jsou kontakty provázány se sociálními sítěmi Facebook a Twitter.



Zprávy: základem je pohodlná klávesnice

Dobrou propracovaností a slušnou paletou různých nastavení se chlubí aplikace zprávy. Nežádoucím kontaktům můžeme vystavit stopku, čili je umístit na blokovaný seznam. Veškerá příchozí textová komunikace tak bude zablokována. Oblíbené zprávy mohou být zálohovány na paměťovou kartu, příchozí zprávy jsou děleny do konverzací, a co snad každého potěší, je volba barevného pozadí příchozích zpráv. Zprávy mohou mít i pozadí dle přiřazené fotografie, kterou si sami vybereme. Hračičkové si tak jistě přijdou na své.



Během psaní zpráv dochází k odpočítávání od plného počtu 160 znaků. Psavci si mohou vybrat z několika druhů klávesnic. Telefon servíruje alfanumerickou klávesnici a softwarovou QWERTZ/QWERTY klávesnici. Všechny jsou velmi pohodlné a lze psát takřka bez překlepů. Na alfanumerické klávesnici si lze zapnout rovněž praktické směrové šipky. Nechybí podpora emotikonů. Kdo si během psaní není jistý v kramflecích, může se spolehnout na pomoc prediktivního slovníku a korektury textu. Během psaní pak vyskakují návrhy slov, chyby jsou automaticky opravovány a nahrazovány správnými slovy.



Pro elektronickou komunikaci je připraven Gmail klient. Ten hospodaří se složkami, podporuje štítky, přílohy i synchronizaci na pozadí. Umí filtrovat zprávy a přidávat jim obligátní hvězdičky. Druhou alternativou výrobce je vestavěný klient. Hned na první pohled působí přehledným a jednoduchým dojmem. Úvodní obrazovka je vyhrazena pouze došlé poště. Jednotlivé zprávy jsou od sebe výrazně odděleny. Nastavit jim můžeme počet řádků náhledu a můžeme přepínat mezi složkami. Oznámení o příchozí poště může mít libovolnou vyzváněcí melodii.



Organizační funkce a GPS: spolehlivý pracant

Kancelářské funkce jsou zastoupené v celé škále. Nechybí žádná důležitá aplikace. Kalendář umí zobrazit denní, týdenní a měsíční náhledy. Pracuje i se seznamem událostí a pozvánek. Velmi užitečná je synchronizace s počasím. Když si rozkliknu detail následujícího dne, zobrazí se mi v horní liště aktuální počasí s teplotou. Pod počasím je pak lišta zobrazující, zda má někdo narozeniny. Při měsíčním náhledu vidíme jak jednotlivé dny, tak ve spodním panelu i události konkrétního dne. Ano prosím, tak má vypadat dobře zpracované prostředí kalendáře, ostatní se učte. Dalším pomocníkem, jak si zlehčit život a hodit starosti na jiná bedra, jsou poznámky. Mohou mít textovou nebo zvukovou podobu. Když omrzí ruční zadávání znaků, můžeme je nakreslit. Vytvořenou poznámku si můžeme vytisknout a sdílet s ostatními zařízeními. Poznámkám nejsou cizí ani přílohy, konkrétně fotografie.



Velmi dobře zpracován je rovněž úkolovník. Každý úkol může být roztříděn dle priority. Pokud má úkol časové ohraničení, připomene jej nám nastavené datum s upozorněním. Do nového úkolu mohou být začleněni i ostatní lidé – kontakty. Nakonec pokud se úkol váže ke konkrétnímu místu, není nic snadnějšího, než mu přiřadit polohu podle GPS. Jednotlivé úkoly mohou mít svůj specifický seznam. Pro příklad uvedu kategorii co nakoupit, co vyřídit a další. I tady platí, že úkoly můžeme zálohovat do interní paměti telefonu.



Dokument ve formátu .doc se ihned otevře v programu Polaris Office. Základní obrazovka mi nabídla možnost čtení, editování, ale také tvorby zcela nového dokumentu. Mezi nabízené možnosti patří volba velikosti textu v mnoha stupních, případně můžeme zadat vlastní velikosti. Pak jsou to barevné odstíny, kde je k dispozici škála zahrnující 24 odstínů – myslím si, že si každý najde svoji barvu. Dále jsou to úpravy samotného fontu (kurzíva, tučné a podtržené písmo). Nechybí ani zarovnání textu do bloku, zprava a zleva. Nakonec můžeme vložit seznam a zvolit si odsazení. Nenápadně skrytou volbou v pravém horním rohu je formátování – textu, odstavce a odrážek (číslování). Dalšími podporovanými formáty jsou dokumenty vytvořené v programech Excel a Powerpoint. Vše je tedy příkladné a výrobce chválíme, že umožňuje rovnou editaci dokumentů, na to řada výrobců i u dražších výrobků zapomíná. V další nabídce nechybí světový čas, stopky či minutka.



Interní GPS modul vypadá velmi schopně. Do maximálně 15 vteřin zjistíte svoji polohu, aniž byste museli být v dosahu internetu. S internetem je načtení vaší aktuální polohy otázkou pěti vteřin.



Pro automobilovou navigaci jsou připraveny Google Mapy. S přihlédnutím k tomu, že se jedná o program, který je zcela zdarma, není přílišná kritika na místě a jedná se o jednu z nejlepších bezplatných aplikací. Ke stahování mapových podkladů je ale potřeba datového připojení, což lze částečně obejít stažením příslušné oblasti – malého výřezu mapy. Dále podporuje hlasovou navigaci v českém jazyce, při které však vždy musíte být on-line, zobrazování dopravních i ostatních informací. Podporuje pěší i automobilovou navigaci a také navigaci v MHD, která v ČR funguje jak v Brně, tak v Praze. Pro jízdu v automobilu nebo v jiném dopravním prostředku, kde je potřeba se věnovat řízení, připravil výrobce aplikaci autem. Ta s minimálním počtem kliků odkazuje na vstupy do aplikací pro hudbu, vytáčení kontaktu či zobrazení oznámení. Vše zobrazuje přehledně a obrovským fontem, k dispozici je konečně jak režim na šířku, tak na výšku.



Datové funkce: rychlost především

Uživatelské nároky neustále rostou a velmi dobrá výbava je vyžadována i u telefonů ve střední třídě. HTC neponechalo nic náhodě a v případě Desiru 610, který spadá do střední třídy, je téměř nekompromisní. Pamatujte však na slůvko téměř. Pomalejšími technologiemi jsou GPRS a EDGE. Rychlejší generace přechází na HSPA+ do rychlosti 42 Mb/s a HSUPA do rychlosti 5,8 Mb/s. Bezdrátové sítě Wi-Fi jsou v nejnovějším standardu a/b/g/n/ac. Komu by to bylo málo, je k dispozici samozřejmě i LTE s rychlostí až 150 Mb/s a podporou frekvencí 800 / 900 / 1 800 / 2 600 MHz, tedy všech, které jsou v České republice zapotřebí.



Pro sdílení obsahu „vzduchem“ je připraveno Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0. Alternativní cestou, jak přenést obsah telefonu na plochu televizoru, je přes technologii DLNA nebo pomocí řešení přímo od HTC, kdy je ale zapotřebí zakoupit MediaLink. Za zmínku stojí také přítomnost konektoru MHL. Snadno tedy za pomocí redukce dostanete přes HDMI kabel dění na telefonu do televize, případně naopak přes jinou redukci připojíte flash disk. HTC tentokrát přidalo i čip NFC, za což hochválíme.



Radost z prohlíženého obsahu nám poskytuje Chrome prohlížeč nebo výchozí Android prohlížeč. Oba dva jsou velmi schopné a rychlostně srovnatelné. Výhodou Chromu je možnost synchronizace s vaší stolní verzí a možnost mít tak všechny záložky otevřené i na mobilu.



Závěrečné zhodnocení: vše kazí cena

Telefony střední třídy HTC vcelku umí a Desire 610 je toho jasným důkazem. Poctivě zpracovaný telefon s příjemně vypadajícím vzhledem, který od dokonalosti dělí přílišná snaha uchvátit na první pohled a udělat dobrý první dojem. Ten zajistí lesklý kryt, avšak brzy zjistíte, jak velká nevýhoda v něm spočívá. Rozhodně si ale po testování pochvalujeme pohodlné držení, špičkové reproduktory nebo skvěle optimalizované prostředí.



Spokojeni budete také s funkční nabídkou, která je nekompromisní nejen co se týče adresáře, provázání se sociálními sítěmi či organizace času, ale také po stránce datové výbavy, ve které nechybí takřka nic. Dokonce je plně podporováno také LTE. Výkon postačuje i na náročnější práci či zábavu, prostor zajišťuje podpora vysokokapacitních paměťových karet. Solidní výkony odvádí rovněž fotoaparát.



Vše trochu kazí displej, ale pokud nemáte vysoké nároky, nebude vám na obtíž. Jako závažnější nedostatek vidím umístění často používaného odemykacího tlačítka. To se HTC vyloženě nepovedlo. V součtu telefon vychází velmi kladně, ovšem až do chvíle, než se podíváme na cenu.



Desire 610 tak lze doporučit jen fanouškům značky nebo těm, kteří ocení propracované prostředí Sense, a naopak jim nevadí horší displej a další drobné nedostatky. Situace se změní pouze v případě, že HTC přistoupí ke snížení ceny minimálně o tisíc korun. To už bude Desire 610 zajímavým kouskem.



Konkurence

Mezi konkurenty lze zařadit dosluhující Samsung Galaxy S III. Jde sice o dva roky starý model, nabízí ale mnohem kvalitnější displej i fotoaparát. Navíc lépe padne do ruky a nabízí i větší interní paměť. Navíc je aktuálně o zhruba tisíc korun levnější.

Velkou konkurentkou může být rovněž Nokia Lumia 925. Opět jde o prémiový model na sklonku svého života. Přesto čekejte kvalitnější HD displej i fotoaparát. Hodí se větší interní paměť a někomu může imponovat systém Windows Phone 8.1. Cena je aktuálně o tisíc korun nad Desirem 610. Takřka přímým konkurentem je pak Sony Xperia M2, která nabízí 4,8palcový displej se stejným rozlišením. Totožný je také procesor, operační paměť i úložiště. HTC vede novějším Androidem nebo kvalitnějším zvukem. Xperia kontruje silnější baterií a o necelou tisícikorunu nižší cenou.Na podobné vlně jako Desire 610 se nese také model LG L90, který jsme testovali nedávno. Rovněž nabízí 4,7palcový qHD displej, Android 4.4 nebo procesor Snapdragon 400 se čtyřmi jádry. Nabízí však silnější baterii. Výhodou Desiru 610 je pak lepší zvukový výstup a podpora LTE. LG ale odpovídá cenou, která je výrazně lepší.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz