Resumé

Nokia Lumia 530


Nokia Lumia 530
300 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

Do druhého dne

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Chytrý telefon Nokia Lumia 530 Dual SIM
Poznejte Nokia Lumia 530 Dual SIM! Smartphone střední třídy, který poskytuje výborný výkon a inovativní funkce. Přirozeně, je vybaven vším, co dnešní požadavky na smartphone splňují. Vyznačuje se velkým 4" kapacitním displejem, výkonným 4jádrovým procesorem a 5 Mpix fotoaparátem. Pokud hledáte společníka pro každodenní zábavu, je tento smartphone vhodný právě pro Vás! Tato verze navíc obsahuje dva sloty pro dvě SIM karty.

Poslední verze Windows Phone 8.1
Získejte nejlepší Windows Phone zážitky a objevte psaní s funkcí Word Flow. Užijte si nejrůznější aplikace a hry. Otevřete Action Center, kde budete mít všechny notifikace, upozornění a rychlé nastavení pohromadě. Připněte si na úvodní obrazovku nejoblíbenější položky, lidi, aplikace, hudbu a další položky. Přizpůsobte si telefon podle vlastních potřeb. Upravte velikost dlaždic, přidejte dlaždice Live Tile a živé aplikace přímo na úvodní obrazovku.

Pro dvě SIM karty
Máte dvě SIM karty a pro každou jeden telefon? Nebaví Vás nosit dva telefony zároveň? S mobilním telefonem Nokia 530 Dual SIM už nemusíte. Je totiž vybaven dvěmi sloty pro dvě SIM karty. Můžete tak mít pohromadě své soukromé i firemní telefonní číslo.

S Nokia mapou najdete vždy cestu
Nokia Mapy Vám pomohou objevit miliony nových míst, a to jak pěšky, na kole, tak i při cestě autem. S telefonem Nokia Lumia 530 Dual SIM získáte plnohodnotnou GPS navigaci, která je vždy připravena k pomoci na cestách.

S Nokia mapou najdete vždy cestu
Nokia Mapy Vám pomohou objevit miliony nových míst, a to jak pěšky, na kole, tak i při cestě autem. S telefonem Nokia Lumia 530 Dual SIM získáte plnohodnotnou GPS navigaci, která je vždy připravena k pomoci na cestách.

Nokia Mix Rádio
Posloucháte rádi hudbu? Pokud je tomu tak, zajisté využijete možnost poslechu nejrůznějších interpretů pomocí streamování z Mix Rádia společnosti Nokia. Hudbu nemusíte navíc poslouchat pouze připojeni k Mix Rádiu, ale můžete si stáhnout vybrané písničky do Vašeho mobilního telefonu a poslouchat je offline na Vašich cestách.

Dostupné barvy: Světle-zelená, Světle-oranžová, Tmavě-šedá, Bílá
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Nokia Lumia 530


Základní údaje

Typ telefonu: Dotykový

Operační systém: Microsoft Windows Phone

Standardy mobilních telefonů: GSM, UMTS

Podporované frekvence [MHz]: 850, 900, 1800, 1900, 2100

Počet jader: 4

Frekvence jádra [GHz]: 1,2

Operační paměť [MB]: 512

Interní paměť [MB]: 4 096

Typ SIM karty: dual SIM, micro SIM

Slot pro paměťové karty: Ano

Vibrace: Ano

Konektor: 3.5mm (TRRS), micro USB 2.0

Velikost

Výška [mm]: 119,7

Šířka [mm]: 62,3

Hloubka [mm]: 11,7

Hmotnost [g]: 129 Displej Typ displeje: TFT

Velikost displeje [palce]: 4

Rozlišení displeje [pixel]: 854 x 480 (FWVGA)

Data

GPRS: Ano

EDGE: Ano

HSDPA: Ano

HSUPA: Ano

Bluetooth: Ano

WLAN (WiFi): Ano

Multimédia

MP3: Ano

Radio: Ano

GPS: Ano

Rozlišení fotoaparátu [MP]: 5

Baterie

Pohotovostní doba max. [h]: 528

Doba hovoru max. [h]: 10

Kapacita baterie [mAh]: 1 430

Recenze odborníků

Nokia Lumia 530


Obrázek 1
Obrázek 2
Konkurovat nejlevnějším Andoridům, to má za úkol Nokia Lumia 530. Umí jen to nejnutnější a bohužel nestačí ani na svoji předchůdkyni.

Na každé tiskové konferenci týkající se smartphonů s operačním systémem Windows Phone Microsoft horlivě prohlašuje, jak hodlá konkurovat levným Androidům z Číny. Jak mu k tomu mají dopomoci výrobci, jako je Micromax a další, pro tuzemského zákazníka, nepříliš známé značky. O to samé se Microsoft pokusil s nejnovější a zároveň nejlevnější Lumií. Dnes testovaná Nokia Lumia 530 je opravdu úplný základ, okleštěný téměř o vše. Nebo také za každou ceny levný smartphone, což je na něm bohužel hodně znát. Navíc, starší sestra Nokia Lumia 520 je vybavenější a dnes se stále dá sehnat za podobné peníze. Najde si Lumia 530 svoje místo na trhu?

Barevný kvádřík do dlaně



Pro Lumie tolik typické barvy se nevyhnuly ani Lumii 530. Naštěstí. Právě to z ní totiž dělá minimálně na oko zajímavý telefon. Malý kvádřík s rozměry 120 × 62 × 11,7 mm a váhou 129 gramů totiž můžete zakoupit v bílém, černém, ale i svítivě oranžovém či zeleném provedení. Na krabičce je uvedena ještě modrá barva, zatímco web výrobce ji neuvádí. Barva zadního krytu vystupuje i na čelní straně, kde zajímavě rámuje jinak nudnou, černou plochu s čtyřpalcovým displejem. Na první pohled však, klidně i z dálky, bezpečně poznáte Lumii.

Lumia 530 je rozebíratelný telefon. Displej se všemi vnitřnostmi vložíte do vaničky v podobě zadního krytu. I přesto je však telefon konstrukčně řešen na jedničku, nikde nic nepovrzává a ani v krutu se vám nepodaří vyloudit nelibé zvuky. To u mnoha levných telefonů říci nemůžeme. Pokud sejmeme zadní kryt, najdeme pod ním místo na akumulátor s kapacitou 1430 mAh, dále veliký výdech hlasitého reproduktoru, slot na microSIM a také slot na microSD kartu, což vzhledem k nízké vnitřní paměti jistě oceníte.

Co najdeme na čelní straně? Kromě displeje toho moc není. Pod zobrazovačem u úhlopříčce 4" je jen výřez na hovorový mikrofon, nad ním zase jen logo Nokia a výřez hovorového reproduktoru. Co to znamená? Že Lumia 530 je po Lumii 630 další Nokií, která používá ovládací tlačítka vyobrazená na displeji telefonu. Po obvodu telefonu nenajdeme také nic zvláštního. Uprostřed spodní hrany se nachází microUSB konektor, na té horní potom vlevo sluchátkový 3,5 mm Jack. Levý bok je holý, ten pravý ukrývá dvojkolébku hlasitosti a tlačítko zámku. Obojí v barvě zadního krytu, ale na rozdíl od něj v lesklém provedení.

Zbývá zadní strana. Uprostřed vyražené logo Nokia, nad ním čočka 5 Mpx fotoaparátu. LED blesk byste zde hledali zbytečně, jedná se přece o ultralevný smartphone. Vespod ještě průduch pro zvuk, který se line z hlasitého reproduktoru. Toť vše. Nic zvláštního, ale také nic extravagantního. I když v levném provedení, jedná se o dobře zpracovanou Lumii. Překvapení v krabičce? Také ne, je zde vzhledem k ceně obvyklý základ. Tedy telefon, akumulátor, nezbytná literatura a nabíječka. Nikoliv adaptér a datový kabel, ale dříve obvyklá jednokusová nabíječka.

Opravdu ošklivý displej



Lumia 530 je osazena 4" zobrazovačem s rozlišením 854 × 480 obrazových bodů, výsledná jemnost tedy činí 245 PPI. Bohužel, displej je zřejmě tou součástkou, na které se urputná snaha šetřit podepsala nejvíce. Jedná se totiž o obyčejný TFT TN panel, který má velmi mdlé barvy, za jasného světla se stává nečitelným a při pohledů z úhlů zobrazí širokou paletu barev, nikoliv však tu, která se na displeji zrovna opravdu nachází.

Kromě toho, Lumia 530 nedisponuje ani obvyklými senzory. Zapomenout tedy musíte na senzor přiblížení, ale také na senzor okolního jasu. Ten tedy budete muset nastavovat ručně, ve třech krocích, které dovolí systém. Naštěstí si jas můžete nastavit jako jeden z rychlých přepínačů v notifikační roletce, ani maximální jas bohužel ale nevyřeší problémy s čitelností. Senzor přiblížení Nokia nahradila, stejně jako u Lumie 630, rozpoznáním přiložené tváře.

Zmínit také musíme to, že ve spodní části je na displeji zobrazena standardní trojice ovládacích tlačítek, která se v žádném místě systému neumí skrýt. Ty zabírají právě oněch 54 pixelů, které vytvářejí neobvyklé rozlišení displeje. I když se neumějí skrýt, umí se alespoň natáčet podle orientace přístroje, stejně tak si můžete vybrat, zda-li chcete lištu s tlačítky podbarvit černě, bíle nebo v barvě zvoleného motivu.

Občas se potřebuje nadechnout



Výrobce osadil do Lumie 530 čtyřjádrový procesor. Jedná se o Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 Ghz na jádro. Spolu s ním v telefonu najdeme grafický akcelerátor Adreno 302 (mimochodem, starší Lumia 520 má Adreno 305) a 512 MB operační paměti. Na levný smartphone se jedná o obvyklé komponenty, které však ve spolupráci s operačním systémem Windows Phone 8.1 bohatě dostačují. Ano, občasné zaváhání jsme viděli už u Lumie 630 a ani dnes testovaná Lumia není výjimkou, občas prostě zaváhá, někde se zpomalí, něco načítá déle, celkovou plynulost si ale uchovává i po delším používání. Problémem nejsou ani hry typu Angry Birds, Asphalt 8 či Subway Surfers.

Z hlediska úložiště je sice Lumia 530 vybavena naprostým minimem v podobě 4 GB místa, ze kterých je po prvním spuštění dostupných necelých 1,5 GB, to vás ale mrzet neumí. Lumia 530 má slot na paměťové microSD karty, na které lze přesouvat i aplikace, a to až do velikosti 128 GB. Sice nevím, kdo by investoval do paměťové karty pomalu to, co do koupě tohoto telefonu, ale důležité je, že Lumia 530 takto velké karty prostě podporuje, stejně jako nechybí 15 GB místa na cloudovém úložišti OneDrive.

Jak už bylo zmíněno, pod kapotou najdeme akumulátor s kapacitou 1430 mAh. Jak obstojí v testech výdrže? Běžné používání vyždímá baterii na nulu za dva dny. Někdy vydrží i tři, vzhledem k tomu, že to není smartphone top třídy, na kterém děláte mnohem více věcí. Při testech výdrže přehráváním HD videa současně načítaného z YouTube, hlasitosti do sluchátek na 50 % a hodnotě jasu nastavené na střední se telefon vypnul po 3 hodinách a 35 minutách. Opačný proces, tedy úplné nabíjení, zabere bez pár minut celé tři hodiny.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz