Resumé

ZOPO ZP520 LTE


ZOPO ZP520 LTE
450 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

ZOPO ZP520

Zopo pro rok 2014 připravilo zcela nový dostupný chytrý telefon ZP520. Telefon zaujme svým designem, který přesahuje dosavadní zažité konvence. Dominantou tohoto telefonu je veliký 5.5 palcový displej na kterém je radost surfovat po internetu, prohlížet fotografie a všechny ostatní činnosti. Tento telefon poskytuje neuvěřitelnou výkonnost a stylový design, který si nyní může dovolit opravdu každý. Telefon je opatřen nejnovějšími technologiemi jako je LTE, Android 4.4 atd.

Dostupné barvy: Černá, Bílá.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


ZOPO ZP520 LTE


rozměry a hmotnost: 154 x 77,7 x 9.9mm , 148 g

displej: 5.5 palce IPS TFT QHD, 960 x 540

sítě: GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA

konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS

paměť: 8 GB, microSDHC, RAM: 1024 MB, baterie: 2 400 mAh

procesor: čtyřjádrový MTK6582M 1,3 GHz

operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)

fotoaparát: 8MPx zadní, 2 MPx přední, HD video, blesk

Recenze odborníků

ZOPO ZP520 LTE


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Společnost ZOPO jako jedna z prvních výrobců čínské produkce uvádí na český trh chytrý telefon, se kterým si budete moci užívat vysoké rychlosti nové 4G LTE technologie. Tento model nese označení ZP520. Telefon vyniká nejen možností rychlého připojení, ale také širokým 5.5 palcovým displejem vyrobeným technologií aktivních displejů IPS.

Vzhled telefonu



Jednoduchý, ničím nevybočující design, tak lze charakterizovat celkový vzhled ZP520. Provedení smartphonu je precizní, jednotlivé díly k sobě pasují a vytvářejí dojem, že v ruce držíme telefon vyšší cenové kategorie.



Na přední straně nás upoutá rozměrný 5.5" QHD IPS-LCD displej se 16 milióny barev, který dosahuje až k okrajům. Jedinou výjimkou je spodní část. Zde displej ochraňuje vystouplý rámeček, který je směrem k displeji zkosený. Zkosená část působí při určitém světle kovovým dojmem. Nad rámečkem se po probuzení z režimu spánku zobrazí tří základní smartphonová tlačítka „menu“, „domů“ a „zpět“. V horní části nalezneme přední reproduktor, který doplňuje objektiv přední kamery.



Po obvodu boční strany se táhne pruh vyrobený z kovu. Na pravém boku jsou lehce neprakticky umístěná obě fyzická tlačítka. Nejprve tlačítko pro ovládání zvuku a pod ním často využívané tlačítko on/off. Z mého pohledu by bylo zajisté lepší umístění tlačítek na rozdílné strany. V tomto uspořádání dochází často ke stisku špatného tlačítka, což nepotěší žádného uživatele. Pokud chceme zapojit miniUSB konektor či připojit sluchátka využijeme konektory v horní části.



Zadní strana je tvořena odnímatelným krytem, který svým povrchem imituje jemný pilník či smirkový papír. 14 megapixelový zadní fotoaparát v kulatém tvaru se nachází ve středu horní poloviny. Je doplněn LED diodou, která slouží jako blesk při focení za nepříznivých podmínek. Dále je zde také znak společnosti ZOPO, zadní reproduktor sloužící pro poslech hudby bez sluchátek a nakonec nápis největší zbraně tohoto modelu „4G LTE“.



Rozměrný displej se projevil na finálních rozměrech 154×77,7×9,9 mm. Takový obr nám sice neumožní ovládání jednou rukou, ale má však jiné výhody. Velký displej oceníme zejména při surfování po internetu, sledování filmů, videí či fotografií. Nevýhodou nebude ani při hraní her.



Celková hmotnost 186 g i s baterií také neřadí tento model k nejlehčím. Důvod je hned několik: robustní provedení jednotlivých dílů, kovový bok a displej.



Samotný vzhled můžeme ovlivnit volbou barevného provedení. Tento model je dodáván v bílé nebo černé variantě.

Obrazovka, procesor a paměti



Mobilní telefon byl osazen 5,5" displejem disponujícím rozlišením 940×540 pixel. Použitá velikost displeje řadí smartphone do kategorie phabletů. Naopak použité rozlišení nepatří k nejvyšším. Bývá označováno jako Quarter-HD. Jak název napovídá, tato technologie má pouze ¼ rozlišení oproti známějšímu a nejčastěji používanému Full-HD. QHD technologie má tedy nižší nároky na výkonnost procesoru. Nevýhody naopak pozorujeme u detailů obrázku či videí. Ve většině případů rozdíl nepozorujeme, ale v některých situacích a při použití rozměrného displeje by opravdu vyšší rozlišení neuškodilo. Displej je vyroben pomocí technologie IPS-LCD. Jedná se o moderní technologii, která zaručí větší pozorovací úhly a vyšší barevné kombinace. Částečně tedy potlačuje nedostatky QHD.



Zpracování veškerých operací má na starosti procesor MT6582M Quad Core s taktovací frekvencí 1,3 GHz. Důležitou částí je také vylepšené grafické jádro nesoucí označení Mali 400-MP2. Operační paměť typu RAM je velikosti 1GB. Kombinace tohoto hardwarového vybavení zaručuje plynulý chod moderních aplikací i převážné většiny náročných her.



Pro ukládání dat je využívána interní paměť o velikosti 8 GB. Pokud je interní paměť nedostatečná, můžeme ji rozšířit pomocí externí SD karty až o 64 GB.

Fotoaparáty



S kvalitou fotografií či videí a i s výkonností samotných fotoaparátů bojuje mnoho firem. S dlouhodobějšího hlediska je u testovaných fotoaparátů, které jsou dodávány v mobilních telefonech ZOPO, patrná stále vzrůstající úroveň zachycovaných snímků. To je případ i testovaného modelu ZP520.



Zadní fotoaparát byl vybaven 14 megapixelovou technologií, která opravdu funguje. Na pořízených fotografiích můžeme pozorovat výrazné a jasné barvy, jednotlivé okraje jsou ostré a každého jistě potěšení rozlišení fotografií. Podobné hodnocení můžeme přiřadit i natočeným videím. U videozáznamů se však vyskytuje nedostatek, který lehce kazí dojem pořízených záznamů. Je jím šum zvuku. U většiny fotoaparátů mobilních telefonů klesá kvalita fotografií se snižujícími se světelnými podmínkami. U modelu ZP520 jsme schopni zachytit okamžiky i za tmy, ale na fotografiích se projeví zrnitost. Předinstalovaná aplikace nám u zadního fotoaparátu umožňuje nastavení jasu, kontrastu či ostrosti. Můžeme si volit mezi několika režimy, kterými jsou například detekce obličeje, expozice, zvuková spoušť a panoramatický mód.



Po otočení telefonu spatříme přední 5 megapixelovou kameru. Pro focení pomocí této kamery stačí v předinstalované aplikaci kliknout pouze na jedinou ikonu. Možnosti nastavení přední kamery nejsou tak rozsáhlé jako u kamery zadní. Je to způsobeno tím, že přední kamera byla navržena k jiným účelům, k videokomunikaci a k focení autoportrétů (selfie). Fotografie nemají tak výrazné barvy a rozlišení, ale dvě výše zmíněné funkce zvládá bez problémů.

Zvuk



Příjemným překvapením byl pro nás při testování reproduktor nacházející se na zadní straně. V celém svém rozsahu byl zvuk ostrý a bez rušení. Šum nebyl patrný, ani pokud byl telefon položen svou zadní stranou na dřevěnou podložku. U předního reproduktoru byl drobný šum zaznamenán při vyšších hlasitostech. Dodávaná sluchátka nepůsobila laciným dojmem a v porovnání s konkurenčními výrobci je lze řadit hodně vysoko.

Baterie a SIM



Model ZP520 byl vybaven lithium-polymerovou baterií o kapacitě 2400mAh. S touto kapacitou lze baterii řadit mezi lehce nadprůměrnou, ale dlouhé výdrže se s ní většinou nedočkáme. Vyšší energetické nároky způsobuje převážně rozměrný displej. Při náročném testování (stále zapnutá WiFi, lokalizace GPS, nahrávání apod.) jsme se mohli na baterii spolehnout kolem poloviny dne. Při méně náročném užívání vydrží nabitá zhruba dva dny. Baterie je přístupná po odstranění zadního krytu.



Zadní kryt ukrývá také slot pro jednu SIM kartu a slot pro externí SD kartu. U mobilu z čínské produkce bývá dobrým zvykem podpora Dual SIM technologie. U tohoto modelu však její podpora chybí a máme k dispozici pouze jednu SIM, která musí být velikosti micro. Tento drobný nedostatek nám vynahrazuje výše často zmíněná podpora moderní 4G LTE sítě na frekvencích 800 a 1800 MHz. Pokud není pokrytí v dosahu, bude se nám hodit podpora 3G (WCDMA 900/2100MHz) sítě respektive 2G (GSM 850/900/1800/1900MHz) sítě.

WiFi, Bluetooth, GPS a senzory



WiFi, Bluetooth a GPS jsou technologie, bez kterých si už žádný smartphone neumíme představit. Model ZP520 je jimi vybaven samozřejmě také. Nejslabší z této trojice je u tohoto modelu bezdrátové WiFi připojení. Při silném signálu se k internetu připojíme spolehlivě. Komplikace nastávají, pokud signál vysílače není příliš silný či pokud je připojen velký počet uživatelů. Za těchto podmínek se nám v některých situacích připojit nedaří. Komunikace pomocí Bluetooth 4.0 byla bezproblémová.



Schopnosti lokalizace GPS a celkovou výkonnost mobilního telefonu nám ukázaly známé aplikace. Aplikace AndroiTS GPS Test Free a GPS test nám umožňují zobrazit aktuální sílu satelitů GPS a jejich dostupnost. Určí nám také naši aktuální polohu. Mnoho konkurentů má u některých modelů s lokalizací pomocí GPS problémy a lokalizace jsou zdlouhavé a nepřesné. Model ZP520 potvrdil, že ZOPO můžeme řadit v lokalizaci pomocí GPS mezi ty lepší výrobce, alespoň v porovnání s čínskou konkurencí. Lokalizace byla úspěšná a přesná na všech testovaných místech. Doba vyhledávání dostupných satelitů společně se samotnou lokalizací trvala vždy několik desítek sekund.



Aplikace AnTuTu dokáže otestovat výkonnost hardwarového vybavení. ZOPO ZP520 dosáhlo 18715 bodů. Hodnota sice není příliš vysoká, ale celkem očekávaná. Bodové hodnocení snižuje nižší použité rozlišení QHD a pouze čtyřjádrový procesor. Pozitivně se na rychlosti samotného modelu podepisuje využití operačního systému Android verze 4.4.2 Kitkat.

Možnosti ovládání



Při podrobnějším zkoumání nastavení testovaného modelu narazíme na propracovanější možnosti ovládání. Jedním z nich je skupina funkcí Smart Wake, která nám umožní za předpokladu, že se telefon nachází v režimu spánku, spustit jednu z nejpoužívanějších aplikací pouhým napsáním odpovídajícího písmena. Chceme-li například rychle zapnout aplikaci pro focení a nechceme se proklikávat přes mnoho složek, napíšeme (samozřejmě po předchozí aktivaci funkce Smart Wake) písmeno „c“ na obrazovku uspaného telefonu a aplikace nám ihned naběhne. Podobně lze pouhým napsáním spouštět Správce souborů pomocí písmena „w“ nebo pomocí „m“ aplikaci přehrávání hudby atd.



Další možností je skupina funkcí Gesture sensing, která nám umožní pouhými pohyby přes senzor umístěný vedle předního reproduktoru pohybovat se v galerii fotek nebo fotit bez nutnosti dotýkání se displeje.

Příslušenství



Příslušenství tvoří stručný návod ovládání v anglickém jazyce, sluchátka v rozumné kvalitě, adaptér pro nabíjení do evropského typu zásuvek a USB/miniUSB kabel pro nabíjení a přenos dat.

Závěr



ZP520 je model od firmy ZOPO, který v sobě ukrývá moderní technologie pro chytré telefony za přijatelnou cenu. Jeho největší nevýhodou je relativně nízké rozlišení s ohledem na rozměrnou velikost displeje. Naopak pozitivním překvapením je dvojice předního a zadního fotoaparátu umožňující zaznamenání souborů ve vysoké kvalitě.



Kdo si chce užívat moderního rychlého připojení 4G LTE a velkého 5,5" displeje ten zajisté zvolí ZP520.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz