Resumé

ZOPO ZP590


ZOPO ZP590
300 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Design

Dokonale jemné linie a precizní křivky telefonu ZOPO ZP590 zanechají dojem ať už půjdete kamkoliv. Luxusní, na dotek příjemný povrch, dodává telefonu neotřelý vzhled a má pozitivní dopad i na jeho odolnost.

Displej

ZOPO ZP590 má 4,5 palce velký displej s rozlišením 960x540 pixelů. Displej poskytuje velmi živé a realistické barvy.

Výkon

Vytěžte z výkonu maximum s 4 jádrovým procesorem o frekvenci 1,3 GHz, 512 MB operační paměti. S tímto procesorem už nebude Váš telefon pozadu za ostatními mobily. Spolu s OS androidem tvoří dynamické duo pro rychlý běh Vašeho telefonu...

Systém a výbava

ZOPO ZP590 pracuje s moderním operačním systémem Android 4.4. Ten zaručuje plynulý chod telefonu a kromě již mnoha integrovaných služeb přímo do systému.

Dostupné barvy: Černá, Bílá, Modrá, Žlutá, Červená
Plusy



Mínusy




Info výrobce


ZOPO ZP590


rozměry a hmotnost: 136 x 66 x 10mm, 180g

displej: 4,5 palce, kapacitní IPS LCD, 540 x 960

sítě: GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA

konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS

paměť: 4 GB, microSDHC, RAM: 512 MB, baterie: 1 700 mAh

procesor: Mediatek MT6582 (4x Cortex-A7, 1 300 MHz, 28nm)

operační systém: Google Android 4.4 (Jelly Bean)

fotoaparát: 5MPx,HD video (1 280 x 720), blesk

Recenze odborníků

ZOPO ZP590


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Výrobci mobilních telefonů pocházející z čínského trhu nám zaručují častý přísun novinek různých cenových kategorií a hardwarového vybavení. Mezi tyto výrobce patří společnost ZOPO, která přišla na trh s modelem nesoucí označení ZP590. Modelu byla přiřazena cena, která ho řadí k nejdostupnějším smartphonům vybavených čtyřjádrovým procesorem. ZP590 nás neohromí výborným výkonem ani velkým displejem, ale spíše svým praktickým tvarem a parametry pro každodenní využití.

ZP590 je vylepšená verze o něco staršího modelu ZP580. Položíme-li si oba modely vedle sebe, žádný rozdíl v designu nespatříme. Vylepšení se dočkalo pouze hardwarové vybavení. ZP580 byl vybaven pouze dvojjádrovým procesorem, jehož výkon byl vhodný spíše pro začínající uživatele. Námi testovaný model ZP590 dostal procesor výkonnější. Je dodáván s modernějším operačním systémem Android verze 4.4.2 Kitkat. Výkonnější procesor a propracovanější systém se kladně projevují na zvýšené rychlosti mobilního telefonu.

Vzhled telefonu



Při návrhu designu modelu ZP590 se výrobci nevydali v dnešní době nejčastější cestou, kterou je minimalizace plochy rámečku obepínajícího přední displej. V tomto případě je naopak přiznaný a zabírá nemalou plochu přední strany. Vzhled nejen přední strany je možné ovlivnit volbou barevného provedení. U tohoto modelu je opravdu z čeho vybírat. Mobilní telefon je dostupný v černé, červené, bílé, žluté a modré barvě.



Již zmíněný rámeček v sobě ukrývá a zároveň i trochu chrání 4.5" QHD IPS-LCD displej se 16 milióny barev. Displej v horní části ukrývá přední 5 megapixelovou kameru a také senzory. Mezi displej a rámeček se dostal i přední reproduktor. Pro každého uživatele je důležitá přítomnost tří základních smartphonových tlačítek „menu“, „domů“ a „zpět“, bez kterých si nikdo neumí ovládání operačního systému Android představit. Tlačítka jsou v režimu spánku neviditelná, zobrazí se až po probuzení. Drobným nedostatkem je absence informační diody.



Po otočení telefonu spatříme zadní linie ve zvoleném barevném provedení. Nelze si nevšimnout výrazného zadního fotoaparátu, který byl vybaven o tři megapixely výkonnější technologií. Pod ním nalezneme LED diodu společně se znakem dávajícím jasnou informaci, do jaké stáje mobilní telefon patří. LED dioda nachází své využití při focení zadním fotoaparátem, kde slouží jako přisvícení (blesk) za zhoršených podmínek. Další využití se jí dostává společně s předinstalovanou aplikací, kde umožní svícení podobné jako běžná baterka. Důležitým prvkem zadní strany je zadní reproduktor, který je patrný pod dvěma otvory v dolní části.



Konce přední a zadní strany smartphonu jsou zaoblené a sbíhají se ke kovovému lemování po stranách. V lemování jsou ukryty fyzická tlačítka a nezbytné konektory. Fyzická tlačítka jsou umístěna na v dnešní době častých pozicích. Tlačítko on/off vpravo, tlačítko ovládání hlasitosti vlevo. V dolní části je umístěn přední mikrofon a v horní části konektor typu jack sloužící pro připojení sluchátek. Posledním konektorem je nezbytné miniUSB sloužící pro přenos dat a nabíjení. Kdo by jej hledal v horní či dolní části, hledal by marně. Konektor se nachází celkem neobvykle nad fyzickým tlačítkem on/off na pravé straně.



Konečné rozměry 136×66×10 mm nejsou až tak důležité. Podstatný je pocit, který máme, když držíme telefon v ruce. Model ZP590 se díky svému tvaru skvěle drží a manipulace s ním je naprosto bezproblémová. Velikostí displeje sice nesplní požadavky hráče náročných her či milovníka filmů v nejvyšším rozlišení. Tito lidé by asi zvolili jiný typ. Pro běžného uživatele, který využívá mobilní telefon převážně pro komunikaci, zaručí ZP590 rozumné sledování filmů, prohlížení webových stránek či hraní zábavných her.



Příjemná je i celková hmotnost s baterií 132 g. U některých konkurentů se stává, že se snižování hmotnosti projeví negativně na robustnosti a odolnosti jednotlivých dílů. To však není případ ZP590. Nejedná se sice o celokovové provedení či o drahé odolné materiály, které by cenu posunuly o hodně výše. Tento model je sice vyroben převážně z plastu, ale jednotlivé díly jsou pevné a chrání ostatní komponenty. Robustně působí i zadní kryt telefonu, který je u většiny konkurentů dosti chatrný.

Fotoaparáty



Pro použité fotoaparáty platí to samé jako pro zmiňovanou velikost displeje. Pokud někdo vyžaduje fotografie a videa ve vysoké kvalitě, měl by se zvolit jiný typ. Běžný uživatel, kterému jde o zachycení všedních i nevšedních okamžiků, však bude nejspíše spokojen.



Nejvíce využívaný bude zadní 8 megapixelový fotoaparát. Použitá technologie nám umožní vyfotografovat za světla záznamy dostačující kvality. V horších podmínkách jsou záznamy zrnité. Komplikace nastávají za šera či za úplné tmy. Přisvícení bleskem je nedostačující a použité objektivy a čočky neumožní vyfotografovat rozumné záběry. Kvalita videonahrávek je mírným zklamáním. Barvy jsou nejasné a v pozadí se vyskytuje šum.



Stále rostoucí popularita selfie focení nutí výrobce k montáži výkonnějších předních kamer. Tento model byl vybaven velice slušnou 5 megapixelovou kamerou. Ta plně splní požadavky již zmíněného selfie focení či videokomunikací (Skype..).



U dodávané aplikace je možnost nastavení kontrastu, jasu nebo ostrosti. Kdo nechce mít fotografie stále stejné, může volit mezi několika režimy: detekce obličeje, expozice, zvuková spoušť či panoramatický mód.



Záznam zvuku je výrazný, v některých situacích zaznamenáme přítomnost šumu.



Obrazovka, procesor a paměti



V útrobách modelu ZP590 je uložen procesor MTK6582 Quad Core s taktovací frekvencí 1,3 GHz. Procesor spolupracuje s grafickým jádrem Mali 400 MP. Tato varianta byla použita i u cenových konkurentů například u Elephonu P6i či Elephonu P10C. ZP590 však zaostává oproti konkurenci ve velikosti operační paměti typu RAM, která je u toho modelu 512MB. Tento nedostatek se však v rychlosti neprojevuje. Aplikace fungují bez problémů, jejich chod je plynulý. Zpomalení rychlosti bychom zaznamenali pouze u paměťově náročných operací.



Data se ukládají na interní paměť o velikosti 4 GB. Paměť je možné rozšířit externě pomocí SD karty až o velikosti 64 GB.



Pro dosažení dostatečné rychlosti při použitém hardwarovém vybavení a pro dosažení nižší ceny byl mobilní telefon vybaven 4,5" displejem disponujícím rozlišením 940×540 pixel. Toto rozlišení nese označení QHD. Bylo převážně navrženo pro mobilní telefony s nižším výkonem. Quarter-HD technologie má sice jen ¼ rozlišení oproti známějšímu Full-HD, ale také pouze ¼ nároky na zpracování. Procesor nezpracovává tolik požadavků a je volný pro ostatní operace. Samotný displej je vyroben LCD technologií IPS. Tato technologie se kladně projeví na větším pozorovacím úhlu a vyšších barevných kombinacích.

Zvuk



Poslech zvuku pomocí předního a zadního reproduktoru vykazuje podobné vlastnosti. V běžné zvukové hladině je zvuk ostrý a bez výraznějšího rušení. Naopak při vysoké hlasitosti je šum patrný. Při poslechu pomocí sluchátek je šum o něco výraznější. Mohou ho však způsobovat dodaná sluchátka, která nepatří k nejlepším.

Baterie a SIM



Po otevření zadního krytu spatříme zdroj energie smartphonu. Je jím lithium-polymerová baterie o kapacitě 1700 mAh. Tato kapacita určitě nepatří k nejvyšším, ale její výdrž patřila k lepšímu průměru. Při náročném testování bylo možné se na výdrž spolehnout celý den. Až v pozdním večeru ji bylo nutné dobít. Při běžném používání vydrží po plném nabití dva až tři dny.



Nad baterií můžeme spatřit přehledné sloty pro dvě karty SIM. Jak je u čínských výrobců standardem, jedna ze SIM karet je standardní velikosti a podporuje 3G (WCDMA 850/2100MHz) + 2G (GSM 850/900/1800/1900MHz) síť. Druhý slot je určen na microSIM a podporuje pouze 2G síť. Mobilní telefon SIM bez problémů rozliší a my máme ihned přehled, po které kartě komunikujeme.

WiFi, Bluetooth, GPS a senzory



ZOPO ZP590 je osazen nezbytnými technologiemi WiFi, která je užitečná pro připojení k internetu, Bluetooth 4.0 a GPS. Připojení k internetu pomocí WiFi fungovalo bez komplikací. Při větším počtu připojených uživatelů síla výrazně klesla. Lokalizace polohy pomocí GPS byla testována aplikacemi AndroiTS GPS Test Free a GPS test. Přiložení screenshoty ukazují počet dostupných satelitů a jejich sílu. Vyhledání satelitů a připojení trvalo vždy zhruba 20 až 30 sekund. Výsledné lokalizace byly přesné.



Pro hraní her, volání apod. jsou nezbytné senzory: Gravity senzor, Light senzor, Proximity senzor, Magnetic senzor atd.



Celkovou výkonnost testovaného telefonu obstarala benchmarková aplikace AnTuTu. Dosažených 15056 bodů není opravdu mnoho. Konkurenti stejné cenové kategorie od firmy Elephone dosáhli o dva tisíce bodů více. V porovnání se známějšími jmény se ZP590 pohybuje ve stejné bodové hranici jako model Samsung Galaxy S2.



ZP590 pracuje na operačním systému Android verze 4.4.2 Kitkat. Tento systém je vylepšením předchozích verzí a zlepšuje, mimo jiných vlastností, i rychlost. Jeho součástí je spoustu užitečných aplikací jako Google play, kalkulačka, kalendář rádio a mnoho dalších.

Příslušenství



Příslušenství je celkem bohaté. Kromě základních a nezbytných komponentů (USB/miniUSB kabel, adaptér evropského typu zásuvky) dostáváme i sluchátka pro poslech hudby, jejichž kvalita sice není nijak oslnivá, ale na občasný poslech hudby postačí. Dále můžeme v balení nalézt čistící ubrousek a podrobný návod v anglickém jazyce.

Závěr



Konečné hodnocení smartphonu ZOPO ZP590 je celkem pozitivní. Dobré je zpracování tvaru telefonu, který se pohodlně drží a působí velice přívětivým dojmem. Horší hodnocení si naopak zaslouží nepříliš výkonný procesor a operační paměť RAM, která by mohla být přece jen 1GB.



ZP590 je typ telefonu, který je dostatečný pro uživatele, který využívá telefon spíše ke komunikaci a ostatní parametry (kvalita fotografií, velikost displeje, rozlišení, atd.) pro něj nejsou tak podstatné. Velkým plusem je velice příznivá cena.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz