Resumé

HTC One mini 2


HTC One mini 2
800 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

Do druhého dne

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Mobilní telefon HTC One mini 2 (M8) Gun Metal Grey je inspirovaný větším modelem HTC One. Vyznačuje se špičkovou výbavou, neuvěřitelně elegantním kovovým tělem, brilantním IPS displejem a velmi povedenými stereo reproduktory. Nadchne vás svými kompaktními rozměry, díky nimž se řadí mezi nejlépe uchopitelné moderní telefony. Skvěle padne jen do jedné ruky díky prohnuté zadní straně a zkoseným hranám. Rozlišení odolného displeje o úhlopříčce 4,5" je 720×1280 pixelů. O uživatelský komfort se pak stará prostředí Sense 6 postavené na Androidu 4.4. O výkon se stará 4jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 tikající na frekvenci 1,2 GHz podpořený 1 GB operační paměti. Pro vaše data budete mít k dispozici 16GB úložiště, které lze rozšířit pomocí microSD karty o 128 GB. Model HTC One mini 2 je vybaven skvělým fotoaparátem s rozlišením 13 megapixelů. Pozadu nezůstává ani čelní kamera s 5 megapixely podpořená automatickým integrovaným retušovacím softwarem se kterým pořídíte senzační autoportréty. Jejich kvalitu zajistí také časomíra a ergonomický design. U průměrných smartphonů se kvalitou reproduktorů chlubit přátelům nemůžete, ale toto není obyčejný kousek. Neuvěřitelně malý stereo systém na vás jistě zapůsobí se svým bohatě působivým zvukem. Přední dva reproduktory jsou vybaveny vestavěnými zesilovači. Vylepšená obrazovka BlinkFeed prošla zdokonalením a kromě elegantnějšího designu se dočkala i nových funkcí včetně přístupu k oblíbeným online aplikacím pouhým jedním pohybem prstu. Ať už od svého chytrého telefonu očekáváte skvělou ergonomii, vyspělý fotoaparát a nebo zábavu, HTC One mini 2 (M8) vám bude spolehlivě sloužit.
Plusy

-Operační systém Android 4.4 Kit Kat + Sense 6 -Obrazovka BlinkFeed -Kvalitní stereo reproduktory -Fotoaparát s vyspělou technologií -Kompaktní designové provedení

Mínusy




Info výrobce


HTC One mini 2


Parametry a specifikace:
Použití
Chytrý telefon – Smartphone
Konstrukce
Dotykový displej
Provedení
Kovové provedení, Displej odolný vůči poškrábání, Kvalitní reproduktory
Platforma
Google Android
Verze operačního systému
Android 4.4 na HTC Sense™
Displej
Úhlopříčka displeje
4,5"
Rozlišení v pixelech
720×1280
Hardware
Frekvence procesoru
1 200 MHz (1,2 GHz)
Počet jader procesoru

Operační paměť
1 024 MB (1 GB)
Paměť
Velikost úložiště
16 GB (16 384 MB)
Slot pro paměťovou kartu
Micro SDHC
Maximální velikost paměťové karty
128 GB
Funkce
Další funkce
Akcelerometr, HTC BoomSound™
Funkce
Wi-Fi, 3G, BlueTooth, GPS, FM Rádio, Přední kamera, Kalendář/Budík, Dotykový displej, Hudební přehrávač, NFC
Senzory
Digitální kompas, Světelný senzor, Senzor přiblížení
Multimédia
Podporované audio formáty
AAC, AMR, OGG, M4A, MID, MP3, FLAC, WAV, WMA, AAC, AMR, OGG, M4A, MID, MP3, FLAC, WAV, WMA
Podporované video formáty
3GP, 3G2, MP4, MKV, WMV, AVI, MP4
Fotoaparát
Rozlišení snímače
13 Mpx
Funkce fotoaparátu
Záznam HD videa
Konektivita/rozhraní
Podporované internetové protokoly
GPRS, HSDPA, LTE
Typ SIM karty
Nano SIM
Konektory
Jack (3,5mm), USB micro
Datové Funkce
Frekvence LTE
800 MHz - Plně kompatibilní s O2, T-Mobile, Vodafone, Cat. 20., 900 MHz - Plně kompatibilní s Vodafone, Cat. 8., 1800 MHz - Plně kompatibilní s O2, T-Mobile, Vodafone, Cat. 3., 2600 MHz - Plně kompatibilní s O2, T-Mobile, Vodafone, Cat. 7.
Výdrž baterie
Maximální výdrž baterie
556 h
Výdrž baterie
Maximální – nad 6 h
Kapacita baterie
2 110 mAh
Rozměry
Šířka
65 mm (6,5 cm)
Výška
137,4 mm (13,74 cm)
Hloubka
10,6 mm (1,06 cm)
Hmotnost
Hmotnost přesně
137 g

Recenze odborníků

HTC One mini 2


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Na prvních fotkách se nám líbil, výbava ale zklamala a praxe také není příliš veselá. Tohle přerostlé „mini“ je jako modelka. Hezká, ale…
Stále rostoucí úhlopříčka vlajkových lodí se přenesla i do nižších pater nabídky, a co bylo dříve řazeno mezi velké plácačky dnes nese označení Mini. Kromě Sony a modelu Z1 Compact, který výkonově nijak za svým velkým sourozencem nepokulhává, jdou ostatní výrobci prapodivnou cestou a volí u menších modelů nižší výbavu a výkon. Snad aby nelezly top modelům „do zelí“, snad aby obelhali ty, kteří chtějí slavné jméno a design světa smartphonů, ale nechtějí za něj tolik platit.

Dokáže nižší (oproti konkurenci však mnohdy pořád vysoká) cenovka obhájit na hardwaru ořezanou vlajkovou loď v menším vydání?
Design, konstrukce

Při průzkumu hardwarové části HTC One Mini 2 se nelze ubránit smíšeným pocitům. Na jedné straně pokračuje telefon v atraktivní designové řadě, kterou odstartoval loňský HTC One (M7), neubráníte se však dojmu, že za ta léta, co HTC telefony vyrábí, už by si mohl výrobce školácké chyby odpustit. Vezměme to ale popořadě.

Celá zadní strana se honosí broušeným kovem, který přechází v matné plastové boky. Na rozdíl od One M8, které mají hliníkovou unibody konstrukci, do níž jsou umístěny další komponenty, je zde konstrukce plastová a kov tvoří pouze tenký překryv zad. Rozdílů si všimnete i při pohledu na přechody mezi materiály, na venek je vidět více plastu, jako celek zkrátka mini 2 nepůsobí tak luxusně jako One M7 a One M8.
Kovová záda jsou příjemná na dotek, neupatlávají se tak jako lesklá plastová konkurence, je však otázkou, jak budou vypadat po delší době používání. Občasným škrábancům se nevyhnete, ať se snažíte sebevíc. Co se HTC opravdu povedlo, je zvolené zaoblení. Nejde jen o rádius rohů, ale i tloušťku boků a zaoblení zad. Všechno je to zvoleno tak akorát, aby Mini 2 perfektně sedlo do ruky (alespoň do té mojí). Pocit z telefonu je na míle vzdálen nepříjemnému bodání rohů či řezání ostrých stran.

Vůči umístění konektoru sluchátek na horní hraně a microUSB na spodní (oba v pravé polovině) nelze nic namítat, s tlačítky je to už horší. U telefonu s 4,5“ displejem, který je navíc zbytečně protažen do nesmyslné nudle (ještě se k ní dostaneme), je hlavní vypínač na horní hraně špatný nápad. Hmatové odlišení od povrchu telefonu je navíc sotva znatelné a běžná odezva na stisk tlačítka už to nezachrání.
O mnoho lépe nedopadla ani regulace hlasitosti na pravém boku. Ta jde nahmatat o něco lépe, vše ale hned pokazí blízký šuplíček microSD, který pěkný elegantní styl telefonu dost nabourává mizerným slícováním. V praxi pak přemýšlíte, jestli jste nahmatali tlačítko regulátoru nebo vyčnívající krytku paměťovky. Odezva tlačítka je stejně průměrná jako u hlavního vypínače.

Aby se to nepletlo, jsou krytky na telefonu hned dvě a naprosto stejné. Vlevo na SIM, vpravo na microSD. Levá relativně věrně kopíruje okolní linie těla, pravá je jednou polovinou zabořena pod a druhou vyčnívá nad úroveň okolí. Může se jednat o vadu testovaného kusu, ani v ideálním případě to však nebude vypadat uspokojivě. Na iPhonech nebo třeba na Nexusu 4 si šuplíčku sotva všimnete, u HTC vás práskne do očí.

Ke kartám se dostanete pomocí běžné jehly, kterou najdete dnes už u celé řádky telefonů a tabletů. Paměťovka je standardní a pokud nepřecházíte z novějších iPhonů, patrně si při instalaci SIM zanadáváte, protože Mini 2 pracuje stejně jako One (M8) s nanoSIM. Když už se téměř podařilo sjednotit nabíjecí konektory, paměťové karty a pomalu se přechází na microSIM, najdou se už i v rodině Androidů výjimky s nanoSIM. Pokud neměníte telefony každý měsíc, nebude změna takový problém, návštěvě operátora, aby SIM ořízl nebo vyměnil, se ale asi nevyhnete.
Displej

Na čelní displejové části si možná až po delším zkoumání všimnete, proč je One Mini 2 taková nudle a že je to i bez ohledu na protáhlý tvar poměrně velké zařízení. Přestože má 4,5“ displej, svou výškou překovává leckterého konkurenta s displejem i o dvě desetinky větším. Horní a dolní část ve stejném designu s perforovanými otvory se na rozměrech nepodepisuje až tak velkou měrou, zcela zásadní jsou okraje displeje.

Rámeček kolem zobrazovací jednotky je tlustý a pod displejem narostl na dobrého půl centimetru jen proto, aby v něm mohl výrobce prezentovat svoje logo. Tlačítka jsou u tohoto telefonu řešena softwarově, rozměry zařízení tak minimálně ve svislém směru zcela zbytečně přifukuje tučný rámeček.

V horní části s jemným perforováním pro reproduktor najdete i čočku fotoaparátu a obvyklé senzory. Přímo v jednom z maličkých otvorů se schovává notifikační dioda. Zatímco u dřívějších telefonů HTC byla takto provedená dioda ideální svou velikostí i intenzitou, nijak nerušila a přesto byla jasně zřetelná, u modelu One Mini 2 měl výrobce sáhnout po kusu s intenzivnějším svitem. Pokud se na telefon díváte přímo, dioda plní svůj účel. Jakmile ji však budete kontrolovat pohledem z boku, nemusíte si jí vůbec všimnout.

Volbě HD rozlišení na 4,5“ úhlopříčce nelze nic vytknout. Ano, full HD by jistě bylo pro některé atraktivnější, na této velikosti displeje je to však spíše zbytečnost, která by zvyšovala spotřebu a nepatrně i cenu.

Displej nabídne pěknou podívanou s jasnými živými barvami, širokými pozorovacími úhly a pohodlnou čitelností na slunci. Maximální jas je silný a ani v jasné poledne letního dne byste neměli mít s čitelností problémy. One Mini 2 trochu zlobí automatická regulace jasu. Zejména pokud pracujete průběžně s více telefony, brzy zaznamenáte, že při nastavené automatice je displej HTC výrazně tmavší. Pokud však budete používat telefon samostatně, velmi rychle si na chování automatiky zvyknete a po několika dnech si tmavší podání ani nebudete uvědomovat. Vždycky máte možnost automatiku vypnout a jas nastavit ručně.
Hardware

Podobně jako u Samsungu znamená i u HTC označení „Mini“ nejen o něco menší tělo, ale i cenovku a hlavně výbavu. Telefon pohání čtyřjádrový Snapdragon 400 v kombinaci s gigabajtem RAM. Systém ukazuje dostupných 828 MB a reálně máte k dispozici něco kolem 400. Pokud sledujete obsazení paměti RAM i vnitřního úložiště v Nastavení, možná budete muset chvíli počítat – HTC ukazuje údaje o celkové a zaplněné paměti, údaj o volné (který vás obvykle zajímá nejvíc) si už musíte dopočítat.

Vnitřní 16GB úložiště nabídne po prvním spuštění 10,5 GB místa určeného pro data i aplikace. Po prvotní aktualizaci systémových a předinstalovných aplikací se dostanete těsně pod 10GB hranici, což je zcela postačující hodnota. Na data můžete využít vlastní paměťovou kartu (v balení žádnou nenajdete), telefon podporuje microSDXC, takže nejste omezeni jen na velikosti do 32 GB.
HTC One Mini 2 nepostrádá moderní technologie jako je Bluetooth ve verzi 4.0, NFC, v případě Wi-Fi podporuje také 5GHz pásmo a počítat můžete i s LTE. Ve srovnání s vlajkovými loděmi postrádá pouze infraport a nenajdete u něj ani žádné biometrické senzory.
Výkon a výdrž

Při běžném používání na nedostatek výkonu nenarazíte. Telefon reaguje svižně, nezasekává se, potíže mu nedělají ani jednodušší hry či přehrávání videí. Jakmile mu však pořádně naložíte, třeba u některé z opravdu náročných her nebo videí, začne se zadýchávat, zasekávat a na první pohled je jasné, že by One Mini 2 mohl v oblasti výkonu přidat.

Zvolený procesor a gigabajt paměti na každodenní práci plně postačují, u zmenšení verze vlajkové lodi by však výrobce nemusel jít až tak nízko. Podobný výkon (bez ohledu na další funkce) pořídíte i v mnohem nižších cenových hladinách.
Nerozebíratelná konstrukce znamená uživatelsky nevyměnitelný akumulátor. Ten v HTC má kapacitu 2100 mAh, což sice není nikterak závratná hodnota, jak už ale z předchozích řádků víte, baterie nemusí živit žádného nenasytného žrouta cenné energie. Při běžném použití berte jednodenní výdrž jako jistotu, většinou se dostanete i na víc. S mírným uskromněním se přiblížíte ke dvoudenní výdrži, aniž by to znamenalo, že telefon přepnete do leteckého módu a celý den nerozsvítíte displej.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz