Resumé

Samsung Galaxy J1 Dual Sim (J100)


Samsung Galaxy J1 Dual Sim (J100)
390 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

Skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Odstartujte do světa chytrých telefonů

Společnost Samsung prodává sice i ty úplně nejlepší modely v podobě vlajkové lodi Galaxy S6, ale samozřejmě myslí i na začínající uživatele, kteří touží po svém prvním chytrém telefonu. V modelu Galaxy J1 se snoubí nízká cena s mimořádně jednoduchým ovládáním. K tomu totiž slouží domovské tlačítko a senzorické klávesy pro vyvolání spuštěných aplikací a krok zpět. Toto je zcela ideální kombinace i pro naprosté technické antitalenty.

Na velkém přehledném displeji s úhlopříčkou 4,3" rozehrává velké představení operační systém Android ve verzi 4.4. Už v základu máte k dispozici řadu šikovných aplikací a třeba jízdní řády si doinstalujete během pár okamžiků. Telefon vyžaduje alespoň občasné připojení k internetu, proto je dobré mít doma Wi-Fi síť, případně aktivované datové přenosy od mobilního operátora.
Plusy

Možnost vložení dvou SIM karet Mimořádně jednoduché ovládání pro každého Velký a přehledný displej Úsporné režimy prodlouží výdrž baterie Šikovný fotoaparát s přední kamerkou pro selfíčka

Mínusy




Info výrobce


Samsung Galaxy J1 Dual Sim (J100)


Parametry a specifikace:

Použití Chytrý telefon – Smartphone

Konstrukce Dotykový displej

Platforma Google Android

Verze operačního systému Android 4.4 KitKat

Úhlopříčka displeje 4,3"

Displej

Rozlišení v pixelech 480×800

Typ displeje TFT

Hardware

Frekvence procesoru 1 200 MHz (1,2 GHz)

Počet jader procesoru 2×

Operační paměť 512 MB (0,5 GB)

Barva

Barva Bílá

Paměť

Velikost úložiště 4 GB

Slot pro paměťovou kartu Micro SD

Maximální velikost paměťové karty 128 GB

Funkce

Funkce Wi-Fi, 3G, BlueTooth, GPS, Dual SIM, Přední kamera, Kalendář/Budík, Dotykový displej, Hudební přehrávač

Senzory Pohybový senzor, Digitální kompas, Senzor přiblížení

Multimédia

Podporované audio formáty AAC, AAC+, MIDI, MP3, WAV

Podporované video formáty H.264, MP4

Podporované služby

Integrované služby Facebook, YouTube, Google Play, Google+

Fotoaparát

Rozlišení snímače 5 Mpx

Funkce fotoaparátu Přisvětlovací dioda, Automatické ostření

Konektivita/rozhraní

Podporované internetové protokoly GPRS, EDGE, UMTS (3G), HSDPA

Typ SIM karty Micro SIM

Konektory Jack (3,5mm), USB micro

Výdrž baterie

Výdrž baterie Maximální – nad 6 h

Kapacita baterie 1 850 mAh

Rozměry

Šířka 68,2 mm (6,82 cm)

Výška 129 mm (12,9 cm)

Hloubka 8,9 mm (0,89 cm)

Hmotnost

Hmotnost přesně 122 g

Recenze odborníků

Samsung Galaxy J1 Dual Sim (J100)


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Otestovali jsme Samsung Galaxy J1, který je předvojem budoucích levných smartphonů od Samsungu. Jak se povedl?

Samsung Galaxy J1 je nejníže postaveným Samsungem, který již přešel na nové produktové značení. To začalo nejprve u modelů řady Galaxy A a pokračovalo přes řadu Galaxy E (u nás se do prodeje nedostane) až k nejméně vybaveným modelů řady Galaxy J. Podle úvodního písmena tak hned víte, do které třídy telefon zařadit, samotná číslice pak udává úroveň výbavy v rámci modelové řady - čím vyšší, tím je telefon vybavenější. U Galaxy J1 tak s jistotou víme, že nemůžeme očekávat žádné převratné funkce, ale jen úplný základ. Navíc je snad jen podpora dvou SIM karet, bohužel námi testovaný předfinální model má pouze jediný slot, takže funkcionalitu Dual SIM do recenze nemůžeme zahrnout.



V prvních minutách testování...



Naše první dojmy jsme vám již shrnuli v samostatném článku. Kompaktní smartphone nám dorazil v bílé barevné variantě, a díky výrazně zaobleným rohům se velmi dobře drží v ruce. Po vizuální stránce nevidíme žádnou výraznou změnu, stříbrný rámeček na čelní ploše však alespoň trochu přidává na luxusu.

Hned ze začátku postrádáme vibrační odezvu senzorických ovladačů, displej při bočních pohledech nedegraduje barvy, ale má po vizuální stránce snížený jas. Venku je ale zobrazovač při přímém pohledu dobře čitelný jen tehdy, pokud si aktivujete Režim Venku. Ten slouží jako náhrada automatické regulace jasu a navýší jas nad jinak nedostupné maximum. První dojmy tedy naznačují, že telefon bude mít celou řadu zjednodušení.



Bílý a vykrojený



Samsung Galaxy J1 je poměrně kompaktní telefon s rozměry 129 × 68 × 9 mm a o hmotnosti 122 gramů. Telefon je vyroben z plastu, na zádech se jedná o matný plast, na kterém u bílé barevné varianty ulpívají otisky prstů, prachová smítka i nečistoty, na čelní straně je povrch potažen sklem. Boky čelní strany obíhá pokovená lišta, boky jsou příjemně vyklenuté, takže se telefon velmi dobře drží v dlani. Hrany nijak neřežou do ruky a působí přirozeně. Na horní a spodní hraně je v liště viditelné vykrojení, kde je na rovném povrchu umístěn 3,5mm jack (horní hrana) pro připojení sluchátek, resp. microUSB s mikrofonem (spodní hrana) pro připojení nabíječky a datového kabelu.

Galaxy J1 má na čelní ploše umístěn 4,3" TFT LCD displej s rozlišením 800 × 480 pix, a vizuálně s poměrně dostatečnou jemností. Při používání telefonu v běžné pozorovací vzdálenosti jsme nezaznamenali žádné problémy pojící se s použitou maticí displeje. Při pohledu ze stran však dochází k optickému utlumení jasu zobrazovače, přičemž odstíny barev zůstávají stejné. Na druhou stranu nám vadí, že se v displeji poměrně hodně odrážejí okolní objekty, pokud se na něj nedíváte přímo.

Displeji chybí automatická regulace jasu, snaží se ji však nahradit režimem Venku, který můžete aktivovat z horní výsuvné lišty. Ten funguje něco jako zvýšený jas Super AMOLED displejů vybavenějších smartphonů, pokud se s nimi vydáte na přímé slunce. Po jeho aktivaci je tedy displej Galaxy J1 i na přímém slunci poměrně dobře čitelný. Režim se aktivuje vždy na maximálně patnáct minut kontinuálního svícení, pokud metu překročíte, musíte ji znovu aktivovat.

Na druhou stranu je právě displej největším žroutem baterie, stačí když si necháte jas ve vysokých úrovních a baterie půjde poměrně rychle dolů. Pokud však budete mít jas nastaven spíše v nižších úrovních a budete používat jen základní funkce, telefon zvládne dva až tři dny na jedno nabití. V nouzi si můžete pomoci Ultra úsporným režimem, který výrazně omezí funkčnost a výdrž prodlouží až v rámci několika dní. Tedy pokud vám budou stačit jen telefonní funkce a několik aplikací pro organizaci času.



Ovladače, boky a záda



Blok hlavních ovládacích kláves zůstává u Samsungu delší dobu neměnný. Hardwarová klávesa Home vás vrací na domovskou obrazovku, podržením spouští Chytré karty Google, resp. hlasové a textové vyhledávání. Levá senzorická má za úkol zobrazit poslední spuštěné aplikace, její podržení supluje funkci kontextového tlačítka. Zpětná šipka vás vrací o úroveň zpět. Senzorické ovladače ale bohužel nejsou osvětleny a chybí jim i vibrační odezva, může si jen aktivovat zvukovou odezvu na dotyk. Nad displejem najdeme mimo mřížky reproduktoru jen čidlo pro přiblížení k displeji a také 2Mpix kamerku pro selfie.

Levý bok je osazen dvojovladačem pro regulaci hlasitosti, pravý zase zamykacím tlačítkem, kterým můžete měnit profily nebo telefon vypnout či restartovat. Oba ovladače se ale ve svém usazení trochu viklají. Na zádech je umístěn 5Mpix fotoaparát s automatickým ostřením, vedle něhož najdeme LED přisvětlení. To lze využít s widgetem na ploše i pro nouzový přísvit. Samotný snímač je trochu vyvýšen nad okolní povrch, aby nebyl při položení na rovný povrch utlumen hlavní reproduktor. Ten hraje poměrně hodně hlasitě již na poloviční úrovni hlasitosti, takže příchozí hovor nepřeslechnete ani v hlučnějším prostředí. Byť telefon neumí vibrovat při dotyku na klávesnici ani na senzorické ovladače, vibrace při příchozím volání mu problém nedělají.

Pod zadní skořápku se dostanete s poměrně velkým úsilím, kryt však drží pouze na malých plastových zámečcích. Pohled pod něj odhalí 1 850mAh akumulátor a sloty pro microSIM a microSD. SIM kartu vyměníte jen po vyjmutí baterie, microSD můžete vyměňovat za chodu. Telefon si bez problémů poradil i s 64GB microSD. Vedle zdvojeného slotu najdeme u našeho prototypu plastovou záslepku, je však třeba dodat, že na český trh se dostane pouze verze se dvěma SIM kartami. Funkcionalitu dvou SIM tak v našem případě otestovat nemůžeme.



V základním oranžovém balení Samsungu J1 najdete mimo telefonu a baterie nabíječku, USB kabel, jednoduchá pecková sluchátka a uživatelské manuály.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz