Resumé

Zopo ZP920


Zopo ZP920
620 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Kvalita a elegance


Nový model na trhu jménem Zopo ZP920 je mobilní telefon, který nabízí super výkon a elegantní vzhled. Tento výkonný telefon je tím nejlepším, co může Zopo nabídnout. Mobilní telefon pohání moderní osmijádrový procesor s 1,7GHz frekvencí. Díky operační paměti 2 GB můžete mít na pozadí spuštěných více aplikací. Snadno na něm přečtete nejnovější zprávy, vyřídíte osobní e-maily nebo budete stále ve spojení s vašimi přáteli skrze instantní zprávy či sociální sítě.

Bavte se na cestách

Bavte se všude díky integrované Wi-Fi. Sledujte filmy, prohlížejte videa na YouTube a neváhejte vstoupit do online světa zábavy a aplikací. V mobilu je nainstalovaný systém Android 4.4. Ten umožňuje do telefonu nahrát všelijaké aplikace a hry, které naleznete v obchodě Google Play. Kromě toho je Android přehledný a snadno se ovládá.
Záleží tak na vás, co v telefonu chcete mít.
Jedinečný výkon

Předně jde u tohoto modelu o výkon v kombinaci s elegancí. Na přehledném 5.2" displeji je ovládání hračkou. Uvnitř telefonu je výkonný osmijádrový procesor, který je vždy nachystán vydat ze sebe vše. Nedojde tak k zasekávání ani při náročnějších činnostech. Zopo ZP920 je vybaven GPS navigací a čtyřsměrným pohybovým G senzorem. Telefon má zabudovaný druhý slot pro SIM díky němuž udete dostupní kdekoliv a na obou SIM současně.
Díky baterii s kapacitou 2300 mAh můžete v klidu sledovat videa, hrát hry a prohlížet webové stránky mnohem déle.

Zachyťte každý okamžik

S mobilním telefonem Zopo ZP920 si užijete zábavu i při focení. Foťák je zastoupen 13,2MPx čočkou přímo od Sony. Komunikaci s přáteli a rodinou kdekoli na světě vám usnadní přední kamera s rozlišením 8 Mpx. Jako uložistě dat vám poslouží 16 GB vnitřní paměti, kterou můžete rozšířit pomocí paměťové karty Micro SD až o 64 GB. (není součástí balení)
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Zopo ZP920


Parametry a specifikace:

Platforma

Google Android

Verze operačního systému

Android 4.4 KitKat

Použití

Chytrý telefon – Smartphone

Konstrukce

Dotykový displej

Úhlopříčka displeje

5,2"

Displej

Rozlišení v pixelech

1080×1920

Typ displeje

IPS

Hardware

Frekvence procesoru

1 700 MHz (1,7 GHz)

Počet jader procesoru



Operační paměť

2 048 MB (2 GB)

Barva

Barva

Černá

Paměť

Velikost úložiště

16 GB

Slot pro paměťovou kartu

Micro SD

Maximální velikost paměťové karty

64 GB

Funkce

Funkce

Wi-Fi, BlueTooth, GPS, Dual SIM, Přední kamera, Dotykový displej

Senzory

Pohybový senzor, Světelný senzor, Senzor přiblížení

Fotoaparát

Rozlišení snímače

13,2 Mpx

Funkce fotoaparátu

Přisvětlovací dioda, Automatické ostření

Konektivita/rozhraní

Typ SIM karty

Micro SIM

Konektory

Jack (3,5mm), USB micro

Výdrž baterie

Maximální výdrž baterie

270 h

Kapacita baterie

2 300 mAh

Rozměry

Šířka

72,8 mm (7,28 cm)

Výška

145 mm (14,5 cm)

Hloubka

8,7 mm (0,87 cm)

Hmotnost

Hmotnost přesně

150 g

Obsah balení/Příslušenství

Balení obsahuje

Napájecí adaptér, USB kabel, Sluchátka, Rychlá startovní příručka, Záruční kartička, Fólie na displej, Zadní kryt

Recenze odborníků

Zopo ZP920


Obrázek 1
Zopo se nově vydalo jiným designovým směrem, změna je to vítaná, změnilo se však i něco jiného, než jen vzhled? To se dozvíme v dnešní recenzi Zopo ZP920.

Balení



Zopo mělo vždy povedenou kombinaci modro-černých balení, což je jich bohužel minulostí. Nově nastolený trend volí bílo-bílou vysouvací krabičku.

Což si ostatně můžete prohlédnout v nedávno publikovaném unboxing videu.

Balení je veskrze standardní a v mém případě s jedním krytem navíc. Kromě krytu, který je z mého pohledu až moc „peříčkovitý“, mě velmi zaujali nápisy na krabičce: Velký nápis „FLASH„, pod ním „Magic“ a na boku dokonce „Always Fresh„. To je kombinace, kterou bych čekal u 100% kouzelné akční figurky z tržnice kolem roku 1998. A „Always Fresh“ ve mě evokuje lednici se zeleninou. Je mi záhadou, co tím chtěl příslovečný básník říci.

Design a zpracování



První pohled slibuje solidní konstrukci díky hliníkovým bokům a tlačítkům a uvádí v možnost celohliníkové konstrukce, ostatně v této cenové relaci ne až tak neobvyklé. Bohužel, ZP920 je věrno plastu, avšak pevnost konstrukce na tom není špatně.

Podíváme se na jednotlivé prvky, které Zopo charakterizují a tentokráte začněme od přední strany.

Přední stranu kryje Gorilla Glass 2 pod kterým svítí 5,2″ FullHD LTPS displej, nad displejem standardní osazení senzory přiblížení a okolního světla a 8 megapixelová kamerka. Dole pod displejem najdeme tři tlačítka standardních funkcí, zleva tedy Menu, Home a Zpět. Samotná tlačítka jsou vyvedena v červené barve, Home je červený kroužek a Zpět a Menu jsou pouze tečky. Prostřední kruhové tlačítko slouží také namísto notifikační diody, kterou Zopo ZP920 nemá. Neviděli jsme něco takové již někde jinde? Trocha vlastních nápadů by neuškodila.

Přesuňme se teď na boky, které jsou jak jsem již psal, hliníkové. Jsou solidně zpracovány, stejně jako tlačítka v nich osazená. Levá strana poskytuje azyl power tlačítku, pravá strana pak kolébce hlasitosti. Obě jsou dobře umístěna a mají dobrý a jistý stisk, také jejich prostorová odlišitelnost je na dobré úrovni.

Horní a spodní strany mají na starosti konektivitu v podobě Micro USB konektoru a primárního mikrofonu na spodní straně a 3,5mm a sekundárního mikrofonu na hraně horní.

A nyní k zadnímu krytu, ten jsem si nechal naposledy hned z několika důvodů a jedním z nich je kritika.Jeho zpracování by ještě ušlo, i když lehké otřepy na spodní straně jsem neviděl již nějaký ten pátek. Spíše povrchová úprava, která je lesklá a náchylná k poškrábání. Co mě však zarazilo nejvíce, je usazení mezi kovové boky, které není kdovíjak dobré a ještě k tomu je zadní kryt podél boků níže, než jsou kovové lišty. Vyvolávalo to ve mě divný pocit a negativní pocit špatného usazení krytu. Ještě si můžete všimnout bílé barvy na koncích zařízení, která nekoresponduje se vzorem na krytu.

Další věc byly prosvity po všech stranách při zapnuté svítilně. Ano, efekt Star TrekTady je sice pěkný, ale pouze tehdy, když je prvoplánový. Tady rozhodně Zopo nepochválím.

Displej



Důležitou komponentou se stal dotykový displej, v případě Zopo ZP920 se jedná o papírově zajímavý LTPS panel s nízkou spotřebou s FullHD rozlišením na úhlopříčce 5,2″.

Jenže ne všechno co třpytí se zlatem jest. Na první pohled nás uvítají syté barvy a vysoký jas, časem ovšem zjistíte, že červená není moc červená, ale oranžová, zelená je jakási zašedlá, černá by mohla být kontrastnější a k tomu se přidá velmi vysoký nejnižší jas.Z mého pohledu se nemůže rovnat panelům ve své cenové třídě, nicméně stále jde o povedený displej, který oko určitě potěší.

Co se týče pozorovacích úhlů, díky LTPS IPS panelu jsou vynikající a až při extrémním náklonu dochází k zesvětlení barev. Doteková plocha také překvapila svou citlivostí a přesností, v tomto ohledu se jedná o dobou práci.

Odlesky při venkovním používání byly celkem standardní a při nejvyšším jasu bylo na displeji vidět vše podstatné. Potěšila také aplikovaná folie z výroby.

Hardware



Srdcem Zopo ZP920 je nový 64-bitový MTK MT6752 s osmi jádry Cortex-A53 o taktu 1.7GHz, architektury ARMv7 a vyrobeným 28nm litografií. Jeho výkon doplňuje výkoný grafický čip Mali-T760 MP2 taktovaný na 700MHz a 2Gb operační paměti RAM. Integrovaná paměť činí 16Gb s možností rozšíření o paměťovou kartu MicroSDHC do kapacity 64Gb. Nově také vidíme podporu LTE 800, 1800 a 2600MHz, pro český trh velmi příjemná zpráva, kterou nová řada procesorů MTK podporuje. Podpora GPS je samozřejmá, stejně jako Glonass.

Potěší možnost používání dvou SIM najednou, naopak nepotěší nepodpora NFC.

Zadní 13 megapixelový fotoaparát Sony IMX214 předesílá relativní kvalitu snímků, 8 megapixelový snímač vepředu (pravděpodobně interpolovaný). Také baterie o kapacitě 2300mAh není velké terno, na verdikt si počkáme do příslušné kapitoly.

Operační systém



Zopo víceméně nemění vzhled svých ROMek a ani u ZP920 žádná změna nenastala. Jedná se o téměř standardní Vanilla Android ve verzi 4.4.4. s jiným tématem ikon. Pár možností na které jsme u Zopo zvyklí v nastavení zůstalo, hlavně gesta na vypnutém displeji a možnost automatického vypínání a zapínání. Nově přibylo gesto DT2W (double tap to wake – dvojité poklepání pro probuzení) ovšem po zapnutí tohoto gesta se mi telefon v kapse neustále rozsvěcel.

Bohužel nastavení rychlých přepínačů v liště není přítomno, alespoň přeskupení by se hodilo.

Ovšem odladěnost ROM je jeví jako poměrně slušná. Píši poměrně, neboť jsem narazil na dvě chyby, jednu závažnou a jednu méně. Ta méně závažná se týkala hry Dead Trigger 2, kdy po úvodní animačce hra vždy spadla a druhá chyba se týkala kernelu a battery drainu. Něco vycuclo z baterie za noc 40% bez spuštěných aplikací a se zapnutou WiFi. Což se naštěstí stalo pouze jednou, ale opomenout to nemohu.

Jinak kromě těchto chyb, které doufejme že budou vyřešeny v dalším updatu, jede vše jak namazaný stroj, nic se neseká, na nic se nečeká, opravdu dobrá práce.

Výkon



Výkony nového MT6752 s Mali-T760 MP2 byly pro mne záhadou. Budou stejné jako můj MT6595 v Meizu MX4 nebo snad lepší? Odpověď je vcelku jednoduchá – jsou lepší. Veškeré hry které jsem zkoušel včetně graficky velmi náročných her jako jsou The Dark Knight Returns nebo DeusEx: The fall běžely naprosto perfektně bez FPS dropů odhadem na 50 snímků za sekundu a tak běželo dokonce i RealRacing 3 v nejvyšším nastavení s 22 auty na trati. Praktický herní výsledek je tedy špičkový. To samé platí jak jsem již psal i pro UI.

V řeči čísel benchmarků sice MT6752 neexceluje, což však o praktickém využití nic moc neříká. Více napoví screenshoty z nejrůznějších benchmarkovacích programů.

Baterie a výdrž



Jak jsme u Zopo celkem zvyklí, nedává do svých přístrojů příliš silné baterie a ZP920 není výjimkou. Jeho 2300mAh baterie není pro 5,2″ FullHD displej zrovna to pravé ořechové a energie ubývá velmi rychle, jelikož jas displeje je vysoký a výkon MT6752 není z nejnižších. Při běžném vytížení telefonu jsem se „dostal“ na 2 hodiny a 40 minut Screen On Time, což tedy není žádná sláva. Běžným vytížením je myšleno lehce zvýšená zátěž v podobě 25minut zkoušení GPS a asi 20 minut hraní plus samozřejmě standardní brouzdání po netu, IM klient, email, FB, několik sms a pár minut volání. Při silnějším zatížení se vydrželo Zopo pouze 1 hodinu a 40 minut Screen On Time. Inu slabá baterie je Achillovou patou ZP920.

Konektivita a GPS



Protože MT6752 již podporuje LTE o frekvencích 800,1800 a 2600MHz je datová podpora slušná, chybí již jen 900MHz, kterou používá v našich končinách Vodafone a 2100MHz. Signál mobilního operátora O2 byl vcelku standardní, nekolísal a Zopo jej chytalo obstojně. Přepínání mezi protokoly probíhalo dobře, možná by mohlo být trochu rychlejší.

Wifi podporuje také 5Ghz pásmo a její příjem je poměrně slušný, signál nekolísá a je stabilní. To samé jde tvrdit o Bluetooth, zastoupeným ve verzi 4.0, přenosy souborů byly bezproblémové, stejně jako příjem.

Díky podpoře amerického GPS a ruského Glonass je příjem satelitů na slušné úrovni, první fix na neznámém místě proběhl do půl minuty bez použití „berliček“ v podobě A-GPS a podobných.

Je ještě jeden aspekt u GPS navigace a tou je její přesnost. A tak je „chca nechca“ naprosto strašlivá, bez zapnuté asistence je přesnost hrozná a při vypnutí asistence je opravdu nepoužitelná. Více řeknou screenshoty. (A ne nejel jsem parníkem a standardní autobusy MHD nemají plovací vaky a lodní šroub).

Fotoaparát



Čip Sony IMX214 se mnohokrát prokázal jako velmi schopný, vzpomeňme na OnePlus One nebo Xiaomi Mi4. Co jsme ale také zjistili je to, že kvalitní čip potřebuje neméně kvalitní optiku a software a algoritmy, které budou surová data zpracovávat. Kvalitní optiku s f2.2 bychom u ZP920 našli, s tím softwarem to bude trochu horší. Za dne se dají pořídit pěkné snímky s dobrou reprodukcí barev, poměrně slušným dynamickým rozsahem a ne tak špatnými detaily. Musím vyzdvihnout mód HDR, který si velmi dobře poradil se scénou a ta vypadá velmi přirozeně, nepřepálené barvy, šum i zrno se celkem drží na normální úrovni a celkově snímek vyzní velmi pěkně.

Jakmile ale přijde na focení za horších podmínek například v interiéru, je kvalita tatam. Když jsem zkoušel fotit na automat, snímky byly jako olejomalba, detaily se slévaly i při velmi rychlém pohledu na displeji, po prohlídce v PC byl výsledek ještě horší. Také znatelně stoupá míra zrnění, s čímž má Zopo problémy již delší dobu.

Na druhou stranu ale musím říci, že většina fotek nebyla co se kvality tak špatná, ale prostor pro zlepšení by se jistě našel.

Zadní přisvětlovací LED je překvapivě silná, má bílé světlo a s kombinací světelnosti objektivu f2.2 jsou snímky při jejím použití slušně prosvětlené po celé ploše.

Co se videa týče, tak překvapilo po zvukové stránce, o když i předchozí Zopa na tom nebyly špatně. U videa s přijíždějícím metrem se sice zvuky trochu bijí mezi sebou, ale slyšet je vlastně vše. Co do kvality obrazu, uvítal bych více detailů, slévají se dohromady. Naštěstí dalších větších vad se video vyvarovalo a není vidět překreslování a při kvalitě FullHD se framerate drží na stabilních 30FPS. Přeostřování probíhá manuálně tapnutím na displej, možnost automatického zaostřování bohužel chybí.

Zvuk



Na tuto kategorii jsem byl zvědavý, protože všechna Zopo, která jsem měl k recenzím, mě svým zvukem vpravdě nenadchla ba zklamala. Naštěstí ZP920 zachraňuje situaci a jeho projev do sluchátek bych zařadil k tomu lepšímu, co jsem slyšel. Snesl by srovnání dokonce i s výstupem z Kirin 925 od Huawei nebo LG G2.

Zkusil jsem nasadit své Audio-Technica WS55 a jal se testovat na mnou vybraných skladbách bez přikrášlení v podobě ekvalizéru nebo jiných „pomocníků“. Pokud bych měl popsat zvuk, vyzdvihl bych čistotu projevu a vyrovnanost všech pásem, jedno nepřebíjí druhé. Basová linka je silná a zasahuje velmi hluboko, středy dají celkem vyniknout zpěvu a přenášejí zpěváka více do popředí a cinkající bicí ve výškách jsou možná trošku více zvýrazněné. Musím říci, že jsem si poslech opravdu užíval a zde padne jedna z mála pochval této recenze.

Na druhou stranu zvuk z hlasitého repráčku na zádech není nic extra, při hovoru jsem zkusil mluvit na „hlasitý odposlech“ a z repráčku se ozývalo jen takové špitání. Přitom vyzvánění bylo slyšet docela hodně.

Sluchátko na volání má dobrý zvuk, mohlo by být také hlasitější, ale kvalita není špatná.

Recenze Zopo ZP920 – Závěr



Kdo se dostal recenzí až k závěru (a přečetl ji), jistě tuší, že se neponese v kdo ví jak světlých barvách. Zopo ZP920 má mnoho kompromisů a nedodělků a jen několik částí, ve kterých dokáže konkurovat. Nicméně pokud jste ochotni snést výdrž baterie, která se rozhodně řadí na pomyslný chvost, plastový a nepříliš dobře vyrobený zadní kryt a nepoužitelnou GPS, máte k dispozici poměrně slušný displej, mnoho výkonu ve hrách a dobře odladěnou ROM.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz