Resumé

Microsoft Lumia 550


Microsoft Lumia 550
380 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Uživatelsky přitažlivější, elegantně minimalistická a levnější než kdy dřív. Černá dáma jménem Lumia 550 pyšně reprezentuje společnost Microsoft a už jen čeká, až s ní rozehrajete novou životní partii. Povinnosti v kapse Na používání aplikací a služeb společnosti Microsoft už nepotřebujete laptop. Vystačíte jen s novým telefonem Microsoft Lumia. Rozpracované dokumenty můžete ukládat na cloudové úložiště One Drive Storage a dál je upravovat díky nejnovějším verzím MS Word, Excel nebo Powerpoint. Své práci se teď můžete věnovat skutečně kdykoliv a odkudkoliv. Asistentka, která pracuje za vás Potřebujete si nastavit důležitou upomínku a chcete, aby se vám zobrazovala na počítači, tabletu i v mobilu zároveň? Pro chytrou aplikaci Cortana to nepředstavuje problém. A svede daleko víc - nabídne vám třeba pravidelný souhrn novinek z oblasti dopravy, počasí, výsledků sportovních utkání anebo kterékoliv jiné oblasti, která zajímá právě vás. Zůstanete v obraze a přitom neplýtváte drahocenným časem brouzdáním po internetu. Nový rozměr rychlosti Teprve s Microsoft Lumia poznáte, co doopravdy znamená rychlost. Internetový standard 4G LTE vám zajistí hladký přístup k datům a čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon si plynule poradí s multitaskingem. Propracovanost telefonu korunuje prvotřídní HD displej s rozlišením 720 × 1 280, se kterým filmy získají nový náboj. A ty, komu u smartphonů dělala vrásky nízká životnost baterie, potěší Microsoft Lumia a její systém efektivního hospodaření s energií hned dvojnásobně. Konečně telefon, který nemusíte nabíjet každý den.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Microsoft Lumia 550


Parametry a specifikace
Úhlopříčka displeje
4,7"
Velikost
4,5" až 4,9"
Rozlišení v pixelech
1280 × 720
Rozlišení standardní zadní kamery
5 Mpx
Rozlišení přední selfie kamery
2 Mpx
Fotoaparát
Funkce fotoaparátu
Automatické ostření, Záznam HD videa
Maximální rozlišení videa
HD - 1280 × 720
Světelnost
f/2,4
Výdrž baterie
Max.výdrž baterie v pohotovostním režimu
672 h
Maximální délka hovoru
17 h
Kapacita baterie
2 100 mAh
Hardware
Frekvence procesoru
1 100 MHz (1,1 GHz)
Počet jader procesoru

Operační paměť
1 024 MB (1 GB)
Použití a konstrukce
Použití
Chytrý telefon – Smartphone
Konstrukce
Dotykový displej
Funkce
Funkce
Wi-Fi, BlueTooth, GPS, FM Rádio, Přední kamera, Kalendář/Budík, Dotykový displej, Hudební přehrávač
Senzory
Světelný senzor, Senzor přiblížení
Paměť
Velikost úložiště
8 GB
Vnitřní paměť
8 GB
Slot pro paměťovou kartu
Micro SD
Maximální velikost paměťové karty
200 GB
Operační systém
Platforma
Windows Phone
Verze operačního systému
Windows 10
Rozměry
Šířka
67,8 mm (6,78 cm)
Výška
136,1 mm (13,61 cm)
Hloubka
9,9 mm (0,99 cm)
Barva
Barva
Černá
Obsah balení
Balení obsahuje
Manuál
Konektivita/rozhraní
Podporované internetové protokoly
GPRS, LTE (4G)
Typ SIM karty
Nano SIM
Konektory
USB micro
Datové Funkce
Frekvence LTE
900 MHz - Plně kompatibilní s Vodafone, Cat. 8., 1800 MHz - Plně kompatibilní s O2, T-Mobile, Vodafone, Cat. 3., 2100 MHz, 2600 MHz - Plně kompatibilní s O2, T-Mobile, Vodafone, Cat. 7.
Rychlost LTE
150 Mb/s
Hmotnost
Hmotnost
141,9 g

Recenze odborníků

Microsoft Lumia 550


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Nový systém Windows 10 Mobile je tu a mezi modely, které ho dostaly už z výroby a které se právě začínají prodávat, je i zástupce nižší třídy Microsoft Lumia 550. Na rozdíl od špičkových Lumií 950 (XL) sice nenabízí tak špičkovou výbavu, ale méně náročnému uživateli má co nabídnout a navíc bude bodovat i příznivou cenou. Jak si Lumie 550 vedla v našem testu?

Mohlo to vypadat, že cenově dostupnější Lumia 550 běžící na stejném systému byla představena spíše jen tak mimochodem. Nový zástupce nižší třídy má přesto co nabídnout.
Microsoft Lumia 550 s úhlopříčkou 4,7 palce, na které nabízí HD rozlišení, je nepatrně menší než pětipalcové Lumie 535 a Lumie 540. Mezi její další výbavu patří čtyřjádrový procesor, 1 GB RAM, interní úložiště o kapacitě 8 GB s podporou paměťových karet až do kapacity 200 GB a nechybí jí ani LTE.
Design a konstrukce: pokračuje v nastoleném trendu

Microsoft pokračuje u nové Lumie 550 v trendu designu, který nastolila předloňská Nokia Lumia 630 a ve kterém pokračovaly i její nástupkyně Lumie 640 (XL). Ten se vyznačuje především ostrými hranami, oddělujícími boky od přední a zadní strany. Nedá se však mluvit o čistém kvádru, protože rohy jsou zaoblené a záda lehce vypouklá. Položená na stole se však nehoupe. My jsme měli telefon k dispozici v černé barvě, ve které působí konzervativním dojmem. Ještě je k dispozici v bílém provedení. Škoda, že Microsoft upustil od loňských výrazných barev – oranžové a zelené. Zaujal by tak i řadu mladších uživatelů.

S rozměry 136,1 × 67,8 × 9,9 mm je Lumia 550 vzhledem k 4,7palcovému displeji poměrně velká a ani k trendu, který spočívá v dosažení co nejtenčího těla, se Microsoft nepřipojuje. S hmotností 141,9 gramů se však nemusíte obávat, že by se vám telefon v kapse příliš pronesl. Dobře přitom padne do ruky a díky matnému povrchu, na kterém neulpívají otisky, neklouže.
Microsoft Lumia 550 Většinu čelní strany zabírá 4,7palcový displej, kolem kterého jsou až zbytečně široké rámečky. Senzorická tlačítka byste pod ním však hledali marně. Microsoft vsadil na ta virtuální. Nad displejem je pak nenápadné logo Microsoftu a úplně nahoře těsně pod hranou telefonu podlouhlá škvíra telefonního reproduktoru. V levém rohu se pak nachází čočka přední kamery s rozlišením 2 Mpx, což je dostatečné rozlišení i na populární selfie. V protilehlém rohu je pak oko se senzory.

Na pravém boku nahoře je podlouhlý regulátor hlasitosti a pod ním je ještě menší vypínací tlačítko. Obě tlačítka jsou zaoblená a pouze lehce vystupují nad okolní povrch. Tisknou se naštěstí dobře a jistě. Rozmístění konektorů je pak tradiční, tedy microUSB uprostřed spodní hrany a 3,5mm jack pro připojení sluchátek na okraji horní hrany vlevo. Zadní strana, kterou od boků odděluje ostrá hrana, je lehce vypouklá. U horního okraje z ní ještě nepatrně vyčnívá 3,5mm jack. V horní části vystupuje čočka 5Mpx fotoaparátu, vedle kterého je přisvětlovací LED. Nejvýraznějším prvkem je šedé natištěné logo Windows. Zda se brzy odře však není možné posoudit. Vpravo dole je pak už jen drobný otvor hlasitého reproduktoru.

Celý kryt tvoří vaničku, kterou sejmete zapáčením za horní okraj krytu. Když ho sundáte, objeví se uživatelsky vyměnitelná baterie s celkem průměrnou kapacitou 2 100 mAh. Teprve po jejím vyjmutí se vám zpřístupní slot pro zpětně kompatibilní microSDXC kartu a SIM kartu, u které Microsoft sáhl po dosud příliš nerozšířené velikosti „nano“, jež využívají například iPhony. Ačkoli hovoříme o nižší třídě, dílenské zpracování i použité materiály jsou stále na velmi dobré úrovni. Použitý tvrdý plast s matnou úpravou je kvalitní, vše dokonale lícuje a ani při silnějším stisku nikde nic nevrže ani se nekroutí.
Displej: nechybí Glance Screen

Microsoft použil v Lumii 550 LCD displej s úhlopříčkou 4,7 palce, což je o 0,3 palce méně než u Lumie 540. Rozlišení je přitom shodně 1 280 × 720 pixelů, což nám dává jemnost 312 PPI. Při běžném používání tak nebudete mít i vzhledem k jednodušší grafice žádný problém s hrubším rastrem. Microsoft přitom neuvádí, zda se jedná o technologii TFT TN nebo IPS, která obvykle nabízí lepší podání barev a široké pozorovací úhly. Nicméně kvality displeje nejsou takové jako u dražších modelů a při naklonění se barevné podání mírně mění, takže se přikláníme spíše k TN. Není to však nic výrazného a dá se to telefonu odpustit. Nechybí mu ani automatická regulace jasu a je dobře čitelný i na přímém slunci.

Potěší odolné sklo Corning Gorilla Glass 3 a přítomnost funkce Glance Screen. Ta umožňuje na jinak neaktivním displeji zobrazit hodiny a pět notifikací, které se jinak ukazují po rozsvícení obrazovky zamykacím tlačítkem.
Zvuk: sluchátka chybí

Přestože je otvor zadního reproduktoru poměrně malý, na hlasitost jsem si nemohl stěžovat. Kvalita zvuku je solidní. Patrné je v něm prokreslení i basy. Ještě kvalitnějšího zvuku však dosáhnete, pokud pro poslech použijete sluchátka. Ta však v základní výbavě bohužel chybí. To někteří uživatelé vnímají jako mínus, jiní zase jako plus, protože se jim alespoň doma nehromadí levná sluchátka.Musíte tak sáhnout po vlastních a je jen na vás, jak kvalitní použijete. S uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W byl přehrávaný zvuk čistý a solidně prokreslený. Dalšího vylepšení dosáhnete i pomocí ekvalizéru, který je vybavený řadou předpřipravených profilů.
Baterie a výdrž: 1,5 dne je reálné

Telefon dostal do vínku vyměnitelnou Li-Ion baterii s kapacitou 2 100 mAh, což není mnoho. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se však i tak dostanete bez problémů na výdrž 1,5 dne.V reálném provozu je nicméně výdrž vždy velice individuální a může se prodloužit nebo zkrátit v závislosti na tom, jak moc telefon používáte. Telefon je možné vybít během pár hodin, ale pokud ho využíváte naprosto minimálně, dostanete se klidně na tři dny.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 720p. Lumia 550 se vypnula po 6 hodinách a 22 minutách přehrávání.Standardní nabíječkou od Microsoftu se Lumia 550 za hodinu nabila přibližně na třetinu. Na 80 procent jí to trvalo 2 hodiny a 19 minut. Plný stav telefon hlásil za 3 hodiny a 10 minut.
Hardware a výkon: čtyřjádro s 1 GB RAM

Srdcem telefonu je čtyřjádrový Snapdragon 210 taktovaný na 1,1 GHz s grafickým procesorem Adreno 304. Microsoft ve svých smartphonech razí jako nový standard minimum 1 GB RAM a nejinak je tomu i u tohoto modelu. Díky tomu a dobré optimalizaci systému jsou všechny reakce telefonu plynulé, vše běhá rychle a bez zasekávání, byť až si nová Windows 10 Mobile sednou, tak budou jistě ještě svižnější. Zatím jsou obecně méně plynulé než Windows Phone 8.1.

Telefon jsme podrobili i benchmarku AnTuTu 0.8.0, ve kterém získal 10 016 bodů. Pro srovnání: Lumia 532 se čtyřjádrovým Snapdragonem 200 a 1 GB RAM měla 11 672 bodů. Nokia Lumia 530 se čtyřjádrovým Snapdragonem 200, ale jen 512 MB, pak dosáhla ve stejném testu 11 419 bodů. Interní paměť má kapacitu 8 GB, ze kterých je uživatelsky dostupných 7,28 GB a po prvním spuštění z nich máte k dispozici přibližně polovinu. Pokud by vám to nestačilo, je tu samozřejmě ještě microSDXC karta. Ta je podporována až do kapacity 200 GB. Už od Windows Phone 8.1 přitom Microsoft umožňuje ukládat na paměťovou kartu nejen multimediální data a mapy, ale i instalovat a přesouvat aplikace. Pokud chcete využít paměťovou kartu i na aplikace, pořiďte si rychlé karty třídy 10. Pomalá karta by systém zpomalovala a prodloužila načítání her i aplikací. Pro uživatelská data samozřejmě můžete použít i cloudové úložiště OneDrive od Microsoftu, kde v současnosti dostanete 15 GB zdarma.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz