Resumé

Sony Xperia X Compact


Sony Xperia X Compact
1150 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Pro ty, kteří chtějí to nejlepší. Ne to největší. Sony Xperia X Compact je určen především pro ty, kteří hledají mobilní telefon menších rozměrů a nechtějí přijít o výkon. Kromě kompaktních rozměrů a výkonného hardwaru nabízí také tento model, představený na veletrhu IFA 2016 v Berlíně, přidanou hodnotu v podobě několika inteligentních funkcí či nádherného loop designu.Výkonný hardware pro plynulé používání Šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 650 poskytuje vysoký výkon dostačující i pro nejnovější hry a náročné aplikace a zajišťuje také dostatek výkonu pro hladký běh operačního systému Google Android 6.0 Marshmallow. Interní paměť s kapacitou 32 GB budete moci rozšířit o microSD kartu o velikosti až 256 GB. Nechybí ani čtečka otisků prstů umístěná, jak je zvykem u Sony, na bočním zapínacím tlačítku.HD displej s věrnými barvami Dominantou Sony Xperia X Compact je 4,6" Triluminos displej s HD rozlišením a jemností 320 ppi. K podsvícení displeje byla použita již tradiční technologie IPS, díky čemuž displej slibuje velmi jasný a ostrý obraz, dokonce i na přímém slunečním světle. Speciální filtr nacházející se mezi LCD vrstvou a osvětlením, zaručí neuvěřitelný kontrast a skutečně černou barvu.Adaptivní nabíjení Nabíjení se může na baterii negativně projevit, ale Xperia X Compact na rozdíl od většiny smartphonů využívá inteligentní nabíjení a zabraňuje tak ztrátě kapacity baterie. Naučí se, jakým způsobem nabíjíte, a přizpůsobí se tomu. Výsledkem je dvojnásobná životnost baterie. Špičkový fotoaparát Sony v kompaktním těle Tento kompaktní model je dodáván s pokročilým fotoaparátem. Zadní strana totiž patří 23Mpx fotoaparátu s Triple Image Sensing Technology, tedy skupinkou senzorů pod fotoaparátem. Tyto senzory analyzují, přizpůsobují a pomáhají zachytit dokonalé snímky i v náročných podmínkách. Jako u předešlých modelů nechybí prediktivní autofocus. Samozřejmostí je pak 5osá optická stabilizace či přední 5Mpx selfie kamera.Inteligentní úklid Xperia X Compact se učí, které aplikace používáte nejvíce. Díky automatické deaktivaci nevyužívaných aplikací Smart Cleaner a vymazání mezipaměti bude váš smartphone vždy pracovat optimální rychlostí.Poslouchejte ve vysokém rozlišení Díky technologii Hi-Res Audio a podpoře digitálního potlačení hluku můžete hudbu poslouchat tak, jak by měla znít, a vypnout přitom všechno rušení z okolí. Součástí balení jsou navíc kvalitní sluchátka Sony.Stane se vaší součástí Cílem designu Xperia je vytvořit dokonalou harmonii mezi vzhledem, technologií, lidmi a jejich způsobem života. Díky povrchové úpravě s vysokým leskem to vypadá, jako by byl smartphone Xperia X Compact vyrobený z kvalitně zpracované keramiky. Design se vyznačuje povrchem, který nepřerušovaně obtéká celý telefon. Působí čistým a prostým dojmem a měkce leží v dlani.
Plusy

kompaktní velikost kvalitní displej stereo reproduktory dostačující výkon nízká cena

Mínusy

absence voděodolnosti oproti předchůdci absence natáčení ve 4K oproti předchůdci postrádá optickou stabilizaci plastová konstrukce


Info výrobce


Sony Xperia X Compact


Parametry a specifikace
Úhlopříčka displeje
4,6"
Rozlišení v pixelech
1280 × 720
Typ displeje
IPS
Rozlišení zadní kamery
23 Mpx
Rozlišení přední kamery
5 Mpx
Fotoaparát
Funkce fotoaparátu
Přisvětlovací dioda, Automatické ostření, Hybridní laserové ostření
Světelnost
f/2,3
Baterie
Kapacita baterie
2 700 mAh
Uživatelsky vyměnitelná baterie
Ne
Procesor
Frekvence procesoru
1,8 GHz (1 800 MHz)
Počet jader procesoru
6 ×
Použití a konstrukce
Použití
Chytrý telefon – Smartphone
Konstrukce
Dotykový displej
Provedení
Displej odolný vůči poškrábání, Kvalitní reproduktory
Funkce a senzory
Funkce
WiFi, Bluetooth, A-GPS, GLONASS, GPS, FM Rádio, Přední kamera, QWERTY klávesnice, Kalendář/Budík, Dotykový displej, Hudební přehrávač, Svítilna, NFC
Senzory
Pohybový senzor (akcelerometr, G-senzor), Digitální kompas (magnetický senzor), Gyroskop, Světelný senzor, Senzor přiblížení (proximity), Snímač otisků prstů
Úložiště a RAM
Velikost operační paměti
3 GB (3 072 MB)
Velikost úložiště
32 GB
Slot pro paměťovou kartu
Micro SDXC
Maximální velikost paměťové karty
256 GB
Operační systém
Platforma
Google Android
Verze operačního systému
Android 6.0 (Marshmallow)
Rozměry
Šířka
65 mm (6,5 cm)
Výška
129 mm (12,9 cm)
Hloubka
9,5 mm (0,95 cm)
Barva
Barva
Modrá
Hmotnost
Hmotnost
135 g
Obsah balení
Obsah balení
Napájecí adaptér, USB kabel, Sluchátka
Konektivita/rozhraní
Datové služby
GPRS, EDGE, UMTS (3G), HSDPA (3G), LTE (4G)
Typ hlavní SIM karty
Nano SIM
Konektory
Jack (3,5mm), USB-C
Kompatibilita

Recenze odborníků

Sony Xperia X Compact


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Je již takovou tradicí, že každý podzim spatří světlo světa nový kompaktní zástupce od Sony. Letos tomu nebylo tedy jinak, název je však odlišný. Místo řady Xperia Z tu máme novou X, a tak se novinka jmenuje jednoduše Xperia X Compact. Vedle ní byla představena i Xperie XZ, jakožto nový top model. Je však důležité si uvědomit, že dnes recenzovaný model vychází především z půl roku staré Xperie X, ačkoli integruje některé vlastnosti XZ. Jaký tedy nový Compact je?bestseller? [recenze]

Je již takovou tradicí, že každý podzim spatří světlo světa nový kompaktní zástupce od Sony. Letos tomu nebylo tedy jinak, název je však odlišný. Místo řady Xperia Z tu máme novou X, a tak se novinka jmenuje jednoduše Xperia X Compact. Vedle ní byla představena i Xperie XZ, jakožto nový top model. Je však důležité si uvědomit, že dnes recenzovaný model vychází především z půl roku staré Xperie X, ačkoli integruje některé vlastnosti XZ. Jaký tedy nový Compact je?

img_20161014_100357
Design & konstrukce

Hned na začátek si neodpustím porovnání s předchůdcem, tedy Xperií Z5 Compact (recenze). Oproti ní totiž nový model přišel o několik funkcí, které nemusí každého potěšit. Především totiž již výrobce negarantuje voděodolnost v podobě certifikace IP68, což je opravdu škoda. Větší model XZ stále voděodolný je, Xperia X o ní ale také přišla. Tento krok opravdu nechápu, zvlášť když voděodolnost je letošní rok velmi populární.

Již vloni mohlo mnoho lidí odradit plastový rámeček u předchůdce, vzadu však stále bylo sklo. Xperia X Compact je již vyvedena kompletně z plastu. Naštěstí se však nejedná o žádný laciný měkký plast, nýbrž velmi dobře vypadající, který se jen tak nepoškrábe. Telefon také dobře padne do ruky díky zaobleným hranám, což je správný krok vpřed. Z5 Compact totiž mohla nejednoho majitele nepříjemně řezat do rukou.Povrchová úprava plastu je lesklá, což má za následek dva faktory. Na telefonu je okamžitě vidět každý otisk prstu, tedy pouze na černé variantě. Bílá a bledě modrá, což jsou další dostupné barvy, tímto naštěstí netrpí. Navíc v námi testované bílé variantě vypadá zařízení vskutku elegantně a působí luxusním dojmem. Druhý fakt pak je, že nevyklouzává z ruky, což bývá poslední dobou u mnoha telefonů problém.

Velikost dnes recenzovaného modelu se prakticky nezměnila od Xperie Z1 Compact. Stále dobře padne do ruky a displej lze ovládat jednou rukou. Nepotěší ale vcelku velká tloušťka, která činí 9,5 mm. Není to však nic hrozného, díky tomu se dovnitř vešla i velká baterie, a to je rozhodně plus.Na boku zařízení byla do tlačítka pro odemykání integrována čtečka otisků prstů. To je na jednu stranu velmi chytré umístění, protože tak nemusí čtečka rušit design ani na přední, ani na zadní straně. Avšak pokud zařízení položíte na stůl, bude se prst ke čtečce špatně přikládat. Snímání otisku je rychlé, ne vždy je však prst rozpoznán. Spolehlivost by tedy rozhodně mohla být vyšší.

Pod čtečkou se nachází ještě tlačítko pro fotografování a dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti. To je však tak malé, že lidé s většími prsty mohou mít problém s jeho ovládáním. Levý bok okupuje slot na microSD kartu a nanoSIM. Trochu nechápu, proč se telefon ihned po jeho otevření restartuje. Mnoho telefonů s Androidem již při vysunutí SIM restart nevyžadují.

Na čelní straně nalezneme stereo reproduktory, jejichž zvukový výstup je nadmíru dobrý. Nakonec vespod nalezneme u Sony novinku v podobě USB-C. Konečně tak nebudete muset řešit, jakým směrem konektor zasouváte.

img_20161014_130454
Zobrazovací panel

Displej s úhlopříčkou 4,6 palce disponuje rozlišením 1280×720. Mnoho lidí by zde mohlo namítat, že je to na dnešní dobu málo, já si to ale nemyslím. Žádné pixely jsem opravdu při běžném používání neviděl, a jemnost 319 PPI mi přijde tedy zcela dostačující.

Mnohem důležitější je nakonec samotná kvalita zobrazovacího panelu, která je na vynikající úrovni. IPS panel má výborné pozorovací úhly a viditelnost na slunci. Na můj vkus má však až příliš kontrastní barvy podobné AMOLED panelům. V nastavení lze nastavit vyvážení bílé, aktivovat možnost ovládat displej v rukavicích a také aktivovat možnost dvojím ťuknutím na obrazovku probudit zařízení.

img_20161014_100108
Výkon jako vloni

Zmenšený model s přídomkem Compact u Sony vždy disponoval stejným procesorem jako ten větší. Vždy to zároveň byl ten nejvýkonnější na trhu. Letos tomu tak poprvé není a uvnitř tepe Snapdragon 650. Výkon je není o moc větší než vloni u Z5 Compact se Snapdragonem 810.

Zvýšila se však operační paměť na 3 GB, základní a zároveň jediná velikost úložiště zůstala na 32 GB. Velkou část úložného prostoru ale zabere systém a pro uživatele je dostupných něco kolem 20 GB. K dispozici je naštěstí slot na microSD kartu.

V praxi je výkonu stále dostatek a systém je velmi dobře optimalizovaný a rychlý. Ačkoli samotný procesor podporuje nahrávání 4K videa, Xperia X Compact touto vlastností nedisponuje, což je další krok zpět oproti předchůdci.
Benchmark:

benchmark3

Připojení k internetu je možno buď přes WiFi sítě 802.11 a/b/g/n/ac s technologií MIMO, nebo přes mobilního operátora za pomocí GSM, 3G nebo LTE kat. 6, které podporuje všechna česká pásma a jeho maximální rychlost stahování činí 300 Mbps. Z další konektivity zde nechybí Bluetooth 4.2, DLNA, a dokonce se nezapomnělo ani na FM rádio. To se také dnes již moc nevidí. Pro určení polohy poslouží a-GPS a GLONASS.


Výdrž baterie zajišťuje akumulátor s kapacitou 2700 mAh. To je na telefon s menším displejem s HD rozlišením opravdu dostačující velikost, a jeden den tedy zvládnete zcela bez problémů. Druhý jsem však již nikdy radši neriskoval, pravděpodobně bych totiž musel kolem poledne hledat nabíječku.
Systém

Operačním systémem je Android ve verzi 6.0.1 Marshmallow. Je trochu škoda, že se výrobce tolik nesnažil dodat nový telefon již s Androidem 7 jako třeba LG u modelu V20. Aktualizace na tuto verzi přislíbená je na listopad. Každopádně systém nabízí klasickou nadstavbu od Sony, která nějak výrazně do prostředí nezasahuje. Navíc musím pochválit příkladnou optimalizaci.
Trochu překvapením je předinstalovaná klávesnice SwiftKey, protože Sony vždy dávalo do Xperií svoji klávesnici, která je dnes dokonce i v Play Storu. Krom SwiftKey nalezneme v zařízení i několik dalších zbytečných aplikací jako Amazon Shiping nebo AVG Protection.

Můžete si také měnit a doinstalovat další schémata, která změní softwarová tlačítka na displeji a další grafiku systému. Zaujala mě také funkce Ochrana baterie, která se naučí, kdy telefon nabíjíte, a poté v tomto časovém úseku bude nabíjet baterii pomaleji. To zajistí její delší životnost bez ztráty kapacity.Snímač Exmor RS nabízí rozlišení 23 MPx a slibuje velmi rychlé ostření. Světelnost činí f/2.0 a jedná se o širokoúhlý snímač (24mm). Rychlost uzávěrky lze nastavit od 1/4000 do 1 sekundy. Poprvé v telefonech můžeme vidět speciální RGBC-IR senzor (RedGreenBlueClear – InfraRed) pro nastavení vyvážení bílé, což má zajistit realistické podání barev. K dispozici je také laserové ostření a pěti-osá softwarová stabilizace.

Bohužel optická stabilizace chybí. Při natáčení videa ta softwarová sice plní účel na jedničku, jenže optická stabilizace se hodí především v noci, kde díky ní dokáže telefon nastavit delší expoziční čas při zachování stále ostré fotografie.

Výsledné fotografie jsou pro mě milé překvapení. Telefony od Sony totiž poslední roky kvalitou za konkurencí zaostávaly, nyní se blízká na lepší časy. Barevné podání je věrné, vyvážení bílé realistické a na fotkách při focení v plném rozlišení nalezneme o spoustu detailů.

V režimu Super auto, který sám rozeznává scénu a aktivuje dle potřeby funkci HDR, lze nastavit plné rozlišení 23 MPx. Bohužel pokud toto rozlišení nastavíte v manuálním režimu, danou scénu nelze zvolit. Jedinou kritiku bych měl k focení za šera a v noci, kdy občas pořídíte rozmazaný snímek. Jinak jsou snímky velmi povedené.Video je nahráváno maximálně v rozlišení 1080 p při 60 snímcích za sekundu. K dispozici je také možnost natáčet zpomalené záběry, přičemž zde probíhá nahrávání v rozlišení 720 p při 120 snímcích za sekundu. Nová softwarová stabilizace je dostupná pouze v 1080 p při 30 fps. Je však opravdu velmi vydařená, jen při větších otřesech je znatelná deformace obrazu.
Sony Xperia X Compact – Zhodnocení

Xperia X Compact je velmi povedený telefon. Bohužel to v porovnání s konkurencí nebude mít jednoduché, tedy jeho největším soupeřem je paradoxně jeho předchůdce. Ten nabídne navíc voděodolnost a nahrávání videa v rozlišení 4K. Oproti tomu novinka nabídne subjektivně hezčí design, moderní konektor USB-C a také u ní můžeme počítat s delší podporou výrobce.

Zároveň potěší také vylepšený fotoaparát, větší operační paměť a kvalitní displej. Xperia X Compact mi navíc v běžném provozu bez chyby sloužila celých čtrnáct dní testovaní a lze se na ni spolehnout. Nakonec potěší cena, ta se totiž pohybuje kolem 12 tisíc korun, což za takto vybavený a skvěle funkční telefon je výborná cenovka.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz