Resumé

SonyEricsson W800i


SonyEricsson W800i Aktuální informace
na Info-Lince

SonyEricsson W800i má téměř stejné funkce jako K750i, ale je více zaměřen na hudbu. Také proto se nazývá walkman. Telefon má zajímavý oranžovo-bílý vzhled. Od K750i se v prvé řadě liší tím, že k němu dostanete už v základním balení paměťovou s kapacitou 512MB, na kterou se vejde obstojná porce MP3 skladeb.
Druhou odlišností je provedení klávesnice a funkčních tlačítek. Je třeba říci, že ta se na druhý pokus povedla o poznání lépe, i když někomu by stále mohl vadit poněkud tužší stisk tlačítek.
Ti, kteří se zajímají o funkce tohoto telefonu, ať si přečtou recenzi k telefonu K750i, informace by se dosti opakovaly. Hlavní odlišností a specialitou je hudba. Dá se poslouchat, aniž byste vůbec museli zapnout telefonní funkce. Pro kvalitní poslech se k telefonu rovnou dodávají i velmi dobrá sluchátka. Hudba se jednoduše nahraje přes dodávaný USB kabel, telefon však nepodporuje funkci mass storage.
SonyEricsson W800i je ještě o poznání lepší než K750i. Má stejně dokonalou multimediální výbavu, ale ovládá se pohodlněji a disponuje bohatším příslušenstvím.
Plusy

Plnohodnotný MP3 přehrávač, kvalitní fotoaparát, paměťová karta

Mínusy

Nemá EDGE, neúplná podpora USB Mass Storage, nemá jiné barevné kombinace


Info výrobce


SonyEricsson W800i


Vaše hudba ve vašem telefonu – walkman™ W800i

Noste sebou vaši hudbu, ať jste kdekoliv. Jedním stisknutím hudebního tlačítka spusťte digitální přehrávač hudby v telefonu, vyberte oblíbenou skladbu nebo seznam skladeb a poslouchejte. Přenášení hudby do mobilního telefonu je snadné – W800i se dodává se softwarem na přenos hudby. Přeneste si hudbu z vašich CD. Rychle a snadno. A jako představení zážitku s telefonem Sony Ericsson Walkman™ na vás ve vašem W800i čeká šest předních hudebních hitů.



Snadná práce s obrázky

W800i je také digitální fotoaparát s 2 mil. bodů, umožňující nahrávat video. Uložte si obrázky do galerie obrázků ve W800i, nebo je přeneste do PC. Pomocí přenosu zpráv s obrázky a videem (MMS) mezi telefony ukažte přátelům, co vidíte.





Větší kapacita

W800i má uvnitř spoustu paměti na ukládání vašich oblíbených skladeb, obrázků a videa. A když budete potřebovat více místa na ukládání, použijte Memory Stick™ PRO Duo. Kromě interní paměti telefonu můžete mít až 1 GB rozšířitelné paměti. Tisíce obrázků. Stovky skladeb. Dodaná 512MB paměť Memory Stick™ PRO Duo má kapacitu asi na 150 skladeb - nebo 10 - 15 CD v plné délce.



Rozšiřujte pomocí příslušenství

Součástí sady telefonu je kvalitní náhlavní souprava. Abyste ještě více vylepšili zvukový zážitek, připojte W800i k vašemu stereofonnímu systému pomocí hudebního kabelu MMC-60. Stále poslouchejte, ale nikdy nezmeškejte hovor. Při příchozím hovoru se hudba automaticky vypne.





Určen k používání

W800i je nepřekonatelný ve snadnosti používání. Pomocí konektoru Fast port rychle synchronizujte a přenášejte soubory. Nepoužívejte dráty, spojte se s jinými přístroji přes Bluetooth™. S QuickShare™ můžete během několika sekund sdílet data s přáteli a rodinou.



Recenze odborníků

SonyEricsson W800i


Klíčové vlastnosti



plnohodnotný přehrávač MP3 skladeb

výborná kvalita zvuku při přehrávání

kvalitní sluchátka v balení

velmi kvalitní fotoaparát s automatickým zaostřováním

jemný displej

vestavěné rádio s RDS

dobíjení přes USB rozhraní

stylový design



Hlavní nedostatky



absence EDGE

nepodporuje klasické USB Mass Storage

neexistují jiné barevné varianty



„Hurá, konečně je tady“... dalo by se zvolat. Třeba na takovém asijském trhu se walkman Sony Ericsson W800i již nějaký čas prodává. Teď je ale pomerančový bratr manažera K750i už i u nás v redakci. A v půli srpna i na pultech obchodů. Stylovější, o muziku bohatší.





Oficiální fotografie Sony Ericssonu W800i





Navíc by ani neměl být dražší o bláznivé tisíce. Telefon si již nyní můžete objednat v některých internetových obchodech, kde se cena drží pod třinácti tisíci korunami. Výrobcem doporučená cena je čtrnácti tisíc korun. Jako jsme tomu zvyklí u ostatních telefonů značky, bude cena jistě pozvolna klesat.





Telefon je určen jedincům prahnoucím po stylu, vyznavačům hudby, kvality, funkčnosti. Much se novinka vyvarovala téměř úplně. Stejně, jako se to povedlo K750i. Asi i teď vyzní recenze až příliš pozitivně. Poraďte nám, co máme dělat, když nám do redakce posílá švédsko-japonský výrobce jeden výstavní telefon za druhým.



Jejda, to je ale pěkný...



... ozvala se jedna postarší dáma v kupé vlaku, když mi W800i ležel na skládacím stolečku. U ní mě to udivilo. Na zaujaté pohledy mladších jsem si už ale zvyknul. Sony Ericssonu se povedlo nevídané. Na „osmistovce“ se designéři vyřádili, ta přitom neztratila nic ze své elegance. Pořád působí velmi solidním, jakýmsi „hi-tech“ dojmem.





Sony Ericsson W800i a srovnání s kreditní kartou





Krémová bílá a kovově oranžová udělají se zájmem okolí své. Doplňky jsou pak leskle stříbrné. Příbuznost s K750i by laik hádal jen stěží, při pohledu zezadu pak vůbec. Tvar jako Tatranka je důkazem toho, že ergonomická věc nemusí mít stovky křivek a záhybů. Telefon se totiž tradičně dobře drží a při své tvarové strohosti. Rozměry zůstaly zachovány, jenom pro pořádek: 100 × 46 × 20 milimetrů při 99 gramech.





Díky vyboulení na zádech neleží telefon rovně





Nové je řešení klávesnice i joysticku. Tlačítka nesdílejí všechny své strany, jejich hranice jsou teď rozeznatelné lépe, než jak tomu bylo u trochu slabší klávesnice K750i. Mají nízký zdvih, přitom se však na nich píše velmi dobře, rychle, a stisk je jistý. Joystick má na svém vršku oranžovou gumovou plošku, která se velmi dobře zachytává o bříško palce. Jeho ovládání je tak přesné, prst po něm nesklouzne.





Joystick má na vrcholku gumovou plošku, díky níž se výborně ovládá





Hlavní ovládací tlačítka jsou sice plastová, jenom na pohled byste je ale od kovu nerozeznali. Místo tlačítka pro rychlý přístup k Vlastní nabídce u Sony Ericssonu K750i je tu klávesa pro spuštění MP3 přehrávače. Laciný symbol notiček z dříve uveřejněných snímků W800i je naštěstí ten tam, nahradilo jej logo walkmanu od Sony.



Je libo design?



Rám sklíčka chránícího displej má podklad ze stříbrných teček. Sklíčko zasahuje až k okrajům a kontextovým klávesám. Ve tmě jím proniká oranžová záře z displeje a směrem k okrajům postupně slábne. Srdce výtvarného nadšence plesá.





Obracím telefon čelem dolů. Jsem v ponorce? Na zádech W800i totiž není ostře řezaná posuvná krytka objektivu, fotoaparát je teď skryt za malým kulatým okénkem. To se pohybuje velmi hbitě, jak se jen na fotoaparát sluší. Já vím, telefon není fotoaparát. Ale nový Sony Ericsson zezadu jako telefon vůbec nevypadá.





Zezadu vypadá W800i jako klasický digitální fotoaparát





Nechybí ani dvě přisvětlovací diody, které mohou sloužit i jako svítilna. Můžete je zapnout při focení, anebo i přímo z nabídky. Umějí svítit nepřetržitě, jednu minutu, nebo mohou vysílat světelný signál SOS. Jejich výkon je působivý a v noci dobře osvětlí i bytovou místnost. Ve spodní části kruhu je nechráněný výřez pro reproduktor vyzvánění a hlasitého handsfree. Ani když telefon položíte na stůl, nezmění se na jeho zvukovém projevu vůbec nic - záda mobilu jsou v místě kroužků mírně vypouklá a reproduktor tak „nezadusí“ deska stolu.





Přisvětlovací diody jsou velmi výkonné







Setři šmouhy, jemnost musí ven



Škoda, že v balení není hadřík na leštění displeje. Je na něm vidět každičký otisk prstu. Asi bude i náchylnější na poškrábání, protože není nikterak zapuštěný. Narozdíl od K750i to ale můžeme W800i myslím prominout, tady jde o styl. A velká lesklá plocha na úrovni zbytku těla přístroje je opticky prostě ucházející.





Displej je jemný. Rozlišení není nijak závratné, velikost aktivního TFT ale také ne, a to udělá dohromady svoje. Na ploše deseti a půl centimetru čtverečních vytvoří 176 × 220 obrazových bodů velmi jemnou podívanou.





Grafické ztvárnění nabídky doznalo sice změn, ale jen kosmetických. V pravém sloupci je teď místo ikonky multimediálních souborů logotyp Sony Walkman. K dispozici jsou standardně čtyři schémata, světlá i inverzní. Nová si snadno stáhnete z internetu. Továrně nastavené oranžové schéma ale pasuje k telefonu nejvíce.





Na pozadí mohou být i animované tapety. Nabídka pulzuje, vyjíždí ze stran, expanduje ze středů... vždy velmi plynule a rychle. Marek Lutonský ve své recenzi ke K750i vzpomínal, že jej po čase animace unavily. Sony Ericsson W800i používám několik dní a stále jsem nenabyl dojmu, že by mi grafická show nějak vadila. Záleží tedy asi na vkusu, každopádně možnost vypnutí animací by znamenala uspokojení větší základny uživatelů.







Oranžová, datově bohatá linka



Putujme po pásku, který se tváří jako kovový a který obepíná obvod telefonu. Na spodní části je nový konektor Fast Port a drobný otvor mikrofonu. Na pravém boku věčně od prstu umaštěná stříbrná spoušť fotoaparátu. Ta má dvě polohy – namáčknutí a expozice. Když tlačítko podržíte déle, automaticky se aktivuje fotoaparát. Stejnou reakci vyvolá otevření krytky objektivu.



Ovládání hlasitosti je rovněž na svém místě. Stále u „hlavy“ telefonu, oproti dřívějším modelům ale na pravé straně. Na čele W800i najdeme štítek infraportu, otvor pro uchycení držáku a samozřejmě hlavní vypínač.





Na levém boku si hoví tlačítko play/pause. To spouští nebo zastavuje buďto přehrávač MP3, nebo rádio. Je možné nastavit jej tak, aby aktivovalo vždy tu ze jmenovaných aplikací, která byla naposledy používána. Vévodou je na levé straně ale krytka slotu pro paměťové karty. Když ji otevřeme a špičkou prstu zatlačíme na plošku uvnitř, vysune se paměťová karta s nápisem Memory Stick Pro Duo a s kapacitou 512 MB. Na jednu stranu výtečná hodnota. V případě vzpomínky na to, že jde o walkman, spíše nutnost. Kartu lze vyjímat i při zapnutém telefonu. Dokoupit si pak můžete další s kapacitou až do dvou gigabajtů.





Zbývá dodat informace o baterii. Její hodnoty se nijak neliší od K750i. A to je škoda. Hudební přehrávač a s tím související větší vytížení srazí výdrž telefonu pod hranici dvou dnů. Přitom udávaná pohotovostní doba je 400 hodin, hovor prý může trvat až 540 minut. Pokud používáte mobilní telefon opravdu aktivně, reálně nepočítejte ani s polovičními hodnotami. Telefon však máme jen chvíli, takže je na konečné soudy ještě brzy.





Při vkládání karty SIM odsunete jenom asi čtvrtinu zadního krytu. Baterii lze vyjmout a opětovně založit snadno, s telefonní kartou se trošku poperete. Každopádně je to ale řešení, které jenom přispěje k tuhosti konstrukce těla telefonu. A ta je zvládnuta na výbornou. Nemusíte se bát W800i pevně uchopit, nic nevrzne.



Ostré, barevně věrné



Přesně takové fotografie pořizuje nejlepší fotoaparát v mobilu, jaký můžete v dnešní době držet v ruce. Zatím mě o opaku nepřesvědčil ani Carl Zeiss v Nokii N90 (recenze). Úplný a přesný verdikt se ale dozvíme již zanedlouho, protože chystáme srovnání snímků zmiňované Nokie a Sony Ericssonu K750i, se kterým W800i vlastnosti fotoaparátu sdílí.





Po odsunutí krytky objektivu nebo delším přidržením spouště se aktivuje režim focení. Telefon držíte naležato, stejně jako klasický digitál. Při namáčknutí telefon ostří asi dvě až tři sekundy, takže je v naší srovnávací metodice pomalejší než konkurenti. Výsledky pak ale stojí za to. Skvěle se fotí také makro.





Snímky pořízené v režimu makro





Pořízené snímky mohou být ve třech velikostech: 160 × 120, 640 × 480 a konečně 1 632 × 1 224 obrazových bodů. Ukládají se ve formátu JPEG. S fotoaparátem lze pořizovat i ozvučené video v rozlišení 176 × 144 a ve formátu 3GP. Maximální délka záznamu je omezena jen místem na paměťové kartě. V průběhu natáčení můžete používat zoom. Ten je čtyřnásobný a téměř plynulý – rozdělený na třicet kroků.





Prostředí fotoaparátu





Nastavení fotoaparátu je bohaté. Kromě klasických obrázků můžete snímat panoramata nebo sekvenci čtyř po sobě rychle jdoucích scén. I ta je narozdíl od ostatních fotomobilů využitelná, závěrka pracuje velmi rychle. Signalizace zaostření a zvuk spouště nejdou vypnout přímo v menu fotoaparátu, jde to ale ošetřit aktivováním tichého režimu. Pak se neozvou.



Podrobné parametry fotoaparátu najdete v katalogu fotomobilů.





Nabídka dále obsahuje nastavení velikosti snímku, dvě stupně jeho kvality, přisvětlení diodami, zapnutí makra a nočního režimu, samospoušť, několik grafických efektů, vyvážení bíle barvy, zaznamenání data a času a výběr, zda se mají snímky ukládat na Memory Stick anebo do paměti telefonu. Vadilo mi, že se po každém provedení nastavení nabídka fotoaparátu zavřela. Pohybem joysticku do stran se ovládá kompenzace expozice, kolébkou pro ovládání hlasitosti přibližujete či oddalujete scénu.





Prohlížení obrázků ve fotoaparátu





Přesto, že fotoaparát je totožný s modelem K750i, pořídil jsem nové snímky, včetně několika v makrorežimu. Velikost ukládaných obrázků se pohybovala od 300 do 600 kB.



Přisvětlovací diody dělají divy



Krabička na mϋsli



Rukopis Sony a zkušenosti této značky na poli přehrávačů jsou u W800i vidět všude. Začíná to třeba už krabicí. Klidně si do ní po vybalení můžete nasypat mϋsli. Je totiž plastová, oblá, s oranžovým a dobře sedícím víkem.





Který jiný telefon dostanete v tak pěkné krabici?





Abyste do telefonu nahráli hudební soubory, je na disku s PC Suite připraven i program Disc2Phone. Ten umí načítat hudební CD, vytvářet MP3 soubory a kopírovat je na paměťovou kartu.





Nakonec jsem ale pro přenášení hudby stejně používal klasický souborový manažer ve Windows. Sony Ericsson W800i bohužel nepodporuje klasické Mass Storage. Z instalačního disku si systém musí stáhnout malý driver, bez kterého si počítač s telefonem nebude při datové komunikaci rozumět. Potom stačí jen připojit kabel do USB portu a paměťová karta se ohlásí jako další disková jednotka.





V její struktuře naleznete všechny mediální soubory – snímky z fotoaparátu, vyzváněcí melodie a MP3 soubory. Pro ty existuje speciální složka. Když do ní ale nahrajete skladby přímo, telefon si s nimi neporadí a vyzve vás, abyste pro přenos hudby používali Disc2Phone.





Jde to ale obejít. Když budete soubory ukládat do cesty MSSEMCMedia_filesaudio, bude na tomto místě vytvořený adresář brán jako název interpreta. V něm vytvoříte adresář další, to bude album. A do něj již pohodlně nahrajete všechny MP3 soubory. Snadné, rychlé. Tedy ještě rychlejší je to při použití čtečky paměťových karet. Přes kabel USB nahrajete do telefonu 1 MB dat přibližně za tři až čtyři vteřiny. Do čtyř minut máte na Memory Sticku sedmdesátimegabajtové album.







Sony Walkman



Největší lákadlo W800i, tedy přehrávač „empétrojek“, otevřete buďto přes ikonu v nabídce, anebo stisknutím tlačítka nad joystickem. Telefon ani nemusí být zapnutý, abyste výhod přehrávače mohli využít – při každém zapnutí telefonu budete dotázáni, zda si přejete spustit jenom walkman, anebo celý telefon. Tento dotaz lze trvale vypnout.



Přehrávač si poradí s formáty MP3 a AAC. Skladby umí řadit podle interpretů a následně podle jejich alb. Nejsou potřeba vyplněné ID3tagy. Na jednu stranu minus, protože se vám při přehrávání písně s nevyplněným ID3tagem nezobrazí jméno interpreta a album, z druhého pohledu výhoda, že i bez něj dokáže telefon s MP3 soubory pracovat.





V záložce Skladby leží nahrávky na jedné hromadě. Tuto sekci jsem prakticky neotevíral. Místo ní mohla W800i mít raději složku Alba, která by byla nezávislá na interpretech. V pořadí další je v nabídce položka Seznamy skladeb. Umožní vám vytvořit libovolný počet playlistů, vybíráte rovnou umělce, jejich celá alba, anebo můžete postupně přidávat jednotlivé písničky. Seznam skladeb jde vytvořit velmi rychle a snadno. Automaticky se uloží a můžete jej pojmenovat i dále upravovat.





Samotné přehrávání skladeb lze ovládat joystickem. Pohybem doleva a doprava listujete rychle mezi předchozími a následujícími písničkami. Delším podržením směru se pohybujete v dané skladbě. Při „přetáčení“ není slyšet poskakující zvuk, je ticho. Když vychýlíte joystick směrem nahoru nebo dolů, odsune se obrazovka displeje směrem vzhůru jako opona a vy máte k dispozici seznam všech přehrávaných skladeb. Listovat se v něm dá bez přerušení přehrávání aktuální písně.





I při zamčené klávesnici je možné přehrávač pohodlně ovládat. Fungují totiž tlačítka pro ovládání hlasitosti a pro spuštění/zastavení skladby. Kolébkou na pravém boku telefonu ovládáte úroveň hlasitosti. Když podržíte tlačítko plus nebo minus stisknuté déle (asi jednu sekundu) načte se předchozí nebo následující skladba. Tlačítko play/pause na levé straně telefonu přehrávání zastaví a vypne přehrávač. Ať jste v nabídce telefonu kdekoli, jde jeho stisknutím okamžitě vyvolat pokračování v přehrávání od místa, kde jste naposledy skončili.





Sony Ericsson W800i jsem nosil převážně v zadní kapse u kalhot a ani jednou jsem nepomyslel na to, že by byly s ovládáním přehrávače nějaké problémy. Poslepu jsem vždy přesně nahmatal tlačítko, které jsem potřeboval.







Nedotažené drobnosti



Pokud jste naposledy poslouchali vytvořený playlist, začne přehrávání sice od posledně puštěné skladby, jenže od jejího začátku, ne z konkrétního místa. Přitom když přehráváte skladby podle interpretů a alb, telefon umí začít v přesném místě stopáže. Nepodařilo se mi najít příčinu, která by to měla na svědomí.





Pokud se zrovna nacházíte jinde než v přehrávači, zobrazí se název každé skladby a její interpret v horní části displeje v šedém pruhu. Text zde roluje. Nechápu, proč stejnou funkci, tedy posun dlouhých názvů, nemohl výrobce použít i pro hlavní obrazovku přehrávání. Tam text stojí a když je název příliš dlouhý, máte jednoduše smůlu.





Jednotlivé skladby nemůžete přesouvat v pořadí. Je možné je pouze seřadit podle interpreta, podle názvu, anebo v pořadí jejich přidání. Nechybí funkce opakování celého výběru a náhodné přehrávání.





K dispozici je ekvalizér, který má pět pásem. Vybrat si můžete z několika přednastavení – rovná ekvalizační křivka, zvýraznění basů a výšek, extrémní zvýraznění basů (Mega Bass), ekvalizér pro poslech řeči a samostatné zvýraznění výšek. U všech typů vyjma Mega Bassu jde křivka upravit i ručně.



Burácej špunte, burácej



I když si pouštíte do uší muziku, můžete s telefonem provádět všechno ostatní. Zpomalení nabídky se přitom nekoná. Výborně. A druhé „výborně“ zvoláte, až si nasadíte sluchátka. Ale postupně.





Připojují se konektorem Fast Port. Když půjdeme po přívodním drátku dále, narazíme na malou sponku, kterou lze kabel fixovat na oblečení. Spona se dá posouvat po celé délce kabelu, anebo ji můžete zcela odebrat. Hned za ní najdeme konektor pro připojení klasického sluchátkového jacku. To znamená, že k přehrávači můžete připojit i vlastní sluchátka. Pak ale dávejte pozor na přívodní kabel, jelikož od telefonu ke zdířce konektoru je to pěkný kus cesty, plus si připočítejte délku přívodního kabelu vašich sluchátek.



Originální „špunty“ mají jinak dlouhé drátky, abyste si je mohli pohodlně posadit za krk. Sony Ericsson si potrpí na detailech a i tady najdeme jednu příjemnost – gumový a tvarovatelný rukáv na kabelu s logem výrobce.





Sluchátka mají měkké pryžové nástavce, které si zastrčíte hluboko do ucha. Podobně jako třeba Koss The Plug vám tak utěsní zvukovod a ten potom využijí jako ozvučnici. Výsledkem je velmi kvalitní reprodukce. Basová složka je skvělá, svou kvalitou se dá téměř srovnat s Koss Sporta Pro. Horší (ovšem stále dobré) je to v pásmu středů a výšek. Tam mají klasická otevřená sluchátka navrch, prostor je otevřenější, jasněji prokreslený.





Ztišit město



Projevem mi sluchátka od Sony Ericssonu připomínají reprosoustavy 2+1 ke stolním počítačům. Myslím ty kvalitnější, typu Logitech Z-3 nebo Hercules XPS 2.100. Výborné a měkké basy, prokreslené vyšší středy. Abyste si užili říznosti kytar, budete si muset připlatit za kvalitní reprosoustavy se středopásmovými reproduktory. A právě podobný je zvuk sluchátek k W800i. U poslechu jazzových skladeb bylo horší středové a výškové pásmo znát nejvíce. Rozhodně jde ale o nejkvalitnější sluchátka, jaká můžete k přehrávači MP3 dostat přibalená v krabici, natož k telefonu. Nebudou patřit k těm, která okamžitě vyměníte. Právě naopak.





V balení jsou tři velikosti gumových nástavců





Díky utěsnění budete svou oblíbenou hudbu poslouchat stejně příjemně doma jako na rušné ulici. Při chůzi městem vám bude připadat, že svět zapnul funkci „mute“. Téměř neuslyšíte ani projíždějící automobil. To má jednak své výhody, protože neztrácíte jednotlivé složky zvuku v okolním ruchu, ale znamená to i velká rizika. Sluch zajišťuje nejrychlejší obranné reakce a když neslyšíte ani projíždějící automobil, může být poslech velmi nebezpečný.



Rádio s RDS



Když vás omrzí vlastní skladby, můžete si pustit rádio. To zapnete pouze s připojenými sluchátky, pak už jej můžete ale pustit i do hlasitého reproduktoru. Příjem je stereofonní a velmi spolehlivý. Záleží sice na poloze přívodního drátku ke sluchátkům, který slouží jako anténa, ale všeobecně se daly stanice nacházet velmi snadno.





Rádio využívá funkce RDS. Zobrazí vám tedy názvy stanic, popřípadě další informace, pokud jsou stanicí vysílány – názvy interpretů a písní. K dispozici je 20 míst pro uložení stanic, které vysílají v pásmu 87,5 až 108,0 MHz. Vyhledávat můžete buďto sami, anebo necháte pracovat automatiku. Ta funguje na jedničku a velmi rychle najde stanice s nejsilnějším signálem. Rovnou je může uložit i do paměti. V té si ale musíte názvy rádií dopsat ručně. Telefon si je nepřiřadí sám.



U 750i jsme si stěžovali na podivné sekundové lupání během příjmu. Tady se nic takového nekoná. Rádio si samo přeladí, když budete třeba cestovat napříč republikou a bude potřeba přejít na jiný vysílač. Díky dodávaným sluchátkům je zvuk uspokojivý.



Telefonování, matka všech mobilů



Zvuk při telefonování se Sony Ericssonem W800i je na tradičně kvalitní úrovni. Celkově dobrý dojem by možná ještě zlepšila možnost vyšší hlasitosti, než jaké maximální nastavení dosahuje. Zlepší se to, když si nasadíte sluchátka – a to bude prakticky pořád, W800i je přeci walkman. Konektor v půli kabelu slouží zároveň jako základna pro mikrofon handsfree a je na něm tlačítko, kterým přijmete nebo ukončíte hovor. Zvuk je velmi čistý a kvalitní.





Pro vyzvánění si můžete vybrat libovolný soubor ve formátu MID, AMR nebo MP3. Soubory hrají při přehrávání v hlasitém reproduktoru daleko lépe, než když se ozvou při příchozím hovoru. To jsou pak nepříjemně ostré. Telefon dokáže vyzvánět velmi hlasitě, takže jej určitě nepřeslechnete ani když bude schován v kapse.





Vyzvánění uslyšíte i při poslechu hudby. Po připojení sluchátek se automaticky aktivuje profil přenosného handsfree. Příchozí hovor zastaví přehrávání, do sluchátek se vám bude ozývat nastavené vyzvánění a tlačítkem na kabelu můžete hovor přijmout. I zprávu ve sluchátkách poznáte podle vybraného tónu. Po ukončení vyzvánění nebo tónu zprávy přehrávač automaticky pokračuje v reprodukci skladby.







Velmi slušný adresář



Některým je pět stovek jmen v telefonním seznamu málo. Většině ale bude stačit, rozhodně je to posun oproti předchozím, kapacitně slabším adresářům Sony Ericsson. Při listování kontakty je vidět jen jedno, výchozí číslo, šipkami doleva a doprava ale můžete v dalších typech čísel listovat. Ihned najdete i e-mailovou adresu.





Listování v číslech





Ke každému jménu můžete přiřadit pět typů telefonních čísel, každé jen jednou a ke každému z nich můžete přiřadit jiné hlasové vytáčení. Dalšími položkami jsou ID uživatele pro Instant Messaging, webová adresa, obrázek, vlastní vyzvánění, titul, název firmy, ulice, město, okres, poštovní směrovací číslo, země, poznámka a narozeniny. Při zadávání data narození se vás telefon zeptá, zda si jej přejete zapsat rovnou i do kalendáře.





Záložek pro jediný kontakt je opravdu požehnaně





Při synchronizaci budete mít na výběr, zda se má na prvním místě v adresáři zobrazovat jméno nebo příjmení. Všechna jména můžete řadit do vytvořených skupin. Těm ale zvláštní vyzvánění nebo obrázek nastavit nejdou. Podle skupin lze pak filtrovat hovory.



Práce se zprávami



Telefon si poradí se zprávami SMS, EMS a MMS, pak také s e-maily a rychlými zprávami. Nabízí i nahrání pouze zvukové MMS. Při psaní textovek se dá slovník T9 trvale vypnout. Nezkracuje zprávy a navíc inteligentně řadí na první místa ta slova, která nejvíce používáte.





Písmo je velké, ne zcela černé. Odstín černi je světlejší, než jak bývá zvykem. Písmo je ale tučné a čte se výborně. Rozhodně lépe než tenoučká písmenka starších telefonů značky. I při psaní velmi dlouhých zpráv až o dvaceti částech telefon „neuvadá“. Psaní je velmi rychlé, s okamžitou odezvou.





Editor textových zpráv vás na konec jedné části upozorní až u posledních znaků, neodpočítává od začátku. Při odesílání se objeví seznam osob z adresáře, kterým jste zprávy posílali naposledy. Lze je rovnou vybrat a text odeslat. I editor multimediálních zpráv je přehledný, MMS může mít velikost maximálně 300 kB. Vložíte do ní obrázky, zvuky i videa.





Kalendář a budík jak je známe



Kalendář Sony Ericssonu W800i je velmi přehledný. Tlačítky klávesnice lze rychle listovat v rocích, měsících a týdnech. Prohlížet můžete měsíční, týdenní a denní pohledy. K dispozici je jediný typ události, který slouží na vše. Záznamům lze nastavit připomenutí v libovolnou dobu, přímo v telefonu jim však nelze nastavit opakování. To se objeví jen při synchronizaci s počítačem. Při zadávání událostí fungoval slovník T9 s diakritikou spolehlivě.





Budík může být opakovaný ve vybraných dnech a aktivuje se i při vypnutém telefonu. Vstávat můžete s klasickým zvonkem, vysíláním rádia anebo s oblíbenou skladbou, kterou máte na paměťové kartě.





Organizátor dále nabízí úkoly, které lze odškrtávat. Snadno si napíšete poznámky, zapnete stopky nebo odpočítávání času. V nabídce nechybí jednoduchá kalkulačka a paměť na kódy, které jsou chráněné čtyřmístným přístupovým kódem a pak ještě kontrolním slovem pro ověření. Převodník jednotek W800i nemá.





Úkolovník



Nejrychlejší ve hrách



Testovací aplikace JBenchmark proběhly na displeji W800i bleskurychle. Oranžový Sony Ericsson dopadl takřka na chlup stejně jako K750i a oba jsou tedy současnými graficky nejrychlejšími klasickými telefony. Jen pro úplnost dodám výsledky u W800i:





JBenchmark 1.0: 3 900 bodů

JBenchmark 2.0: 332 bodů

V sekci Zábava najdete dvě javové hry. PuzzleSlider rozloží vybraný obrázek - třeba i fotografii - do devíti až 36 čtverců, které pak máte za úkol složit. Druhou hrou je QuadraPop, což je klasický tetris, ovšem s barevnými notičkami. Zajímavé je, že si můžete vybrat velikost plochy, na které se zvolená aplikace spustí. Praktické využití mi ale zůstalo záhadou.



Součástí složky Zábava jsou i HID profily, kdy přes bluetooth ovládáte třeba Media Player nebo jiné programy na počítači. Více informací o této technologii a jejích možnostech se dozvíte v našem starším článku.





HID profily





VideoDJ je pak interní aplikace telefonu pro úpravu a střih videí. Ve PhotoDJ upravíte fotografie pomocí několika nástrojů a MusicDJ slouží ke komponování vlastní hudby pomocí dostupných samplů.





Sony Ericsson W800i má i diktafon. Ten lze aktivovat i při probíhajícím hovoru. Druhá strana bude vědět, že ji nahráváte, protože se každých dvacet sekund ozve pípnutí. Při klasickém spuštění diktafonu se začne okamžitě nahrávat. Délka záznamu je omezena pouze volným místem na paměťové kartě. Zvuk se uloží ve formátu AMR a jeho kvalita je jen průměrná. Žádná sláva, na poznámky však stačí bohatě.





Diktafon je příliš jednoduchý



Datové proudy



Tak, jako se u K750i rozpoutala vřava na téma „ono to nemá EDGE“, tak stejným nešvarem trpí i Sony Ericsson W800i. Pro mnohé to bude zklamání, jiní na to ani nevzpomenou. Je to snad jediný větší kaz na kráse novinky.





Připojit k internetu se tak budete moci jen přes CSD a HSCSD, nebo GPRS třídy 10. Posledně jmenované jsem zkoušel, a sice přes datový kabel. Nastavení proběhlo bez problémů díky průvodci programu Mobile Networking Wizard. Připojení je stabilní, hlásí se jako 115 kb/s a reálná přenosová rychlost se pohybovala kolem 40 kb/s. Je pravda, že kdyby telefonu nechyběla technologie EDGE, byl by spokojený úsměv nad W800i ještě zářivější.





Datový USB kabel





Dodávané programy pro komunikaci jsou naprosto totožné s PC Suite pro K750i. Dovolím si proto udělat výňatek z Markovy recenze:



File Manager: slouží pro přístup do paměti telefonu a k paměťové kartě. Ke kartě se jinak můžete dostat i přímo z běžného správce souborů. Když je vlastně telefon připojený kabelem, nic jiného vám ani nezbude, ve File Manageru se ukáže jen obsah vnitřní paměti.



Image Editor: aplikace pro práci s obrázky – pro tvorbu tapet na displej mobilu.



MMS Home Studio: program je určen pro tvorbu šablon zpráv MMS. Ty se nahrají do telefonu a posléze mohou poslat.



Sync Station: program pro synchronizaci dat s počítačem – Microsoft Outlookem, případně adresářem ve Windows. První synchronizace byla velmi pomalá a navíc v polovině nastala chyba. Jakmile byl ale telefon naplněn daty, další synchronizace, kdy se přenášely jen změny, ale už byly rychlejší.



Mobile Networking Wizard: slouží k rychlému nastavení datového spojení. I když se zdálo, že z telefonu správně nedetekoval používanou síť, nakonec bylo i se standardním nastavením všechno v pořádku. Stačilo bez jakéhokoli zásahu odklepat nabízené možnosti.



Všechny programy lze zdarma stáhnout na internetové stránce Sony Ericssonu.







Ještě lepší než Sony Ericsson K750i!



To si troufám tvrdit. Nechť diskuze víří. Uvážím-li totiž cenu K750i, tedy deset tisíc korun, není příplatek necelých tří tisíc za přehrávač MP3 s půlgigabajtovou paměťovou kartou nikterak přemrštěný. Za styl a rozšířené využití to jistě stojí. Komu se to zdá mnoho, ať chvíli počká, cena jistě rychle klesne.





Za své peníze si můžete pak být jistí, že jste pořídili kvalitně zpracovaný, rychlý telefon, který je funkčně na výborné úrovni. Máloco vám může ještě scházet. K tomu si připočtěte nejlepší fotoaparát v telefonu na trhu a zejména MP3 přehrávač se špičkovými zvukovými vlastnostmi a solidními možnostmi nastavení.



Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz