Resumé

Nokia E61

Kancelář v kapse byznysmana


Nokia E61 Aktuální informace
na Info-Lince

Nokia připravila pro fanoušky mobilního e-mailu telefon, který se pokusí nabourat hegemonii zařízení typu BlackBerry. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, tenká Nokia E61 je překvapivě výkonné zařízení. Má skvělý prohlížeč a píše se s ní velmi rychle.
Plusy

velká klávesnice vhodná pro psaní textů, rozměrný displej, rychlý systém, široké možnosti datové konektivity, malá tloušťka,

Mínusy

tuhý joystick, nízké rozlišení displeje oproti novým smartphonům, nekompatibilita se starými aplikacemi, větší rozměry oproti běžnému mobilu, chybí fotoaparát


Info výrobce


Nokia E61

Kancelář v kapse byznysmana


Telefon Nokia E61



Optimalizovaný pro mobilní elektronickou poštu



Různé možnosti pro elektronickou poštu



Podpora obsahu příloh



Široké možnosti způsobů připojení



Známé hlasové funkce mobilních telefonů Nokia



Použití nejlepších kovů a tenké provedení



Široká nabídka aplikací pro platformu S60



Dostupnost některých funkcí závisí na zvoleném řešení elektronické pošty.



Výhody pro profesionální využití



Smartphone E61 poskytuje profesionálním uživatelům na cestách konkurenční výhodu, vyšší produktivitu a umožňuje jim včas reagovat i přijímat důležitá rozhodnutí. Přístroj Nokia E61 je navržen pro optimální využívání elektronické pošty s možností zobrazování a úpravou příloh, přičemž současně zajišťuje špičkovou kvalitu přenosu hlasu.



Rozšířené možnosti elektronické pošty



Podpora nejběžnějších funkcí Microsoft Word, PowerPoint a Excel (Microsoft Office 97, 2000, XP a 2003). Kompatibilní s programy Zip Manager a Adobe Reader.

Souběžná činnost: Posílání a příjem elektronické pošty v průběhu hovoru.

Možnost aktualizace kalendáře a kontaktních informací

Používání v režimu offline - čtení a psaní elektronické pošty, i když telefon není připojen k síti

Velká uživatelská paměť: až 64 MB + podpora paměťové karty miniSD



Přizpůsobivý a rychlý přenos dat



WCDMA zajišťuje rychlé připojení k dálkové síti

WLAN poskytuje rychlé připojení k bezdrátové místní síti



Snadná obsluha



Velký displej s vysokým rozlišením zajišťuje ostřejší podání obrazu, takže není nutno tak často posunovat displej.

Dokumenty a aplikace jsou neobyčejně zřetelně zobrazeny.

Uživatelsky příjemný a elegantní design

Snadný výběr uspořádání

Rychlé a jednoduché používání a správa

Přístroj s mnoha funkcemi: konferenční volání, hlasitý telefon, elektronická pošta a posílání zpráv



Inovativní design



Elegantní a stylové provedení - nejkvalitnější kovy a tenké provedení

Úplná klávesnice s podsvětlením

Velký displej se zobrazením na šířku

Snadné ovládání jednou rukou, přístup k elektronické poště jednou klávesou

LED dioda signalizuje příjem e-mailů



Kompatibilita



Podpora mnoha klientů elektronické pošty

- E-mailový klient v místním jazyce

- Nokia Business Center (eng.)



Podpora funkce push email, která ihned oznámí přijetí e-mailu (Nokia Business Center, BlackBerry Email Connectivity (eng.),GoodLink, Seven Always-On Mail, Visto).1

Podpora řešení pro zajištění bezpečnosti a spolupráci (Nokia mVPN, Symantec Firewall a Anti-Virus, Pointsec Data Protection, IBM Tivoli, Nokia configurator)

ActiveSync s e-mailovými protokoly IMAP4(with idle) / POP3

Kontakty a kalendář kompatibilní s Microsoft Outlook a Lotus Notes



Zabezpečení



Vnitřní zajištění: Zámek a vymazání přístroje

Další bezpečnostní řešení jsou prodávána samostatně, např. Pointsec Data Protection, Symantec Firewall a Anti-virus.

Recenze odborníků

Nokia E61

Kancelář v kapse byznysmana


Nokia E61 používá jinou koncepci než slavné rozvírací komunikátory – klávesnice není „zavřená“ v komunikátoru, ale je umístěna přímo pod hlavním displejem. Kvůli velkým prostorovým nárokům je ale E61 dost široká – otázkou je, zda ji lze stále považovat za chytrý telefon, nebo zda je to už komunikátor. Používá totiž stejnou verzi operačního systému jako chytré telefony E60, E70, N80 apod., nikoliv jako modely 9300 a 9500. Na E61 je zkrátka dobře vidět, jak se rozdíly mezi chytrými mobily a komunikátory stírají.



Umístění velké klávesnice pod displejem ale v současné době není žádná novinka, mají ji např. komunikátory Palm Treo či Sony Ericsson P990i. Výhodou takového řešení by mělo být pohodlnější a hlavně rychlejší psaní textu, což se hodí zejména při odpovídání na e-maily či při psaní poznámek ze schůzek. Běžný uživatel se pak může vyžívat při psaní textových zpráv. E61 však nemá dotykový displej jako výše uvedená zařízení – hodí se tedy pro něj označení komunikátor? Z mého pohledu jde spíše o vylepšený chytrý telefon už jen pro přílišnou podobnost s modelem E60.



Nokia E60



Návyková placička



Když jsem Nokii E61 viděl poprvé na obrázcích, přiznám se, nelíbila se mi. Říkal jsem si, že takovou velkou placku nikdo rozumný používat nemůže. Když jsem si ale s telefonem chvíli hrál, začal jsem mu přicházet na chuť a po chvíli mne zcela dostal. První pokusy s klávesnicí dopadly bídně a ihned jsem nabyl dojmu, že s českou T9, která podporuje diakritiku (všechny telefony řady S60) píšu rychleji – tedy pokud T9 zná všechna, která mi „lezou z prstů“. Čím déle jsem ale experimentoval, tím rychleji jsem byl schopen psát. Zkrátka telefon se mi dostal pod kůži.



Pojďme se ale podívat nejprve „okolo“ mobilu. Telefon je velmi tenký, jeho rozměry jsou 117 × 70 ×14 mm. Hmotnost není vzhledem k rozměrům nijak výrazná, nějakých 144 g je sice v porovnání s mobilními telefony hodně, pokud ale srovnám s komunikátory, je to málo.



Telefon se drží v ruce hůře než běžné mobily, je totiž příliš široký a moje malá ruka není zkrátka dost dimenzovaná; když E61 chytnu stejně jako běžný mobil, už nemohu palcem obsáhnout celou klávesnici. A když ji chytnu tak, aby to šlo, už zase telefon nedržím příliš pevně a jistě. Při psaní mi proto více vyhovovalo držení obouruč – levá ruka drží mobil pod displejem, pravá píše a podpírá spodek. Věřím ale, že uživatelé s většími dlaněmi tento problém mít nebudou.



Srovnání s Nokií N70



Displej velký, ale hrubší



Širokému telefonu odpovídá i široký displej. Oproti běžným chytrým telefonům nemá větší svislý, ale vodorovný rozměr – má téměř ideální poměr stran 4:3 (58 × 45 mm), díky čemuž se na displeji lépe čtou dlouhé dokumenty i lépe prohlíží web – větší šířka než výška zajišťuje lepší čitelnost díky delším řádkům; text není úzká dlouhá nudle. Displej je aktivní a zobrazí podobně jako E60 více než 16 milionů barev.



Displej je velký, ale hrubší



Ačkoliv má displej větší fyzické rozměry než u modelu E60 nebo E70, nabízí paradoxně nižší rozlišení – jen 320 × 240 bodů, zatímco zmíněné modely mají 352 x 416 bodů. Přechod z E60 na E61 mne tedy poněkud zklamal, protože jsem zvykl na dokonale vyhlazené písmo a špičkové grafické detaily. Displej E61 je sice stále relativně jemný, ale pokud srovnám třeba se starými mobily S60, není to takový rozdíl. Na jeden čtvereční milimetr připadá u S60 (např. Nokia N70) 25 bodů, zatímco u E61 29 bodů; u E60 je to vynikajících 103 bodů, tedy 3,5× více než u E61. Z těchto počtu musí být každému jasné, že písmo a grafika je na E61 docela hrubá.



Rozlišení 320 × 240 na jedné straně stačí pro většinu aplikací telefonu. Pokud si ale začnete prohlížet obrázky, pokud budete více surfovat po internetu, už vám bude jemnější rozlišení chybět. Zejména u internetu je to markantní, na displej se v horizontálním směru vejde zpravidla jen třetina stránky. Kdyby bylo rozlišení vyšší a dosahovalo by např. 512 x 384 bodů, už by byla použitelnost prohlížeče daleko lepší. Při používání internetu na E61 musím neustále myslet na Nokii 7710, která nabízí rozlišení skvělých 640 x 320 bodů, takže se na displej vejde téměř vždy to nejdůležitější – prostřední sloupec zpravodajských webů. Bohužel 7710 má oproti E61 jednu vadu – prohlížeč je o mnoho pomalejší. Mimochodem hrubost displeje je dobře vidět na obrázcích.



Ani si nevrzne



Nad displejem se nachází sluchátko, hlasitý reproduktor je umístěn na levé straně pod tlačítky ovládajících hlasitost, nahrávání hovoru a hlasové vytáčení a ovládání. Vedle sluchátka je světlené čidlo, které slouží současně jako svítící dioda. Vpravo je pak tlačítko pro vypnutí a zapnutí mobilu a pro přepínání profilů. Pod klávesnici je pak infračervený port – Nokia pochopila, že se lidem používajícím telefon k práci může hodit. Dále nechybí klasický Pop-port pro připojení kabelu, sluchátek, bondovky apod. Konektor pro nabíjení baterie je úzký, zatímco u E60 byl ještě starý, „tlustý“. E61 se tak nedá nabíjet starou nabíječkou, podobně jako některé nové telefony této značky. V takovém případě musíte použít redukci, která je naštěstí v základním balení.



Karta SIM se vkládá pod baterii, zatímco paměťovou kartu miniSD (proč tu není MMC jako v E60?) vložíte i bez jejího vyjmutí. Pro obě operace ale musíte sundat zadní kryt, což je v případě častého vyndávání karty docela otravné. Kryt je kovový, což poznáte při prvním kontaktu. Díky tomu by nemusel v budoucnu vrzat a vydávat při používání pazvuky. Celkově je telefon velmi pevný, nikde nic neskřípe, ve zkrutu se chová jako jediný kus hmoty. Design telefonu je podobně jako u E60 velmi střídmý a konzervativní, což bude potenciálním uživatelům (manažeři, lidé pracující v terénu apod.) bezesporu vyhovovat; mobil skvěle padne k obleku a kravatě.



Nepovedený joystick



Klávesnice je na Nokii E61 tím nejdůležitějším, proto se u ní zastavím déle, než je obvyklé. Základní ovládací tlačítka jsou stejná jako u všech ostatních telefonů této série. Dvě funkční klávesy, červené a zelené tlačítko pro ovládání hovorů, přičemž červené ukončuje aktuální aplikaci. Po levé straně joysticku je klávesa pro vstup do menu, po pravé pak rychlý přístup k e-mailové schránce. Z toho je patrné, na co dává Nokia důraz – na komunikaci prostřednictvím e-mailu. Ještě než ale přejdu ke klávesnici, musím se zastavit u joysticku.





Na joystick silou





Zatímco na E60 považuji joystick za špičkový, na E61 proti němu mám řadu výhrad. Je velmi tuhý, takže je nutno vyvinout dost síly, abyste s ním pohnuli. To má bohužel za následek, že místo pohybu joysticku se palec po něm zpravidla jen sklouzne a nic se nestane. Musíte proto mít naprosto suché ruce – ani vlhké, ani zpocené. Pokud budete úspěšní a joystickem skutečně pohnete, ozve se velmi hlasité cvaknutí, které bylo na E60 neznatelné. S „pákou“ šlo pohybovat zcela bez problému jen jemným posuvem palce. Zkrátka nebe a dudy, přičemž na E61 jsou ty dudy skutečně nepovedené – a přitom stačilo jen snížit odpor.





Minitlačítka stačí



Naopak klávesnici budu jen chválit. Po počáteční nedůvěře, o které jsem se zmínil už v úvodu článku, jsem s tímto způsobem psaní naprosto spokojen. Klávesy jsou malinké a jsou uspořádány do matice. Rozložení je typické QWERTZ, s čímž jsem se zpočátku trochu potýkal; používám totiž QWERTY. Chybí klasická řada číslic, ty jsou umístěny uprostřed klávesnice v typicky mobilním rozložení s tím, že nula, mřížka a hvězdička jsou nikoliv dole, ale ve čtvrtém sloupci. Ve spodní řadě kláves je pak mezera, diakritické tlačítko, Shift, Ctrl, klávesa pro přepínání režimů psaní apod.





Klávesnice má sice malá tlačítka, ale je přesto pohodlná a rychlá





Jednotlivé funkční klávesy mají následující význam: šikmá šipka vlevo přepíná na diakritická písmena (ž, š, č…), která jsou umístěna v levé části klávesnice a část (í, é) pak vpravo nahoře. Pomocí této klávesy píšete také číslice a znaky umístěné vpravo nahoře na klávesách (+, –, _, % apod.) – je to zkrátka něco jako Alt. Šipka nahoru reprezentuje Shift a umožňuje psát velká písmena; dvojí stisknutí zapne nebo vypne Caps Lock. Shift se dubluje a je jak na levé části klávesnice, tak na pravé. Tlačítko Ctrl pak umožňuje formátovat text pomocí zkratek Ctrl-U, Ctrl-B a Ctrl-I, případně pracovat se schránkou. A konečně Chr ukáže dialog se speciálními znaky.





Popisky kláves jsou bíle podsvíceny





Práce se schránkou je velmi snadná. Shiftem a joystickem označíte kousek textu a poté tlačítky Ctrl-X text smažete a umístíte do schránky, tlačítky Ctrl-C text pouze zkopírujete a tlačítky Ctrl-V pak text ze schránky vložíte na patřičné místo; zkrátka klasika. Celkově hodnotím rozložení kláves a intuitivnost psaní na výbornou. Na malá tlačítka si musíte zvyknout, stejně jako na rozložení českých znaků, které nejsou umístěny všechny v horním řádku kvůli číslicové klávesnici. Ne zcela mi vyhovuje umístění kláves backspace a enter, při psaní jednou rukou si totiž hezky vykloubíte palec. Jinak to ale asi udělat nešlo.



Obouruč, jednoruč, na stole

Psát lze na E61 mnoha různými způsoby. Můžete celkem bez problému držet mobil v jedné ruce a psát palcem – není problém, jen to v mém případě bylo o něco obtížnější, protože mobil je příliš široký a dlaň příliš malá. Po čase mne navíc začal bolet malíček pravé ruky, který telefon podpírá, aby nevypadl z ruky. Toho se můžete zbavit tím, že si mobil přidržíte druhou rukou pod displejem a malíčku ulevíte; v takovém případě se ale v mém případě rychlost psaní poněkud zpomalila. Nejrychleji jsem psal při držení obouruč a používání obou palců; dá se takto psát docela dlouho a bez únavy.





Lze také psát s mobilem položeným na stole a používáním ukazováčků; není to ale nic rychlého. Psal jsem tak ale jen při testech možností, při běžném používání nikoliv, je to nejméně pohodlný způsob. Při psaní krátkých textů budete asi psát jednoruč, podobně jako na normálním telefonu. Když budete potřebovat napsal něco delšího, např. e-mail, už asi vezmete mobil do obou rukou, je to vážně nejrychlejší způsob psaní. Po zakoupení doporučuji věnovat několik desítek minut tréninku a psaní různých textů s diakritikou, abyste si zvykly na rozmístění kláves a současně na používání speciální tlačítek. Psaní vás pak nebude při práci tak zdržovat.



Lepší než komunikátory

Pokud bych měl srovnat psaní na E61 s komunikátory 9300 a 9500, dávám více bodů E61. Pokud chcete napsat text, nemusíte používat obě ruce a současně není nutné telefon nijak otvírat; zkrátka píšete jako na normálním telefonu, ale rychleji. Velká klávesnice komunikátorů se hodí až při psaní skutečně dlouhých dokumentů. Zkrátka věřím, že Nokia s tímto modelem rozhodně nešlápla vedle. Pokud se dá telefonu něco vytknout, je to snad jen nízké rozlišení displeje. Tam komunikátory vedou, mají 640 x 200 bodů – a to je při prohlížení webu velmi znát. Na druhou stranu prohlížeče komunikátorů jsou o poznání pomalejší, E61 na tomto poli vede zcela jednoznačně.





Tip: přečtěte si, na kterém komunikátoru se píše nejrychleji



Nový Symbian: orientován na rychlost

Prostřední model z Éčkové řady je poháněn stejně jako všechny nové chytré telefony Nokia operačním systémem Symbian v deváté verzi s prostředím S60 3rd Edition. To umožňuje mít takřka libovolné rozlišení displeje, což dokazuje právě E61. Na druhou stranu použití tohoto systému zcela blokuje starší aplikace pro S60, nefunguje ani jedna jediná. Nokia si tím chtěla ušetřit problémy při používání starých programů, které se zpravidla nedokážou vyrovnat s jiným rozlišením než 176 × 208 bodů. Výrobci ale postupně staré programy portují, takže časem se vše důležité snad objeví – chybí mi např. ProfiMail, WMAPlus či TomTom; SmartMovie 3.20 už je naštěstí pár dnů na světě.





Základní prostředí je stejné jako na jiných mobilech 3rd Edition, můžete si nechat zobrazovat aktivní plochu, na které se zobrazí sedm ikon aplikací pro rychlé spuštění, aktuální schůzky, úkoly a další události z kalendáře, zkrátka nic nového. Stejně tak je totožná funkční výbava s modelem E60, nic navíc tu nenajdete, stejně jako nic nechybí. Jediný skutečný rozdíl je velikost displeje a způsob psaní. Stejně jako E60 ani E61 nemá fotoaparát; nemůžete tedy ani fotit, ani natáčet video, u videohovorů vás neuvidí protější strana – jen vy ji. Z tohoto důvodu nemá smysl, abych zde vše popisoval, když by to bylo pouhé opisování recenzí modelů E60 a N80. Zmíním jen některé odlišnosti plynoucí z jiné koncepce telefonu.





Také telefonní seznam a organizér je na velkém displeji přehlednější, jinak ale stejný, jako u jiných smartphonů





Vyhledávání v telefonním seznamu je rychlejší díky klávesnici, pro napsání „Petr“ nemusíte stisknout klávesy šestkrát, ale jen čtyřikrát. Stejně tak se lépe zadávají např. internetové nebo e-mailové adresy, zkrátka lépe se píše všude tam, kde v běžných mobilech nelze psát pomocí T9. Při zadávání položek do seznamu, ale i kdekoliv jinde, se mobil chová inteligentně – když je políčko textové, zapne se režim psaní znaků, když je políčko číselné, funguje číselná klávesnice, aniž byste ji museli ručně zapnout. Nic jiného bych ale ani neočekával.





Nastavení vyzváněcích profilů





Na široko



Hlavní nabídka mobilu je díky širokému displeji uspořádané jinak: nejsou zde tři sloupce a čtyři řádky, ale čtyři sloupce a tři řádky; počet ikon je v hlavní nabídce tedy stejný – 12. Oproti E60 ale chybí možnost otočení displeje, tato funkce je totiž zcela zbytečná. Díky širšímu displeji se hodiny v pohotovostním displeji nezobrazují nad řadou ikon, ale hezky vedle ní; displej tak i při plném počtu schůzek vypadá prázdněji a současně přehledněji.





V menu nenajdete žádné odlišnosti, vše je nachlup stejné, chybí snad jen možnosti nastavení vstupu textu T9, což je vzhledem ke koncepci jasné. Celkově je nabídka přehlednější, stejně jako jednotlivé funkce – velký displej dělá svoje. Trošku výhradu mám k velikosti písma v e-mailovém klientu či textových zprávách – je snad až příliš tenké, nějaký „bold“ by se hodil. Na druhou stranu se zase na displej vejde více znaků – na jeden displej bez problému dostanete nějakých 300 znaků.





Mimochodem, E61 stejně jako jiné symbianovské mobily zkracuje textovky kvůli češtině; stačí, abyste napsali jediný český znak. Dokud ho ale nezadáte, máte k dispozici celých 160 znaků – to je velká výhoda oproti klasickým mobilům, kde – pokud chcete využívat T9 – musíte s tímto omezením počítat. Na symbianovských telefonech totiž neexistuje možnost, jak při české T9 napsat do jedné zprávy celých 160 znaků. V takovém případě holt musíte psát klasickým „trojklikem“ nebo použít nějakou aplikaci, která diakritiku před odesláním odstraní.



E-mail přehledně



Zcela vynikající je na širokém displeji e-mailový klient. V přehledu přijatých zpráv vidíte celé jméno odesílatele i velkou část předmětu, stejně jako datum přijetí a případný znak indikující přílohu. Funkčnost e-mailu je dostačující, umí bez problému pracovat s přílohami, které stahuje až na vyžádání, přičemž ukazuje jejich velikost. Přílohy lze rovnou otevírat v příslušných aplikacích, můžete si nastavit, kolik zpráv se má stáhnout atd. E-mailu bych vytknul především nezobrazování velikosti zprávy hned v hlavním přehledu, takže před stažením těla se musíte podívat do menu, jak velký e-mail je; v tomto ohledu ProfiMail vede.



Pokud se po stažení hlaviček neodpojíte, bude klient hlídat nově příchozí zprávy a oznámí vám to zvukově i zprávou na displeji, a to i v pohotovostním stavu. Aktivní schránku lze zobrazit i přímo v pohotovostním stavu nad seznamem úkolů a schůzek v kalendáři pro rychlejší přístup. V telefonu už byla předinstalována aplikace Mail for Exchange, o které jsem se zmínil už v testu E60, nicméně nepodařilo se mi ji úspěšně rozchodit. To ovšem neznamená, že je špatná, spíše, že náš firemní server Exchange si s ní nedokáže poradit, případně není dobře nastaven.



Radost surfovat



Lepší než na klasických telefonech je i surfování po internetu – široký displej je vždy výhodou. Internetový prohlížeč nové generace je rychlý jak při stahování, tak při zobrazování, rolování je velmi svižné, výborné jsou i další funkce prohlížeče; ostatně už jsme o něm psali v samostatném článku. K dokonalosti E61 chybí už jen dotykový displej, který by zvýši pohodlí při prohlížení internetu, a současně i vyšší rozlišení, které by umožnilo zobrazit na displeji více dat bez degradace kvality – vše by mohlo být detailnější.





Prohlížení MobilManie na Nokii E61





K internetu nebo k e-mailu se můžete připojit pomocí GPRS, EDGE, UMTS či Wi-Fi – možnosti jsou zcela totožné s E60 a vše fungovalo k mé plné spokojenosti. Pokud se připojujete k Wi-Fi jen občas, nemusíte vždy vytvářet nový bod připojení, ale jen vyhledáváte aktivní sítě a přihlásíte se manuálně; je to rychlé a snadné. Nikde jsem nenarazil na žádný problém. Zde musím jen znovu zdůraznit, jak je Wi-Fi v mobilu báječná věc; ani UMTS není tak rychlé a navíc Wi-Fi bývá na některých místech zdarma – třeba na letištích nebo ve vstupních halách hotelů.





Malé kapesní kino



Ještě než zcela opustím funkce telefonu, jen krátce zmíním přehrávání videa. V mobilu je k dispozici Real Player, v němž jsem zkoušel video překonvertované do formátu 3GP s kodekem MP4 a rozlišením 320 × 240 bodů při 25 snímcích za sekundu. Bitrate jsem nastavil na 144 kb/s, zvuk mono 44 kHz a 64 kb/s; video bylo takřka plynulé, zvuk se nezpožďoval. Díky velkému displeji se na film dalo bez problému dívat (i v celoobrazovkovém režimu). Jediným minusem je samotná aplikace, která např. neumožňuje přetáčet video – to ale řeší SmartMovie, v němž se můžete podívat na běžnější DivX nebo XviD. Musíte si ale připlatit cca 700 Kč.



V závěru zmíním už jen výdrž – ta je o poznání lepší než u E60, E61 má totiž baterii s větší kapacitou, což znamená téměř den práce navíc. Zatímco E60 mi vydržela zpravidla den (vč. noci), E61 zvládla dvojnásobek. A to se cení. Nemusíte se strachovat, že vám mobil „chcípne“ na služební cestě, než se večer dostanete k elektrické zásuvce. Pro vyšší výdrž doporučuji vypnout neustálé hledání Wi-Fi sítí a současně nezůstávat připojen k e-mailové schránce, stejně jako vypínat Bluetooth.





Doplňky - jako u jiného smartphonu s novým Symbianem





Já to tedy beru, šéfe

Vzhledem k tomu, že mezi cenami E60 a E61 není byť jediná koruna rozdílu, budou se potenciální zájemci rozhodovat skutečně jen podle klávesnice a displeje – buď chtějí QWERTZ nebo klasiku. Buď chtějí větší displej s nižším rozlišením nebo menší displej s vyšším rozlišením. Pokud máte jistotu, že nebudete zadávat delší texty, sáhněte po E60, je menší, lehčí. V opačném případě se bude více hodit E61 – a navíc, pokud se budete chtít dívat na filmy, máte k dispozici větší plochu; na E60 je film přece jen dost titěrný. Lépe se také budou číst dokumenty a prohlížet internet. A pokud byste přece jen chtěli ještě větší klávesnici, můžete si pořídit Nokii 9300i.

------------



Nokia připravila pro fanoušky mobilního e-mailu telefon, který se pokusí nabourat hegemonii zařízení typu BlackBerry. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, tenká Nokia E61 je překvapivě výkonné zařízení. Má skvělý prohlížeč a píše se s ní velmi rychle.

Nikdy jsem nepatřil mezi velké příznivce komunikátorů ve stylu BlackBerry. Jsou to takové lívance se širokým displejem a spoustou tlačítek o velikosti, která jen o kousek překonává špendlíkovou hlavičku.



Když Nokia v manažerské řadě Eseries představila také model E61, který mezi takové komunikátory patří, předpokládali jsme, že je určen především pro Ameriku, kde slaví e-mailové řešení BlackBerry docela velký úspěch.



Zájemci o pohodlné psaní na mobilním telefonu dosud využívali především komunikátory Nokia 9300, které svým konceptem připomínají miniaturní notebook. Z venku vypadá jako velký mobil, uvnitř se nachází širokoúhlý displej a plnohodnotná QWERTY klávesnice – o dost větší, než jakou se může pochlubit dnešní novinka.





Mobily s plnohodnotnou klávesnicí pro náročné



Vzhled - opravdu široký mobil s drobnými tlačítky

Nokia E61 kombinuje klasický mobil i plnohodnotnou klávesnici. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že na miniaturních tlačítkách nedokážete napsat zprávu nebo e-mail o moc rychleji než na obyčejném mobilu, není to pravda.



Obyčejně na e-maily z mobilu vůbec neodpovídám, raději zavolám. Nepatřím ani mezi zuřivé pisatele SMS. Po několika dnech jsem si ovšem všimnul, že pomalu každou druhou textovku musí mobil rozdělit do dvou nebo dokonce třech částí, protože jsem toho napsal moc. Široký displej je navíc jako stvořený pro surfování po internetu. Celkový dojem z tohoto zařízení se nám tak za několik dnů obrátil o 180 stupňů. To se opravdu nestává často.







Pokud jste zvyklí na mobily klasického střihu, po rozbalení krabice vás možná trochu vyděsí, jak je tento mobil široký. Po deseti tlačítkách ve čtyřech řadách lze jen těžko namačkat na menší plochu, aby bylo výsledné zařízení alespoň o trochu použitelnější než totalitní digitálky s kalkulačkou. Celkové rozměry Nokie E61 jsou 117 × 70 × 14 milimetrů a váží nadprůměrných 144 gramů. Se čtrnácti milimetry ovšem patří novinka zároveň k nejtenčím telefonům na trhu.







Matný kovově-šedý materiál působí velmi precizně. Telefon nijak nevrže a ani zadní kryt baterie nevykazuje žádnou vůli. Všechny detaily jsou poplatné manažerskému zaměření. Ze stejného důvodu výrobce nepoužívá u řady Eseries ani integrované fotoaparáty. Kromě něj už ovšem v katalogu mobilů moc položek s hodnotou Ne nenajdete.



Klávesnice - překvapivý výkon

Klávesnice s geometrickými křivkami bude samozřejmě hlavní devizou tohoto modelu. Hned pod displejem nelze přehlédnout opravdu velkoryse pojaté funkční klávesy. Oslavujeme, že Nokia začala dávat tlačítko pro vstup do menu do bezprostřední blízkosti joysticku, popř. navigační klávesy. Ergonomicky jde o mnohem pohodlnější řešení. Souměrně s ním je umístěno na pravé straně joysticku speciální tlačítko zpráv pro vstup do e-mailové schránky. Tento detail podtrhuje celkové zaměření přístroje.



Alfanumerická QWERTY tlačítka jsou sice drobná, ale vystupují výrazně nad povrch telefonu a nedělá velký problém se na ně trefovat. Zařízení je koncipováno pro psaní oběma palci zároveň. Na to, že si novinku položíte na stůl a zkusíte simulovat práci na počítačové klávesnici, rovnou zapomeňte. Také psaní jednou rukou, třeba ve stoje v MHD, je krajně nepohodlné. Telefon musíte mít posunutý více do dlaně, aby vám nevypadl a je téměř nemožné stočit pak palec na klávesy v krajních rozích přístroje.





Bočním tlačítkem aktivujete diktafon nebo inteligentní hlasové vytáčení. Nemusíte jej nic učit.



Pomocí klasického Shiftu se dostanete i k písmenům české abecedy. Bez obav můžete využít i vkládání a mazání textů pomocí kombinace kláves Ctrl+C, Ctrl+X nebo Ctrl+V. V případě, že budete chtít napsat číslo, musíte zmáčknout, příp. podržet, funkční tlačítko v levém spodním rohu klávesnice. Tady by neškodila trocha intuice, protože například do pole odeslaných SMS nebudete patrně nikdy doplňovat psaný text a režim číslic by zde mohl být automaticky aktivní. Líbil by se nám o něco větší mezerník. Chvilku vám také potrvá než si zvyknete, že nula byla přesunuta na pravý bok od číslice devět.



Je hrozné to napsat, ale displej, který dokázal na plochu 5,7 × 4,2 centimetrů vtěsnat rozlišení 320 × 240 obrazových bodů, pro nás byl maličkým zklamáním. Není tak dokonalý jako displeje u některých jiných novinek od Nokie a oči si na dokonale ostrou kresbu zvykají opravdu rychle. Pro jakoukoliv práci jeho kvality samozřejmě stačí. Při prohlížení internetových stránek, kdy osobně používám maximální zmenšení lupou, už jsou ovšem viditelné neostrosti.



Těžkotonážní baterie pro několik dnů práce

Výdrž baterie nebyla nikdy silnou stránkou chytrých telefonů. Nokia naštěstí zužitkovala větší rozměry telefonu a pod zadní kryt umístila baterii o kapacitě slušných 1500 mAh. Tabulkové hodnoty slibují až deset dnů v pohotovosti nebo osm hodin hovoru. My jsme i přes časté surfování po 3G nabíjeli zhruba jednou za tři, což považujeme za velmi dobré. Kovový kryt baterie budete muset sundavat i při výměně paměťové karty (miniSD), což je trochu škoda, ale v praxí se tyto karty stejně příliš často nemění.



S novou generací operačního systému Symbian S60 se dostavila také vektorová grafika a prostředí lze tak snadno přizpůsobit různým rozměrům displeje. Toho Nokia využila například i u modelu 5500 Sport, který má displej čtvercový. Hned z úvodní obrazovky lze spouštět často používané aplikace a podobně jako u Windows Mobile vidíte blížící se události v kalendáři.







Menu symbianových mobilů už je jinak známé. Na šířku se jen vešel o jeden sloupec ikon navíc. Pomocí témat lze vzhled pozměnit i položky přeorganizovat. Ve složce Instalace si udržujete přehled o dohraných programech. Složky Kancelář a Organizér by podle nás mohly být klidně spojené, ale jde jen o detail. Musíme zaklepat do stolu, že se nové chytré Nokie znatelně zrychlily, což je také jeden z významných důvodů, proč bych doporučil E61 před klasickými komunikátory výrobce.



Telefonování - brzy i přes Wi-Fi

V oblasti telefonování nabízí Nokia E61 veškerý možný komfort. Ani za týden jsem se ovšem nedokázal zbavit trochu divného pocitu, když to pádlo dávám k uchu. Díky podpoře Wi-Fi a internetové telefonie na SIP vrstvě budete moci brzy využít i volání za podstatně nižší ceny, než jaké si účtují mobilní operátoři. - více zde







Neschází podpora UMTS, které si užijete při surfování po internetu. Přední kameru na videohovory telefon postrádá. Paměť na čísla je neomezená a u platformy S60 samozřejmě nebudete postrádat ani skupiny volajících, filtrování hovorů nebo vyzváněcí profily. Možnost nastavit MP3 skladbu jako vyzvánění už se v této třídě také řadí do kategorie nutností. Za dokonalou maličkost považujeme možnost jediným stiskem tlačítka odmítnout hovor a druhým stiskem odeslat na číslo volajícího předdefinovanou textovku.



E-mail

Těžko se popisuje komfort, jaký vám při práci s elektronickou poštou přinese šírokoúhlý displej těchto rozměrů ve srovnání s displejem klasického mobilu. Nokia si poradí s tzv. push e-mailem a samozřejmě podporuje BlackBerry i protokoly POP, IMAP, SMTP a ActiveSync. Nebude vám chybět ani čtení a editace příloh ve formátu Microsoft Word, PowerPoint a Excel (Microsoft Office 97, 2000, XP i 2003). Diakritika nedělá problémy.



Došlé e-maily vidíte přímo na hlavním displeji, nepřečtené zprávy indikuje i blikání diody v levém horním rohu. Z kterékoliv části menu se rychle přesunete do e-mailové schránky stiskem poštovního tlačítka. Telefon vám pak nabídne možnost připojení a stažení nové pošty. Díky širokému displeji se s poštou pracuje mnohem lépe, než u obyčejných mobilů. E-maily se dají třídit podle data, odesílatele nebo předmětu. Klient mezi nimi umí i hledat klíčová slova obsažená v těle zpráv.



Pokud nemusíte řešit poplatky za přenesené kilobajty, můžete zůstat ke schránce připojeni a nové zprávy vám pak telefon oznámí hned jak dorazí. Menší nevýhodou tohoto řešení je fakt, že v mobilu se hlavičky zpráv mažou až v okamžiku odpojování od schránky. Klient samozřejmě dokáže stahovat novou poštu v pravidelných intervalech, nebo jen v pracovních dnech a ani další standardní nastavení schránky telefon samozřejmě nepostrádá.



Prohlížeč - zamilujete se do 3G

Lahůdka. Jedině tak lze popsat práci s novým prohlížečem na širokoúhlém displeji. Teoreticky můžete použít Wi-Fi, ale signál 3G najdete třeba v Praze téměř všude a telefon stejně nedokáže vykreslovat stránky o moc rychleji ani připojen na 11Mbps linku. Zákazníci Eurotelu tak mají možnost využít schopnosti tohoto zařízení na maximum.



Pro rychlejší prohlížení a datové úspory se dají vypnout obrázky. Prohlížeč vám je dovolí i vzhledem k velikosti textu jen o něco zmenšit. Měnit se dá i velikost písma, ale zcela nepochopitelně si toto nastavení prohlížeč nepamatuje a při každém otevření je musíte volit znovu. Ve výsledku jsem je vůbec nepoužíval, jen jsem pomocí klávesy „#“ vždy rychle zmenšil náhled stránky na 50 %, kdy je ještě font čitelný a zároveň máte dobrou orientaci, co je kde.



Prohlížeč umí stránku prohledat, objednat RSS kanály, při každé příležitosti musíme pochválit vynikající historii, která vám umožní rychle procházet dříve načtené stránky a bez jejich zdlouhavého načítaní projet až na tu potřebnou.



Nebudeme zdlouha popisovat další funkce odvozené od platformy Series 60. Jsou pořád stejné a jejich přehled najdete v našem katalogu mobilů.



Proč koupit E61 místo komunikátoru?

Nokii E61 jsem si během testování oblíbil mnohem více než oba komunikátory Nokia 9300(i) i 9500 a všem bych ji namísto nich doporučil. Nejdůležitějším argumentem je rychlost zařízení. Velké komunikátory reagují na můj vkus až příliš pomalu. Nokia E61 navíc nabídne podporu 3G a opravdu skvostný internetový prohlížeč.





Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz