Resumé

Nokia E65

Styl se potkává s podstatou


Nokia E65 Aktuální informace
na Info-Lince

Nokia E65 je chytrý telefon s operačním systémem Symbian. Ve slušivém oblečku, sliderové konstrukce. Nepostrádá Wi-Fi ani datové přenosy v sítích třetí generace. Dvoumegapixelový fotoaparát a speciální tlačítka pro ovládání hromadných hovorů a konferencí jsou příjemným obohacením, bohatá softwarová výbava nepsanou nutností. Stylový a tenký přístroj přináší všechny manažerské funkce, rychlé datové přenosy a podporu WiFi sítí.
Plusy

bezdrátové Wi-Fi, podpora sítí třetí generace, kvalitní konstrukce, elegantní design, nastavitelný aktivní pohotovostní režim, aplikace Stáhnout! pro instalaci doplňků, záznam videí do formátu MPEG-4, USB Mass Storage, funkce pro vyhledává

Mínusy

zkracování SMS s diakritikou, diktafon omezený jednou minutou, omezený diktafon a záznam hovoru, některá funkční tlačítka pod displejem mají menší rozměry, aplikace pro práci s elektronickými dokumenty umějí jen prohlížet, málo inovací


Recenze odborníků

Nokia E65

Styl se potkává s podstatou


Nokia E65 je chytrý telefon s operačním systémem Symbian. Ve slušivém oblečku, sliderové konstrukce. Nepostrádá Wi-Fi ani datové přenosy v sítích třetí generace. Dvoumegapixelový fotoaparát a speciální tlačítka pro ovládání hromadných hovorů a konferencí jsou příjemným obohacením, bohatá softwarová výbava nepsanou nutností.



Především materiály použité při výrobě a vestavěné technologie chtěly tomu, že se hmostnost Nokie E65 vyšplhala až na úctyhodných 115 g. Ve srovnání s kolosální 134 gramovou „tonáží“ modelu N80 je ale E65 stále spíše v průměru. Příjemnější záležitostí jsou rozměry – na chytrý telefon je 105 × 49 × 16 mm velmi ucházejících.



Krasavec jen co je pravda



Vůbec poprvé se Nokia u své „business class“ uchýlila k vysouvací konstrukci. Nad upgradem na Nokii E65 tak zapřemýšlí hlavně majitelé předchozích modelů E50 nebo E60, jejichž konstrukční zpracování neobsahovalo (na rozdíl od E61 nebo E70) plnohodnotnou QWERTY klávesnici a kteří jej tak využívali opravdu spíše jako telefon než komunikátor. Ani příznivci business komunikátorů ale nemusí věšet hlavu. Důvod je jednoduchý. Nokia E61i a Nokia E90, na nichž už dnes visí cedulka „Coming soon“.



Z profilu připomíná Nokia E65 svým tvarem pravoúhlý lichoběžník. Kolmá k základně je přitom strana spodní, nahoře je patrné výrazné zkosení. Na barevném zpracování námi testovaného modelu mi chybí už jen autogram „Nokia“. Snad žádný jiný výrobce by si nedovolil použít u špičkového modelu nejvyšší třídy hnědou barvu (Nokia svůj odstín nazývá „moka“), která, ač je dnes docela v kurzu, není zrovna obvyklá. Nejinak je tomu i v případě alternativní volby – Nokie E65 v červeném provedení.





Nokia E65 osobně



Bez ohledu na to, zda vám barevné kombinace (ne)padly do oka, na první pohled působí námi testovaná hnědá verze E65 velmi stylovým dojmem. Příčinou je kombinace tmavých odstínů se zrcadlovitými částmi na čelním pohledu. Zatímco tmavé plasty jsou výrazně matné, na displeji, jeho okolí a obrubě funkčních tlačítek se otiskům prstů nevyhnete.



Ještě jednu poznámku k použitým materiálům. Už u druhého modelu Nokie (prvním byla 7390) jsem se setkal s „koženkovým“ potahem zadního krytu baterie. I když není vzhledově příliš atraktivní a konzervativnější uživatelé asi ohrnou nos, svoji praktickou funkci, tedy zamezení posunu telefonu v ruce, plní tento povrch opravdu velmi dobře.



Drží jako ulitý

Co vysouvací mechanismus? Nemohu mluvit z pohledu dlouhodobého (např. půlročního) používání. Z krátkodobějšího hlediska se ale docela povedl. Jen docela?! Doplním, mechanismus je špičkový, horší je to se samotným vysouváním. Máte-li telefon položený v dlani, jen těžko ohnete palec pro vysunutí až na spodní hranu. A protože čelní strana neobsahuje žádnou zarážku, o niž by bylo možné prst opřít, musíte zatlačit buď zboku nebo v horším případě na tlačítka příp. lesklou plochu displeje. Podobná situace v případě zavírání.



Mechanismus sám udržuje obě části telefonu pevně při sobě a při vysouvání je tak kladen trochu zvýšený odpor. Možná je to ale jen dojem vzhledem k tomu, že nejsem na slidery zvyklý. Zdá se mi také, že horní kryt při vysouvání a současném zatlačení trochu klouže po vnitřní klávesnici, což není příliš dobré. Na udržení svislé polohy posouvající se části slouží dva jezdci, každý na jedné straně telefonu. Vidět jsou při pohledu zezadu, slyšet (mírné tření) při každém otevření.



Nokia není značkou, která by proslula vynikajícím doléháním jednotlivých součástí telefonu na sebe. Často za to mohou posuvné kryty fotoaparátu. Tohoto Nokia model E65 ušetřila, a tak mohu s klidným svědomím konstatovat, že, až na minimální vychylování konstrukce v otevřeném stavu, působí telefon velice pevně. A i ono minimální vychylování berte s rezervou – přeci jen telefon testujeme, jsme puntičkáři a neměl by nám uniknout sebemenší detail.



Prohlížím si spodní stranu telefonu a vydávám mírně posmutnělé „ach“. Přestože Nokia v poslední době vybavuje své modely miniUSB konektorem a 2,5 mm jackem, pro E65 zbyl stále jen nepříliš univerzální Pop-Port. Vedle zdířky pro připojení kabelu najdete zúžený konektor nabíječky (v balení je dodáván cestovní model AC-4).



Jedna strana převáží

Levou stranu Nokia o ovládací prvky ochudila, vše je naskládáno napravo. Reproduktor hlasitého odposlechu, klávesa hlasových poznámek/hlasového vytáčení, tlačítko „tužka“ pro práci s textem a mírně vystouplé korektory hlasitosti. Kdyby Nokia hlasové a textové tlačítko přemístila na druhou stranu, udělala by lépe. Kvůli nedostatku místa jsou obě klávesy malé, pro větší prsty snad až příliš malé. Navíc je pro stisk nutné jít mírně pod povrch krytu. Nepříliš pohodlně se jednou rukou tiskne i tlačítko vypínání/přepínání profilů na horním zkoseném okraji.



K infračervenému portu se dostanete vysunutím horní části. Jinak tvoří většinu zadní strany výše zmiňovaný kryt baterie. Nad ním je umístěn objektiv vestavěného fotoaparátu a ještě výše pak logo společnosti. Pod odsunutým krytem se nachází baterie BL-5F o kapacitě 1 000 mAh. Ve svých oficiálních specifikacích Nokia udává výdrž v hovoru 3 – 6 hod (GSM)/1,8 – 2,5 hod (WCDMA)/2,2 – 3 hod (VoIP) a v pohotovosti 7 – 11 dní (GSM)/8 – 14 dní (WCDMA)/4 – 5 dní (GSM nebo WCDMA s aktivním WLAN). V praxi ale telefon v sítích GSM vydrží jen 4 – 5 dní. Nalevo pod baterií se nachází drobná zdířka pro paměťové karty typu microSD, SIM kartu lze vložit až po odstranění baterie.



Standardem u modelů vyšší třídy je rozsáhlé příslušenství. K Nokii E65 je ve výrobě mimo nabíječky, baterie, softwarového CD a návodů přibalován i datový USB kabel CA-53, drátový headset HS-5 a pro ochranu před ušmudláním lesklých prvků na povrchu také velice pěkný obal Carrying Pouch CP-18. K dokonalosti mi chybí snad jen stereofonní sluchátka a paměťová karta s redukcí.



Co vy čtyři?

Jen málokteré novinky jsou patrné hned na první pohled. Co však u nové Nokie E65 rozhodně nepřehlédnete, jsou čtyři nové funkční klávesy umístěné hned pod displejem. Všechny jsou zaměřeny na lepší business, každá má však trochu odlišnou funkci. Podle ikonky na první klávese je víceméně jasné, k čemu směřuje. Jednoduché sestavení předem vybraného konferenčního hovoru, pokud jste ještě nedefinovali konferenční skupiny, umožní vám telefon výběr účastníků diskuse přímo z adresáře.





Detaily čtyř nových funkčních kláves



Druhá klávesa s logem kruhové hvězdy je obdobou multimediálního tlačítka modelů z kolekce Nseries – provede libovolnou akci, kterou předem nastavíte. Dokonale výřečný je obrázek na tlačítku vpravo nahoře – rychlý vstup do vestavěného adresáře. Poslední ze čtyř novinek ztlumí nebo znovu aktivuje mikrofon při právě probíhajícím hovoru.



Funkce ostatních kláves lemujících čtyři popisované je víceméně jasná. Tlačítka kontextová, na ovládání hovoru, pro vstup do menu a „C“ pro mazání. Kvůli úzkému profilu si musíte zvyknout, na jakých místech přesně se do kláves opřít. Nejdou totiž tisknout po celé svojí šíři a v postranních polohách mají „netečné pásmo“.



Vysouváme kryt a vrháme se na klávesnici hlavní. Z fotografií je patrné, že kvůli jezdcům vysouvacího mechanismu je klávesnice na obou stranách přibližně o půl centimetru zúžená. Nejvýrazněji jsou chybějící milimetry patrné na samotných klávesách. Tlačítka jsou úzká, všechna stejně velká, s nízkým zdvihem a prakticky neslyšitelnou odezvou stisku. Každá s mírným prohnutím ve střední části. Tedy nic pro tlusté palce, nic moc pro psaní poslepu. I přesto budu chválit – psaní je procházka růžovým sadem.



Podsvětlení klávesnice je regulováno světločivnou diodou umístěnou vpravo nahoře nad hlavním displejem. Ve slunných dnech se tedy vůbec nezapne. V šeru září decentním bílým světlem rozloženým po celé ploše klávesnice. Jen do krajní části pravých tlačítek se světlo dostává s mírnými obtížemi.



Velký, přesto jemný

Čip regulující světlo klávesnice se zároveň stará o to, jak intenzivně bude podsvětlen displej. Ve slunečných dnech, kdy je potřeba vysvítit každý jednotlivý bod zobrazovače, září nejvíce, naopak v příšeří je dobře čitelný i při nižší intenzitě světla. Nevyhovují-li vám výchozí hodnoty, můžete si se svými vlastními pohrát v nastavení.



Samotný zobrazovač je ve srovnání s předchůdcem, modelem E60, o jeden milimetr užší a čtyři delší. I tak je rastr velmi jemný a možných nerovností si všimne jen oko náročného uživatele. Rozlišení se bohužel snížilo na standardních 240 × 320 bodů, barevná hloubka zůstává 24bitová, tedy 16 777 216 barev přesně.



Pamatujete si ještě, když jsme v recenzích lamentovali nad miniaturním fontem data a času spořiče hlavního displeje? Zdá se že i tyto chvíle jsou nenávratně pryč, Nokia vylepšuje a datum i čas v pruhovém spořiči jsou větší a hlavně, dobře čitelné i z vyšší vzdálenosti.



Symbian jak jej známe

O systému stále stejně, a přesto jinak. Některé následující pasáže si vypůjčím z textu předchozích testů. Je zbytečné znovu popisovat něco, co již bylo několikrát velmi dobře popsáno.



Nokia E65 je další z řady telefonů využívajících poslední verzi operačního systému Symbian OS 9.1 a grafickou nadstavbu S60 3rd Edition. Přesto nebudeme spokojeni. Představeny už byly dva tzv. Feature Packy, tedy balíčky doplňující platformu S60 3rd Edition o nové funkce. Vzhledem k tomu, že Nokia E65 je stále horkou novinkou barcelonského 3GSM, alespoň Feature Pack 1 bych v zařízení ocenil.



Ve srovnání s předchozími verzemi je systém bezpečnější a schopnější z pohledu práce vývojářů. Spolu s tím se snoubí potřeba certifikace naprosto každého programu, i těch nejlevnějších. V novém systému je možné provádět update firmwaru, aniž byste museli navštívit autorizovaný servis výrobce. Poslední Symbian také doplňuje podporu USB Mass Storage, nejdříve však musíte přikoupit paměťovou kartu. Do memoárů samotného telefonu se Mass Storage nedostane.



S kompletním přechodem nových Nokií na vyspělejší S60 3rd Edition se zvedla vlna nevole související s nutností opětovné instalace všech aplikací a jejich celkovým nedostatkem na trhu. V současné době už je k dostání tolik zařízení, že je tento problém passé a pokud najdete šikovnou aplikaci pro starší verze S60, s velkou pravděpodobností jsou dostupné už i instalační balíčky pro 3rd Edition.



Buďte stále aktivní

Hlavní displej bez zástupců oblíbených programů či přehledu událostí z kalendáře a úkolů si mnohý uživatel symbianových telefonů ani nedovede představit. Zástupce funkcí a programů lze v nastavení změnit, stejně jako akce přiřazené k dvěma kontextovým klávesám pod displejem. Pod ikonami se nachází dynamicky vytvářený seznam událostí.



Kromě zmeškaných hovorů, příchozích zpráv, seznamu nadcházejících událostí v kalendáři, počtu nesplněných úkolů a aktuálně přehrávané skladby v hudebním přehrávači se můžete nechat upozornit i na nové e-maily, hlasové zprávy nebo dostupné služby SIM karty. I výpis posledních položek z libovolné schránky může být součástí aktivního režimu. Užitečný je řádek indikace WLAN, na nějž stačí kliknout a systém začne automaticky skenovat prostředí na přítomnost bezdrátových Wi-Fi sítí.



Preference aktivního pohotovostního režimu změníte v menu Nastavení. Kromě již zmiňované schránky v aktivním režimu si zde také vyberete, které moduly se mají/nemají na hlavním displeji zobrazit tak, aby bylo místo co nejefektivněji využito. Zatím se zdá, že pracovat lze pouze s moduly dodávanými spolu s operačním systémem. Doufejme ale, že se v budoucnu objeví možnost upravit si pohotovostní displej k obrazu svému i pomocí aplikací třetích stran.



Standardní zobrazení nabídky – 3 × 4 ikony nebo seznam šesti položek. Menu jsou cyklická, tzn. nekončí u žádného kraje displeje a vrací se zpátky na další položku v řádku nebo sloupci. V zobrazeních se můžete pohybovat také pomocí klávesových zkratek, kdy umístění tlačítka na klávesnici odpovídá poloze ikony v mřížce příp. pořadí položky v seznamu.



Předpřipravené nástroje jsou seřazeny do tematických složek, nově nainstalované programy řazeny do adresáře „Instalace“. Každou jednu položku je možné vzít a přesunout jinam, na jiné místo, do jiné složky. Kteroukoliv můžete přejmenovat, nesystémové dokonce smazat.



Zavolá vám vždy a všude

Podle popisku na krabici je model dodávaný do Česka kvadrální, dovoláte se s ním tedy ve všech sítích GSM podporujících pásma 850/900/1 800/1 900 MHz. Komunikuje i v sítích třetí generace – WCDMA 2100, dokáže telefonovat také prostřednictvím internetové sítě (VoIP).



Kvalita hovoru je standardní. V několika případech mi připadlo, že by neškodila vyšší hlasitost jak ve sluchátku, tak při odposlechu z reproduktoru. Jindy zase volajícího slyším až moc. Záleží tedy na protistraně. Neobvyklým problémem je neustálé jemné pískání ve sluchátku. Ať voláte nebo nevoláte, ať displej svítí či ne, po přiblížení sluchátka k uchu slyším jemné pískání. Nic výrazného, na dobrém dojmu to ale nepřidá. Je možné, že jde jen o chybný kus. Máte-li vlastní zkušenosti, podělte se prosím o ně v diskusi pod článkem.



Nechcete nebo nemůžete-li telefon držet během hovoru v ruce, využijte jednosluchátkové drátové bondovky, která je součástí prodejního balení. Hudba z jednoho sluchátka? Zapomeňte! Jednak by vás někteří uživatelé považovali za barbary a druhak se kvalita reprodukce na nic jiného než na hlasový hovor nehodí.



Při zmínce o sítích třetí generace se většině uživatelů vybaví videohovory. Kvůli absenci přední kamery pro snímání volajícího si u Nokie E65 užijete maximálně konference jednosměrné, tedy přenos vysílaný volající stranou (pokud je tato funkce protistranou podporována). Vy sami sebe na záběrech kamery odesílat nemůžete.



Vyzvánění příchozího hovoru lze ztišit, odmítnout s odesláním předem definované omluvné SMS nebo začít nahrávat, co si s dotyčným povídáte. Nokia je ovšem nepoučitelná a hádejte co... neposunula možnosti záznamníku ani o píď a tak si více než jedné minuty diktafonu (který se používá pro záznam hovoru) neužijete.



Přijaté, zmeškané a iniciované hovory se ukládají do samostatných záložek aplikace Protokol. U každého hovoru je datum a čas, pokud ale jde o telefonáty na stejná nebo ze stejných čísel, objeví se v přehledu jen jednou s datem a časem posledního pokusu. V nastavení protokolu si také zvolíte dobu, po něž budou protokolované události ukládány nebo možnost zobrazení délky hovoru na displeji v jeho průběhu.



Z Protokolu lze rovnou volat, poslat na číslo textovku či MMS nebo jej uložit do adresáře. Protokol zaznamenává také délku hovorů a přenesená data. V tomto případě ale nestačí z pohotovostního stavu stisknout zelené tlačítko, aplikaci musíte spustit z hlavní nabídky. Získáte tím přístup k podrobnému zobrazení, ze kterého je přesně vidět, co se s telefonem dělo, tj. jednotlivé (i opakované) hovory a datová spojení. Protokol lze filtrovat podle typů spojení a třeba také podle vybraného telefonního čísla.



Milióny kontaktů

Adresář využívá sdílenou paměť, takže není omezený počtem kontaktů nebo snad dokonce telefonních čísel. Kromě jména a příjmení, které jsou odděleny kvůli následnému řazení v seznamu do samostatných položek, můžete ke každé osobě přidat řadu dalších údajů: společnost, funkce, přezdívku, dodatek, mobily, telefony, čísla pro videohovory, internetové telefony, faxy, pagery, adresy Push-to-talk, e-maily, weby, poznámky, kompletní adresy, datum narození. Položek jako jsou čísla apod. může být neomezené množství, klidně padesát k jedinému kontaktu.



Do adresáře se dostanete z menu, zkratkou na pohotovostním displeji nebo pomocí již zmiňovaného nového tlačítka napravo nahoře od hlavní čtyřsměrné klávesy. Postupným zadáváním znaků (telefon rozlišuje znaky s diakritikou) omezujete výběr adresáře, dokud se nedostanete ke hledané položce. Vložená písmena telefon srovnává jak se začátečními písmeny jmen, tak se začátky přímení bez ohledu na pořadí, v jakém jsou zobrazeny ve výpise.





Nastavení speakera hlasového vytáčení



Na všechna jména z adresáře lze volat pomocí hlasového vytáčení. U této funkce není nutné nahrávat vlastní hlasové jmenovky, Nokia si troufá rozeznat jakýkoli hlas. Martin a Ellen, tedy předinstalovaní speakeři, ale češtinou zrovna nevládnou a v některých případech je rozpoznávání chybné. Po stisknutí tlačítka a vyřčení jména osoby ji telefon zobrazí, přečte jméno automatickým hlasem a vytočí číslo nastavené jako výchozí. K jednotlivým číslům v seznamu lze přiřadit také rychlou volbu na některou z číselných kláves.



Hlasy, slyším hlasy

Když už jsme se dostali k hlasovým funkcím, nezůstávejme jen u vestavěného adresáře. Hlasem totiž v telefonu můžete spouštět i jednotlivé funkce. Opět jsou hlasové záznamy nejpoužívanějších položek připraveny, opět s anglickým přízvukem. U funkcí lze „zvukové tagy“ měnit, mluvit ale bude vždy vybraný speaker.



Jste dost pohodlní na to si sami číst textové zprávy? I v tomto případě můžete využít instalovaného speakera. Bohužel i v tomto případě je speaker angličan a nebude-li předčítat anglicky napsanou SMS, asi jen stěží mu porozumíte.



Pro osoby se zrakovými problémy je v menu dostupná speciální aplikace Hlasová pomoc. Hlasová pomoc je vlastně takové menu v menu. Aplikace vytahuje nejdůležitější funkce telefonu do jednoho seznamu. Umístěním kurzoru nad položku v seznamu se spustí automatický hlas, který přečte to, co je právě na displeji zvýrazněno. Bez použití zraku umožní procházet protokol hovorů, kontakty, volat libovolná čísla či hlasovou schránku nebo si nechat přečíst aktuální čas. Na rozdíl od Martina a Ellen vyslovuje „operátorka“ hlasové pomoci velmi dobrou češtinou.



Online nebo offline

Ale zpět k adresáři. Každému uloženému kontaktu lze přiřadit individuální vyzváněcí melodii a také obrázek. Ten se ukáže při listování seznamem a jako malá ikona při příchozím i odchozím hovoru. Kontakty se dají rovněž sdružovat do skupin. Jim lze také nastavit samostatné vyzvánění (obrázek nikoli) a dají se použít i při filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech.



Profilů je v Nokii standardně pět plus jeden pro použití telefonu v režimu offline. Další profily lze vytvořit uživatelsky. V rámci profilů se dá nezávisle nastavit vyzváněcí tón pro hovory, videohovory, zprávy a e-maily. Volí se zde také hlasitost, vibrace, zvuky klávesnice a už zmiňované filtrování. Při něm vyzvání jen členové zvolených skupin, ostatní tiše blikají. V profilech je také volba, zda má telefon během prvního zazvonění syntetickým hlasem vyslovit jméno volajícího. Je však samozřejmě potřeba, aby byl volající už zanesen mezi kontakty v adresáři.



Pro vyzváněcí melodie lze použít snad všechny formáty, které mobilní telefony běžně podporují. Základem jsou soubory MID s 48hlasou polyfonií. Nokia E65 podporuje také soubory AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, AMR (NB-AMR), Mobile XMF, RealAudio 7,8,10, SP-MIDI a True tones (WB-AMR). Vibrační motorek je decentní, jak se na pravého elegána sluší. V kapse jej ucítíte a není přitom nevkusně hlučný.



Textujeme stále

Aplikace textových zpráv nedoznala oproti dřívějšku žádných změn. Písmo je dobře čitelné, velikost oblasti pro psaní textu zůstává stejně velká. Je zajímavé, že během psaní telefon sám rychle upravuje prostrkání jednotlivých znaků tak, aby byl text řekněme „více pohledný“. Pro estéty lahůdka, pro praktiky asi jen zátěž zbytečně zabírající místo vnitřní paměti.



S60 3rd Edition tak, jak jej známe, mj. znamená i diakritická znaménka při psaní textovek. Háčky a čárky není možné vypnout ani ořezat před odesláním, kapacita jedné SMS se tak snižuje na 70 znaků. Zbývají vám všehovšudy dvě možnosti – psát bez T9 nebo trpělivě učit slovník mluvit „cesky“. Vkládáním slov bez diakritiky jim T9 nastaví vyšší prioritu a budou při psaní používána přednostně.



Odeslané zprávy se archivují ve složce Odeslané, počet uložených položek můžete limitovat v nastavení. Množství uložených odchozích i příchozích SMS je omezeno velikostí volné paměti. Multimediální zprávy se tvoří bez problémů, profil pro zasílání se automaticky přednastaví díky aplikaci Průvodce nastavením. Editor je prostý a přehledný, můžete napsat text a následně vložit obrázek, zvuk nebo video. Součástí výbavy je též klient pro chat (instant messaging).



Jako výše pro MMS, i pro konfiguraci e-mailové schránky využijete Průvodce nastavením. Zde už není konfigurace automatická, musíte zadat alespoň základní parametry schránky. Po jejím uložení lze vlastnosti blíže specifikovat, vyhovují-li všechny hodnoty, můžete se ujmout stahování ze serveru. Bez problému se zobrazují e-maily ve formátu HTML vč. češtiny. Editor pracuje s účty přes rozhraní POP3 i IMAP4. Stahovat lze buď kompletní zprávy nebo jen jejich hlavičky s následným výběrem žádaných a nežádaných položek. Klient Nokie E65 podporuje práci s přílohami typů Microsoft Word, PowerPoint a Excel (Microsoft Office 2000/XP/2003) a soubory kompatibilními s aplikacemi Zip Manager a Adobe PDF.



Proč jen tak jednoduše?

Stahování a prohlížení dokumentů v přílohách je bez problémů, při pokusu o editaci ale tvrdě narazíte. Nedovedu pochopit, proč Nokia do kancelářských mobilů integruje jen prohlížeče bez možnosti další editace. Rozumím námitce, že klávesnice telefonu není příliš pohodlná na přípravu delších textů, ale opoznámkovat práci nebo zadání projektu přeci nemůže být ani s 12 tlačítky takový problém. Práce s archivy je jiný šálek čaje. Dříve si Zip Manager poradil jen se čtením zabalených souborů. Dnes už zvládá i vytváření nových.



Protože je Nokia E65 určena především firemní klientele, je možné do telefonu doplnit podporu dalších korporátně často využívaných služeb. Stahovat kompatibilní aplikace můžete přímo z webových stránek Nokie nebo prostřednictvím aplikace Stáhnout! přímo v telefonu. Tento šikovný program obsahuje pravidelně aktualizovaný katalog služeb a (většinou zdarma nabízených) produktů určených pro váš typ mobilu. Konkrétně pro práci s firemním e-mailem nabízí Nokia ke stažení podporující aplikace BlackBerry Connect a Mail for Exchange. Ve složce Office Tools najdete nástroj Mobile Search – vyhledávání pro náročné.



V jedné z dostupných složek jsou volně k dispozici i alternativní jazykové verze hlasového syntetizéru. Mezi třiceti speakery ze všech koutů světa ale zatím chybí čeština i slovenština. Před stažením položky se vám vždy zobrazí stručný infobox s cenou, velikostí a krátkým popisem. Chcete být denně v obraze? Aplikace s aktuálním zpravodajstvím agentury Reuters je nabízena zdarma. Často cestujete? WorldMate a okamžité informace o počasí, převodník měn a další funkce jsou ke stažení zdarma. Kdo si hraje nezlobí. Golf Pro Contest se tohoto hesla drží do důsledku.



Na internet jakkoliv

Pod položkou Web najdete v hlavním menu špičkový internetový prohlížeč Nokie. Čtyřsměrkou ovládáte hlavní kurzor, malou šipku. Vše funguje jako na komunikátorech, jen bez dotykového displeje. Šipkou můžete klikat na odkazy a když dojedete blízko k okraji, začne se stránka posouvat v daném směru. Pokud rolujete déle, zobrazí se i náhled, který ukáže, ve které části stránky se právě nacházíte. Náhledy si můžete vyvolat přímo z menu aplikace, s miniaturami budete pracovat i při prohlížení historie otevřených stránek.



Velkou nevýhodou jinak výtečného prohlížeče je nemožnost položit jeho zobrazení na šířku displeje. U Nokie E65 to prostě nejde, byť samotná aplikace takovou možnost podporuje (viz stejný prohlížeč v Nokii E60).



K synchronizaci či kopírování souborů z nebo do telefonu využijete bezdrátové Bluetooth nebo IrDA spojení, máte-li starší počítač bez wirelles adaptérů, přijde vhod systémový kabel dodávaný spolu s telefonem. Pro rychlejší přenosy větších objemů podporuje telefon možnost připojení jako dalšího disku do systému pomocí USB Mass Storage (pouze pro úložiště paměťové karty), bohužel bez možnosti dobíjení telefonu z portu počítače. Po připojení datového kabelu vám dá telefon na výběr, zda chcete pracovat v režimu PC Suite pro synchronizaci a ovládání pomocí počítače nebo Přenosu dat právě pro USB Mass Storage.



PC Suite je již standardně výchozí aplikací pro komunikaci mezi softwarem telefonu a počítačem. Najdete jej buď na přiloženém CD nebo v nejnovějších verzích na internetových stránkách Nokie.



Rychlost závratná

K internetu se připojíte pomocí technologií GPRS nebo EDGE, obé třídy 10. Vyvolení bydlící někde v okolí českých měst pokrytých signálem sítí třetí generace si mohou užívat rychlostí daleko vyšších. Jako vrchol nad veškerou datovou výbavou ční integrovaná podpora pro bezdrátové WLAN sítě, častěji označované jako Wi-Fi.



Podle oficiálních stránek Nokie podporuje E65 specifikace IEEE 802.11b/g, což v praxi znamená přenosové rychlosti až do výše 54 Mbit/s. Protože se dnes už jen málokterá síť obejde bez kvalitního zabezpečení, podpora WPA z dřívějších modelů byla rozšířena i o pokročilejší verzi - WPA2 (AES/TKIP).



Pro práci s bezdrátovými sítěmi připravila Nokia aplikaci Průvodce WLAN. Prostřednictvím tohoto programu jednoduše prohledáte okolní prostředí na přítomnost bezdrátových sítí a je-li to možné, rovnou se k těmto sítím i připojíte. Samozřejmě v závislosti na otevřenost sítě. Abych učinil praktickým zkušenostem zadost, je třeba dodat, že skener není zrovna z nejcitlivějších. Tam, kde mi běžný notebook vyhledá síť s intenzitou signálu 2 z 5, se Nokia E65 nechytá.



Ruku v ruce s bezdrátovými WLAN jde i tzv. VoIP nebo-li telefonování prostřednictvím internetové sítě. Pro VoIP je sice možné využívat i jiných datových technologií, parametry Wi-Fi jsou ale často ideální. Možnost internetového volání se nachází přímo v nastavení telefonu jako jedna z výchozích voleb pro spojování příchozích a odchozích hovorů. Máte-li tedy u některého z českých poskytovatelů VoIP aktivní účet, neváhejte využít této možnosti.



Testování hovorů prostřednictvím internetu je, stejně jako testování všech dalších funkcí závisejících na kvalitě signálu a sítě, dosti ošemetné. Letmé zkušenosti s videohovory z domácí bezdrátové sítě hovoří o tom, že se mnohdy mohou rovnat běžným celulárním spojením. Jak už ale bylo řečeno, kvalita a úroveň signálu mohou udělat své.



Fotíte, nefotíte?

A jsme opět u toho – problém fotoaparátu v mobilech „made for business“. Jako jeden z velkých plusů předchozí Nokie E50 hodnotím možnost zakoupení verze s nebo bez integrovaného fotoaparátu. Říkám si, k čemu by chlápek v kravatě potřeboval foťák v mobilu? Na druhou stranu, co člověk, to názor. Rozumím tomu, že spousta lidí se mnou tento „skepticismus“ sdílet nebude.



Nokia vybavila model E65 fotoaparátem s efektivním rozlišením 2 megapixely, tedy možností pořizovat fotografie až do velikosti 1 600 × 1 200 bodů. Přesto je už po spuštění aplikace patrné, že je fotoaparát v telefonu jen jako vedlejší doplněk. Jeho prostředí se vrací do dob před Nseries, kdy byly fotoaparáty Nokie, ve srovnání s nejlepšími fotomobily dneška, jen rádoby průměrné.



Hlavní displej, jehož celá plocha není při snímání ani využita, zobrazuje informace o zbývajícím počtu snímku a využití čtyřnásobného digitálního zoomu. Je-li aktivní některá z doplňkových funkcí, zobrazí se ve hledáčku její ikona. A jaké tyto doplňkové funkce mohou být? Režim šero, sekvence, samospoušť, pro úpravu kompozice navíc vyvážení bílé a barevný tón. Fotografie jsou ukládány do formátu JPEG s podrobnějšími EXIF informacemi.



S pár novinkami přichází video. Z rozlišení 176 × 144 bodů starších symbianových modelů se Nokia vyhrabala na dvojnásobek, tedy 352 × 288 bodů. Mobilní formát 3GP navíc začíná vyměňovat za univerzálnější MPEG-4. Kvalit VGA rozlišení Nokie 6233 ale E65 rozhodně nedosahuje.



Hrát umí

Přehrávač hudebních souborů zůstal beze změny. To ovšem neznamená nic špatného, už několik modelů ho považujeme za velmi dobrý. Skladby je možné prohlížet všechny pohromadě, seřazené podle interpretů, žánrů, alb či skladatelů. Hlasitost je dostatečná, maximální možné nastavení běžný posluchač používat nebude. Hodí se však připojit kvalitnější příslušenství. Zatím jediným oficiálně podporovaným příslušenstvím jsou minireproduktory Nokia Mini Speakers MD4.



Přehrávač je funkční i na pozadí, na hlavním displeji se ukáže název skladby, dá se přes něj nastavovat i hlasitost. Při příchozím hovoru se přehrávání plynule ztiší a po jeho ukončení zase obnoví; ve sluchátkách je slyšet vyzváněcí tón.



Videozáznamy si můžete přehrávat buď v běžné velikosti nebo v celoobrazovkovém režimu. Díky položení videa na šířku displeje je celoobrazovkový režim vhodný i pro zkrácení dlouhé chvíle speciálně upravenými videoklipy.



Svým uživatelům nabízí Nokia E65 50 MB vestavěné interní paměti. Opravdoví multimediální labužníci si budou muset přikoupit paměťovou kartu, která posune kapacitu telefonu na vyšší, použitelnou mez.



Pohlídá váš čas

Na organizační funkce by měl být u pracovního telefonu kladen velký důraz. Naprostým základem je kalendář. U kalendáře si můžete vybrat mezi měsíčním, týdenním nebo denním zobrazením a třemi typy záznamů. Pokud v měsíčním nebo týdenním zobrazení umístíte kurzor nad den obsahující záznam, bublina zobrazí podrobnosti o uložené položce. Začnete-li při prohlížení psát text, automaticky se vytvoří nová položka typu Schůzka s právě zadávaným řetězcem.



Samostatně, ale i jako součást kalendáře, jsou postaveny úkoly. Podle nastaveného data se zobrazí v přesně daný den kromě vlastního seznamu také v kalendáři. Všechny zpožděné úkoly se automaticky přesouvají na aktuální den až do doby, než je odškrtnete jako splněné. Export z kalendáře a seznamu úkolů je základem aktivního pohotovostního režimu.



Cenu za nejhorší funkci symbianových smartphonů by nebylo těžké udělit. Jednoznačně by ji získal jednoduchý budík, u nějž se už několik let vývoj nepohnul ani o píď. Nenabízí tedy ani opakování, ani možnost nastavení více časů, ani nic jiného. Vzbudí vás, ale tím jeho úloha končí. Blýskat na lepší časy by se mohlo už ve Feature Packu 1, v jehož standardní výbavě by se mohl budík dočkat tolik kýžených funkcí. Ze standardního organizéru zmiňme ještě poznámky, kalkulačku, převodník jednotek a jednoduchého správce souborů.



Vylepšením posledních verzí je aplikace Týmy. Jde o jakousi pokročilejší obdobu skupin volajících s opačnou interakcí. Zde telefon nefiltruje příchozí akce, zde jste iniciátorem aktivity vy. Princip je jednoduchý. Vytvoříte tým, do něhož následně uložíte libovolný počet kontaktů. Potřebujete-li později kontaktovat všechny členy vašeho týmu, stačí v seznamu zaškrtnout jeho název a vybrat mezi hovorem, textovou zprávou, webovou adresou, Push-to-talk nebo službou konferenčních hovorů.





Najděte vše

Nadšení neskryje ten, kdo se jednou zakouká do aplikace Hledat. To je totiž přesně to, co mi (a věřím, že nejsem sám) na mobilu dlouho chybělo. Časem se položky v telefonu hromadí a začnete v nich ztrácet přehled. Nemusíte je mazat, abyste si alespoň částečně zachovali pořádek. Z jednoho pole v aplikaci Hledat projdete všechny zprávy, e-maily, události v kalendáři, kontakty, jiné soubory, úkoly a poznámky, nebo libovolné kombinace těchto položek. I když se obsah nikde neindexuje, je vyhledávání rychlé a během několika vteřin jste u cíle.



Z dalších služeb nesmí chybět Flash Lite pro práci s flashovými animacemi a aplikacemi. Nokia E65 také obsahuje softwarovou podporu pro externí GPS moduly připojitelné pomocí rozhraní Bluetooth. Pro GPS jsou připraveny hned tři produkty – Poloha zobrazující aktuální informace z vašeho nejbližšího okolí, Navigátor a Orientační body pro určování polohy zařízení.



Zajímavou novinkou je možnost exportu aktuálního displeje na externí zařízení. Pro obyčejného uživatele zbytečnost, na firemní porady či konference ale šikovný pomocník. Soubory z telefonu lze bezdrátově odesílat na více či méně vzdálené kompatibilní tiskárny.



Těžké dilema

Těšili jste se na to, že si Nokii E65 koupíte hned, jak bude dostupná na pultech internetových obchodů? Pak vám nezávidím. Rozdíly oproti předchozím modelům, především pak Nokii E60, jsou minimální. Nemluvě o vestavěných aplikacích, které je často možné díky otevřenému přístupu Nokie doplnit i do starších zařízení, u novinky bychom čekali více změn. E65 tak potáhne hlavně na konstrukci a elegantní design.







Displej s rozlišením 352 × 416 bodů a dva tisíce korun k dobru na jedné straně vah, fotoaparát, větší paměť a stylový vzhled na straně druhé. Na kterou se přidáte vy? Jedno je jisté. Za necelých třináct tisíc korun dostanete v Nokii E65 špičkového, elegantního pomocníka do kanceláře i mimo ni se všemi klady, ale i zápory, které kombinace Nokia – Symbian přináší.



Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz