Resumé

Nokia 6300

Manažerský telefon vyšší třídy


Nokia 6300 Aktuální informace
na Info-Lince

Konzervativní vzhled Nokie 6300 je jako stvořený pro práci. Tomu nahrává i prostředí S40 3rd Edition se slotem pro paměťové karty a podporou EDGE. Čistý moderní design s kryty z oceli, 2 megapixelový fotoaparát, hudební přehrávač a FM rádio, MMS a video přehrávač
Plusy

slušná výbava, výborný displej, velmi dobré dílenské zpracování, možnost personalizace pomocí gravírování, rozměry a váha, výborná klávesnice, EDGE

Mínusy

absence UMTS datových přenosů, nevalné rozlišení videa, vůle krytu baterie


Info výrobce


Nokia 6300

Manažerský telefon vyšší třídy


Telefon Nokia 6300 má důmyslný moderní design s kryty z nerezové oceli, 2 megapixelový fotoaparát s 8x digitálním zoomem, hudební přehrávač a FM rádio, multimediální zprávy, video přehrávač a rekordér.



Hlavní funkce

Kompaktní moderní design s využitím důmyslných krytů z nerezové oceli, lesklého černého provedení a zakulacených rohů

Zachyťte a uchovejte si svoje vzácné okamžiky za pomoci 2 megapixelového fotoaparátu s 8násobným digitálním zoomem

Bavte se kdykoli budete chtít s přehrávačem hudby, FM stereo rádiem a video přehrávačem

Jeden jediný pohled vám umožní vidět mnohem víc na displeji s rozlišením 240 x 320 a s až 16 milióny věrně podaných barev (Tru Colors)

Mějte kdykoli přístup na mail a posílejte zprávy i s přílohami

Ukládejte si hudbu, video a fotky do paměti rozšiřitelné až na 2 GB



Úplná specifikace



Provozní frekvence

GSM a EDGE (900/1800/1900)



Velikost

Objem: 56 cm3

Hmotnost: 91 g

Rozměry: 106,4 x 43,6 x 11,7 mm



Displej

Hlavní displej: 2" 240 x 320 (TFT) QVGA s až 16,7 milióny věrně podaných barev (True Colors)

Uživatelské rozhraní

Nové vylepšené uživatelské rozhraní series 40



Zobrazování

2 megapixelový fotoaparát s 8násobným digitálním zoomem

displej telefonu slouží jako hledáček

videorekordér a přehrávač



Přenos zpráv

email s přílohami (Java verze)

MMS: OMA MMS 1,2 sloužící k tvorbě, příjímání, editování a posílání multimediálních zpráv (s přílohami do 300 kB)



Funkce Push to talk



Chat

Nokia Xpress on audio zasílání zpráv (AMS) - rychlý a jednoduchý způsob posílání hlasových a zvukových klipů pomocí MMS



Multimédia

Hudební přehrávač podporující formáty MP3, MP4, AAC, AAC+, eAAC+, H.263, H.264

FM stereorádio s funkcí Visual Radio

Streaming videa (3GPP)

DRM verze 2.0

Prohlížeč xHTML

Java: MIDP 2.0

Macromedia Flash Lite 2.0 pro bohatší digitální obsah



Paměť

Až 7,8 MB vnitřní uživatelské paměti

Rozšíření uživatelské paměti: mini SD karta až do velikosti 2 GB



Aplikace

Hry a aplikace Java™ MIDP 2.0



Připojitelnost

Bluetooth verze 2.0 s vylepšeným přenosem dat (včetně přístupu na SIM kartu a přístupu k headsetovým a handsfree profilům) a stereofonní podporou headsetů

Místní a vzdálená synchronizace dat mezi přístroji s využitím SyncML (kalendář, seznam pracovních úkolů. telefonní seznam)

Plně podporovaná technologie OMA Client provisioning

Synchronizace s počítačem pomocí Nokia PC Suite s připojitelností přes USB rozhraní a Bluetooth



Datový přenos

EDGE (EGPRS): třída 10

GPRS: třída 10



Správa osobních informací (PIM)

Organizér s kalendářem, úkoly a poznámkami

Kontakty (až 1000)

Budík a odpočítávač času



Hlasové funkce

Vestavěný IHF reproduktor

Push-to-talk (Nokia PoC 1.1)

Ovládání hlasem a nahrávání



Digitální služby

MP3 vyzváněcí melodie, věrné tóny (True tones), MIDI a až 64 polyfonních melodií

Vyzváněcí tóny s videem



Další vlastnosti

Režim letadlo a demo režim

FOTA - aktualizace programového vybavení (firmware) prostřednictvím sítě Over the Air



Obsah prodejního balení

Mobilní telefon Nokia 6300

Baterie Nokia BL-4C

Nabíječka Nokia AC-3

Stereofonní headset Nokia HS-47

Návod k použití mobilního telefonu Nokia

CD-ROM

Paměťová karta MicroSD 128 MB Nokia MU-2

Recenze odborníků

Nokia 6300

Manažerský telefon vyšší třídy


Nokia si na začátek jara připravila novinku v podobě modelu 6300. Tento štíhlý elegán sklidil úspěch již při svém představení. Převzal téměř všechny přednosti z manažerské řady a přidal stylový vzhled. Jaký je ale ve skutečnosti?



Nokia 6300 se poprvé na svět podívala koncem listopadu loňského roku. Od té doby dokázala u svých potenciálních zákazníků vzbudit nemalý zájem. O tom jsme se přesvědčili zejména u prvního pohledu na tuto novinku, který jsme přinesli více jak před měsícem.



Popravdě se ani nedivíme, že je Nokia 6300 středem zájmu. Navazuje totiž na velice úspěšnou manažerskou řadu. Ta v sobě skýtá snad více legend než Staré řecké báje a pověsti a každý model, který k ní hlásá svou příslušnost, má ještě před svým představením vybudované pevné základy.



Novinka je navíc první přístroj, který se odvážil opustit zažité konzervativní pojetí. Tím však nechceme říci, že jde o další nesmyslný designový výstřelek. Nokia v poslední době totiž používá ryze jednoduché tvary, s kterými však dokáže dělat divy. Zkrátka v jednoduchosti je krása a to platí i pro dnešní novinku.



Asi nám dáte za pravdu, že při prvním pohledu na model 6300 na vás žádná novota nedýchne. Jakoby jste takový telefon už někde viděli. Připomínat vám může nejen konkurenční přístroje, ale také nejlevnější Symbianovou Nokii, model 3230. To ale není na škodu, jelikož dle prvních reakcí se telefon líbí - a o to jde především.



Novinka má rozměry 106,4 x 43,6 x 13,1 milimetru. Právě poslední hodnota si zaslouží největší pozornost - Nokia 6300 je totiž první vlaštovka z Finska vstupující do sféry tenkých modelů. Oproti konkurenci jde sice stále o tlouštíka, oproti Nokii 6233 se ale telefon nosí v kapse o poznání příjemněji. Přispívá k tomu i váha 91 gramů.



Co musíme pochválit, je konstrukční kvalita přístroje. Kovové kryty a použité lesklé (ano, opět můžeme dlouze zkoumat své otisky prstů) tvrdé plasty k sobě dokonale lícují a telefon působí velmi pevně. Budeme-li pak hodně přísní, postěžujeme si snad jen nad uchycením krytu baterie, které mu dovoluje malý nekontrolovaný posun.



Ke krytu se váže i jedna výrazná vlastnost. Na jeho povrch si totiž můžete nechat po koupi přístroje vygravírovat své jméno, logo firmy nebo podobný, vámi zvolený vzor. V našem případě nám poslala Nokia přístroj ozdobený naší webovou adresou. Co byste si nechali vygravírovat vy, to může být námětem na diskuzi.



Pod krytem naleznete nejen baterii (BL-4C / 860 mAh), ale také slot na paměťovou kartu MicroSD. Papírová výdrž udává hodnoty 14 dní v pohotovosti či 3,5 hodiny hovoru. V našem případě, kdy jsme přístroj používali jako sekundární telefon, nás hnal k nabíječce až po deseti dnech. To je více než dobrá hodnota a stížnosti na malou výdrž moderních telefonů tak začínají být liché.



Na zadní straně najdeme i objektiv integrovaného fotoaparátu a mřížku hlasitého reproduktoru. Ten hraje velice hlasitě a to i se zachováním slušné kvality reprodukovaného zvuku. Jeho hlasitost lze nastavit pomocí kolébkového ovladače na pravém boku přístroje, který slouží i k nastavování hlasitosti reproduktoru při hovoru. Stisk této kolébky však není příliš příjemný.



Těsně pod ní, na rozhraní kovového krytu baterie a černého plastu, jež tvoří kostru celého telefonu, najdeme i nenápadnou informační diodu. Ta modře bliká v případě zmeškané události při zhasnutém displeji. Stejná se nachází i na protější straně. Toto diskrétní upozornění lze navíc v nastavení profilů vypnout.



Horní strana dostala do vínku tradiční hlavní vypínač sloužící i k rychlé změně profilů, strana dolní naopak překvapí hned několika novinkami. První z nich je 2,5 mm Jack konektor pro připojení sluchátek (ta naleznete v základním balení), který již prozrazuje absenci systémového konektoru zvaného Pop-port.



Namísto něj Nokia zvolila MiniUSB datový konektor, za což samozřejmě tleskáme. Jeho krytku ale bez sundání krytu baterie jen tak neodstraníte, chválu ale zaslouží za uchycení k tělu přístroje. Jen tak ji neztratíte. Chybět samozřejmě nesmí ani zdířka pro nabíječku (tenký konektor) a škvírka ukrývající mikrofon.



Alfanumerická klávesnice žádnou inovací nehýří. Vše je podřízeno ergonomii a proto se jednotlivé klávesy poskládaly do jednoduchého obdélníku. Mezi nimi se vytvořilo dostatečné profilování pro hmatové odlišení. Na klávesnici se píše velmi příjemně i díky ideální odezvě a příjemnému stisku. Její podsvícení je modré a rovnoměrné. Zde zkrátka není co kritizovat.



Jinak je tomu v případě funkčního bloku. Ten se skládá z kurzorového kříže s potvrzovacím středem a čtveřice kláves v jeho okolí. Právě ty byly i při prvním pohledu trnem v našich očích. Jsou vážně titěrné a malé...ale! To "ale" musíme napsat vzhledem k několikadenním zkušenostem. Ač nám velikost kláves totiž vadila, v ovládání vůbec není překážkou. Tisknou se stejně jistě jako ostatní klávesy včetně kurzorového kříže.



Logika ovládání se již léta nemění, pokud jste někdy měli v ruce Nokii, sžijete se s novinkou velmi brzo. Hlavní menu je standardně tvořeno maticí devíti ikon s popisky. Jednotlivé položky si můžete po vzoru symbianových přístrojů libovolně přeskládat. Ikony jsou hezky animovány a na špičkovém displeji s rozlišením QVGA (320 × 240 obrazových bodů) a podporou 16 milionů barev je radost pracovat.



Nokia nabídla i možnost čtyř podob hlavního menu - matice, matice s popisky, běžný vertikální seznam nebo podobu záložek, kterou známe především ze Samsungů. Barevné sestavy, spořiče i možnosti uložit si libovolnou tapetu na displej už bereme jako samozřejmost. Standardem se stal i aktivní pohotovostní režim informující nejen o nadcházejících událostech. U Nokie 6300 však lze jeho zobrazení nově plně přizpůsobit.



Telefonování - bez 3G to jde také



S přístrojem se dovoláte téměř po celém světě, jde o tribandový telefon, avšak bez podpory 3G sítí. To je snad jediná klíčová nevýhoda oproti modelu 6233 - tedy ani ne tak z pohledu videohovorů, ale dat. O tom si však více povíme až později.



Do telefonu uložíte až 1000 kontaktů, přičemž ke každému z nich lze přiřadit až pět telefonních čísel a celou paletu dalších údajů jako email, webovou adresu či poznámku. Pro velké nadšence multimedií je připravena i možnost přiřazení obrázku nebo videa, které se zobrazí na displeji při příchozím hovoru.



Pohled do adresáře může mít několik podob, pro lidi s horším zrakem si připravila Nokia možnost nastavení velikosti písma. Samozřejmostí je třídění kontaktů do skupin, dle kterých lze ve vyzváněcích profilech filtrovat hovory. Na ty vás přístroj upozorní polyfonií, velmi kvalitním MP3 vyzváněním nebo diskrétně vibrací.



Zprávy - změnil se nám emailový klient?



Telefon si poradí se zprávami SMS, EMS i MMS. Přímo v jejich editoru lze přitom přizpůsobovat velikost písma, při nejmenším fontu zobrazí celých jedenáct řádků textu. Ty můžete vyplnit velice rychle díky podpoře slovníku T9, který sice píše s diakritikou, ale před odesláním ji ze zprávy odstraní. Predikci lze nastálo vypnout.



Po celou dobu psaní textovky jste informováni o využitých znacích, stejně tak jako o počtu výsledných zpráv. Paměť telefonu pojme nespočet SMS zpráv, potvrzení o doručení se hromadí v samostatné složce. Odtud se dají lépe spravovat, především jejich hromadné vymazání je velkým přínosem.



Editor zpráv MMS se velmi polepšil a uživateli nabízí spíše vzhled jakéhosi průvodce, který celou tvorbu multimediální zprávy maximálně zjednoduší. Nokia nabízí i speciální formy zpráv jako Pohlednice či blesková a zvuková zpráva. Navíc můžete s touto Nokií komunikovat i pomocí služby Push to Talk.



Na konec jsme si nechali odpověď na otázku v hlavičce této stati. Jak by řekl Terminátor: "Negativní". Inu, klient pro správu emailů se stále nedokázal oprostit od Javy a jeho spolupráce s dalšími funkcemi telefonu je tak značně omezená. Přitom jde o jeden z nejlepších emailových klientů, který v klasických telefonech známe. Kromě standardních funkcí umí například i filtrovat nevyžádanou poštu.



Organizace a data - vše, co si lze přát



Organizačním schopnostem opět dominuje povedený kalendář, který jako hlavní zobrazení nabídne měsíc nebo týden. Pod základní tabulkou je vyhrazen prostor pro přehled aktuálních událostí, které mohou mít několik různých formátů a lze u nich nastavit i opakování.



K dispozici je také úkolovník a poznámkovač. Budík si poradí i s hudbou ve formátu MP3 nebo rádiem a lze mu nastavit opakovaní ve vybrané dny. Nabídku ucelují aplikace jako je neomezený diktafon (v závislosti na dostupné paměti), kalkulačka (poradí si i s goniometrií), konvertor, světový čas či stopky.



Na internet se dostanete pomocí vestavěného prohlížeče v telefonu, který se oproti předchozím modelům v mnohém polepšil. Zajímavější pro případné zájemce je přítomnost prohlížeče Opera Mini na paměťové kartě. Zde naleznete i program Presenter umožňující vzdálené ovládání vašeho počítače či aplikaci Senzor umožňující nejen zasílání zpráv pomocí Bluetooth.



A nyní k již zmíněné absenci podpory UMTS sítí - ta je jednou z největších bolístek této novinky. Datové přenosy si totiž užijete jen s pomocí zastaralého HSCSD či modernější dvojicí GPRS/EDGE. Právě přítomnost poslední technologie je ale pro mnohé uživatele důležitější než podpora 3G. Pokud totiž nebydlíte v největších městech, nemusí vás chybějící UMTS trápit.



K počítači připojíte telefon pomocí již zmiňovaného standardního USB konektoru nebo modernější technologií Bluetooth. Infraport šel bohužel na zasloužený odpočinek. O komunikaci se stará softwarový balík PC Suite, který dostanete v základním balení. V případě paměťové karty lze využít i podpory technologie Mass Storage. V balení naleznete paměťovou kartu o velikosti 128 MB, vnitřní paměť telefonu je 7,8 MB.



Zábava - další bolístka na obzoru



V případě zábavních funkcí nejvíce zaujme integrovaný hudební přehrávač. Ten si poradí s formáty MP3, MP4, AAC, AAC+, eAAC+, H.263, H.264 i ochranou DRM 2.0. K plnému využití však budete muset zakoupit větší paměťovou kartu, 128 MB je pro plnohodnotný MP3 přehrávač prostě málo. Do té doby se ale můžete spolehnout na FM rádio s funkcí Visual Radio.



Hudbu můžete poslouchat hlasitě pomocí kvalitního reproduktoru s možností prostorového efektu, pomocí přiloženého stereofonního headsetu (Nokia HS-47) a nebo bezdrátově díky stereo bluetooth profilu. Milovníci obrázků se pak mohou spolehnout na dvoumegapixelový fotoaparát. Snímky tak mají maximální rozlišení 1600 x 1200 obrazových bodů.



S telefonem se fotí na výšku, aplikace nabízí široké možnosti nastavení včetně sekvenčního snímání či nočního režimu a těšit se můžete na osminásobný digitální zoom. Výrazná a bolestivá změna se udála v případě videa - zapomeňte na rozlišení VGA, vracíme se opět k pochmurnému 178 × 144 obrazových bodů.



Zabít nudu můžete i pomocí Java her, v kterých naleznete kromě tradičního hada i velmi oblíbené Sudoku a povedený 3D fotbal. Telefon přitom podporuje kromě Java MIDP 2.0 i technologii Flash Lite 2.0. Pamatovat bychom měli i na schopnost telefonu přijímat streamované 3GPP video.



Suma sumárum



Pojďme si před závěrečným soudem říci ještě předpokládanou cenu - ta se pohybuje okolo hranice osmi tisíc korun, což je více než ta, za kterou se nyní prodává mnohokrát zmiňovaná příbuzná, Nokia 6233. Právě na základě tohoto faktu si dovolíme malinko zapochybovat nad eventuálním úspěchem novinky. Proti ní hraje totiž kromě ceny i absence UMTS sítí a horší rozlišení videa.



Na stranu druhou, koupí modelu 6300 se můžete dostatečně odlišit od masy používající Nokii 6233. Získáte i přístroj s lepším displejem a kvalitnějším zpracováním. Zanedbatelná není ani nižší váha a tloušťka. Závěr bychom tak nechali raději otevřený. Však nad úspěchem modelu můžeme stejně uvažovat až ve chvíli, kdy budeme znát jeho prodejní výsledky. A navíc - když se líbí, tak se líbí...nějaká chybějící funkce na tom změní jen máloco

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz