Resumé

HTC P3700 Diamond

Elegance a inovace


HTC P3700 Diamond Aktuální informace
na Info-Lince

Další a dlouho očekávaná reakce na Apple iphone je tu. Elegance a inovace…požitek z krásné věci.

Strhující estetický dojem doplňují nedostižné nové funkce. HTC Touch Diamond zvyšuje laťku v oblasti mobilní komunikace a zároveň si jako klíčové vlastnosti ponechává jednoduchost a krásu.

Stylový a perfektně vybavený komunikátor s prostředím TouchFLO 3D a mimořádně nízkou tloušťkou, která byla vykoupena baterií o nejnižší kapacitě, kterou kdy HTC u komunikátorů použilo - 900 mAh. Bude přitom muset napájet 528 MHz procesor, VGA displej a 192 MB RAM.
UPOZORNĚNÍ: Tato první dodávka do české republiky má operační systém v anglickém jazyce. V české lokalizaci je nejbližší termín dodání za 2–3 týdny.

Plusy

atraktivní design, výborné hardwarové parametry, rychlý procesor, 192 MB RAM, UMTS/HSDPA, Wi-Fi, GPS, 4 GB vnitřní paměti, jemný VGA displej, TouchFLO, 3D pohybový senzor, bonusový software

Mínusy

chybějící slot na paměťové karty, nízká kapacita baterie, kryt se snadno umaže a poškrábe


Info výrobce


HTC P3700 Diamond

Elegance a inovace


HTC Touch Diamond™ mění úhel pohledu na pokročilé mobilní telefony a představuje obrovský skok kupředu po stránce sloučení technologických schopností s intuitivním ovládáním a svěžím designem.



Díky jasnému 2,8palcovému dotykovému displeji zasazenému v okouzlujícím pouzdře z broušené oceli a dokonalými hranami je HTC Touch Diamond stejně dokonalý na pohled jako při použití.



Inovativní dotykové uživatelské rozhraní TouchFLO™ 3D a ultra rychlé internetové připojení HSDPA jsou zárukou toho, že HTC Touch Diamond nabízí skvělé online zážitky a může soupeřit s notebooky, jelikož umožňuje volně pracovat se stránkami Google, YouTube a Wikipedia na stejné úrovni jako s širokopásmovým připojením.



Vaše kontakty, oblíbená hudba, videa a fotografie již nemusí být omezeny na strohý textový popis. Díky technologii TouchFLO 3D můžete svá alba, videa a snímky přátel a rodiny oživit, hrát si s nimi a spouštět je pouhým dotekem prstu.



Fotoaparát s rozlišením 3,2 megapixelů a automatickým zaostřováním vám pomůže dokonale zachytit krásné chvíle a díky velké vnitřní paměti 4 GB budete mít vždy k dispozici všechny požadované soubory. Citlivý integrovaný systém GPS vám s pomocí navigace pomůže rychle a bezpečně dorazit do cíle.



Elegance a funkčnost se již navzájem nebudou vylučovat. Přichází nový HTC Touch Diamond.



Hlavní body:





2,8palcový dotykový displej s čtyřnásobným počtem pixelů oproti většině telefonů.



Inovativní rozhraní TouchFLO 3D perfektně reaguje na příkazy vašich prstů při hledání v seznamu kontaktů, procházení webových stránek a spouštění médií… to vše ve svěžím zobrazení s fotografiemi a obrázky podporovanými výkonným grafickým 3D procesorem.



HTC Weather - nepřetržitý přehled o počasí doma i v cizině.



Surfujte po internetu a stahujte soubory vysokou rychlostí s připojením HSDPA.



Fotoaparát s rozlišením 3,2 megapixelů a automatickým zaostřováním zaručuje perfektní fotografie a videa.



Vnitřní úložný prostor 4 GB umožňuje uložení většího množství fotografií, hudby, souborů a dat než kdykoli předtím.



Integrovaný systém GPS určený pro spolupráci s mapovým softwarem přináší plnou navigaci na každém kroku.

Recenze odborníků

HTC P3700 Diamond

Elegance a inovace


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Stylový a perfektně vybavený komunikátor s prostředím TouchFLO 3D a mimořádně nízkou tloušťkou, která byla vykoupena baterií o nejnižší kapacitě, kterou kdy HTC u komunikátorů použilo - 900 mAh. Bude přitom muset napájet 528 MHz procesor, VGA displej a 192 MB RAM.



rozměry a hmotnost: 102 × 51 × 12 mm, 110 g.

displej: 2,8palce, aktivní TFT, 480 × 640, 65 tisíc barev.

sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS.

data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA.

konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi.

paměť: 4096 MB.

baterie: Li-Ion 900 mAh, procesor: 528 MHz.

operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional.

hudba: přehrávač hudby, rádio.

fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (352 × 288), autofocus.

--------------------

Tchajwanská společnost HTC před nedávnem uvedla na trh vybroušený komunikátor, který disponuje výbornými parametry, atraktivním designem a zcela novým uživatelským prostředím. Až se pomalu nechce věřit, kolik technologických vymožeností dokázal výrobce do tak malého zařízení vtěsnat. Touch Diamond je současnou vlajkovou lodí HTC a v pořadí již čtvrtým článkem v sérii Touch. Navazuje na úspěšnost předchozích modelů a přidává několik zcela nových funkcí, které se naučil od konkurence.



Našlápnuto správným směrem.

Zhruba před rokem výrobce představil svůj první Touch telefon, který byl postavený na operačním systému Windows Mobile. HTC Touch byl odpovědí na iPhone, a mezi uživateli sklidil obrovský úspěch, o čemž svědčí téměř jeden milion prodaných kusů během několika prvních měsíců. Pro Touch komunikátory je charakteristických několik vlastností, displej se například nachází v jedné rovině s okolním krytem telefonu, což pro předešlé Windows Mobile telefony nebylo příliš časté, díky tomu se systém mnohem lépe ovládá i bez nutnosti vytahovat stylus. Společně s tím se objevilo vlastní uživatelské prostředí TouchFLO, které můžeme považovat za jakousi nadstavbu samotného systému. S dalšími Touch telefony, jako byl Dual či Cruise se vyvíjelo i samotné TouchFLO, u Diamondu jsme se však dočkali jeho kompletního přepracování, díky kterému si vysloužilo přídomek 3D. A hned v úvodu prozradím, že se nejedná jen o lacinou nadstavbu, jde totiž o komplexní systém aplikací, které včele s 3D pluginem na hlavní obrazovce usnadňují každodenní používání.



Sympaťák na první pohled.

Samotné balení, ve kterém je telefon dodáván, působí velice zajímavě a svými tvary má evokovat dojem diamantu, krabička je celá vyrobena z plastu a kromě komunikátoru samotného v ní najdeme stereo headset včetně molitanových polštářků, cestovní nabíječku, synchronizační USB kabel, náhradní stylus, ochrannou fólii na displej, manuál, příručku pro rychlý start a dvojici CD se synchronizačními nástroji a dalšími programy. Výrobce ale zapomněl na ochranné pouzdro, což je u telefonu této třídy škoda.



Klenot v diamantovém balení.

Přiložená sluchátka nehrají vůbec špatně, postrádají sice silnější basy, ale pro běžný poslech zcela dostačují. Na kablíku je umístěný mikrofon společně s tlačítkem pro příjem/přidržení hovoru, postrádám zde kolečko pro regulaci hlasitosti. Sluchátka se připojují do ExtUSB konektoru (upravený miniUSB), který se používá i pro připojení nabíječky a synchronizačního kabelu. Přiloženou ochrannou fólii doporučuji aplikovat ihned po vybalení telefonu, kryt a displej je velice náchylný na poškrábání.



HTC Touch Diamond svým designem doslova boří hranice mezi klasickými kapesními počítači a mobilními telefony; ještě nedávno byly komunikátory vnímány spíše jako velké a těžké přístroje, Diamond je ale důkazem, že to jde udělat i jinak, rozměry 102 x 51 x 11.3 mm a hmotnost 110 gramů jsou toho jasným důkazem. Designéři na něm odvedli opravdu dobrý kus práce, telefon se zkrátka líbí z každého úhlu. Pod displejem najdeme čtveřici ovládacích prvků a zajímavě vyřešené čtyřsměrové tlačítko.



Horní řada je osazena klávesami Domů a Zpět, vespod se pak nacházejí klasická telefonní tlačítka. Ta obklopují kurzorový ovladač, který je vybavený senzorem, který snímá dotyk nejen uprostřed, ale také po celém svém obvodu. Pro pohyb do stran a potvrzování akcí jej budete muset i nadále mačkat, nicméně například v editoru dokumentů, internetovém prohlížeči nebo správci obrázků můžete krouživými pohyby po obvodu kolečka využívat funkce zoom. Jednotlivé klávesy jsou dobře přístupné, pohodlně se mačkají a díky bílému podsvícení se s nimi dobře pracuje i v noci.



Z Diamondu atraktivita blyští z každého úhlu, za velice zdařilý považuji multifunkční ovládací prvek.

Telefon není vybavený signalizačními diodami, vše je efektně schováno do ovládacího kolečka, které svými svícením či blikáním signalizuje různé stavy (nabíjení, zmeškané hovory). Nad displejem najdeme pouze telefonní reproduktor, kamerku pro videohovory a světlocitlivý senzor, který automaticky reguluje podsvícení displeje podle okolí, tato funkce ale výrazně zvyšuje spotřebu energie, v případě potřeby ji proto lze vypnout. Až na tlačítko Power a klávesy pro regulaci hlasitosti nejsou boční hrany rušeny žádnými jinými prvky. Chybí mi zde tlačítko pro spuštění fotoaparátu, pokud jej budete chtít používat, musíte jej spustit přes TouchFLO 3D nabídku nebo zástupce v programech.



Zadní kryt je tvořený několika různě vystouplými trojúhelníky, což sice zvyšuje atraktivitu, nicméně na použitelnosti to příliš nepřidá. Pokud si Diamonda položíte na stůl a budete s ním chtít pracovat, musíte počítat s tím, že se vám bude houpat. Vystouplé hrany trojúhelníků se také velice rychle poškrábají, v tomto směru mi přijde mnohem lepší MDA Compact IV od T-Mobilu, který je brandovanou verzí Diamondu, a který disponuje rovným zadním krytem.



Stupňovitý zadní kryt Diamondu sice působí elegantně, na praktické použitelnosti ale příliš nepřidá. V tomto směru si o poznání lépe vede T-Mobile MDA Compact IV, který má zadní kryt rovný (na posledních dvou snímcích)

V horní části je umístěný objektiv 3.2MPx fotoaparátu, místo na přisvětlovací diodu už zde ale není. Pod krytem najdeme malou 900mAh Li-Ion baterii, která dokáže telefon při běžném používání udržet při životě maximálně dva dny, spíše se ale připravte na to, že jej budete muset nabíjet denně. Jak jsem již zmínil, značným žroutem energie je světlocitlivý senzor, který zejména ve venkovních prostorách automaticky nastavuje svítivost na maximální hodnoty. Pokud se s Diamondem rozhodnete surfovat přes Wi-Fi nebo jej využijete k GPS navigaci, výdrž pak lze počítat v hodinách. Při dobíjení dochází k celkem výraznému zahřívání akumulátoru.



Uchycení stylusu vyřešil výrobce geniálně.

Zajímavě je řešený stylus vybavený magnetickým uchycením, což s sebou přináší celou řadu výhod a zajímavých funkcí. Ani po delším používání se vám zdířka pro stylus neopotřebí a nemusíte se tak obávat samovolného vypadávání. Pokud máte vypnutý displej a vysunete stylus ven, dojde k jeho automatické aktivaci, podobné je to i u telefonních hovorů, kde při vytažení stylusu dojde ke spuštění poznámek, za tato zajímavá vylepšení si výrobce rozhodně zaslouží pochvalu. Celkové zpracování telefonu je na velice dobré úrovni, kryt i ostatní díly jsou do sebe pečlivě slícovány a nikde nic nevrže.



Vylepšená podpora pohybových gest.

Dotykový displej nabízí úhlopříčku 2,8 palce, jemné VGA rozlišení (480×640px) a schopnost zobrazit 65 536 barevných odstínů. Na přímém sluníčku je při nastavení maximálního podsvícení relativně dobře čitelný a zobrazovací schopnosti jsou výborné, barvy působí věrohodně. Díky osazení v jedné rovině s krytem telefonu je možné téměř všechny úkony provádět bez nutnosti vytahovat stylus, obrovský komfort nabízí také TouchFLO 3D plugin na hlavní obrazovce, ze kterého můžete snadno a rychle přistupovat ke všem klíčovým funkcím komunikátoru. Nabídky jsou rozděleny celkem do 10 záložek, které si nyní podrobněji představíme.



Home - základní nabídka, ve které se zobrazují animované hodiny, informace o síti, aktuální datum a čas, zmeškané události a položky z kalendáře.

obrázek



Kontakty - grafický správce kontaktů, ve kterém můžete snadno a rychle listovat pomocí vertikálních tahů prstem. Jednotlivé přechody mezi kontakty jsou doprovázeny pěknými animacemi, které jsou součástí celého TouchFLO 3D rozhraní.

obrázek



Zprávy - pod touto záložkou se zobrazují přijaté textové zprávy, ve kterých můžete snadno a rychle listovat. V námi testovaném telefonu s anglickou verzí ROM se chybně zobrazovala diakritika, to by ale s příchodem oficiální české ROM mělo zmizet.

obrázek



E-maily - stejně efektivně jako s textovými zprávami, můžete pracovat i s e-maily. Problém s diakritikou se objevuje i zde, nicméně po rozkliknutí vybraného e-mailu je již vše v pořádku.

obrázek



Fotografie a videa - v této nabídce se zobrazují vybraná obrázková alba nebo fotografie z fotoaparátu. Mezi obrázky můžete opět velice efektivně listovat.

obrázek



Hudba - jednoduchý přehrávač hudby, který umí zobrazovat obrázky alb (pokud jsou k dispozici), podporuje funkce náhodného/opakovaného přehrávání a tvorbu vlastních playlistů.

obrázek



Internet - z této záložky můžete spustit internetový prohlížeč Opera Mobile 9.5, aplikaci pro přehrávání videa ze serveru YouTube, a nechybí zde ani praktický výpis oblíbených záložek z prohlížeče.

obrázek



Počasí - nejhezčí grafickou podívanou nabízí program pro zobrazování počasí. Do něj si můžete přidat neomezený počet měst, jen z České republiky je jich k dispozici pět. U každého města se zobrazuje animovaná ikonka aktuálního stavu počasí, k dispozici je rovněž předpověď na následujících 5 dní.



Programy - do této matice si můžete přidat až 18 zástupců k oblíbeným programům.



Nastavení - konfigurace TouchFLO 3D, přístup ke klíčovým nastavením telefonu.



Celé prostředí se ovšem neskládá jen z pluginu na hlavní obrazovce, TouchFLO přidává přímo do operačního systému podporu vertikálních skrolovacích gest, kterou využijete nejen při listování v kontaktech a programech, ale také v prohlížeči obrázků či správci souborů. Úpravy se dočkala také nabídka Start a horní statusová lišta, zástupci jsou zobrazeny větším písmem a proto jsou mnohem lépe přístupné. Pokud kliknete do prostoru horní linky, objeví se vám další obrazovka se zvětšenými ikonami jednotlivých položek. Změn doznala i aplikace Album, která slouží k prohlížení fotografií, obrázků a videí. I zde je totiž telefon schopný rozeznávat nejrůznější gesta pro přibližování a listování, a využijete zde také pohybového senzoru, který obrázek přizpůsobuje velikosti displeje podle aktuálního natočení telefonu, reakce jsou velice rychlé.



S pamětí to mohlo být lepší.

TouchFLO 3D plugin je velice náročný na operační paměť, té má sice Diamond ve srovnání s konkurencí dostatek (192 MB RAM), přesto jsem v tomto směru očekával mnohem lepší výsledky. Tato paměť je záměrně rozdělena do dvou bloků (128 + 64), první část je vyhrazena pro potřeby systému, běh aplikací a TouchFLO 3D plugin, ihned po startu si z něj ale poměrnou část ukousne samotný operační systém, v reálu tedy uživateli zbude okolo 60 MB, a to není mnoho. TouchFLO 3D plugin si odebere dalších cca 15 MB (tato velikost se mění podle počtu načtených obrázků, alb, kontaktů a dalších dat, které se do paměti ukládají), a při vyšším zatížení tak není problém dostat se i na 20 MB volné RAM. A kam se podělo těch zbývajících 64 MB? Oficiálně to výrobce tají, nicméně podle informací na internetu to vypadá, že je tento blok vyhrazený pro potřeby grafického Qualcomm chipu a VGA displeje.



Paměti má Diamond dostatek, využívat by ji ale mohl mnohem lépe.

FlashROM paměť, ve které je nahraný operační systém, má kapacitu 256 MB, pro vaše data je tak k dispozici okolo 70 MB + další 4 GB vnitřní paměti (v reálu je dostupných 3800 MB). Kvůli zachování kompaktních rozměrů se už do telefonu nevešel slot na paměťové karty, což je veliká škoda, 4 GB vnitřní paměti sice nejsou pro běžného uživatele málo, konkurence dnes ale zvládá několikanásobně vyšší kapacity.



Konektivita na několik způsobů.

Rychlý procesor od Qualcommu taktovaný na 528 MHz zaručuje dostatečný výkon pro práci v systému Windows Mobile 6.1 Professional, běh náročných aplikací, GPS navigaci a sledování videa. Při volbě správného přehrávače a nastavení lze bez potíží přehrávat i filmy v rozlišení 640×480px. Bezdrátová konektivita je zajištěna integrovanými moduly Wi-Fi 802.11 b/g a Bluetooth 2.0. Citlivost Wi-Fi je výborná, s Diamondem jsem se bez sebemenších problémů připojil všude tam, kde jsem Wi-Fi zvyklý používat, signál byl stabilní a celkově jsem nezaznamenal žádné problémy. Při připojení přes Wi-Fi je prohlížení internetových stránek a sledování videa z YouTube opravdovým požitkem. Bluetooth nabízí podporu protokolu A2DP, možnost sdílení vlastní složky a zrychlený přenos dat díky funkci EDR, funkčnost jsem otestoval se svými Bluetooth stereo sluchátky a vše bylo v naprostém pořádku. Pro připojení k internetu můžete využít i klasické připojení přes GPRS/EDGE či UMTS/HSDPA/HSUPA sítě, kde je teoreticky možné data stahovat až rychlostí 7.2Mbps. Díky kamerce na přední straně můžete kromě klasických telefonních hovorů využívat i videokomunikace.



Rozlišení (přesněji řečeno šířka) videa odpovídá rozlišení displeje a ten zážitek stojí za to. Věřím, že v prodejní verzi Compactu bude přehrávání nekonvertovaných videí stoprocentní.

Výkon telefonu jsme otestovali s programem SPB Benchmark 1.6. Z naměřených výsledků je jasné, že Diamond není žádný hlemýžď. Hodnoty u posledního grafu grafického výkonu bych raději bral s rezervou, zde bych zkreslení výsledku připisoval spíše neúplné kompatibilitě systému Windows Mobile 6.1 s testovací aplikací, na Diamondu totiž nebylo možné některé benchmarky dokončit.



Výsledky z benchmarkovací aplikace jsou spíše orientační

V operačním systému najdeme hned dva internetové prohlížeče, prvním je Pocket Internet Explorer, který je pevnou součástí systému Windows Mobile. Jeho zobrazovací schopnosti ale nepatří k nejlepším, a tak se výrobce rozhodl sáhnout po jiné alternativě, kterou je Opera Mobile 9.5. Opera je nastavena jako výchozí systémový prohlížeč a pro zobrazování webových stránek se dokonale hodí. Díky dostatečně velké operační paměti, rychlému procesoru a jemnému VGA displeji je surfování skutečným požitkem, Opera si velice dobře poradí i se složitějšími stránkami, problémy ji nedělají ani JAVA aplety a jiné multimediální objekty. Zvládne také otevřít více stránek najednou, inteligentní scrollování, kopírování textu, možnost uložení stránky pro offline prohlížení a spousta dalších funkcí, které by modernímu prohlížeči neměly chybět. Prohlížeč rovněž využívá schopností pohybového senzoru, obsah displeje se tedy přizpůsobuje aktuálnímu natočení telefonu. Jednotlivá tlačítka jsou dostatečně velká, stylus budete opět vytahovat jen zřídka.



Mobilní Opera nabízí opravdový komfort pro prohlížení webových stránek.

Pokud rádi sledujete videa ze serveru YouTube, přijdete si s Diamondem na své. Přímo v systému je připravena aplikace pro snadné přehrávání videí, vybrané klipy si můžete přidávat do oblíbených, případně si můžete nechat zobrazit nejlépe hodnocená a nejčastěji zobrazovaná videa.



Telefonujte dotekem.

Telefonní hovory můžete uskutečňovat přímo z telefonního seznamu nebo pomocí jednoduché telefonní aplikace, ve které se zobrazuje numerická klávesnice. V telefonním seznamu lze snadno listovat pomocí tahů prstem, u pravého okraje se navíc zobrazuje lišta s písmeny abecedy, která slouží pro rychlý přístup k požadovaným kontaktům. Kontakty lze velice rychle vyhledávat také pomocí softwarové a telefonní klávesnice, která funguje na principu slovníku T9. Z telefonního seznamu můžete rovněž odesílat textové zprávy, MMS a e-maily, a jak je už u systému Windows Mobile zvykem, ke každému kontaktu si můžete uložit několik desítek údajů, přidat vlastní obrázek nebo připsat osobní poznámku. Hlasitosti během hovoru byla dostatečná, v reproduktoru se neozývalo žádné nepříjemné praskání a zvuk byl čistý. V hlučném prostředí nebo během jízdy v automobilu můžete využít funkce hlasitého handsfree.



V nastavení pro telefonní hovory se objevilo několik nových položek, které nejsou u Windows Mobile telefonů standardní, jde například o automatické odeslání textové zprávy s vlastním textem v případě, že hovor nepřijmete. Dále lze aktivovat funkci automatického ukládání nových čísel po skončení hovoru, já jsem ji ale raději ponechal vypnutou. V telefonu lze navíc úpravou registrů aktivovat zajímavou funkci pro příchozí hovory, při které dojde při otočení telefonu displejem dolů k automatickému ztlumení vyzváněcí melodie.



Tři softwarové klávesnice na kterých se píše velice pohodlně i s vypnutým slovníkem T9.

Pro textové zprávy, e-maily a MMS je připravený společný klient, ve kterém se pomocí kurzorových šipek můžete přepínat mezi jednotlivými účty. Pro psaní textů výrobce připravil tři vlastní softwarové klávesnice, které jsou po vzoru TouchFLO rozhraní optimalizovány pro psaní pomocí prstů. Tlačítka jsou skutečně dostatečně velká, se zadáváním znaků by tak neměli mít problém ani uživatelé s většími prsty. Všechny tři podporují psaní přes slovník T9, v testovaném telefonu ale nebyla česká verze ROM, proto zde fungovala jen anglická slovní zásoba, slovník je samozřejmě možné vypnout a psát klasicky. Pro tyto potřeby mi přišla nejužitečnější klasická QWERTY klávesnice (na obrázku první zprava), ale využít můžete i její kompaktní verze, případně je k dispozici i běžná klávesnice, kterou známe z obyčejných mobilních telefonů (na obrázku uprostřed). Primární symboly jsou zobrazeny černou barvou, sekundární pak šedivou, a pokud je chcete vyvolat, stačí vybranou klávesu přidržet o něco déle. Při troše cviku se na softwarové klávesnici dá psát velice rychle a díky dostatečné velikosti to není problém ani v jedoucím autobuse.



Na cesty dobře vybavený.

Příznivci GPS navigace jistě ocení integrovaný navigační modul od Qualcommu, který se vyznačuje výbornou citlivosti a rychlostí zaměření. V některých zemích HTC Diamonda prodává s navigačním software TomTom Navigator 7, v České republice tomu tak bohužel není, pouze T-Mobile bude k brandovanému Compactu IV přidávat vlastní navigační set. Já jsem telefon otestoval se starším TomTomem 6, kde jsem se nesetkal s žádnými komplikacemi, zaměření pozice bylo otázkou několika málo vteřin, pouze v hustší městské zástavbě jsem musel čekat o něco déle. Se zaměřením vám může pomoci doprovodná aplikace QuickGPS, která načte aktuální informace o pozicích satelitů z internetu.



TomTom Navigator funguje bezvadně, v případě potřeby si na pomoc můžete zavolat aplikaci QuickGPS.

Pro příjem rádiových stanic je Diamond vybavený FM modulem. Ten ale funguje pouze pokud jsou k telefonu připojena dodávaná sluchátka, v opačném případ se aplikace pro poslech rádia vůbec nespustí. Výhodou je, že po připojení sluchátek je možné zvuk přesměrovat do systémového reproduktoru. Okno programu je rozděleno do třech bloků, v horním vidíte aktuální název stanice a informace o frekvenci, uprostřed se nacházejí tlačítka pro ladění a výběr zvukového výstupu, a úplně ve spodní části najdete přehled vašich oblíbených stanic. Citlivost na příjem rádiového signálu je velice dobrá. V souvislosti s poslechem hudby v systému najdeme dvojici bonusových aplikací; MP3 Trimmer vám umožní nastavit část vaší oblíbené MP3 skladby jako vyzváněcí melodii a Audio Booster vám vylepší zvuk reprodukovaný přes připojená sluchátka. Jde vlastně o jednoduchý ekvalizér s podporou prostorového zvuku a basových efektů. Pro přehrávání hudebních souborů je připravený Windows Media Player, který ale nenabízí příliš velké možnosti nastavení, proto bych raději volil nějakou jinou alternativu v podobě aplikací třetích stran.



Srovnání s o generaci starším Touch Cruise. Rozdíl je na každé straně nějaký ten milimetr, ale ve výsledku je rozdíl obrovský. Možná je to ohrané klišé, ale s Diamondem/Compactem IV se Windows Mobile komunikátory dostávají do košilových kapsiček.



Synchronizace na výbornou.

Operační systém Windows Mobile nabízí bezproblémovou synchronizaci se stolním počítačem, v systému Windows XP k tomu využijete aplikaci Microsoft ActiveSync, uživatelé Visty mají k dispozici sofistikovanější Windows Mobile Device Center. S Outlookem si můžete snadno synchronizovat kontakty, položky v kalendáři, poznámky, e-maily a úkoly. S internetovým prohlížečem lze provést synchronizaci oblíbených záložek a s Windows Media playerem pak synchronizaci multimediálních souborů.



Po připojení telefonu k počítači dojde k automatickému dobíjení baterie, pokud ale komunikátor budete synchronizovat několikrát denně, vaše baterie bude díky častému nabíjení dostávat zabrat, v nastavení systému je naštěstí možné dobíjení přes USB kabel vypnout, což považuji za velice užitečnou funkci. Pro kopírování velkých souborů do vnitřní paměti telefonu můžete využít režimu Flash disku.



Fotoaparát: Ostrý obraz, věrné barvy.

Fotoaparát u Diamondu disponuje optikou s rozlišením 3.2 MPx, fotografie tedy můžete pořizovat v maximálním rozlišení 2048×1536px (formát JPG), v případě potřeby lze ale přepnout a nižší velikosti. Video je možné natáčet v maximálním rozlišení 352×288px (formát MP4). Program pro ovládání fotoaparátu se ovládá výhradně přes dotykový displej, na hlavní obrazovce můžete nastavit pouze zoom, pro pokročilé volby je potřeba přejít do nastavení přes ikonku v pravém dolním rohu. Zde jsou k dispozici poměrně rozsáhlé možnosti, nastavit si můžete vyvážení bílé, jas, rozlišení, časovač, kvalitu snímku, zvuk závěrky, nejrůznější efekty a výchozí úložiště. Pomocí senzorů u kruhového ovladače lze opět vyvolat funkci zoom, samotné fotografování je pak velice jednoduché. Stačí pouze lehce přidržet středové tlačítko, fotoaparát zaostří a po domáčknutí dojde k vyfocení.



Za dobrých světelných podmínek Diamond fotí velice dobře, snímky jsou dostatečně ostré a barvy věrohodné. Focení textu a makra nedělá fotoaparátu také žádné problémy, pomůže vám i automatické ostření. S úbytkem světla se bohužel kvalita snižuje, objevují se hluchá místa a snímky ztrácejí na ostrosti. V těchto případech by mohla pomoci přisvětlovací dioda, na tu ale inženýři v HTC zapomněli. Pro videozáznamy platí zcela stejná definice, ve srovnání s předchozím modelem HTC Touch Cruise však Diamond nahrává video v mnohem lepší kvalitě, obraz je pěkně plynulý a překreslování velice rychlé. Přední VGA kamerku lze využít pro focení autoportrétů a především pro videohovory.



Kdo si hraje, nezlobí...

Nedílnou součástí systému Windows Mobile je dvojice her Solitaire a Bubble Breaker, po vzoru iPhonu výrobce připravil zcela novou hru Teeter, na které jsou demonstrovány schopnosti pohybového senzoru. Vašim cílem je pomocí naklánění telefonu provést kuličku bludištěm do určeného místa a vyhnout se překážkám, ostatně podívejte se na přiložené video. Hra obsahuje celkem 32 levelů, jejichž obtížnost se postupně zvyšuje. Teeter je opravdu zábavná hra, která vám dokáže zpříjemnit dlouhé chvíle, a pevně doufám, že se v budoucnu setkáme i s dalšími hrami, které budou naplno využívat schopností pohybového senzoru.



Touch Diamond byl jedním z nejočekávanějších komunikátorů letošního roku, HTC se povedlo vyrobit zařízení, které v rozměrech běžného mobilního telefonu ukrývá špičkový hardware a pokročilé technologie 21. století. Díky bohaté datové výbavě se s ním na internet připojíte opravdu všude, propracovaný mobilní prohlížeč vám zajistí pohodlné prohlížení webových stránek a s integrovaným GPS modulem se neztratíte ani na cestách. Dominantou telefonu je jemný VGA displej, jehož zobrazovací schopnosti jsou výborné, editace textových dokumentů je díky kancelářskému balíku Office Mobile velice jednoduchá, stejně jako prohlížení fotografií a přehrávání hudby.



Velkým lákadlem je nové TouchFLO 3D rozhraní, které rozšiřuje funkce a použitelnost operačního systému Windows Mobile. Diamond nabízí celou řadu drobných inovací, od pohybového senzoru po nejrůznější bonusové aplikace přímo od výrobce. Pozadu nezůstává ani po multimediální stránce, kterou doplňuje 3MPx fotoaparát a rádiový modul. Zklamala mě nižší výdrž telefonu, která je dána malou kapacitou baterie a nemožnost rozšíření úložiště pomocí paměťových karet. Systém by také mohl lépe využívat operační paměť RAM, to by se ale mělo změnit s příchodem novějších verzí systému. Diamond mé očekávání rozhodně splnil a dovedl bych si jej představit jako svůj nadcházející komunikátor, jeho cena vzhledem k solidní výbavě také není nikterak přemrštěná.





Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz