Resumé

LG KE500

Styl se slušnou výbavou


LG KE500 Aktuální informace
na Info-Lince

LG KE500 je elegantní model vysouvací konstrukce nabídne 2Mpix fotoaparát, Bluetooth, MP3 přehrávač a také stereo FM rádio s RDS. Mobilní telefon LG KE500 pokračuje ve stylu, který započal telefon LG KE 970 Shine, a každého určitě potěší jeho malá cena. Nový vysouvací model KE500 nabízí stejně elegantní design a stříbrné barevné provedení jako KE970 . Funkční tlačítka jsou dotyková senzorová. Displej má rozlišení 176 x 220 obrazových bodů a dokáže zobrazit 262 tis. barev. S fotoaparátem v rozlišení 2 MPx bezpochyby zachytíte každý důležítý moment ve skvělé kvalitě. LG KE500 je třípásmový telefon (900/1800/1900 MHz) a nabízí podporu datových přenosů EDGE. Dále nabízí rádio, MP3 přehrávačrávač a samozřejmostí je i podpora Bluetooth. LG KE500 má interní paměť o velikosti 70 MB a lze ji rozšířit pomocí paměťových karet microSD. Volný neblokovaný mobilní telefon z oficiální CZ/SK distribuce za nejnižší ceny, splátky možné.
Plusy

stylový design, dobrá nabídka funkcí, sluchátka s redukcí na 3,5mm jack

Mínusy

chybí emailový klient, paměťová karta je pod baterií, T9 zkracuje sms


Recenze odborníků

LG KE500

Styl se slušnou výbavou


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
rozměry a hmotnost: 97 × 47 × 15 mm, 90 g
displej: 2palce, aktivní TFT, 176 × 220, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10
konekt.: jiný, Bluetooth (A2DP)
paměť: 55 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 800 mAh, procesor: 390 MHz
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video (176 × 144), vestavěný blesk

LG přináší nový stříbrný vysouvák KE500. Nabídne stylový design, dvoumegapixelový fotoaparát, slot na paměťové karty i FM rádio.

Klíčové vlastnosti

rozměry: 97 × 47 × 15 mm, 90 g
jednoduchý stylový design
dvoumegapixelový fotoaparát s diodovým bleskem
vnitřní paměť telefonu 55 MB
slot pro paměťovou kartu microSD
hudební přehrávač a FM rádio
Bluetooth s profilem A2DP
USB Mass Storage
GPRS a EDGE třídy 10
datový kabel a sluchátka s redukcí na 3,5mm jack a ovladačem hlasitosti v základním balení

Hlavní nedostatky

telefonu by slušelo použití hodnotnějších materiálů
mírná vůle ve vysouvací konstrukci
tlačítka klávesnice hlasitě cvakají
paměťová karta je pod baterií
žádná indikace zmeškaných událostí
natáčení videa v rozlišení jen 176 × 144 bodů
telefon nemá e-mailový klient
zprávám nelze nastavit jakýkoliv zvuk
omezená paměť kalendáře, poznámek a úkolovníku

Jihokorejský výrobce mobilních telefonů LG se u svých modelů vždy zaměřuje na design. Svým zákazníkům se snaží nabídnout telefony, které zaujmou hlavně svým vzhledem. Důkazem je i nový vysouvák s označením LG KE500, který spadá do střední třídy.

Stříbrná, kam se podíváš
Novinka od LG je celá stříbrná. Na jejím těle o rozměrech 97 × 47 × 15 mm s hmotností 90 g jinou barvu nenajdete. Kromě povedeného rámečku kolem displeje ovšem výrobce zvolil plast, který není příliš oku lahodící. Od telefonu střední třídy ale nemůžeme čekat zázraky. Výhodou zůstává, že na těle telefonu nejsou viditelné otisky prstů. Škoda, že se nové LG nenabízí také v jiných barevných provedeních.

Konstrukce telefonu nepřekvapila ani nezklamala. Ve vysunutém stavu má horní část mírnou vůli v horizontálním i vertikálním směru, která ale není při běžném používání patrná. Při vysouvání pomáhá pružinka, která po překonání prvotního odporu dotlačí výsuvnou část telefonu na své místo. Palec si při zavírání a otevírání můžete opřít o malý výstupek pod displejem.

Kromě klasické klávesnice, která je rozdělena na funkční a numerickou část, najdete některé ovládací prvky také na bocích telefonu. Vlevo se nachází dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a o kousek výše také poutko na šňůrku. Na pravou stranu se kromě tlačítka fotoaparátu přestěhovala také klávesa s červeným sluchátkem. U LG to není nic nového. Takto umístěnu ji má i model KG800 Chocolate. Nad těmito tlačítky najdete pod krytkou systémový konektor pro připojení nabíječky, datového kabelu i sluchátek. Horní i spodní strana telefonu je zcela holá.

Když se podíváte na záda telefonu, spatříte baterii, která slouží zároveň jako zadní kryt. Snímá se po stisku odjišťovacího tlačítka. Baterie využívá Li-Ion technologii a disponuje kapacitou 800 mAh. Telefon s ní podle oficiální specifikace vydrží na jedno nabití až 210 minut hovoru nebo 200 hodin v pohotovostním stavu. Pod baterií najdete štěrbinu na SIM kartu. Vedle odjišťovacího tlačítka se pak nachází slot pro paměťovou kartu microSD. Ten je ale bohužel přístupný až po sejmutí baterie. V základním balení není paměťová karta přiložena.

Klávesnice s modrým kruhem
S klávesnicí se inženýři u LG vypořádali poměrně slušně. Funkční část obsahuje jako hlavní ovládací prvek čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem ve tvaru kruhu. Okolo něj najdete dvojici kontextových kláves, korekční klávesu s „céčkem“ a tlačítko pro zahájení hovoru. I když se tlačítka zdají být senzorová, není tomu tak. Klávesa pro ukončení hovoru, která je netradičně na boku telefonu, není při používání funkcí telefonu vůbec potřebná a využijete ji opravdu jen k ukončování telefonátů. Na její umístění je ale potřeba si zvyknout.

Numerické klávesy disponují nízkým zdvihem a dostatečnými rozměry. Díky jejich mírnému vyboulení je skvěle najdete i podle hmatu. Píše se na nich dobře. Při každém stisku se ale ozývá poměrně hlasité cvaknutí, který by v tichém prostředí mohlo rušit. Klávesnice se při zavření telefonu automaticky nezamkne, může se tak ale stát po uplynutí určité doby nečinnosti. Popisky klávesnice jsou podsvíceny sytým a rovnoměrným modrým světlem.

Displej za zrcadlem
Model KE500 je první telefon výrobce, jehož displej disponuje technologií Mobile XD Engine. Ta byla původně vyvinuta pro LCD televizory a měla by zajistit vyšší kontrast zobrazení. Žádnou převratnou změnu jsem ale nezaznamenal. Výrobce na svých oficiálních stránkách slibuje, že je novinka vybavena displejem s QVGA rozlišením. Nenechejte se tím ale zmást. Displej má rozlišení jen 176 × 220 bodů a dokáže zobrazit až 262 tisíc barevných odstínů. Díky nižšímu rozlišení je zobrazení o něco hrubší, pro běžné používání ale dostačující. Dobu podsvícení i intenzitu jasu displeje si můžete nastavit v nabídce. Displej je chráněn zrcadlovým krycím sklíčkem, které může ve chvílích nečinnosti telefonu posloužit jako provizorní zrcátko. Velmi dobře na něm ale ulpívají otisky prstů stejně jako na lesklém rámečku okolo něj. Naštěstí i na přímém slunci je displej relativně dobře čitelný.

Při nečinnosti je bohužel displej telefonu zcela vypnutý a pro kontrolu zmeškaných událostí je nutné telefon oživit.

Menu v kruhu nebo v tabulce
Na uživatelské prostředí i ovládání nového LG si zvyknete poměrně snadno. Pohotovostní displej může obsahovat animovanou tapetu ve formátu SWF. Vidíte na něm klasické informační ikonky, aktuální čas a datum i popisky funkcí kontextových tlačítek. Na pohotovostní displej lze umístit také krátkou textovou poznámku.

Do hlavní nabídky se vstupuje stiskem středu navigační klávesy nebo levého kontextového tlačítka. Pravé tlačítko otevírá nabídku telefonního seznamu. Hlavní nabídka obsahuje devět ikonek, které mohou být umístěny klasicky v matici nebo netradičně v kruhu. Ikonky nejsou animované, vybraná ikonka pouze „poskakuje“. Ikonky mě ale svým ztvárněním příliš neoslovily. Díky malé barevnosti jsou nevýrazné a na první pohled špatně rozeznatelné. Nabídka telefonu ale aspoň nevypadá jako omalovánka. Nižší úrovně nabídky jsou klasicky textové, můžete se mezi nimi rychle přepínat vodorovnými směry navigační klávesy. Při procházení menu lze využít klávesové zkratky. Celá nabídka telefonu má modré pozadí s bílým textem. Jiné barevné schéma bohužel není k dispozici. Při procházení nabídky je telefon dostatečně rychlý. Na stisky kláves reaguje bez čekání. Pokud se budete dívat pozorně, najdete v nabídce také pár malých nedostatků v české lokalizaci.

Pro rychlý přístup k vybraným funkcím z pohotovostního displeje slouží jednotlivé směry navigační klávesy. Jejich funkce jsou ale nastaveny napevno a nejde je změnit. Pro snazší orientaci si můžete na pohotovostní displej umístit kříž s ikonkami. Směrem vlevo se přepínají vyzváněcí profily, směr nahoru otevírá editor zpráv, směr dolů telefonní seznam a směrem vpravo se dostanete do nabídky, kam si lze uložit až dvanáct oblíbených funkcí.

Dvě mega s diodovým bleskem
LG KE500 nabízí dvoumegapixelový fotoaparát, jehož objektiv se nachází na zadní straně výsuvné části. Je tak dostupný jen při vysunutém telefonu. Objektivu dělá společnost diodový blesk a zrcátko pro tvorbu autoportrétů. Fotoaparát vytváří snímky o maximální velikosti 1 600 × 1 200 bodů.

S telefonem se fotografuje nastojato, přičemž hledáček fotoaparátu nezabírá celý displej. V roletkové nabídce můžete upravovat velikost a kvalitu fotografií, zapínat samospoušť, diodový blesk, barevné efekty nebo měnit vyvážení bílé a zvuk spouště. Fotoaparát také nabízí kompenzaci expozice a čtyřnásobný digitální zoom, který fotografii dopočítá do plného rozlišení. Fotografie lez ukládat do paměti telefonu o velikosti 55 MB nebo na paměťovou kartu.

Kvalita snímků je průměrná. Fotografie mají věrné podání barev, obsahují ale patrný šum. Vyfotografovaný text je i bez autofocusu dobře čitelný. Fotoaparát umí také natáčet video ve formátu 3GP s maximálním rozlišením 176 × 144 bodů. Jeho délka je omezena jen volnou pamětí.

Fotografie i ostatní multimediální obsah telefonu si můžete prohlédnout v nabídce Osobní. Soubory jsou zde roztříděny podle typu. Navíc je můžete rozmístit do vlastních složek. Fotografie si prohlédnete v detailu nebo jako prezentaci. Bohužel je nejde roztáhnout na celý displej, jen přizoomovat. Při procházení fotogalerie je ale telefon dosti pomalý.

Telefonní funkce na úrovni
Telefonní seznam nabízí paměť pro tisíc vícepoložkových kontaktů. Každý kontakt může obsahovat až čtyři telefonní čísla, e-mailovou adresu, krátkou textovou poznámku a datum narození, které se zobrazí v kalendáři. Kontakty lze řadit do skupin nebo jim přiřadit vlastní obrázek a vyzváněcí melodii. Telefonní seznam nabízí tři možnosti zobrazení: pouze jména, jména s číslem nebo jména s obrázkem. Vyhledávání probíhá postupným psaním, v seznamu vidíte obsah karty SIM i paměti telefonu dohromady.

Probíhající hovor lze pustit do hlasitého reproduktoru nebo z něj až půl minuty zaznamenat. Filtrování hovorů ale nové LG nenabízí. Zavolat si s ním můžete v GSM sítích na frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz. Podporu UMTS byste hledali marně. K dispozici je také letový režim.

Telefon nabízí pětici vyzváněcích profilů. Nastavit si v nich můžete typ a hlasitost vyzvánění, chování vibrátoru, zvuk zprávy, zvuk při zasunutí a vysunutí telefonu apod. Ikonka zvoleného profilu je neustále vidět na pohotovostním displeji. Telefon umí vyzvánět soubory MP3, VAW, ACC a AMR nebo čtyřiašedesátihlasou polyfonní melodií.

Zprávy i přes Bluetooth
V oblasti textové komunikace si LG KE500 rozumí s textovými a multimediálními zprávami. E-mailový klient telefon nemá. Textové zprávy se píší i čtou na sedmi řádcích. K dispozici je slovník T9, u nějž se mi ale bohužel nepodařilo vypnout českou diakritiku. Pokud s ním budete psát, zpráva bude zkrácena na sedmdesát znaků. O počtu napsaných znaků i částí, do kterých bude zpráva rozdělena, vás neustále informuje povedené počítadlo. Díky standardu EMS lze do SMS zpráv vkládat malé monochromatické obrázky a monofonní melodie. Zprávu je možné najednou odeslat až na pět telefonních čísel. Výběr čísla urychlí seznam posledních příjemců. Do paměti telefonu se vejde 110 zpráv SMS. Kromě zkracujícího slovníku T9 mě nepotěšila také nemožnost vybrat si vlastní melodii upozorňující na příchod zprávy. Musíte si zvolit jeden ze čtyř předpřipravených zvuků.

Do zprávy MMS lze vložit fotografii, zvuk, video, kontakt i událost z kalendáře. Maximální velikost MMS nesmí překročit 300 kB. Celou multimediální zprávu si můžete zkontrolovat v náhledu.

V telefonu lze vytvářet také zprávy, které se odesílají přes Bluetooth. Jedná se v podstatě o textové soubory ve formátu TXT. Ne každý telefon konkurenčních značek ovšem umí tyto soubory korektně zobrazit. Bluetooth zprávy se píší ve stejném editoru jako klasické textovky a mají také připravenu vlastní schránku, kam se přijaté zprávy ukládají.

Má pět budíků
Organizační funkce jsou u nového LG zvládnuty poměrně dobře. Základem je kalendář s měsíčním náhledem. Do něj lze vkládat jeden typ událostí, kterým je možné nastavit také opakování. Jejich maximální počet je bohužel omezen číslem sto. Kalendář nabízí mazání starých událostí nebo výběr upomínacího zvuku ze všech hudebních souborů v telefonu. Společnost mu dělá úkolovník s možností odškrtávání úkolů i nastavení priority a textové poznámky o maximální délce jen 80 znaků. Úkolů i poznámek můžete mít v telefonu uloženo maximálně padesát. Synchronizace s Outlookem je samozřejmostí.

Zato počet budíků je více než dostatečný. Telefon jich nabízí pět a u každého si nastavíte způsob opakování, vyzváněcí melodii i text, který se objeví na displeji. Telefon budí i ve vypnutém stavu. Místo melodie si můžete nastavit FM rádio. Dále se v telefonu nacházejí stopky s mezičasy, kalkulačka, která zná prioritu matematických operací, převodník jednotek a aplikace pro světový čas. Diktafon dokáže zaznamenat hlasové poznámky o maximální délce půl minuty.

Sluchátka s redukcí
U hudebního přehrávače jsem si dlouho mylně myslel, že nedokáže hrát na pozadí. Z omylu mě vyvedlo až stisknutí tlačítka fotoaparátu při přehrávání, po němž došlo k překvapivé minimalizaci přehrávače na pozadí. Hudební přehrávač si poradí s formáty MP3, WAV i AAC. Skladby jsou tříděny podle svého jména, nikoliv ID3 tagů a můžete si z nich sestavovat vlastní playlisty. Hudební přehrávač nabízí dvě možnosti vzhledu, šest křivek ekvalizéru i opakované a náhodné.

LG mě potěšilo tím, že k telefonu dostanete sluchátka, která mají na kabelu redukci na 3,5mm jack. V tomto zakulaceném kvádříku lze také pomocí otočného ovladače regulovat hlasitost a najdete zde i mikrofon a tlačítko pro příjem hovorů. Sluchátka dodávaná k telefonu nehrají špatně, ale mě příliš neseděly v uších a snadno vypadávaly. Jakmile si ale připojíte sluchátka vlastní, budete řešit problém kam s přespříliš dlouhým kabelem. Telefon nabízí také možnost připojení bezdrátových sluchátek přes Bluetooth profil A2DP.

Hudební přehrávač doplňuje FM rádio, které hraje jen při připojených sluchátkách. Ta slouží jako anténa. Dvanáct stanic si můžete uložit do paměťových pozic. Nechybí ani automatické vyhledání nejsilnějších stanic v éteru. Funkci RDS ale FM rádio nenabízí. Narozdíl od hudebního přehrávače jej nelze minimalizovat na pozadí. V telefonu je i jednoduchý přehrávač videozáznamů ve formátu 3GP a MP4. Videozáznamy je možné přetáčet, nejde je ale roztáhnout na celý displej.

Příznivci her v mobilních telefonech budou asi zklamáni. LG KE500 obsahuje jen jednu předinstalovanou Java hru – Sudoku. Další Java aplikace je ale možné do telefonu dostat jednoduše přes Bluetooth.

Datové technologie zastupuje GPRS a EDGE ve třídách 10. Využít lze i vytáčené spojení CSD. Dále v telefonu pro přenos dat slouží Bluetooth 2.0 a systémový konektor. Po spojení telefonu a počítače pomocí kabelu máte na výběr dva režimy. První je určen pro připojení počítače k internetu přes telefon, druhý umožní díky USB Mass Storage přistupovat do paměti telefonu i na paměťovou kartu. Telefon se při připojení nabíjí. K LG dostanete malé CD obsahující software pro synchronizaci, připojení počítače k internetu přes telefon a multimediální přehrávač.

V novém LG najdete také jednoduchý wapový prohlížeč. Nabízí záložky i možnost vypnout stahování obrázků. Na displej se při prohlížení wapu vejde až jedenáct řádků textu. Po ukončení prohlížeče se vždy dozvíte množství přenesených dat.

Levná a nenápadná stylovka
LG KE500 ve mě zanechalo vcelku pozitivní dojmy. Za cenu okolo pěti tisíc korun nabízí nenápadný ale stylový design a velmi slušnou multimediální výbavu. Pořídí si jej zejména ti uživatelé, kteří touží po stylovém telefonu za rozumnou cenu. LG KE500 nemá sice tak luxusní vzhled jako vyšší model Shine, nižší cena se ale musela někde projevit. Potěšilo mě bohaté příslušenství zahrnující datový kabel i sluchátka s redukcí na 3,5mm jack. Nejvíce mi naopak vadilo, že slovník T9 píše s diakritikou. U většiny konkurence ve stejné cenové hladině sice najdeme i takové funkce jako hlasové vytáčení a e-mailový klient, myslím si ovšem, že potenciálním zákazníkům chybět nebudou. LG KE500 si na českém trhu můžete zakoupit již nyní.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz