Resumé

Nokia 7100


Nokia 7100 Aktuální informace
na Info-Lince

Nokia 7100 Supernova Red je designově zajímavá vysouvací novinka. Nabízí 1,3 megapixelový fotoaparát, podporu GPRS, EDGE a Bluetooth. K poslechu hudby je připraven hudební přehrávač a FM rádio. Je vybaven QVGA displejem. S Nokia 7100 budete trendy.
Plusy

solidní výdrž baterie, povedený vzhled, pohodlné psaní zpráv

Mínusy

slabší fotoaparát, rádio bez RDS, chybí podpora paměťových karet


Info výrobce


Nokia 7100


Konstrukce: Výsuvná.
Rozměry: 98 mm x 48,4 mm x 15 mm.
Hmotnost: 103,5 g (s baterií).
Objem: 73,9 cm3.

Displej a 3D.
Velikost: 2 palce.
Rozlišení: 320 x 240 pixelů (QVGA).
Až 65 536 barev.
Thin Film Transistor (TFT) displej.

Klávesnice a způsoby vkládání textu.
Numerická klávesnice.
Vyhrazená klávesa pro ovládání fotoaparátu.

Dostupná barevná provedení a kryty.
Barvy dodávané v prodejním balení:
- Želatinová červená.
- Černá.
- Čerstvá modrá.

Konektory.
Konektor Easy Flash II.

Paměť.
4 MB vnitřní dynamické paměti.

Nabíjení.
Standardní baterie Li-Ion BL-4S 860 mAh.
Doba hovoru (maximální):
- V pásmu 900: 7 h 59 min.
- V pásmu 1800: 8 h 31 min.

Pohotovostní režim (maximální):
- V pásmu 900: 454 h.
- V pásmu 1800: 430 h.
Doba přehrávání hudby (maximální): 12 h 14 min.

Komunikace a navigace.
Provozní frekvence.
Dual-band GSM 850/1900 a EGSM 900/1800.
Automatické přepínání mezi jednotlivými pásmy GSM.
Režim Letadlo.

Datová síť.
GPRS class B, multislot class 10.
EGPRS multislot class 7.
EDGE class B, multislot class 6, maximální rychlost 42/177 kbits/s (UL/DL).
Podpora pro synchronizaci kontaktů, kalendáře a poznámek s programem MS Outlook.

Místní připojení a synchronizace.
Bluetooth verze 2.0.

Správa hovorů.
Zabudovaný handsfree reproduktor.
Automatické přijetí hovoru prostřednictvím headsetu či sady do auta.
Přijetí hovoru libovolnou klávesou.
Čekání, přidržení a přesměrování hovorů.
Měřič délky hovorů.
Výpisy: seznamy přijatých a zmeškaných hovorů a seznam volaných čísel.
Automatické opakované vytáčení.
Zrychlené vytáčení.
Hlasové vytáčení.
Podpora vytáčení předem stanovených čísel, umožňující volání pouze na definovaná čísla.
Vibrační výstrahy (vnitřní).
Kontakty s fotografiemi.
Mluvicí vyzváněcí tóny.

Přenos zpráv.
SMS.
Obrázkové zprávy EMS (posílání a příjem).
MMS verze 1.3.
Zvukové zprávy Nokia Xpress.
Distribuční seznamy pro posílání zpráv.

E-mail.
Podporované protokoly: IMAP, TCP, POP, SMTP.

Procházení internetu.
Podporované protokoly: WAP.
Prohlížeč Opera Mini 4.

Obraz a zvuk.
Fotografování.
1,3megapixelový fotoaparát.
Hledáček přes celý displej v režimu fotografování na šířku.
Vyhrazená klávesa pro spoušť fotoaparátu.
Horizontální orientace (na šířku).

Přehrávání hudby a zvuku.
Hudební přehrávač.
Podporované hudební formáty: MP3, Midi, AAC, WAV, AMR.
Stereofonní FM rádio s přiloženým headsetem a možností nahrávání (tato funkce je dostupná pouze ve vybraných zemích).
Vyzváněcí tóny: MP3, AAC a polyfonní vyzváněcí tóny (24 předem instalovaných tónů).

Přizpůsobení: profily, motivy, vyzváněcí tóny.
Přizpůsobitelné profily.
Vyzváněcí tóny: MP3, AAC, 24 předem instalovaných tónů.

Softwarová platforma a uživatelské rozhraní
Series 40.

Správa osobních informací (PIM): kontakty, hodiny, kalendář atd.
Prostor pro uložení až 1000 kontaktů.
Upomínky.
Kalkulačka s pokročilými funkcemi.
Výkonný organizér.
Převod měn Converter II.

Aplikace.
JavaTM MIDP 2.0.
Prohlížeč Opera Mini 4.
- Email Client 4.
Hry.

Recenze odborníků

Nokia 7100


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Levný vysouvák mířící na přehlídková mola – recenze Nokia 7100.

Ani ne půl roku od startu designové série Supernova přichází vysouvací přístroj, který opět sází především na vzhled. V záloze má ale i časem prověřené uživatelské prostředí a solidní výdrž baterie. Lákadlem je i docela výhodná cena.

Nokia odstartovala svojí módní kolekci s jedním véčkem, vysouvákem a dvěma přístroji s klasickou konstrukcí. Očividně to bylo málo a zákazníci si žádají další modely. V případě modelu 7100 Supernova se však nemůžeme těšit na vyměňování krytů nebo podobné barevné kreace, kdy například model 7610 disponoval schopností dynamicky měnit vzhled uživatelského prostředí podle svého okolí.

Nokia 7100 tak zdědila po svých ne o moc starších bratříčcích pouze postupně čím dál tím více známé jméno a trochu vyšší cenu. Za cenu pohybující se lehce pod třemi tisíci by tak měl každý právo očekávat i na low-end poměrně slušnou výbavu a zejména kvalitní provedení.
Kolegové ze série Supernova odlišujících se svými konstrukcemi - Nokia 7310, 7610 a dnes recenzovaný model 7100.

Vzhled a konstrukce – za levný peníz málo muziky.

Zmínka o starším modelu 7610 v úvodu nebyla samoúčelná. Dnes recenzovaný přístroj se jí podobá možná více, než by se mohlo na první pohled zdát. Stačí si odmyslet chromovanou část okolo navigačních kláves a další třpytivé kovy po celém těle přístroje a zbude vám právě model 7100.

Jeho vzhled není tak „in“ jako u stájového kolegy, ale přesto nepostrádá jistou zajímavost. O pozornost se postará i zadní kryt, který je kompletně v barvě a dává zapomenout temnější přední straně. Za zmínku stojí i lehce vyvýšená oblast okolo reproduktoru a prakticky jediná chromovaná část obklopující čočku fotoaparátu.

Šetření se však neprojevilo pouze na vzhledu, ale především na použitých materiálech a kvalitě konstrukce. Zadní kryt tak při pohybu do stran či silnějším stisku výrazně vrže a plast přímo nedosedá na část okolo baterie. Nejspíše za to může princip odendávání krytu, o nějž se stará posuvný jezdec na vrchní straně přístroje. Otisky prstů na čelní lesklé straně již patří k folkloru. Na druhou stranu se zdá být čelní strana o něco méně náchylná na škrábance než u jiných přístrojů.

Posledním pohyblivým prvkem je mechanismus otevírání klávesnice, kde vývojáři neponechali nic náhodě a pracuje se s ním výtečně. Jenom si musíte zvyknout zapírat palec výhradně do čtverce, který tvoří čtyř směrné tlačítko. Lehce vyšší je hmotnost 105 gramů a rozměry činí přijatelných 98 x 48 x 15 mm (tyto míry jsou naprosto identické jako u modelu 7610).

Klávesnice a ovládání – téměř ideál.

Hlavní ovládací část přístroje tvoří tradiční sestava dvou navigačních tlačítek a zeleného a červeného sluchátka. Bezchybný je i zdvih čtyř směrné klávesy nad okolní povrch a především střední potvrzovací tlačítko, s nímž si ještě před rokem nevěděla Nokia příliš rady. Na bocích přístroje naleznete pouze spoušť fotoaparátu. Jinými slovy se musíte rozloučit s takovými stálicemi jako je vypínací tlačítko a dvojice pro regulaci hlasitosti.

Každé z tlačítek alfanumerické klávesnice tvoří drobné stříšky a jednotlivé klávesy od sebe jasně rozeznáte. Odezva je velmi jasná a následuje za ní i znatelné cvaknutí. Jediným problémem může být větší úsilí, které musíte vynaložit ke stisku jednotlivých tlačítek. Tipujeme však, že časem se přístroj tohoto nešvaru zbaví a klávesy se trochu „opotřebují“.

Prakticky už nemá smysl popisovat uživatelské prostředí Series 40, s nímž se setkáváme v téměř nezměněné podobě po již velmi dlouhou dobu. Pro bližší informace se podívejte do starších recenzí. Telegraficky jenom zopakujeme, že po funkční stránce se téměř blíží chytřejší Series 60 a není tak příliš vhodné pro začínající uživatele.

Displej a výdrž baterie – výtečný výkon.

Rozlišení QVGA (240x320 pixelů) je v nejnižší třídě vidět stále častěji. Bohužel to platí prozatím pro ty nejdražší mobily, které v této kategorii naleznete. Jedním z nich je i model 7100, který k tomu přihazuje podporu 65 tisíc barev a relativně slušnou čitelnost na přímém slunečním světle.

U tohoto modelu nás oslnila i výdrž baterie a telefonovat jsme vydrželi prakticky celý týden. To vše při zhruba patnácti minutách hovoru, několika odeslaných SMS a zhruba dvou hodinách poslechu rádia. Dokonce i na třídu low-endů jde o velmi solidní výsledek a konečně je vidět, proč má telefon pár gramů nadváhy.

Telefonní seznam a zprávy – stále výtečně.

Už je asi zbytečné opakovat, že v uživatelském prostředí Series 40 zůstává i v této sekci vše při starém. K telefonním kontaktům tak můžete přidávat nepřeberné množství údajů, libovolně je třídit a samozřejmě synchronizovat s počítačem. Díky nerozšířitelné paměti s kapacitou 4MB si však příliš neužijete vlastní vyzváněcí tóny ve formátu MP3.

Beze změn je i prostředí pro psaní SMS zpráv, které snadno umožňuje proměnit standardní zprávu na MMS. Nechybí odpočítávání již napsaných znaků, a přestože slovník T9 píše s diakritikou, nedochází ke zkrácení ani o jediné písmenko. K dispozici je i jednoduchý emailový klient.

Organizátor a zábava – prostor pro zlepšování.

Jakkoliv mohla předchozí část vyznít pozitivně, v organizaci času a multimédiích je model 7100 resp. prostředí Series 40 trochu pozadu. Přestože nabízí povedený kalendář, už neumožňuje nastavit více jak jeden budík. Výsledek navíc kazí jednoduchým úkolovníkem a poznámkami. Samozřejmě lze něco dohnat Java aplikacemi, ale přímo integrované řešení by bylo lepší. Stále se sice pohybujeme v kategorii low-endů, ale některým jiným výrobcům se podařilo tyto nedostatky již odstranit.

Děs a hrůza přichází s multimédii a v kategorii lehce pod tři tisíce pomalu začíná být paměťová karta prakticky standardem, což Nokia příliš nebere v potaz. Podobně se dá hovořit i o FM rádiu, které v případě modelu 7100 nepodporuje RDS. Příliš radosti vám neudělá ani integrovaný fotoaparát s rozlišením 1,3Mpix. Ten se totiž v některých situacích nemůže rovnat ani s více jak o rok staršími fotoaparáty s polovičním rozlišením.

Závěr – trochu hloupý manekýn.

Nokia 7100 bohužel není tou vytouženou variantou stylového telefonu, který toho navíc hodně umí za drobný peníz. Jeho solidní vzhled se mu rozhodně nedá upřít a stejně tak základní funkčnost jako je například výtečné psaní zpráv a propracovaný telefonní seznam. Nesmí se zapomínat ani na v dnešní době skoro neuvěřitelnou výdrž baterie. Pokud se však začněte zajímat o multimediální funkce, Nokia 7100 vás bohužel zklame.

Za necelé tři tisíce se dá pořídit daleko více zajímavých kousků s výtečným poměrem cena/výkon. Mezi takové patří třeba Sony Ericsson G502 či W302 a konzervativní stájový kolega Nokia 3110 Classic. Trochu extravagance nabízí třeba Motorola Rokr EM25. Mimochodem všechny výše zmíněné telefony nabízejí paměťové karty. Zkrátka tak nezbývá, než se v případě modelu 7100 Supernova rozhodnout, jestli styl dostane přednost.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz