Resumé

Samsung SGH L700

Síla oceli, rychlost 3G


Samsung SGH L700 Aktuální informace
na Info-Lince

Tenký stylový telefon s celokovovým krytem a perfektním vzhledem dokonale kombinující stylovost a funkčnost. Telefon disponuje velkým 2,1" TFT displejem s rozlišením 176 x 220 bodů a schopností zobrazit 262 tisíc barev. Ve výbavě jsou hned dva fotoaparáty, přední pro vyřizování videohovorů v sítích třetí generace a zadní s rozlišením 2 Mpix a LED bleskem pro pořizování kvalitních snímků za každých okolností. Multimediální výbava zahrnuje FM rádio s RDS přijímačem a hudební přehrávač, který umí přehrávat hudbu na pozadí a poradí si s formáty MP3, AAC, WMA a WAW. Pro hudební soubory, aplikace či fotografie je k dispozici interní paměť 30 MB, kterou lze však rozšířit až o 8 GB, díky podpoře microSD paměťových karet.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Samsung SGH L700

Síla oceli, rychlost 3G


design

• Sofistikovaná broušená ocel dává telefonu perfektní vzhled.

• Klasický tvar telefonu nabízí displej a klávesnici vždy k dispozici.

• Praktická funkcionalita podtrhuje jeho minimalistický styl.

camera

• Vylepčená 2 Megapixelová kamera s LED bleskem.

• Samostatné tlačítko pro použití kamery.

• Překryvné menu & pohled na ležato.

• 3x rychlejší čas pro začátek záznamu než např. Nokia 6300 (L700:2", Nokia 6300:6").

• Jeden snímek, sekvenšní snímání, mosaika, rámeček.

• Velká kapacita baterie (960mAh).

• 30 MB vnitřní paměť +Micro SD až 8 GB.

wedge

• Široký přístup s Quad band (850/900./1800/1900) +2.1GHZ.

• Vidoehovor nejen pro byznys, tak pro přátele umožněný 3G sítí.

• Přístup k hudbě a videu na internetu s rychlostí 384kbps (D/L&U/L).

video kamera

• Zaznamenejte si život okolo vás pomocí videa ve formátu H.263 a MPEG4 se zvukem.

• Sledujte osobní video nebo streaming video na velkém displeji 2.1" TFT.

• QCIF rozličení , s frekvencí 15 fps.

• 2nd QCIF kamera pro vedení videohovoru.

hudební zábava

• Přehrává MP3 , AAC,AAC+,WMA a WAV audio formaty.

• Stereo FM rádio s RDS vám dovolí poslouchat hudbu, zprávy nebo jiné informace.

• RDS služba nabízí textové informace o názvu stanice, typu programu a názvu písničky, který posloucháte.

• K dispozici je 30 MB paměť s možností rozšíření o Micro SD pro nelimitované množství hudebních souborů.

• Přehrávání hudby v pozadí jiných aplikací.

Recenze odborníků

Samsung SGH L700

Síla oceli, rychlost 3G


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Nokie 6300 dostává pořádného konkurenta. Nový Samsung L700 nabízí totožnou výbavu obohacenou o podporu sítí 3G. Navíc zabalenou v elegantním a dobře zpracovaném kabátku z nerezavějící ocele.

Neoddiskutovatelným králem střední třídy klasicky konstruovaných mobilů je populární Nokia 6300. Jedná se v současnosti o jeden z nejprodávanějších mobilů vůbec. Jednoduchý design s klasickou konstrukcí, dostatek funkcí a příznivá cena dělají z tohoto mobilu žádaný produkt.

Konkurence ve střední třídě klasicky konstruovaných mobilů moc aktivní není. S výjimkou Sony Ericssonu obdobný mobil nikdo nenabízí. Motorola nabízí svá tradiční véčka nebo hudební mobily, LG tento segment prozatím ignoruje.

Hegemonii Nokie se nyní bude snažit narušit Samsung. Ten připravil novinku, která má šance Nokii 6300 pořádně zatopit. Po stránce výbavy nepřináší novinka L700 nic zásadního, i když Nokii 6300 trumfuje podporou sítí 3G. Hlavním lákadlem má být elegantní design, kovový kryt, bezchybné zpracování a konkurenceschopná cena.

Vzhled - kovový elegán

Výrobce obdařil model L700 opravdu elegantním kabátkem. Design nového samsungu se drží při zemi. Aby se novinka zalíbila co nejširšímu spektru zákazníků, chybí jakákoliv extravagance. Vzhled Samsungu L700 má klasické hranaté tvary se zaoblenými rohy.

Trumfem nového Samsungu je jeho kryt z nerezavějící oceli. Telefon tak působí bytelným a solidním dojmem. Kov se podepsal na o něco větší hmotnosti, novinka L700 váží 107 gramů. Zpracování telefonu je perfektní, vše je precizně slícováno a těžký ocelový kryt baterie drží jako přibitý.

Rozměry kovového Samsungu jsou 109 x 46 x 12,8 milimetru. Telefon je tak o něco větší a tlustší než konkurent od Nokie, přesto se vejde do každé kapsy. Základní barevnou variantou modelu L700 je stříbrná verze. Ta se bude líbit oběma pohlavím, stejně jako šedá, černá nebo hnědá verze. Speciálně pro ženy Samsung připravil fialovou a růžovou variantu.

Displej – nižší rozlišení

Jedinou výraznou slabinou testovaného samsungu je displej, který nabízí rozlišení pouze 176 x 220 obrazových bodů. Konkurence od Nokie nabízí rozlišení QVGA. Displej nového samsungu je ale dostatečně rozměrný (úhlopříčka 2,1 palce). Aktivní TFT displej dokáže zobrazit 262 000 barev.

Displej nabízí slušné zobrazovací schopnosti a je docela dobře čitelný i na přímém slunečním světle. Grafika uživatelského prostředí je stejná jako napřiklad u staršího modelu U600. Menu je zobrazováno pouze v pestrobarevném provedení, černá varianta zobrazení není možná.

Samozřejmě nechybí možnost zvolit si libovolnou tapetu. Telefon nabízí i měnící se pozadí s animovanými předěly a nechybí ani oblíbená tapeta zobrazující pozadí podle polohy telefonu: například v Praze to je Staroměstské náměstí. Na výběr jsou tři typy zobrazení hodin. K dispozici je i zobrazení dvou časových pásem najednou.

Baterie - slušná výdrž

Samsung L700 používá baterii Li-Ion s kapacitou 960 mAh. Podle údajů výrobce by měl telefon vydržet v pohotovostním režimu až 300 hodin. Nepřetržité volání by mělo dosáhnout 3,4 hodiny. V našem testu telefon vydržel bez vypínání na noc tři dny. Při testu výdrže jsme telefon normálně používali, což obnáší zhruba 20 minut volání, 30 minut poslechu hudby a využití všech dalších jeho funkcí.

Ovládání – tradiční systém

Samsung L700 je vybaven klasickými ovladači, což s ohledem na jeho zaměření není žádné překvapení. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Dále má telefon dvě kontextové klávesy a tradiční klávesy pro přijetí a ukončení hovoru. Na levém boku najdeme dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, na pravém boku potom spoušť fotoaparátu.

Pro vstup do menu slouží středové potvrzovací tlačítko. Levá kontextová klávesa je napevno určena pro vstup ke složce Zprávy, pravá kontextová klávesa slouží pro aktivaci wapového prohlížeče. Jednotlivým směrům navigační klávesy si můžeme přiřadit libovolné zkratky.

Hlavní menu telefonu je zobrazeno v matici 3 x 4 ikony, na výběr je i zobrazení v seznamu - tedy textové položky seřazené vertikálně. Stejnou podobu pak mají hlouběji zanořená menu. Stejně jako ostatní nové samsungy má i model L700 šikovnou vlastnost, že se po opuštění a navrácení do vybraného menu vrátíme na poslední aktivní položku. Pro opětovné použití funkce tak stačí mačkat jen potvrzovací klávesu. Chytré a praktické - chválíme. V menu se lze pohybovat i podle zkratek logicky přiřazených jednotlivým klávesám.

Telefonování – 1000 kontaktů

Telefonní seznam nového Samsungu L700 pojme rovnou tisícovku kontaktů. K jednomu kontaktu můžeme přiřadit vedle jména a příjmení až osm telefonních číslel, faxové číslo, tři e-mailové adresy, dvě internetové adresy, přezdívku, datum narození, jméno zaměstnavatele, funkci, dvě poštovní adresy a poznámku. Tedy naprosto vyčerpávající počet položek.

Samozřejmostí je přiřazení vlastního vyzvánění ke kontaktu i zvuk pro zprávu, stejně jako možnost přidání specifického obrázku. Žádným překvapením není možnost použití skladeb ve formátu MP3. Kontakty můžeme třídit do skupin, které lze i vytvářet. Skupiny volajících mohou mít vlastní vyzvánění a obrázek.

V telefonním seznamu lze kontakty vyhledávat postupným zadáváním znaků. Nechybí vyzváněcí profily, které můžeme detailně editovat. Se Samsungem L700 se dovoláme i za mořem, jelikož pracuje ve všech čtyřech pásmech GSM. Podporovány jsou i videohovory v sítích třetí generace.

Zprávy – SMS, MMS i e-mail

Testovaný samsung dokáže uložit až 500 textových zpráv (příchozích ale jen 200 a do tohoto počtu jsou započítány všechny zprávy po 160 znacích!). Telefon píše textové zprávy se zapnutým prediktivním slovníkem T9 bez diakritiky. Editor zobrazuje počet zbývajících znaků z celkového počtu 2295 znaků, zobrazováno je i pořadí vícenásobné textové zprávy. Nechybí doručenky.

Editor multimediálních zpráv MMS je shodný s editorem klasických textovek. Přímo z editoru lze pořizovat fotografie, videa i zvukové záznamy. Ve výbavě najdeme i e-mailový klient (POP3, SMTP, IMAP4, SSL, TLS). Stahovat se může pouze hlavička, nebo celý e-mail. Nechybí možnost odesílat přílohy a k dispozici je automatické vkládání podpisu a vizitky.

Na klávesnici testovaného samsungu se dobře píše, jednotlivé klávesy jsou dostatečně velké a mají optimální tvar. Klávesnice se může pochlubit dostatečným zdvihem, který jasně oznámí, kdy je klávesa stisknuta. Proto nečiní potíže ani psaní poslepu.

Další funkce – kvalitní hudba

Bez hudebního přehrávače se dnes již neobejde skoro žádný mobil. Hudební přehrávač v testovaném samsungu nabízí zobrazení obalu alba a k dispozici je náhodný výběr a opakování. Nechybí možnost vytvářet vlastní playlisty. Vyhledávat hudební skladby můžeme podle interpreta, alba, autora a žánru.

K dispozici je i FM rádio s RDS. Rádio poslouží i jako budík a telefon nabízí i připomenutí oblíbeného vysílání pomocí zvukového alarmu. Hudební přehrávač i rádio může hrát na pozadí. Telefon je vybaven pouze proprietárním konektorem, naštěstí dodávaná sluchátka hrají vcelku obstojně.

Nový Samsung L700 disponuje vestavěnou pamětí s kapacitou 30 MB. Tu lze dále zvětšit až o 8 GB pomocí paměťových karet formátu microSD. Pro kopírování hudebních souborů se nejvíce hodí USB 2.0, jelikož je telefon vybaven funkcí Mass Storage. K dispozici je Bluetooth 2.0 s podporou připojení stereofonních Bluetooth sluchátek.

Telefon má přehledný kalendář s měsíčním, týdenním a denním náhledem. Ve výbavě figuruje i prohlížeč kancelářských dokumentů, budík s několika časy buzení, úkolovník, poznámkový blok, hlasový záznamník (max. 60 minut), světový čas, kalkulačka s pokročilými funkcemi, převodník měn a fyzikálních jednotek, časovač a stopky. Chybí vám některá funkce? Nás žádná další, u telefonu této třídy, nenapadá. Podporována je i Java MIDP 2.0.

Samsung L700 je vybaven wapovým prohlížečem a RSS čtečkou. V menu telefonu najdeme samostatnou složku Google, která nabízí internetové vyhledávání a přístup na Gmail. Telefon podporuje datové přenosy EDGE, v sítích třetí generace nejsou podporovány rychlé datové přenosy HSDPA.

Fotoaparát - standardní kvalita

Nový samsung nižší střední třídy je vybaven dvoumegapixelovým fotoaparátem. Ten nabízí LED blesk, automatické ostření však chybí. Fotografuje se v horizontální poloze, spoušť umístěná na pravém boku by však mohla být umístěna níže (více vlevo) než téměř přesně uprostřed telefonu.

Fotografovat můžeme s několika efekty a k dispozici je samospoušť, vícenásobné a mozaikové snímky, rámečky, vyvážení bílé, několik stupňů kvality a možnost zvolit zvuk spouště. Zvuk lze i vypnout. Kvalita fotografií je na průměrné úrovni, snímky vykazují menší ostrost. Videonahrávky mohou mít maximální rozlišení pouze 176 x 144 obrazových bodů.

Závěrečné hodnocení

Nový Samsung L700 je povedený mobil střední třídy, který má šanci alespoň zčásti ohrozit dominantní postavení Nokie 6300. U zákazníků by měla novinka od Samsungu bodovat konzervativním, ale přesto elegantním designem. Plusem testovaného telefonu je především špičkové zpracování a kryt z nerezavějící ocele.

Po stránce výbavy novému samsungu nic podstatného nechybí. Pouze displej by mohl nabízet vyšší rozlišení a kvalita fotoaparátu by mohla být také na vyšší úrovni. Hudební přehrávač ani FM rádio svým zvukovým přednesem nezklame. Výhodou Samsungu L700 je podpora sítí třetí generace. U nás ovšem využitelná jen omezeně v síti O2.

Novinka L700 se začne prodávat již v tomto měsíci. Doporučená cena je 3999 korun včetně daně. Samsung má v záloze připraven ještě jeden zajímavý mobil klasické konstrukce, a to model U800 Soulb. Ten má lepší výbavu, je však také zhruba o 2000 korun dražší.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz