Resumé

SonyEricsson C510


SonyEricsson C510 Aktuální informace
na Info-Lince

Luxusně vybavený mobilní telefon patřící do rodiny Cyber-shot, z čehož je patrně, že hlavním lákadlem tohoto telefonu je špičkový digitální fotoaparát. Ten nabízí svým uživatelům rozlišení 3,2 Mpix, automatické zaostřování, přisvětlovací LED diodu a velkou řadu pokročilých funkcí jako detekce tváří, Smile Shutter (detekce úsměvu) nebo možnost nahrávání videa v QVGA rozlišení s rychlostí 30 snímků za vteřinu. Displej telefonu o úhlopříčce 2,2" disponuje rozlišením 320 x 240 bodů, navíc je chráněn vysoce odolným minerálním sklem. Multimediální výbava zahrnuje hudební a video přehrávač, FM rádio s RDS přijímačem. Datová výbava je ve složení GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA. Nechybí samozřejmě Bluetooth a USB konektor pro přenos souborů mezi počítačem a telefonem. Vnitřní paměť telefonu o velikosti 100 MB je možné rozšířit paměťovými kartami Memory Stick Micro.
Plusy

3MPx fotoaparát s autofocusem a krytkou, funkce Smile Shutter, podpora HSDPA

Mínusy




Info výrobce


SonyEricsson C510


Co je v něm?

Klepněte myší, podržte, přetáhněte a bavte se - Media Go™

Dokonalý organizátor zábavy - díky aplikaci Media Go™ si své oblíbené multimediální soubory budete moci snadno vzít kdykoliv a kamkoliv s sebou. Přesouvejte své multimediální soubory mezi telefonem a počítačem pouhým přetažením. Konverze souborů je taky snadná: aplikace Media Go™ automaticky převede video a hudbu tak, abyste získali co možná nejvyšší kvalitu.

Přečtěte si více

Cyber-shot™

Digitální fotoaparát Sony Ericsson s megapixely přináší ostré snímky ve vysokém rozlišení s dalšími funkcemi, běžnými u samostatných přístrojů

Rozpoznání obličeje

Chcete mít lidi na snímcích ostré a jasné? Aktivujete-li funkci rozpoznání obličeje, fotoaparát automaticky vyhledá obličej v hledáčku a zaostří na něj.

Blesk

Zapněte ho a získáte lepší obrázky při nedostatečném osvětlení.

Akcelerometr - automatické otáčení

Prohlížejte si obrázky na výšku i na šířku. Chcete-li přecházet mezi režimy, stačí otočit telefon a obraz ho bude následovat.

Kvalitní snímky se službou Snapfish

Získejte prostřednictvím služby Snapfish kvalitní výtisky svých fotografií a nechte si je doručit až domů*. Objednávku k tisku můžete odeslat z domova.

PictBridge - tiskněte přímo ze svého telefonu

Vynechte počítač a software pro úpravu fotografií. Stačí připojit k telefonu tiskárnu, vybrat snímek a můžete tisknout.

Zachyťte úsměv

Stiskněte klávesu Smile Shutter™ a máte záruku, že na fotografii budete mít šťastné lidi. Váš telefon C510 si počká na úsměv - jakmile se objeví, ihned jej vyfotografuje.

Rádio FM

Všude kolem poletuje hudba - stačí ji naladit a užívat si. Váš telefon má integrované rádio FM.

Publikujte svůj život v blogu

Snadný způsob, jak sdílet život v obrazech. Pořiďte nebo vyberte fotografii, přidejte text a publikujte pro přátele a rodinu.

Kompatibilní s YouTube™

Pouštějte si své oblíbené videoklipy, kolikrát chcete. A když se budete chtít s ostatními podělit o veselý moment, který jste nahráli, odešlete jej na web. Váš telefon je plně kompatibilní s YouTube™.

TrackID™ - rozpoznávání hudby

Co je to za zvuk? Stačí nahrát několik sekund hudby a TrackID (s využitím technologie Gracenote Mobile MusicID) vám během několika sekund zašle do telefonu název skladby, interpreta a album.



Parametry a specifikace:

Displej:

Typ: aktivní

Barevná hloubka: 262 tisíc barev

Rozlišení: 320 x 240 bodů

Úhlopříčka: 2,2"

Sítě:

GSM 900 MHz

GSM 1800 MHz

GSM 1900 MHz

UMTS 2100 MHz

Komunikace zařízení:

BlueTooth

Systémový konektor

Přenos dat:

GPRS (třída 12)

EDGE (třída 12)

UMTS

HSPDA (pouze sitě 3G)

Paměť:

Interní paměť: 100 MB

Slot na paměťové karty Memory Stick Micro

Zprávy:

Typ: SMS, MMS, E-Mail

Paměť na SMS: sdílená

Podpora T9

Fotoaparát:

Rozlišení: 3,2 megapixely

Automatické zaostřování

Digitální zoom: 3,2x

Přisvětlovací LED dioda

Detekce tváře

Detekce úsměvu (Smile Shutter)

Vyvážení bílé

PictBridge

Možnost natáčet video (QVGA 30fps)

Druhý VGA nad displejem pro videohovory

Další funkce:

Hudební přehrávač (MP3, MP4, AAC, WMA)

Video přehrávač (MP4, 3GP)

FM rádio s RDS přijímačem

Internetový prohlížeč NetFront 4.5

Google mapy

Geo-tagging

Vestavěný akcelerometr (automatické překlápění displeje na šířku/výšku)

Hlasité handsfree

Kalkulačka

Organizér

Časovač

Stopky

Opakovaný budík

Čtečka RSS kanálů

E-mailový klient

Baterie:

Typ: Li-Pol 930 mAh

Pohotovostní stav: až 400 hodin

Doba hovoru: až 10 hodin

Rozměry:

107 x 47 x 12,5 mm

Hmotnost:

92 g

Recenze odborníků

SonyEricsson C510


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Série fotomobilů s názvem Cyber-shot od švédsko-japonského výrobce dostala dalšího bojovníka se snímačem s rozlišením 3,2 Mpix, automatickým zaostřováním a spoustou dalších užitečných funkcí. Mezi přetrvávající nedostatky však patří problémy s uživatelským prostředím.

Model C510 je podobný staršímu bratříčkovi SE C902, který jsme testovali už loni v létě. Tentokrát šel Sony Ericsson dolů jak s cenou, tak hlavně s počtem megapixelů. Naopak v rámci zpříjemnění focení přibyly nejpoužívanější zkratky přímo na alfanumerické části klávesnice. K zahození není ani funkce Smile Shutter automaticky detekující úsměvy. Telefon se povedl i po stránce hudebních funkcí.

Škoda jen chudého základního balení, ve kterém nenajdete ani paměťovou kartu, natož pak USB kabel či kvalitnější sluchátka. Na pováženou jsou však přetrvávající chyby v uživatelském prostředí, které se s přístroji Sony Ericsson vlečou už hezkou řádku let. I přesto má dnes recenzovaný přístroj rozhodně co nabídnout a nejde pouze o skvělý fotoaparát.

Vzhled a konstrukce – dvojčata

V úvodu zmiňovaná podobnost s modelem C902 se nenese pouze v rovině tabulkových parametrů. Téměř identický je vzhled a model C510 se tak dá s trochou nadsázky nazvat o něco tenčí tatrankou. Celkový design je tak velmi konzervativní a v davu se s tímto přístrojem rozhodně schováte. Na skvělé úrovni jsou použité plasty a po celou dobu testování nevydal telefon ani hlásku.

Povedla se i krytka fotoaparátu, která se velmi snadno otevírá posunutím směrem k baterii přístroje. Mechanismus navíc vypadá relativně bytelně a ani po čase by nemuselo docházet k samovolnému otevírání. Příjemné jsou chromované prvky na přístroji, kam spadá především spoušť fotoaparátu, čtyřsměrné tlačítko a samozřejmě lehce vystouplý nápis Cyber-shot na zadní straně.

Rozměry telefonu činí 107 x 47 x 13 mm a sympatická je zejména malá tloušťka celého zařízení. Hmotnost se podařilo zastavit na příznivých 92 gramech a model C510 patří nejenom v sérii Cyber-shot k lepšímu průměru. Hodí se zmínit, že konektor pro nabíječku a současně i sluchátka se nachází již tradičně na levém boku přístroje.

Klávesnice a ovládání – utopená tlačítka

U několika posledních modelů Sony Ericsson rozhodně kvitujeme návrat zeleného a červeného sluchátka. Někdy se však tento comeback povede méně a někdy více. Tentokrát bohužel model C510 předvádí spíše tu horší variantu a tato dvě tlačítka dosti převyšují kontextové klávesy a spodní korekční „céčko“ a rychlé menu. Budete si tak muset hodně dlouho zvykat a pilovat přesnost, abyste se místo potvrzení nabídky nevrátili třeba na hlavní obrazovku.

Naopak alfanumerická klávesnice se povedla a psaní je na ní pohodlné. Sony Ericsson tentokrát opustil klasický polštářkový tvar a jednotlivá tlačítka jsou kaskádovitě poskládána. Mezi tlačítky se nacházejí dostatečné mezery a solidní je i odezva. Boční dvojka na redukci hlasitosti by však mohla být o něco větší a občas se budete marně snažit tuto klávesu nahmatat.

Potěšující jsou zkratky při aktivované aplikaci fotoaparátu a místo tlačítek 3, 6, 9 a # máte rychlý přístup k těm nejpoužívanějším funkcím, jako je způsob zaostření či režim snímání. Příjemnou novinkou je polohový senzor, který v některých nabídkách překlopí displej podle potřeby.

Uživatelské prostředí nedoznalo žádných výraznějších změn, což však znamená přetrvání několika starých problémů, o kterých bude ještě řeč. Vcelku rychlé jsou i reakce na vaše povely a telefon se výrazněji nezadýchává při některých akcích.

Displej a výdrž baterie – nádherně vymalováno

Přestože displej modelu C510 podle tabulkových parametrů se svým rozlišením 240 x 320 a podporou 262tisíc barev patří v této kategorii k průměru, překvapí vás především sytost barev a prakticky perfektní jemnost zobrazení. Velmi dobrá je čitelnost na přímém slunečním světle.

Výdrž baterie se při našem testování točila okolo čtyř dnů při zhruba patnácti minutách hovoru, několika odeslaných SMS a odhadem dvou hodinách poslechu hudby. Na výdrž však má mimo jiné velký vliv používání diodového blesku a celkově hrátky s fotoaparátem, který u tohoto modelu hraje samozřejmě prim.

Telefonní seznam a zprávy – stále stejné chyby

V této kategorii nastávají pro model C510 tak trochu krušné chvilky. Bohužel se stále nenaučil zobrazovat současně kontakty ze SIM a paměti telefonu a rozhodně k zahození by nebylo ani filtrování hovorů. Na druhé straně se do telefonního seznamu vejde až tisíc kontaktů a sedm tisíc telefonních čísel. Vnitřní paměť telefonu činí zhruba 100MB.

V nabídce zpráv byste už pouze marně hledali položku s názvem MMS. Tyto multimediální zprávy vytváříte nyní přes klasický editor SMS, u něhož přibyla dolní lišta známá především z telefonů Nokia s možností vkládat nejrůznější obrázky či zvuky. Bohužel se Sony Ericsson stále nenaučil jasně zobrazovat, kolik znaků zbývá do konce zprávy a kolik SMS jste již napsali.

Organizátor a multimédia - spíše průměr

Nabídka organizátoru se skládá stále z těch samých známých prográmků, které dokážou zpříjemnit život. Jako samozřejmost se již bere už pět opakovaných budíků. V telefonu je integrovaný prohlížeč Netfront a zamrzí, že do této kategorie Cyber-shot ještě neproniklo připojení přes Wi-Fi.

Multimédia jsou rozhodně silnou stránkou tohoto přístroje a kromě kvalitního MP3 přehrávače, který je prakticky identický se sérií Walkman, nabídne model C510 FM rádio s RDS. Bohužel ve výbavě naleznete nepříliš kvalitní sluchátka, která jsou pro spuštění aplikace rádia nutná.

Na poměry série Cyber-shot dopadl fotoaparát spíše průměrně, co se týká venkovních snímků, kterým v některých situacích chybí ostrost a někdy je dost patrný šum. Naopak na výtečné úrovni jsou fotografie bližších předmětů či textu. I tento výsledek však znamená, že model C510 s přehledem poráží většinu ostatních konkurentů v této kategorii. Navrch přidává technologii Smile Shutter pro detekci úsměvů, která ne vždy fungovala úplně podle našich představ, a obslužný software by si zasloužil trochu doladit.

Závěr – nebojsa střední třídy

Přestože Sony Ericsson C510 netrumfne ve vlastnostech fotoaparátu svoje starší bratříčky v podobě například modelu C905 či C902, stále nabízí za svou cenu v tomto ohledu velmi slušný výkon. Před konkurencí neztrácí, ani co se týče ostatních funkcí a předčí je třeba kvalitou displeje.

Co se však neodpouští, jsou chybky v uživatelském prostředí a utopená kontextová tlačítka, která tentokrát musela ustoupit zelenému a červenému sluchátku. Zamrzí rovněž téměř nulový obsah základního balení a budete muset dokupovat třeba i obyčejný USB kabel. Navíc je nutné mít při přenosu souborů vypnutou telefonní část přístroje. Bohužel model C510 není tak jasným premiantem jako jeho předchůdce SE K550i a konkurence ho v některých podstatných ohledech snadno přebíjí.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz