Resumé

Nokia E52


Nokia E52 Aktuální informace
na Info-Lince

Je nový mobil klasické konstrukce, který váží pouhých 98g! Je placatějším následníkem veleúspěšného modelu E51. Funguje na operačním systému Symbian 9,3. Displej dokáže zobrazit až 16 mil. barev a je tvořen z aktivních TFT krystalů, jeho velikost je 2,4 palce. Má QVGA rozlišení - 240 x 320 pixelů, což zaručuje dokonale ostrý obraz za všech okolností. Disponuje výborným fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpix s bleskem a s 4x digitalním zoomem. Nokia E52 disponuje i USB konektor pro rychlý přenos dat. Pohotovostní doba tohoto telefonu je 28 dní a maximální doba hovoru je 8 hodin! Jde samozřejmě o laboratorní údaj za ideálních podmínek, nicméně realita bude také rozhodně zajímavá.

Volný neblokovaný telefon, určený pro český trh, dva roky záruka výrobce.

Barvy: Metal Grey.
Plusy

úzká konstrukce, kvalitní materiály, vysoká výdrž, 600MHz procesor

Mínusy




Info výrobce


Nokia E52


Elegantní mobilní telefon vybavený operačním systémem Symbian a celou řadou užitečných funkcí. Telefon patří do E series, kterou se výrobce snaží zaměřit zejména pracovnímu nasazení, čemuž odpovídá také jeho výbava. Displej s úhlopříčkou 2,4 palce pracuje v rozlišení 240 x 320 bodů a zobrazí až 16 milionů barev. Uživatel se může těšit na propracovaný telefonní seznam, kalendář, úkoly, poznámky, prohlížeč Office dokumentů, čtečku PDF nebo soubor pro práci se ZIP soubory. Samozřejmostí je také špičkový internetový prohlížeč a e-mailový klient. Uživatele jistě potěší také propracovaný aktivní pohotovostní režim.

Bohatá je také nabídka komunikačních možností - zastoupeny jsou jak technologie pro komunikaci přes mobilní síť (díky HSUPA s rychlostí až 10 MB/s), tak i USB, Bluetooth a zejména Wi-Fi 802.11 b/g. Vnitřní paměť s kapacitou 60 MB lze rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD - model s 1 GB pamětí je již v balení. Ve výbavě jistě zaujme také GPS navigace spolu s programem Nokia Mapy či fotoaparát s rozlišením 3,2 megapixelu. Multimediální přehrávač a FM rádio pak může těžit z přítomnosti standardního 3,5 mm jacku. Standardní baterie BP-4L s kapacitou 1500 mAh dodá telefonu energii až na 8 hodin hovoru nebo 672 hodin v pohotovostním režimu.



Parametry a specifikace:

Podporované sítě:

GSM 850/ 900/ 1800/ 1900 MHz

WCDMA 850/ 2100 MHz

Datové přenosy:

GSM, GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA

Operační systém:

Symbian 9.3

Displej:

Aktivní TFT displej s úhlopříčkou 2,4 palce

Rozlišení 240 x 320 bodů, 16 milionů barev

Automatická orientace displeje (na šířku / na výšku)

Paměť:

60 MB vnitřní vestavěné flash paměti

Slot pro paměťové karty microSD (až 16 GB)

GPS a navigace:

A-GPS s kompasem

Aplikace Nokia Mapy

Fotoaparát:

3,2megapixelový fotoaparát s ostřením na celý snímek a LED, bleskem

Nahrávání videa VGA při 15 snímcích/s

E-mail:

IMAP4 (s funkcí idle), Nokia Messaging, Microsoft ActiveSync, POP3, SMTP

Podpora služby Nokia Messaging, Mail for Exchange, Lotus Notes Traveller

Podpora e-mailových zpráv ve formátu HTML

Více e-mailových účtů současně (např. firemní + soukromá pošta)

Podpora e-mailových příloh, Nokia Mobile VPN

Prohlížeč internetu:

Podporované jazyky: HTML, xHTML, MP, WML, CSS

Podporované protokoly: HTTP, WAP

Prohlížeč Nokia MiniMap

Vyhledávání Nokia Mobile Search (v přístroji a na internetu)

Další funkce a vlastnosti:

Synchronizace s PC

Organizační funkce (kalendář, úkoly, kontakty, poznámky)

Budík, kalkulačka, převodník

Vyzváněcí profily

Aktivní pohotovostní režim

Chat (Windows Live, Yahoo! IM, OMA IM, Indikace přítomnosti, kontakty Ovi)

Hudební přehrávač

Multimediální přehrávač

Streamování zvuku

FM rádio 87,5-108 MHz s podporou RDS

Hlasové ovládání

Hlasové vytáčení

Vzdálené zamykání přístroje (též pomocí SMS)

Java MIDP 2.0, podpora pro JavaScript 1.3 a 1.5

Flash Lite 3.0

Slovník MOT

Prohlížeč PDF

ZIP Manager

Prohlížeče Quick Office (Quickword, Quickpoint, Quicksheet)

Podpora služby Nokia Messaging

Vyhledávání Nokia Mobile Search

Kancelářské nástroje Nokia Office Tools

Nokia PC Suite

N-Gage

Hry (Block Cascade, Solitaire)

Rozhraní:

Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP)

Wi-Fi 802.11 b/g

Vysokorychlostní USB

Zvukový konektor Nokia 3,5 mm

Napájení:

Baterie BP-4L 1500 mAh

Výdrž až 8 hodin hovoru nebo 672 hodin v poh. režimu

Výdrž až 18 hodin poslechu hudby nebo 30 hodin poslechu rádia

Rozměry:

116 x 49 x 9,9 mm

Hmotnost:

98 g

Dodávané příslušenství:

Baterie Nokia BP-4L (1500 mAh)

Nabíječka Nokia AC-10

Adaptér k nabíječce Nokia CA-146C

Stereofonní headset Nokia HS-48

Kabel Nokia (CA-101) s podporou nabíjení

Paměťová karta microSD Nokia (MU-22) s kapacitou 1 GB - v přístroji

Uživatelská příručka

Brožura Nokia Eseries Experience

PCSuite (v 7.1) na kartě microSD

Služby obsažené v prodejním balení: Mapy, Podpora služby Nokia Messaging

Recenze odborníků

Nokia E52


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Nový zástupce řady Eseries od Nokie reprezentuje naprostou klasiku. I když jde o velmi dobře vybavený telefon, na první pohled vypadá velmi konzervativně. Jeho ambicí je dostat z kapes manažerů obstarožní, leč stále dobře sloužící model 6310(i).

Jak prozradil vicepresident Nokie odpovědný za Eseries Ilari Nurmi, cílem vývojářů bylo nabídnout telefon, který sice bude na první pohled vypadat jednoduše, přesto ale bude výkonným pracovním nástrojem.

Přístroj vybavený operačním systémem Symbian je klasický bartype, nepotvrdily se tedy spekulace, že půjde o slider. Jako ostatní modely Eseries, i E52 je uložena v kovovém šasi (v tomto případě hliníkovém). Dílenské zpracování je tentokráte na jedničku. Přístroj nabídne všechny pokročilé funkce, včetně rychlých datových přenosů, wi-fi i GPS.

Baterie na měsíc

Hlavním tahákem novinky by měla být skutečně dlouhá výdrž na baterie. Právě na malou výdrž si řada manažerů stěžovala u modelů řady N a E Series, a proto raději zůstávala u obstarožních Nokií 6310. Nová E52 by měla vydržet až 8 hodin hovoru, případně téměř měsíc ve stand-by módu.

Dá se očekávat, že v reálu budou hodnoty nižší, nicméně kapacita baterie je skutečně poměrně velká. Takže i při používání synchronizace e-mailů a častém telefonování by nemělo docházet k tomu, že telefon nevydrží ani den. Pokud by v praxi vydržel zhruba pracovní týden, považovali bychom to za dostatečné.

Další novinkou by měl být aktivní noice cancelling, který by měl zajistit čistý hovor bez okolních ruchů. Jak prozradili zástupci Nokie, telefon je vybaven dvěma mikrofony. První je klasický a zaznamenává hlas telefonujícího, druhý snímá okolní ruchy. Ty pak procesor z hovoru očistí. Při krátké zkoušce vypadala technologie poměrně zajímavě, více ale budeme schopni říci až při podrobnějším testu.

Budoucnost patří aluminiu

V poslední době čelila Nokia kritice za nepříliš kvalitní dílenské zpracování. Vrcholem byl zřejmě nepovedený model N96. U řady Eseries to neplatí, a podle prvních doteků bychom tentokráte konstruktéry pochválili. Telefon padne do ruky velmi dobře a všechny díly drží pohromadě. Ačkoli se zadní kryt může zdát slabý, tím, že je celokovový, je dostatečně pevný.

Poměrně odolně působí i zbytek telefonu. Klávesy jsou sice v jednom bloku, ale jsou dostatečně velké pro pohodlné psaní. Ačkoli sesterská E55 (na český trh nedorazí) nabízí pseudo QWERTY klávesnici, psaní na E52 s využitím T9 se nám zdálo pohodlnější. Zarazil nás jen trochu vyšší odpor čtyřsměrné navigační klávesy. Na ten se dá ale zvyknout a řadě uživatelů to možná bude připadat spíše jako přínos.

Už E51 bodovala poměrně příjemnými rozměry, to se podařilo zachovat i u E52. Díky použití hliníku je telefon opravdu lehký. Při tloušťce jen těsně přes centimetr (10,9 mm) je nejtenčím chytrým telefonem finské značky. Telefon bude dodáván ve dvou barevných variantách – stříbrné a zlaté. Stříbrná varianta je usedlejší, naopak zlatá bude více nápadná a můžeme ji očekávat hlavně v kabelkách manažerek.

Spousta funkcí, ale bez automatického ostření

Přítomnost operačního systému Symbian S60 3rd Edition zajišťuje, že telefon splní nároky i náročného manažera. Oproti staršímu modelu E51 dostal do vínku další dávku výbavy, která teď odpovídá modelu E71. Kromě již standardního wi-fi by měla být k dispozici podpora rychlých datových přenosů v obou směrech. Tedy jak HSDPA, tak HSUPA. Bohužel v Česku si rychlejší upload neužijeme.

Nokia E52 je navíc další z telefonů, který má už v sobě předinstalován nový Nokia Messaging. Ten nabízí Push E-Mail i pro běžné účty a funguje na podobném principu jako starší Mail For Exchange.

Uživatelské rozhraní je podobné jako u všech Symbian telefonů, pokud jde o reakce telefonu na pokyny, zdála se nám rychlost akceptovatelná a zhruba srovnatelná s ostatními Eseries modely. Plusem je, že i u této řady drží Nokia klasický 3,5 mm jack pro připojení sluchátek. Podobně jako ostatní Symbian modely má totiž i tato novinka slušný hudební přehrávač. Jen pro zajímavost, na polský trh bude telefon dodáván s audioknihou, což je docela dobrý nápad.

Vzhledem k tomu, že při prezentaci několikrát zaznělo, že telefon nemá být jen pracovním nástrojem, ale aspiruje na označení multimediální přístroj, velmi nás zklamala absence automatického ostření u fotoaparátu. Ten má navíc rozlišení jen 3,2 Mpix, což je dnes podprůměrná hodnota. Zástupci Nokie sice tvrdili, že nová technologie Full Focus zajistí, že automatické ostření není třeba. Testovací obrázky nás o tom ale rozhodně nepřesvědčily. ----



Dva týdny pečlivě testujeme Nokii E52, která má nahradit velmi populární model E51. Hodně chyb opravila, ale má šanci v úspěšnosti svoji předchůdkyni překonat?



Nokia E51 se za téměř dva roky existence stala legendou mezi vyspělejšími telefony. Nokia v ní skloubila malé a tenké tělo tvořené ocelovými kryty, operační systém Symbian, slušnou výdrž a hlavně WiFi, díky kterému telefon později válcoval i modely úplně jiného zaměření. Dnes už klesla cena na velmi příjemnou úroveň a tak to chtělo přijít s přístrojem, který přinese nějaké novinky a opraví pár chybek, které E51 měla. O to se právě snaží nový nástupce Nokia E52.



Zaměření telefonu lze poznat již z krabice, která tentokrát není výrazně redukovaná a má decentní motivy. Uvnitř toho kromě telefonu už moc nenaleznete: nabíječku s microUSB konektorem, microUSB kabel, headset a adaptér z 2/3,5 mm nabíjecího konektoru na microUSB. A samozřejmě manuály, nic víc ale nečekejte. Škoda, doba kdy jste k Eseries dostali i pouzdro už je asi nenávratně pryč.



Prvním dojem po tom, co telefon vezmete do ruky, je překvapením. Z fotek by nikdo netipoval, že 116 × 49 mm je víc, než jsme zvyklí. A tak telefon vypadá nejen vedle předchůdce, ale i docela velké Nokie E75, jako obr. Naštěstí vše vyváží dokonalá tloušťka (pouze 9,9 mm) a slušná hmotnost 98 gramů. V celkovém objemu je tedy kupodivu menší než E51. Větší plocha je zde na místě, díky tomu zde máme obrovskou klávesnici a nad ní 2,4palcový displej. Co se tedy týče velikosti, jde o plus, jelikož nikterak nebrání nošení po kapsách a zároveň přispívá k lepší ergonomii. Ale v ruce působí E52 trochu jako placka.





Další překvapení přišlo, jakmile jsem měl vkládat baterii. Jde o typ BP-4L o kapacitě úctyhodných 1500 mAh, která zabere téměř tři čtvrtiny plochy pod zadním krytem. Kryt baterie je ze slitiny hliníku a hořčíku, jak si na něm můžeme přečíst. Je tedy dost pevný a zároveň lehký. Jeho zvláštní struktura zamezuje smekání ve zpocených rukách a uprostřed se pyšní vyražené logo Nokia Eseries. Pod ním se ještě ukrývá kromě SIM karty slot na microSD kartu. My měli na test barevné provedení Metal Grey, ale telefon by se měl objevit i zlaté, černé a ještě jedné (velmi nečekané) barvě.



Bohužel, patrně kvůli hmotnosti, se zde s kovem šetřilo, přestože, jak už jsme tweetovali, je slitina hliníku a magnesia daleko lehčí, než ocel. Kromě zmíněného zadního krytu tu je už jen rámeček na přední straně a blok funkčních kláves (mimo kolébkových dvojkláves). A zde je první chybička, na kterou bych chtěl upozornit, a jelikož nejsem sám, kdo ji pozoroval, lze vyloučit chybu jednoho kusu. Mnoho vlastníků si v diskuzích stěžuje na mírně se viklající rámeček v oblasti dolních kláves. Stejná situace čekala i mne po asi dvou dnech používání. Ale je možné, že jde pouze o problém prvních serií a tak vás to při koupi za pár dní nemusí čekat. Nebo to je prostě konstrukční vlastnost, každopádně je to takřka jediná vada na kráse jinak perfektní konstrukce. I tak se ale nemohu zbavit dojmu, že předchozí E51 byla kvalitněji provedená. Možná za to může nerezová ocel, která byla více použitá.



Na design si musí každý utvořit vlastní názor, ale subjektivně jde o reprezentativní telefon, který ostudu neudělá a ve skutečnosti vypadá lépe než na fotografiích. Tentokrát na něm nenajdete extravagantní prvky vůbec a mnoha lidmi je hodnocena jako jedna z nejhezčích Nokií, ne-li vůbec všech telefonů, současnosti. Něco na tom asi bude.





Obrovská kapacita baterie 1500 mAh naznačuje, že výdrž by měla být dobrá i přes použití operačního systému a spousty „žroutů“ energie. A to skutečně je. Nokia E52 je jednou z nejdéle držících Nokií vůbec a asi úplným králem mezi chytrými telefony. Za dobu mého testování jsem musel dobíjet až po šesti dnech! A že jsem telefonu dával co pro to: používal jsem WiFi i navigaci. To jsou výborné hodnoty, kterým se vyrovná málokterá konkurence podobné výbavy. Ať budete dělat cokoliv, telefon za den nevybijete a naopak při méně vytížené používání nebude problém dobíjet jen o víkendu.



Stejné ódy budu pět na klávesnici až na jednu věc. Rozložení klávesnice je běžné, novinkou jsou takzvané kolébkové klávesy, které mají funkce Domů, Kalendář a Zprávy (příp. mail) a mazání. Jsou dost vystouplé a jako jediné z funkčních z plastu, ale jejich ovládání nečiní potíže. Středová klávesa je z hliníku stejně jako okolní. Ze začátku vám možná bude dělat problémy vystouplost jejího středu, ale po pár dnech používání si zvyknete. Zajímavostí je ještě i zdrsnění povrchu, které vypadá nejen efektně, ale je i příjemné na dotek. A samozřejmě nechybí „dýchání“, kdy poblikává LED dioda pod klávesou.



Alfanumerická klávesnice rozhodně svou předchůdkyni nezahanbí. Je obrovská, má ideální zdvih a nikterak se jednotlivé klávesy neviklají. Jsou velké, dobře hmatově oddělené, s velkými popisky a rovnoměrně podsvětlené. Prostě numerická klávesnice jedna báseň. Ale narazil jsem na jednu zásadní chybu: někdy prostě vynechá. Zprvu jsem měl pocit, že jsem si asi ještě dostatečně nenavykl na novou klávesnici, ale písmena vynechávala i po dvou týdnech. Vyvstává tedy otázka, zdali jde „pouze“ o chybu firmwaru u prvních kusů nebo je to hardwaru mého kousku. Vzhledem k tomu, že jsem nečetl podobné stížnosti lidí, doufám, že je to ta druhá možnost.



Všechny další klávesy naleznete převážně na pravém boku. Jde o klávesu fotoaparátu, která se mačká s jistotou a pak tlačítka hlasitosti a hlasových příkazů. Stejně tak musím pochválit vypínací tlačítko na horní straně. Je mírně zapuštěné a jemně se mačká. Odehrála se ještě jedna trochu nepochopitelná změna. Po několika letech, kdy se klávesnice zamykala kombinací levá funkční klávesa plus hvězdička, se to změnilo – teď už jen levá plus pravá funkční klávesa. Proč? Těžko říct, každopádně si budete převykat asi pěkně dlouho.



Ve velkém těle velký displej, i tak by se dalo popsat 2,4 palce o rozlišení 320 × 240 pixelů. To je oproti dvěma palcům u předchůdkyně opravdu velký rozdíl a konečně jsme se tak zbavili často vytýkané chyby. Podsvětlení je řízeno světelným čidlem, i tak můžete intenzitu korigovat nastavením v menu. V telefonu je integrován polohový senzor, a tak lze zapnout automatické otáčení displeje podle polohy telefonu. Toto čidlo je možné použít i pro ztišení budíku či vyzvánění a to otočením telefonu displejem dolů. Čitelnost je dobrá i na přímém slunci díky reflexivní vrstvě. Krycí sklíčko displeje se zdá poměrně tvrdé, jednoduchým nošením po kapsách se na něm neobjevily žádné škrábance. Jestli je ale opravdu odolné ukáže až čas.



Komunikace je zde, jak se patří na Eseries, na nejvyšší úrovni, ba dokonce na nejvyšší, jakou jsme tu zatím měli. Technologie GSM (850/900/1800/1900 MHz) s GPRS/EDGE třídy 32, 3G (900/1900/2100 MHz) s HSDPA a pozor, i HSUPA. Dále samozřejmě WiFi 802.11 b/g a Bluetooth 2.0 se spoustou profilů včetně A2DP. Pro kabelové spojení tu pak máme microUSB, které i dobíjí a pro přenos zvuku 3,5 mm jack nacházející se shora telefonu. To je opravdu silná nabídka, ve které nechybí nic. Na internetu jsou lidé, co si stěžují na sílu signálu, což má způsobovat anténa vespodu telefonu, kterou při telefonování přikryjete rukou. U mě se tato vlastnost neprojevila, pouze jsem zaznamenal určité kolísání v místech, kde je na jiném telefonu plný signál. Své na tom dělá i použití kovu. Pokud ale uvažujete, že si kvůli tomu Nokii E52 nekoupíte, jsou to zbytečné obavy.



Samostatnou kapitolou je GPS navigace. Na její funkčnost se objevilo mnoho názorů a některým uživatelům nedokázala určit polohu bez použití asistované GPS. Mně osobně trvalo první určení polohy bez A-GPS asi 3 - 5 minut ve volném prostranství, pak už si nemohu na přesnost a rychlost GPS stěžovat, i když jsem nedosáhl plného signálu ani na kopci, kde jsem chytal podle informací 9 družic. S použitím A-GPS vaše poloha naběhne zpravidla do 20 vteřin. Každopádně jde o jeden z citlivějších čipů v mobilech. Na navigaci je v telefonu aplikace Ovi Mapy v třetí verzi. Je zde patrné vylepšení a dotažení některých funkcí. Stejně tak se zlepšila rychlost vykreslování a projíždění mapou. Bohužel nefunguje natáčení displeje podle senzoru, mapy jsou stále ve svislé poloze. V základu jsou dostupné pouze mapy ČR, pokud byste chtěli další, není problém je přes Map Loader zdarma stáhnout.



Novým prvkem, který se ještě moc často nevidí, je elektromagnetický kompas. Ten je třeba nejdříve kalibrovat - nejrychleji to jde otočením telefonu o 360 stupňů kolem osy vertikální a poté horizontální. Pak se mapa otáčí a ukazuje vám směr, kam se právě díváte – v reálném čase a na místě. To velmi ulehčí orientaci například ve městě nebo při geocachingu.



Fotoaparát je podle Nokie pracovního telefonu spíš okrajovou záležitostí. Sice jsme si oproti dvoumegapixelu bez autofokusu u předchůdkyně mírně pomohli, ale ne o moc. Je zde připraven 3,2 megapixel s přisvětlovací diodou. Bohužel opět bez autofokusu. Měl by ho, podle Nokie, nahradit částečně tzv. fullfocus – ten zajišťuje ostrost celé scény díky zvýšení hloubce ostrosti. Ale je jasné, že AF nenahradí a o jeho funkci by se dalo pochybovat – jak už jsme se přesvědčili v Nokii 5630 XpressMusic. Kvalita fotografií tedy opravdu není úžasná a slušné snímky telefon pořídí jen venku za dobrého počasí a na delší vzdálenosti. Pokud si budete chtít vyfotit A4 textu, luštění písmenek dá pořádně zabrat, ale přečíst půjde.



Zajímavou funkcí je panorama, které vás přepne do jiného prostředí a po zacílení po vás chce vyfotit pouze první snímek. Poté stačí pohybovat telefonem nalevo/napravo a další snímky mobil sám a následně sestaví výsledný širokoformátový obrázek. Je to velice užitečné a kupodivu funkční. Možné je i natáčet videa v rozlišení VGA s 15 snímky za sekundu, nebo o rozlišení polovičním, za to s 30 snímky za sekundu. Nejen fotografie se ukládají na 1 GB kartu, kterou lze nahradit alternativně až za 16GB microSD. Interní paměť telefonu je 60 MB.



Nokia E52 běží na ověřeném Symbianu S60 3rd Edition s Feature Packem 2. K tomu se ještě přidává Eseries nadstavba, takže nechybí další spousty vychytávek. Kupodivu byl firmware poměrně vyladěný a za celé dva týdny testování mi telefon spadl pouze jednou. Sama pro sebe je kapitola, co se týče rychlosti. Telefon je totiž postaven na nové platformě s 600 MHz procesorem a díky tomu je z něj opravdový drak, že by i leckterý „hloupý“ telefon mohl závidět. Nokia E52 navždy pohřbívá názor, že smartphone se Symbianem musý být pomalý.



Co se týče organizace času, kontaktů a dalších kancelářských funkcí, vše je vyvedeno v Eseries stylu na výbornou. Fakticky jde o to samé jako třeba v Nokii E75, takže se nemá cenu opakovat. Kalendář s náhledy, opakovaný budík, desítky detailů u kontaktů, vyhledávání přímo z pohotovostního režimu a mnohé další. Samozřejmě nechybí ani nová push aplikace Nokia Messaging.



Co zábava? I když je E52 pracovní, ani o tu vás neochudí. Hudba je díky 3,5 mm jacku a kvalitnímu výstupu dobrá, takže spolehlivě nahradí levnější hudební přehrávače, ačkoliv aplikace není tak vyspělá, jako u XpressMusic. Dodávaná sluchátka neurazí, ale ani nepřekvapí. Fotografie lze nově prohlížet v aplikaci dobře známé z Nseries: při procházení galerie vás budou provázet plynulé efekty přechodů. Z her si můžete vybrat Solitaire nebo Block Cascade a pokud by to nestačilo, je možnost stažení jakékoliv N-Gage hry přímo z telefonu.



Vylepšený je i prohlížeč internetu a funguje na výbornou. Výrazně se zrychlil a přizpůsobil dnešnímu trendu čtení internetových stránek na mobilním displeji. Zato dat přenese poměrně dost, což vás nebude obtěžovat při neomezeném datovém paušálu, bez kterého telefon nevyužijete naplno. Podporuje Flash animace i Javascript a to opět s nečekanou rychlostí. Samozřejmostí je otáčení stránky podle polohy telefonu. Co se týče dalších podpůrných aplikací, Nokia již naplno integruje Ovi a související aplikace, k tomu se přidá Microsoft se službou Live a nechybí ani odkaz na Facebook, MySpace i YouTube. Dále prohlížeč PDF dokumentů, QuickOffice s možností prohlížení i editací dokumentů MS Office2007, Zip manager a Font Magnifier, pomocí kterého si můžete nastavit přesnou velikost písma v systému pomocí posuvníku.



Pokud bych měl celý mobil zhodnotit v heslech, byly by to slova krásný, rychlý a plný funkcí. Od Nokie E52 jsem čekal hodně a také jsem se dočkal. Pokud pominu zmíněné chyby, které jsou s největší pravděpodobností právě tou dětskou vadou první várky či nedoladěného firmwaru, mám tu vybavený telefon s kvalitní konstrukcí, výbornou výdrží a všemi potřebnými funkcemi.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz