Resumé

Nokia 3720 Classic

Skvělý pro sdílení dobrodružství


Nokia 3720 Classic Aktuální informace
na Info-Lince

Nokia 3720 Classic je odolný mobilní telefon z dílen finského výrobce. Nokia 3720 Classic splňuje náročnou normu IP54, která zaručuje odolnost proti prachu a vodě. Nokia 3720 Classic má ve výbavě vše potřebné. Pro pořizení fotografie využijete 2 MPx fotoaparát s autofokusem. Nokia 3720 disponuje také FM rádiem a hudebním přehrávačem. Volný nebokovaný telefon, určený pro český trh, dva roky záruka výrobce.

Barvy: Grey.
Plusy

odolná konstrukce, diodová svítilna, možnost připojení externího GPS modulu

Mínusy




Info výrobce


Nokia 3720 Classic

Skvělý pro sdílení dobrodružství


Praktický mobilní telefon s pohodlnou klávesnicí, velkým displejem a zajímavě poskládanou nabídkou funkcí. Uživatelé se mohou těšit na kvalitní telefonní seznam, řadu funkcí pro organizaci času i zábavu. Digitální fotoaparát s rozlišením dva megapixely doplňuje automatické ostření a LED blesk, samozřejmostí je možnost natáčet videa. Potěší povedený multimediální přehrávač, FM rádio či řada a řada her. V nabídce nemůže chybět internetový prohlížeč, e-mailový klient a napojení na služby OVI včetně map. Vnitřní paměť s kapacitou 20 MB lze rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSDHC až o dalších 8 GB. K počítači lze telefon připojit prostřednictvím microUSB kabelu nebo Bluetooth 2.1. Potěší také zvýšená odolnost proti vodě a prachu dle normy IP54.

Parametry a specifikace:

Podporované sítě:

GSM 900/1800/1900 MHz

Datové přenosy CSD, HSCSD, GPRS, EDGE

Displej:

TFT displej s úhlopříčkou 2,2 palce

Rozlišení 240 x 320 bodů, 65 tisíc barev

Paměť:

Vnitřní paměť s kapacitou 20 MB

Slot pro paměťové karty microSDHC (až 8 GB)

Fotoaparát:

2megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED bleskem

Natáčení videa

Funkce:

Odolnost dle normy IP54 proti prachu a vodě

Vyzváněcí profily

Multimediální přehrávač

FM rádio

Aktivní pohotovostní režim

Paměť pro 2000 kontaktů

Hodiny, stopky, odpočítávání, budík

Kalendář, úkoly, poznámky

Kalkulačka, převodník

Java MIDP 2.0

Flash Lite 2.0

Opera mini

E-mailový klient

Internetový prohlížeč

Hry (Bounce Tales, Sudoku, Backgammon II, Brain Champion, Blockd)

Hlasové příkazy, Hlasové vytáčení, Hlasový záznamník

Nokia mapy

Rozhraní:

Konektor microUSB

Nokia AV konektor 2,5 mm

Bluetooth 2.1

Napájení:

Li-Ion baterie BL-5CT 1050 mAh

Doba hovoru: GSM až 7 h

Pohotovostní režim: GSM až 450 h

Doba přehrávání hudby: až 14,5 h

Barevné provedení:

Šedé

Rozměry:

115 x 47 x 15,3 mm

Hmotnost:

94 g

Dodávané příslušenství:

Baterie Nokia (BL-5CT)

Vysoce účinná nabíječka Nokia (AC-8)

Paměťová karta microSD Nokia s kapacitou 1 GB (MU-22)

Stereofonní headset Nokia (WH-101)

Uživatelská příručka

Recenze odborníků

Nokia 3720 Classic

Skvělý pro sdílení dobrodružství


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Už ani skoro nikdo nedoufal, že se nějakého odolného přístroje od Nokie ještě dočkáme. Poslední byla Nokia 5500 Sport, u které se o až takové odolnosti mluvit nedalo. Teď ale Nokia překvapila a vytáhla z kapsy model 3720 classic, který, jak se zdá, toho vydrží opravdu hodně. Výbavou už to bohužel není žádná sláva, ale lepší mít funkční horší telefon, než rozbitý.

Ještě než se podíváme na odolné tělo telefonu, zmíním rozměry. Ty nejsou zrovna nejmenší, 115 × 47 × 15,3 mm a 94 gramů je na „hloupý“ telefon docela dost. Pevná konstrukce si holt žádá své. A teď tedy ke konstrukci. Odolná Nokia 3720 classic je vyrobena z gumy, plastu a kovu. Toho plastu je tam samozřejmě nejvíce, najdeme ho v podstatě úplně všude. Potěší ale rámeček z boku telefonu vyrobený z nerezové oceli. Všechna místa, která by mohla pustit do telefonu vlhkost, jako je zadní kryt nebo klávesnice, jsou vyplněna gumou. Už z tohoto popisu je vidět, že by telefon měl něco vydržet. Když k tomu přidáte kovový šroubovací zámek zadního krytu, vodotěsnou klávesnici a krytku konektorů, máte telefon, který opravdu něco vydrží. To nám ostatně dokázala i sama Nokia ještě před představením několika videi.

Nokia 3720 classic má stupeň krytí IP54, který je definován mezinárodním standardem IEC 60529. Co to znamená? První číslice vyjadřuje ochranu před nebezpečným dotykem a vniknutím cizích předmětů, u telefonu to tedy znamená, že odolá jakémukoliv předmětu a částečně i proti prachu. Nemusíte se tedy bát, když vám spadne telefon třeba do písku nebo ho budete používat v prašném prostředí.

Druhá číslice vyjadřuje ochranu proti vodě, přičemž čtyřka znamená, že telefon vydrží stříkající vodu v množství 10 litrů za minutu a pod tlakem 80 – 100 kN/m2 po dobu pěti minut ve všech úhlech. Přeloženo do praxe: s telefonem se můžete v klidu vysprchovat a nevadí mu ani krátký pobyt pod vodou.

Chce se to zmínit i o designu. Hlavní myšlenkou jsou kulaté rohy, kterých je na telefonu opravdu požehnaně. Za to moc extravagantních prvků na telefonu nenajdete, obzvlášť v té černé verzi. Odvážnější je až žlutá verze, kdy se do žluta obarví proužky kolem přední strany, krytky konektorů, zadního krytu a boky telefonu.

S konektivitou na tom telefon není nijak skvěle. Budete se muset spokojit s triálním GSM (900/1800/1900 MHz), které doplňuje GPRS a EDGE třídy 11. Pro spojení na bližší vzdálenosti je k dispozici Bluetooth 2.1, které disponuje spoustou profilů včetně A2DP. Pro kabelové spojení je k dispozici microUSB, zdali bude i dobíjet, nevíme. Každopádně pro dobíjení je k dispozici klasický 2 mm konektor. Na vlastní sluchátka budete potřebovat redukci, na těle telefonu se bohužel nachází jen 2,5 mm jack.

Interní pamět čítající slabých 20 MB naštěstí doplňuje slot pro microSD karty, ve kterém najdete rovnou v balení už gigabajtovou paměťovku, skousne však až 8 GB. Pochválit se na telefonu musí výdrž, kterou se chlubí i sama Nokia. Odolná novinka dostala baterii BL-5CT s kapacitou 1050 mAh, která by měla telefon udržet dva a půl týdne v pohotovosti, při 7 hodinách hovoru nebo 14,5 hodinách hudby. Vzhledem k výbavě a kapacitě baterie tentokrát není tak nereálné, že telefon vydrží celou vaši dvoutýdenní dovolenou.

Poslední hardwarovou součástí už je jen fotoaparát. Ten bohužel za moc nestojí, oproti předpokládaným třem megapixelům s autofokusem jsme se dočkali jen dvou megapixelů bez autofokusu. Potěší alespoň přítomnost LED blesku, který bude možné využít jako svítilnu. Zvládá i nahrávání videa, ale ve slabém QCIF rozlišení s pouhými 11 snímky za sekundu. Odolnému telefonu by slušelo určitě něco lepšího, s čím byste mohli pořídit fotky z adrenalinových sportů. Navíc čočka fotoaparátu není nijak chráněna.

Co se týče softwaru, Nokia 3720 classic běží na uživatelském prostředí Series 40, které všichni dobře známe. Bude tady ve své nejnovější šesté edici. Z toho plyne, že telefon zvládne pokročilé organizační schopnosti (kalendář, úkoly, opakovaný budík, až 2000 kontaktů), nebude chybět nativní mailový klient, vylepšené uživatelské prostředí ani nový webový prohlížeč.

Samozřejmostí je hudební přehrávač (MP3, AAC, WMA a další), místo se našlo i pro stereo FM rádio s RDS s pět her včetně nového Bounce. Firmware telefonu půjde upgradovat vzduchem. V aplikacích naleznete několik předinstalovaných kousků, například Operu Mini a Share on Ovi. Neméně duležité jsou i připravené Nokia Mapy, které vám ve spolupráci s externím Bluetooth GPS přijímačem ukážou, na které cestě zrovna jedete.

Nokia 3720 classic tady opravdu chyběla. Výbavou sice nejde o nijak zajímavý telefon, ale o tu tady nejde. Hlavní je konstrukce a tu 3720 classic zvládla na jedničku. Do prodeje by měla dorazit ještě teď v létě za cenu asi 4 000 Kč. Těšíte se?

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz