Resumé

Nokia 3710 Fold

Je příjemné být v kontaktu


Nokia 3710 Fold Aktuální informace
na Info-Lince

Malé stylové véčko provedené v růžové, béžové nebo černé barvě zaujme vestavěným GPS modulem a třímegapixelovým fotoaparátem a neurazí QVGA displejem, podporou sítí třetí generace ani kamerou pro videohovory. Volný neblokovaný telefon z oficiální CZ distribuce, dva roky záruka výrobce.

Barvy: Black.

Video ukázka produktu:
http://www.youtube.com/watch?v=y78kgigHt4M
Plusy

GPS modul, 3MPx fotoaparát, podpora UMTS

Mínusy




Info výrobce


Nokia 3710 Fold

Je příjemné být v kontaktu


Pro levné telefony většinou platí, že ceně odpovídá také horší výbava. Nokia představila nový mobilní telefon, který se bude vyznačovat nejenom nízkou cenou, ale také překvapivě dobrou výbavou.

Jedná se o mobil véčkové konstrukce s označením 3710 Fold a hned na první pohled nás zaujal povedený design. Ten je velmi moderní a telefon vypadá svěže a vesele, ocenili jsme také bytelnou konstrukci, otevírací kloub funguje dobře a vypadá, že něco vydrží. Vzhledem k véčkové konstrukci najdete na těle dva displeje, externí je ale opravdu minimální o má pouze informační hodnotu, zobrazuje například čas a stav baterie. Hlavní LCD displej má úhlopříčku 2.2 palce, jeho nejvyšší rozlišení je 240 x 320 pixelů a zobrazuje 16 mil barev. Nokia má tento displej v oblibě, používá ho poměrně často a jeho hlavní výhody jsou více než zřejmé. Je dostatečně detailní, příjemně ostrý a slušně čitelný i na přímém sluneční světle. Pro tuto cenovou relaci je to displej určitě nadprůměrný. Díky véčkové konstrukci vynikne také dobrá skladnost, kompletní rozměry těla jsou 89 x 47 x 15mm a hmotnost činí příjemných 94 g, takže do kapsy od kalhot ho umístíte naprosto bez problémů a nebude vám vůbec překážet. Pod displejem je umístěný jednoduchý ovládací panel skládající se z velkého středového tlačítka a čtyř doprovodných. Uživatelské rozhraní je jednoduché, veškerá činnost probíhá intuitivně a pokud máte s nějakou Nokií i minimum zkušeností, vše zvládnete bez problémů.

Další příjemné překvapení nás čekalo pod ovládacím panelem a jednalo se o klávesnici. Ta má celkem velké klávesy, které jsou od sebe navíc dostatečně oddělené, takže psaní SMS zpráv je vyloženě radost. Na zadní straně je umístěný vestavěný fotoaparát, jehož nejvyšší rozlišení 3.2 MPx nás trochu zaskočilo, to jsme v této cenové relaci opravdu nečekali. Fotoaparát zvládne samozřejmě také záznam videa se zvukem, je vybaven autofocusem a také LED bleskem. Ještě jeden fotoaparát najdete na panelu displeje což zamená, že tento model podporuje 3G sítě. Když už jsme u těch sítí, Nokia 3710 podporuje GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 + UMTS 900 / 1700 nebo 1700 / 2100 nebo UMTS 850 / 1900 / 2100 a o data se stará GPRS + EDGE + UMTS (3G). WiFi příjimač tu chyběl, to už bysme chtěli asi moc, ale překvapivě se tu nachází vestavěný GPS modul a předinstalovaný program Nokia Maps, což dělá z tohoto modelu pravděpodobně nejlevnější telefon s GPS na trhu. Co se týče další výbavy, najdete tu například webový prohlížeč, standardního e-mailového klienta, multimediální přehrávač a slot na paměťové karty typu microSD. Trochu nás zklamala horší baterie o kapacitě 860 mAh, která zaručuje maximální dobu hovoru 3 hodiny v 3G a 4 hodiny v normálním režimu. Samozřejmostí je bezdrátové rozhraní bluetooth a USB port pro propojení telefonu s počítačem.

Nokia 3710 Fold vypadá hodně zajímavě a pokud se podaří udržet cenu na předpokládané hranici 5000 Kč, mohlo by se jednat o velmi dobře prodejný telefon. Výbava je totiž na opravdu skvělé úrovni a líbil se nám i design. Prodej by měl začít okolo vánoc.

Recenze odborníků

Nokia 3710 Fold

Je příjemné být v kontaktu


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Jak je z názvu poznat, Nokia 3710 fold je véčkové konstrukce. Díky tomu si zachovala opravdu malé rozměry i slušnou hmotnost: 89 × 47 × 15,2 mm a 94 gramů. Co se týče designu, nezapře, že je určena především ženám – hezké kulaté tvary, lesklé povrchy i ornamenty na těle. Na druhou stranu, pokud zvolíte tmavou barvu místo růžové nebo béžové, výrazně změní nádech.

Na přední straně na první pohled není nic, ale zdání klame – schovává se tam 1,36 palcový černobílý displej s rozlišením 160 × 128 pixelů. Za to ten vnitřní už je lepší, úhlopříčka 2,2 palce, 16 milionů barev a QVGA (240 × 320 pixelů) rozlišení.

Co se týče konektivity, nechybí mimo GSM (850/900/1800/1900 MHz) ani sítě třetí generace (850/1900/2100 MHz), tentokrát bohužel bez HSDPA. Maximální rychlost tedy bude 384 Kb/s, mimo dostupnost 3G můžete využít i GPRS a EDGE tříd 32. Samozřejmostí je Bluetooth 2.1 a microUSB.

Ani v zábavě se 3710 fold neztratí, ku spokojenému využívání hudebního přehrávače nebo stereo FM rádia ale chybí 3,5 mm jack pro vlastní sluchátka, na těle telefonu je jen ten o milimetr menší. Chybět nebude ani několik her.

Slušný je taktéž fotoaparát: rozlišení 3,2 megapixelu i LED blesk. Ale místo autofokusu zde zastoupil tzv. fullfokus, což je zvýšená hloubka ostrosti. Samozřejmě bude možné nahrávat i video. Jako zajímavost zní skrytá ikona kamery na navigační klávese, těžko ale říct, co konkrétně si pod tím představit.

Tou největší bombou je ale integrovaná GPS, respektive A-GPS (Assisted GPS). Nokia 3710 fold se tak řadí mezi malou skupinu S40 telefonů, které integrovanou GPS mají. Navigaci bude zajišťovat aplikace Ovi Mapy.

Telefon běží na uživatelském prostředí Series 40, nečekejte tedy žádné zázraky, lze ale počítat s vynikajícími kontakty, kalendářem, úkoly, stopkami, opakovaným budíkem atd. Véčko by mělo zvládnout i automatickou aktualizaci firmwaru. Jedinou novinkou je galerie, která bude zobrazovat fotky na časové přímce, bude je řadit do alb, zobrazovat i na šířku, půjde i spustit prezentace a jednotlivé fotky editovat.

Interní paměť 70 MB doplní slot pro microSD karty, telefon skousne až 16 GB, v balení ale bohužel nedostanete ani bajt. Výdrž s baterií BL-4S (860 mAh) asi nebude nijak úchvatná, Nokia uvádí jen dobu hovoru – čtyři hodiny.

Sice nejde o nijak úžasný telefon, ale i tak má Nokia 3710 fold co nabídnout. Velmi potěší GPS navigace, která se v takovéto cenové relaci jen tak nevidí. Vánoční dárek pro manželku/přítelkyni je asi jasný.



Video ukázka produktu: http://www.youtube.com/watch?v=ODhCnYC4jv4

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz