Resumé

LG GW620

Chytrý telefon pro každého


LG GW620 Aktuální informace
na Info-Lince

První LG s Androidem má třípalcový HVGA dotykový displej a výsuvnou QWERTY klávesnici. Telefon se dovede připojit k Wi-Fi i HSDPA, navigovat pomocí GPS a jeho pětimegapixelový fotoaparát má autofocus a přisvětlovací diodu.
Plusy

výsuvná QWERTY klávesnice, HVGA dotykový displej, spolupráce se sociálními sítěmi

Mínusy




Info výrobce


LG GW620

Chytrý telefon pro každého


Telefon se systémem Android

Systém Android byl stvořen pro aplikace. Prostřednictvím Android Market™ máte přístup k více než 20.000 aplikací, z nichž většina jich je zdarma. To znamená, že můžete personifikovat Váš telefon s aplikacemi, které potřebujete přesně pro svou práci a zábavu. Android podporuje aplikace vhodné nejen pro social networking, zprávy a práci, ale také myslí na zábavu a poskytuje spoustu aplikací pro multimedia v neposlední řadě hry. Již nikdy se nebudete nudit.

Vytáčení čísla pomocí dotyku obličeje na fotografi

Označte si své přátele na fotografiích a GW620 bude rozpoznávat jejich obličej na dalších snímcích. Volejte, posílejte SMS, MMS a e-maily jedním stiskem fotografie svému příteli.

Rychlý internet

Operační systém Android byl navržen tak, aby Vaše prohlížení internetu bylo co možná nejrychlejší a nejefektivnější. Jednoduše můžete stahovat hudbu, video i fotografie. Stejně tak můžete své zážitky sdílet a multimedia uploadovat např. na sociální sítě.

Komunikace přes Insatant Messengers a SMS chat

Užívejte si komunikaci se svými přáteli prostřednictvím Instant Messangeru. Využijte zobrazení SMS v chat módu.

Podpora Push-Email služeb

Nemusíte stále navštěvovat svou emailovou schránku z internetu, kdykoli budete potřebovat zjistit, zda-li Vám nedorazila z práva od Vašich přátel. Se službou Push-Email budete mít nové zprávy okamžitě po ruce.

Manažer sociálních sítí (Linkbook™)

Spojte se přímo se svými přáteli. Sdílejte své poslední zážitky prostřednictvím sociálních sítí ať jste kdekoli.

Klávesnice QWERTY v 5. řadách

Psát na mobilním telefonu nebylo nikdy snadnější. QWERTY klávesnice je pohodlnou a rychlou alternativou klasické telefonní klávesnice.

Recenze odborníků

LG GW620

Chytrý telefon pro každého


Krátké postřehy z testování LG GW620:

Co se nám líbilo: kvalitní dotykový displej, řešení datového kabelu a nabíječky (USB kabel a k němu násada na klasickou nabíječku do zásuvky), kvalitní fotoaparát, zpracování výsuvného mechanismu

Co se nám nelíbilo: dvě dotykové klávesy pod displejem, občasné zasekávání

Obsah balení: nic zásadního nechybí

Na své poměry velmi malá krabička do svých útrob vměstnala vše podstatné - nabíječka, návod, USB kabel, headset a i telefon samotný. Nejvíce se mi ale líbil „systém“ nabíječky. Ke klasickému USB kabelu je dodávaná i taková „násada“, kterou připojíte na konec kabelu a máte hned nabíječku do klasické sítě.

Vzhled a konstrukce: černá cihlička

Etna se může pyšnit relativně hezkými rozměry 106 x 55 x 12 mm vzhledem k tomu, že ve svém těle schovává plnohodnotnou pětiřádkovou QWERTY klávesnici. Váha už je sice trochu výše nad dnešním průměrěrem (127 g), ale telefon vám rozhodně kapsu neutrhne.

Konstrukci mechanického vysouvání nevím, jak přesně posoudit. Rozhodně nepatří k těm nejhorším, ale ke druhému týdnu testování už začínalo mít o něco vyšší vůli, než na začátku. Když pevněji uchopíte zavřený telefon na nesprávných místech, může se stát, že se nechtěně otevře.

Jako hlavní materiál je použit tvrdý matný plast, takže na zadní straně se otisků bát nemusíte. Plast je příjemný na dotek a telefon se velmi pohodlně drží. V České republice seženete pouze černé provedení.

Přední stranu zaujímá „upatlaný“ 3 dotykový displej, dvě dotyková tlačítka a prostřední čtverec. Na levé straně nalezneme microUSB konektor a dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti. Na druhém boku je připraven microSD slot, dále spoušť fotoaparátu a tlačítko pro spuštění hudebního přehrávače. Zadní stranu zaujímá čočka 5 Mpx fotoaparátu s LED bleskem.

Displej a ovládání: „ Android s QWERTY klávesnicí umí divy.“

Jako hlavní ovládací prvek bude zajisté používán velký rezistivní 3“ displej. Displej se mi už od prvních minut testování zalíbil. Rozlišení 320 x 480 pixelů je dostatečně jemné a ovládání prsty není vůbec složité. Telefon se sice občas při doteku trochu opozdí, ale jsou to spíše výjimečné případy. Při stisku vždy telefon příjemně zavibruje.

Displej dále exceloval i v disciplíně jako čitelnost na přímém slunci. Lesklá úprava mu sice moc nepomáhala, ale dostatečný jas nedal slunci šanci. Já osobně jsem měl po celou dobu testování jas nastaven na minimum (50%). I tak jsem na displej viděl velmi dobře.

Sekundárním ovládacím prvkem je plnohodnotná pětiřádková QWERTY klávesnice. Zpracování kláves je na velmi dobré úrovni. Stisk by ale mohl být o něco méně tužší. Občas s klávesou musíte válčit, než se uráčí stisknout. Na druhou stranu se vám ale nestane, že byste omylem zmáčkli nesprávné tlačítko.

Na klávesnici se mi psalo vcelku dobře, něco tomu ale chybělo. Když si vzpomenu třeba na klávesnici Nokie 5730 Xpress Music, hned bych měnil. Klávesnice u LG GW620 není špatná, to rozhodně ne. Asi se mi nelíbily mezery mezi jednotlivými klávesami, nevím. Někomu jinému ale můžou naopak vyhovovat.

Výhrady mám především ke dvěma dotykovým tlačítkům pod displejem. Klasická tlačítka by byly mnohem efektivnější, ale co naděláme, je to teď v módě. Na denním pořádku jsou tedy ale omylem zmáčknuté klávesy Zpět anebo Domů. Nejvíce se mi však nelíbilo dostávat se do menu právě spuštěných aplikací. Když delší dobu držíte tlačítko Domů, telefon se nepříjemně a dlouze rozvibruje. Tohle by šlo určitě vyřešit i lépe.

Baterie a výdrž: velký vytrvalec

Na Etně jsem byl nejvíce překvapen právě výdrží. Myslel jsem si, že telefon s velkým dotykovým displejem, Wi-Fi a hodiny spuštěným hudebním přehrávačem nebude problém za den vybít. Čekalo mě ale velmi milé překvapení. I když jsem se snažil sebevíc, šťáva telefonu došla až za dva dny. Nebyl ale problém při občasném používání dosáhnout mety jednoho pracovního týdne. Tady si LG zaslouží velkou pochvalu.

Prostředí telefonu: Android s nadstavbou od LG

Při prvním spuštění si můžete vybrat, zda chcete používat normální prostředí Androidu, nebo využívat nadstavbu od LG. Ta spočívá pouze v přidaném panelu do pohotovostního režimu a rozdělení menu do několika částí. Já osobně jsem používal klasické prostředí od Androidu.

K dispozici máte tři pracovní plochy, na které můžete umísťovat různé widgety, galerie či poznámky. Prostředí telefonu je tedy pouze na vás. Ti náročnější si můžou s nastavováním vyhrát klidně i týden. Android Market totiž obsahuje nepřeberné množství užitečných aplikací.

Menu telefonu je klasická mřížka aplikací a složek. Zde bych asi dal přednost přehlednějšímu prostředí od LG. Najít v několika desítkách ikonek tu jednu vyvolenou je totiž občas nadlidský úkol.

Telefonování a zprávy: S úsměvem Androida

Psaní a čtení SMS u Androidu probíhá stejně, jako známe u iPhone nebo u klasických IM klientů. U každého kontaktu máte vytvořenou konverzaci a do ní připisujete další zprávy. Konverzace se řadí podle stáří poslední zprávy a tak je tento systém velmi efektivní.

Ke psaní můžete použít jak QWERTY klávesnici, tak virtuální klávesnici na displeji v režimu na výšku. Telefon nemá problém se psaním české diakritiky ani v režimu T9. Potěšením mohou být také například smajlíky, které vypadají jako pan Android.

Co se týče telefonování, není toho co moc vytknout, ale ani vyzdvihnout. Jako plus bych třeba označil možnost přidávat ke kontaktům různé informace (například i účet na sociální síti Facebook). Jako mínus absenci běžného tlačítka pro přijmutí/odmítnutí hovoru.

Zábava: Hudební přehrávač od robota

O zábavu se u Etny stará přehrávač hudby a videa, galerie a rádio. Všechny aplikace mají svůj widget a tak je můžete ovládat už ze základní obrazovky. Rádio se ladí pomocí imitace starého kolečka, užívaného u rádií dědečků. Dále si můžete uložit až šest svých oblíbených stanic.

Dodávaný headset musím jakožto velký hudební nadšenec také pochválit. Barevné podání hudby je na velmi dobré úrovni, a pokud nastavíte hlasitost na maximum, dlouho sluchátka v uších nenecháte. I volání je s headsetem jedna báseň.

Fotoaparát: 5 Mpx se neztratí

LG svůj první telefon s Androidem vybavila velmi kvalitním fotoaparátem. 5 Mpx, LED blesk, autofocus a geotagging už jsou přeci jenom slušné hodnoty. Video lze nahrávat až v rozlišení QVGA (320 x 240 px).

Organizační a datové funkce: I manažer by se za telefon nestyděl

Po datové stránce nemám co vytknout, vše je tam, kde má být: Wi-Fi, 3G, Bluetooth, EDGE, UMTS a microUSB. Dále telefon disponuje kvalitním kalendářem, poznámkami, internetovým prohlížečem a e-mailovým klientem.

Telefonu nechybí ani A-GPS s programem Google Maps, který má jedinou chybu. Veškeré mapové podklady si musí stahovat ze sítě. Bez stálého internetového tarifu vám je tedy navigace v podstatě na nic.

Zhodnocení: Na první pokus velmi dobré

Telefon už od začátku dával jasně najevo, že není žádné „béčko“. S nekompromisní výbavou za velmi přijatelnou cenu má na trhu poměrně velkou šanci. Trochu mu ale podkopává nohy takřka nulová propagace. To je už ale problém LG.

Za sebe můžu LG GW620 jedině doporučit. Telefonu s Androidem a QWERTY klávesnicí je v Česku jen pár a tento rozhodně patří na vrchol. Až na pár drobných chybiček, kterým se nevyhne žádný telefon, je to skvělá koupě a případný kupce by měl být s telefonem spokojen.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz