Resumé

SonyEricsson X10


SonyEricsson X10 Aktuální informace
na Info-Lince

Xperia X10 je první telefon s operačním systémem Android od Sony Ericssonu, konkrétně ve verzi 1.6. Přední části vévodí obří kapacitní displej s vysokým rozlišením, uvnitř tepe gigahertzový procesor a na zádech se nachází čočka osmimegapixelového fotoaparátu.
Plusy

operační systém Android 1.6, velký kapacitní dotykový displej, gigahertzový procesor

Mínusy




Info výrobce


SonyEricsson X10


Elegantní chytrý mobilní telefon vybavený operačním systémem Android doplněný o spoustu zajímavých funkcí. Výkonný hardware v podobě 1 GHz procesoru a 256 MB RAM je zárukou svižného chodu systému i všech dalších funkcí. Ovládání probíhá, jak je u podobných telefonů v poslední době zvykem, prostřednictvím dotykového displeje s jemným rozlišením 480 x 854 bodů na úhlopříčce 4 palce. Na takovémto displeji je skutečně radostí prohlížet internetové stránky, maily, pořízené fotografie či hrát moderní hry. Internet je skutečně rychlý díky datovým přenosům třetí generace a bezdrátové Wi-Fi kartě. Z dalších vlastností je možné jmenovat např. fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů, GPS navigaci, rádio s RDS, propracovaný multimediální přehrávač či bohaté možnosti místní i lokální synchronizace. Telefon zaujme i standardizovanými konektory v podobě microUSB a 3,5 mm jacku pro připojení sluchátek. Li-Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh poskytne telefonu dostatek energie až pro 425 hodin v pohotovostním režimu nebo 10 hodin hovoru.



Parametry a specifikace:

Podporované sítě:

GSM 850/ 900/ 1800/ 1900 MHz

WCDMA 900/ 2100 MHz

Datové přenosy GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA

Dsplej:

Kapacitní dotykový displej s úhlopříčkou 4 palce

Rozlišení 480 x 854 bodů, 65 tisíc barev

Operační systém:

Android 1.6

Procesor:

Qualcomm, 1 GHz

Paměť:

Vnitřní paměť 1 GB, 256 MB RAM

Slot pro paměťové karty microSDHC

Fotoaparát:

Digitální fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů (3264 x 2448 bodů)

Automatické zaostřování, diodový blesk

16 x digitální zoom, rozpoznávání obličejů

Stabilizátor obrazu, geotagging, přímé blogování

Záznam videa v rozlišení HD (720 x 480 bodů)

Další vlastnosti:

Internetový prohlížeč NetFront, RSS

E-mailový klient, Exchange ActiveSync

Multimediální přehrávač, TrackID, ShakeControl

Synchronizace s PC a serverem

Java, YouTube, pohybové hry, 3D hry

WalkMate, podpora DLNA

GPS (Wayfinder Navigator, Google Mapy)

Stereofonní reproduktory

Rádio s funkcí RDS

Funkce pro organizaci času, kalkulačka

Facebook, Twitter

Android Market, Mediascape

Rozhraní:

microUSB

Bluetooth (A2DP)

Wi-Fi

Audio 3,5mm jack

Napájení:

Li-Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh

Pohotovostní režim: až 425 hodin

Doba hovoru: až 10 hodin

Barevné provedení:

Černé

Rozměry:

119 × 63 × 13 mm

Hmotnost:

135 g

Recenze odborníků

SonyEricsson X10


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Nejlepší Sony Ericsson všech dob se povedl. Vyzkoušeli jsme Xperii X10

Model X10 s operačním systémem Android předznamenává velké změny u Sony Ericssonu. Redakce Mobil.cz si mohla telefon exkluzivně vyzkoušet a musíme konstatovat, že se na tyto změny velmi těšíme.

Sony Ericsson Xperia X10 je prvním modelem značky s gigahertzovým procesorem Qualcomm Snapdragon a jako první přichází s operačním systémem Android. Po modelu Satio je to druhý plně dotykový telefon Sony Ericssonu. A po Xperii X2 druhý model s micro USB konektorem.

Xperia X10 využívá standardní řešení místo proprietálních; najdeme u něj 3,5 mm jack a slot pro karty microSD namísto dosavadních M2.

Standardizovaná řešení ale nejsou hlavní předností tohoto telefonu, který přijde na trh někdy v březnu příštího roku. X10 je velmi elegantní dotykový telefon a uživatele nadchne také maximální výbavou.

Hlavním lákadlem je obří čtyřpalcový displej s rozlišením 854 x 480. Tím se Xperia X10 stává konkurencí pro monstrózní HTC HD2. To má sice displej o tři desetinky palce větší, na výšku má ale o 54 pixelů méně. V přímém porovnání mezi displeji najdeme minimum rozdílů, větší úhlopříčka není u HTC tolik znát.

Velkou devízou Xperie X10 je operační systém Android. Ten je dnes tou nejmodernější, nejflexibilnější a nejdynamičtěji se rozvíjející platformou. A Xperia X10 z toho těží. Ačkoli jsme testovali velmi raný prototyp, systém běžel velmi rychle. Pomalejší bylo pouze tovární prostředí Sony Ericssonu, které očividně vyžaduje ještě nějakou tu optimalizaci.

Xperia X10 dostane při uvedení na trh operační systém Android verze 1.6. V brzké době po uvedení ale můžeme očekávat upgrade na současnou verzi 2.0. Android v X10 je mírně graficky upraven, v zásadě se ale systém neliší od své předlohy. Sony Ericsson nabídne některé vlastní widgety a programy, jinak se ale uživatel může pohybovat v prostředí klasického Androidu. Žádné prostředí ve stylu HTC Sense nebo MotoBlur se na první pohled nekoná. Ale opravdu jen na první pohled.

Sony Ericsson se totiž vydal trochu jinou cestou než ostatní výrobci. Android ponechá víceméně standardní, nabídne ale jakési dvě vrstvy nad ním. Těmi jsou aplikace Timescape a Mediascape. Druhá jmenovaná se stará o kompletní správu multimédií v telefonu a je výrazným krokem vpřed oproti současným multimediálním přehrávačům v Sony Ericssonech i na platformě Android.

Častěji se však bude uživatel pohybovat v prostředí aplikace Timescape. Tu lze dokonce nastavit, že se z ní stane jakési domácí prostředí a objeví se po stisku prostřední klávesy pod displejem, která zastává funkci Home tlačítka. Timescape je prostředím, které spojuje kontakty, seznamy hovorů, SMS a e-mailové konverzace, aktualizace stavů na různých sociálních sítích a další služby. Funguje to podobně jako v prostředí Sense, je však přehlednější a názornější. Navíc zde může uživatel mezi kontakty snáze listovat.

Právě díky Timescape bude fungovat také unikátní funkce rozpoznávání obličejů ve fotografiích. Postup je následující: telefon si z Facebooku stáhne profilovou fotografii ke kontaktu. Ta bude použita jako referenční a podle ní se bude telefon snažit rozpoznat daný obličej ve fotografiích, které budou pořízené telefonem. Fotky tak bude v prostředí Timescape rovnou řadit i k uživatelům, kteří na nich jsou vyfoceni.

Na počátku jsme se také krátce zmínili o elegantním designu telefonu. Ačkoli je X10 hodně velký mobil, nepůsobí nijak neohrabaně. Podle našeho názoru je to jeden z nejhezčích dotykových mobilů. Čelní strana se strohým provedením tomu sice tak moc nenapovídá – jenže tady není mnoho co vymýšlet. Obří displej a tři tlačítka jsou prakticky vše, co na čelní straně najdeme. Designéři si však vyhráli s boky telefonu a s jeho zadní částí. Elegantní prohnutá linka na boku dodává nové Xperii dynamický vzhled a celý design zadní části telefonu je díky ní tak trochu méně uchopitelný.

To ale neplatí z fyzického hlediska. Telefon totiž díky oblému tvarování zadní části dobře padne do ruky. Zvláštností Xperie X10 budou dvě provedení. Bílá varianta totiž dostane lesklý zadní kryt baterie, zatímco černá verze má kryt z matného protiskluzového materiálu. Černá verze tak bude o něco praktičtější, bílá je zase o něco málo elegantnější. Pochválit musíme i zpracování prototypu, které bylo zcela bezproblémové.

Sony Ericsson Xperia X10 je jednoduše nejlepším Sony Ericssonem dneška. A jedním z nejlepších mobilních telefonů vůbec. HTC HD2 vedle něj ztrácí kvůli zastaralejšímu operačnímu systému, žádné HTC s Androidem zatím nenabídne tak veliký displej a chybí i některé další prvky výbavy. Motorola Droid stejně jako HTC nenabídne osmimegapixelový fotoaparát a vzhledem k výsuvné klávesnici míří asi na trochu jinou klientelu. Je ale otázkou, jak bude situace vypadat v prvním čtvrtletí příštího roku. Doufejme, že Sony Ericsson alespoň termín stihne a že X10 dostane konkurenceschopnou cenu. V poslední době trochu zatracovaná značka by totiž mohla s modelem X10 chytit druhý dech.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz