Resumé

Nokia C6-01


Nokia C6-01 Aktuální informace
na Info-Lince

Kompaktní mobilní telefon Nokia C6-01 Vás jednoduše spojí s přáteli pomocí pokročilých klientů sociálních sítí Facebook a Twitter. Jeho předností je vysoká uživatelská přizpůsobitelnost. Můžete si pohodlně nastavit tři výchozí obrazovky a číst aktualizace stavů ze sociálních sítí či přidávat kontakty. O ovládání přístroje se stará plně dotykový skleněný displej uložený v rámu z nerezové oceli. Nabízí úhlopříčku 3,2“ a vysoké rozlišení 640 x 360 bodů, na kterou se Vám všechno pohodlně vejde. Nechybí ani podpora pro intuitivní přibližování pomocí dvojice prstů.
Nokia C6-01 obsahuje pokročilý operační systém Symbian^3, který nabízí přes 250 nových funkcí. Podporuje maximální uživatelské přizpůsobení a vysoce intuitivní dotykové ovládání. Zvládne bez problému obsluhovat více aplikací, aniž by výrazně zvýšil spotřebu telefonu. Součástí přístroje je hned dvojice videokamer. Zadní je schopna pořizovat fotografie s maximálním rozlišením osmi milionů obrazových bodů a nahrávat videa ve vysokém rozlišení 720p. Přední slouží primárně pro video hovory. K dispozici budete mít i velkou spoustu aplikací a her, které si ještě můžete libovolně stahovat.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Nokia C6-01


Parametry a specifikace:



Operační systém:

Symbian ^3



Podporované sítě:

GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz



Datové sítě:

GPRS/EDGE class B, multislot class 33

HSDPA cat 9: 10,2 Mbit/s

HSDPA cat 5: 2 Mbit/s

WLAN IEEE802.11 b/g/n



Displej:

3,2" kapacitní dotykový OLED displej s rozlišením 640 x 360 bodů

Automatické regulace podsvícení, automatické natáčení obsahu

Čidlo přiblížení



Paměť:

Vestavěná paměť s kapacitou 340 MB

Slot pro paměťové karty microSDHC (až 32 GB)



Fotoaparát:

8megapixelový fotoaparát

Dvojitý LED blesk, rozpoznání tváře

Záznam videa MPEG-4 v rozlišení 720p (25 sn./s.)

Kamera na čelní straně pro videohovory



GPS navigace:

Vestavěná aGPS s aplikací Nokia Mapy

Mapy pro pěší i automobilovou navigaci zdarma

Určování polohy pomocí WiFi

Digitální kompas



Další vlastnosti:

Internetový prohlížeč, e-mailový klient

RSS čtečka, Nokia Mobile Search

Synchronizace s PC

Facebook, Twitter, Youtube

Kalkulačka, kalendář, úkoly, poznámky, kontakty

FM rádio

Multimediální přehrávač

Hry

Polohový senzor

Java MIDP 2.1, Flash Lite 4.0

Nokia Ovi Suite, Nokia Ovi Player, Ovi Chat



Připojení:

Bluetooth 3.0 s EDR

2 mm nabíjecí konektor

Nabíjecí konektoru microUSB 2.0

3,5 mm AV konektor

WiFi 802.11 b/g/n



Napájení:

Li-Ion akumulátor BL-5CT s kapacitou 1 050 mAh

Pohotovostní režim: až 420 hodin

Doba hovoru: až 720 minut

Poslech hudby: až 30 hodin

Přehrávání videa: až 246 min

Doba videohovoru: až 144 min



Provedení:

Barva: stříbrná

Rozměry: 103,8 x 52,5 x 13,9 mm

Hmotnost: 131 g (včetně baterie)



Standardní prodejní balení:

Nabíječka Nokia AC-15

Baterie Nokia BL-5CT

Stereofonní headset Nokia WH-102

Kabel Nokia CA-179

Uživatelská příručka

Recenze odborníků

Nokia C6-01


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Nokia C6-01 je v současnosti nejlevnějším telefonem se Symbianem^3. Je pěkná, malá a kovová, ale má konkurenci hlavně ve vlastních řadách.



Nokia C6 je aktuálně jedním ze čtyř telefonů s novým Symbianem3 – vedle Nokie N8, C7 a E7. Tedy, abych byl přesný – Nokii C6 už jsme tady měli, ale to šlo o docela jiný telefon, ta měla vysouvací QWERTY klávesnici a klasický dotykový Symbian, teď se bavíme totiž o Nokii C6-01, podle nového stylu pojmenovávání. Bude z nich nejlevnější, i tak má ale výbavu docela slušnou. Každopádně nás ničím nepřekvapila.



Malá, ale tlustá



Hned jak si Nokii C6 vezmete do ruky, bude vám připadat nesmírně malá. A opravdu tomu tak je, na výšku je i o centimetr a půl nižší než některé její dotykové kolegyně (jen 103,8 mm). Každopádně o co přišla na výšce, o to přibyla do tloušťky, a tak se svými skoro čtrnácti milimetry moc chlubit nemůže. Pokud vás štvou rozměry dnešních telefonů, které jsou jako rozšlápnuté placky, široké a vysoké, Nokia C6 bude tou pravou volbou.



Telefon je opravdu hodně kovový, skoro bych si až troufal tvrdit, že působí masivněji, než Nokia N8, která se pyšní jednolitým hliníkovým tělem. Faktem je, že tady nastoupila místo lehkého hliníku ocel, a tak vás možná překvapí poměrně vysoká hmotnost 131 gramů. Zasloužil se o to zejména masivní (a konečně jednolitý, žádným kouskem plastu nepřerušený) lesklý ocelový rámeček na přední straně, kterému vypomáhá matný nacvakávací zadní kryt.



Jediným kouskem plastu tak zůstávají tlačítka na přední straně a horní část zad telefonu, kde se ukrývají všechny antény. I tak ale telefon působí nesmírně bytelně, troufám si tvrdit, že nějaký ten ostřejší pád bez problémů vydrží. Přední stranu pak kryje tvrzené sklo Gorilla Glass, které by mělo vydržet i nějaké to méně šetrné zacházení.



Celkově lze konstrukci telefonu zhodnotit na jedničku, vše drží na svém místě, nic se neprohýbá, nevrže, koneckonců žádné pohyblivé prvky na telefonu nenajdete. Výhradu bych měl ale k těm pár tlačítkům, co na telefonu jsou. Buďme rádi za ně: zelené i červené sluchátko se nám pomalu vytrácí, a to obzvlášť ve svém mechanickém provedení. Ale všechny klávesy na telefonu jsou dost malé, těžko přístupné, strašně tuhé a hodně zapuštěné. Taková úprava hlasitosti vám dá pořádně zabrat.



A design? Tentokrát hodně konzervativní, zaoblené tvary, žádné extravagantní prvky, a ani o takové eleganci jako u Nokie C7 se hovořit nedá. Je to tak trochu nuda - běžný telefon pro běžné používání, který se vám neumatlá během deseti sekund. Mělo by být na výběr i z více barev, nejdřív se asi dočkáme stříbrné (přirozená barva oceli) a černé, ale při představení jsme viděli i bronzovou, tak snad dorazí i ta.



Aby černá černou byla



Nokia C6-01 dostala jako první Nokia vylepšený ClearBlack displej. O co jde, jak to funguje a proč je lepší než (všechny) ostatní displeje jsme se už rozepsali v samostatném článku (i s porovnávající fotkou), mohu ale i u Nokie C6-01 potvrdit, že displej opravdu stojí za to. Syté, živé, a přitom věrné barvy (a černá opravdu černá), tomu těžko konkuruje i Super AMOLED displej u konkurenčních výrobců (a rozdíl oproti Nokii N8 s klasickým AMOLED je znatelný).



Za to je ale displej o dost menší – má úhlopříčku jen 3,2 palce, což už je při dotykovém ovládání dost na hraně použitelnosti. Ale když budete psát pomocí Swype (což jsem po celé tři týdny, co jsem telefon měl, praktikoval), nebude vám ani takhle malá úhlopříčka vadit. Rozlišení zůstalo při starém, tedy QHD (640 × 360 pixelů), stejně tak kapacitní technologie snímání dotyku. Ale díky tomu, že je displej menší, je také jemnější: 229 PPI.



Všechny konektory se odstěhovaly na spodní hranu telefonu. Schovává se tu jak microUSB (které samozřejmě i nabíjí, což pyšně oznamuje LED diodou po svém boku), klasický 2 mm nabíjecí konektor a mezi nimi je ještě klasický 3,5 mm jack pro sluchátka (a video výstup do televize). Zezadu je pak už jen výrazný černý modul s fotoaparátem, kam se kromě samotné čočky ukryla i masivní mřížka reproduktoru a dvojitý LED blesk. Ten má opět stejnou vychytávku, jako Nokia C7, a to, že lze rozsvítit podržením posuvného zámku klávesnice zboku telefonu. A reproduktor nehraje špatně, díky tomu, že nemá co rezonovat, tak ani při vyšších hlasitostech nechrčí, každopádně zapomeňte na nějaké basy.



Umí vše, jen se tváří, že ne



Nokia C6 je hardwarově téměř stejná jako její placatější kolegyně Nokia C7 a koneckonců i dvanáctimegapixelová Nokia N8. I tak se ale některé funkce vytratily, a tak na rozdíl od obou těchto telefonů, které mají nějakou přidanou hodnotu, Nokia C6 nenabízí opravdu nic, nad čím byste se zastavili. To je na jednu stranu škoda, na druhou to bylo jejím cílem: má být ničím zvláštním, levnějším telefonem s novým Symbianem. I proto vás stejně jako v recenzi Nokie C7 odkážu do velkého testu N8 (a to udělám ještě jednou za chvíli), kde se dočtete o většině hardwaru to samé, tady se zaměřím zejména na rozdíly.



Tím nejvýraznějším rozdílem (hned po displeji, o kterém už jsme mluvili) oproti vlajkové lodi je bezesporu fotoaparát. Ten je stejný jako v Nokii C7, má „jen“ osm megapixelů, ale především přišel o autofokus. Nokia prostě už nějaký ten pátek do high-endů autofokus nedává, a výsledek podle toho také vypadá. Než se rozhodnete s fotoaparátem přiblížit focenému objektu blíže než na metr, vše vypadá víceméně v pořádku a pokud od telefonu neočekáváte umělecká díla (což bych v případě C6 i C7 nedělal), budete spokojeni, ba možná i příjemně překvapeni. Ale makro, to je hrůza. Nevyfotíte si čitelně ani stranu A4 textu. Alespoň, že je tu ta dvojitá LED dioda, se kterou si můžete posvítit na cestu. A při čtrnáctimilimetrové tloušťce telefonu argument, že se tam autofokus nevešel, opravdu nezabere.



Teď zabrousím spíš do rozdílů oproti Nokii C7. Těch je totiž minimum, jedním z nich je absence FM vysílače. To je škoda, jde o jednu z těch užitečných, i když méně marketingově zajímavých funkcí. A asi posledním rozdílem je baterie. Nokia BL-5CT má totiž o 150 miliampér hodin méně, než ta, co je v Nokii C7 – 1050 mAh. Vzhledem k menšímu displeji se to ale na její výdrži téměř nepodepsalo, a tak můžete počítat s více méně stejnou výdrží – den při náročném používání a něco málo přes dva při takovém běžnějším.



Tohle, že je jiný model?



Málem jsem nechtěl dávat samostatný nadpis, do části o softwaru totiž budu rád, když napíši alespoň dva odstavce. V Nokii C6 totiž najdete Symbian^3, což je asi její hlavní zbraní. Ten je ale naprosto, opravdu naprosto stejný, jako byl v Nokii C7. Tím myslím jak samotný systém (třeba i to, že si můžete díky USB On the Go připojit zařízení přes USB), tak i těch pár doinstalovaných aplikací a her, co v telefonu najdete.



Naprosto stejná byla i stabilita telefonu, firmware nejspíš nebude mít velké odlišnosti, takže se dá předpokládat, že nové verze budou vycházet zároveň pro Nokii C7. Přemýšlím, co bych ještě o softwarové výbavě napsal, ale opravdu se vše dočtete v testech Nokií C7 a N8.



Ještě řeknu něco k obsahu balení. To rozhodně není tak bohaté, jako bylo v případě Nokie N8. Nabíječka, manuály, microUSB kabel a příšerný stereofonní headset. Ale kromě sluchátek stojí za to zainvestovat i do redukce z microUSB, právě abyste mohli využít funkci USB On the Go.



Tak trochu přebývá



Kupte si Nokia C6-01 za 6 950 Kč na obchod.nokia.cz



Nokia C6 je pěkný telefon. Potom, co jsem si tam doinstaloval Swype, jsem ji bez sebemenších komplikací a negativních pocitů tři týdny používal. Ale ruku na srdce: má Nokia C6 co nabídnout? Přinese za svých osm tisíc nějakou přidanou hodnotu? Když se podíváte na Nokii C7, zjistíte, že moc ne. Tenhle telefon tady prostě tak trochu přebývá, a tak i když mu lze těžko vytknout nějakou zásadnější věc, doporučit ho moc nemůžu. Nokia C7 jen o pár set korun dráž nabídne větší displej, tenčí tělo a pár funkcí navíc. K tomu ji na rozdíl od Nokie C6, která se ještě neprodává, bez problémů seženete.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz