Resumé

Samsung Galaxy Ace (5830i)


Samsung Galaxy Ace (5830i) Aktuální informace
na Info-Lince

Samsung Galaxy Ace GT-S5830i představuje zmenšenou variantu žádaného modelu Galaxy S. Telefon pohání operační systém Google Android ve verzi 2.3 známý také jako Gingerbread, který oproti předchozím verzím znatelně urychluje spuštění většiny aplikací. Uživatelské rozhraní je řešeno přes TouchWiz 3.0. Kapacitní TFT displej nabídne velikost 3,5" a senzor pro automatické otáčení do vertikální a horizontální polohy.

Telefon podporuje připojení k datovým sítí 3G prostřednictvím protokolu HSDPA s downloadem až 7,2 Mb/s, nechybí ani WiFi s podporou 802.11n a DLNA. Přístup k internetu je zajištěn, a proto telefon podporuje řadu užitečných a oblíbených webových služeb jako např. YouTube, Picasa či Google Talk. Samozřejmostí je poté další bezdrátová technologie Bluetooth ve verzi 3.0 s profilem umožňující připojení sluchátek, headsetů atd. Ve výbavě telefonu nesmí chybět fotoaparát o nadstandardním rozlišení 5 Mpx a konektor pro připojení sluchátek 3,5 mm jack.
Plusy

Dobrá výbava Kvalitní konstrukce Přijatelná cena

Mínusy

Bledší displej s nižším rozlišením Okoukaný a neoriginální vzhled


Info výrobce


Samsung Galaxy Ace (5830i)


Parametry a specifikace:



Základní:

Procesor: 832 MHz

Operační systém: Google Android 2.3 (Gingerbread)



Displej:

Typ: LCD TFT, dotykový

Velikost: 3,5"

Rozlišení: 320 x 480

Počet barev: 16 miliónů



Fotoaparát:

Senzor: 5 Mpx (2592 x 1944)

Automatické ostření

LED blesk

Geo-tagging

Možnost natáčení WVGA videí (30 snímků/s)



Paměť:

Interní datová: 158 MB

Paměť RAM: 278 MB

Slot paměťových karet: microSD/SDHC (max. 32 GB)



Konektivita:

GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz

3G: HSPDA 900/2100

Wi-Fi: 802.11b/g/n

Bluetooth 3.0 s A2DP



Multimédia:

Video přehrávač: H.263/H.264/MP4

Audio přehrávač: MP3/WAV/AAC+

FM rádio s RDS



Navigace:

A-GPS

Google Maps



Ostatní:

Internet: Google Talk, Gmail, YouTube, Picasa

Organizace: kalendář, plánovač, hodiny, budík, kalkulačka, zápisník



Baterie:

Typ: Li-Ion 1 350 mAh

Doba hovoru: až 660 min (2G), až 390 min (3G)

Pohotovostní režim: až 640 h (2G), až 420 h (3G)



Rozhraní:

1x 3,5 mm stereo jack

1x slot pro paměťovou kartu microSD/SDHC

1x microUSB 2.0



Provedení:

Barva: bílá

Rozměry: 112,4 x 59,9 x 11,5 mm (V x Š x H)

Hmotnost: 112 g

Recenze odborníků

Samsung Galaxy Ace (5830i)


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Samsung Galaxy Ace patří do střední třídy dotykových smartphonů. Jeho výbava ničím zásadním nepřekvapí, telefon za rozumnou cenu ale nabízí velmi slušnou sadu funkcí. Je to telefon pro ty, co nechtějí, nebo si nemohou dovolit špičkové modely se čtyřpalcovými displeji.



Velmi dobře vybavený telefon se řadí o třídu níže než Galaxy S nebo nový špičkový Galaxy S II. Řadu jejich úkolů přitom zastane stejně snadno.



Sestup na vrchní okraj střední třídy ovšem znamená i řádku kompromisů. Musíme se spokojit především s nižším rozlišením displeje, který zdaleka nezáří tak, jako opěvované Super AMOLED kousky u špičkových samsungů.

Konkurence je navíc početná a občas se vkrádá na mysl i názor, jestli se nedá ušetřit koupí levnějšího modelu. Samsung Galaxy Ace je jednoduše mobil, který se pohybuje ve světě spousty možných voleb.



Vzhled a konstrukce – zjednodušený Galaxy S II i iPhone



Design Samsungu Galaxy Ace není zrovna nejoriginálnější, to vám nebudeme nalhávat. Telefon se snaží působit jako jednodušší a obyčejnější model Galaxy S II, k tomu se ale designérům pod tužku neustále pletl i iPhone. A to jak ten druhé a třetí generace, tak i té čtvrté.



Výsledkem je mobil s relativně okoukaným vzhledem a minimem nápadů. Ace vsází především na jednoduchou eleganci a v této disciplíně mu to docela jde. Oceňujeme, že se Samsung i u tohoto modelu vzdal lesklého provedení a zvolil provedení zadního krytu telefonu z vzorkovaného plastu. Na těle tak nejsou zbytečně vidět otisky prstů. V prodejním balení je, kromě vroubkovaného krytu, ještě jeden lesklý, bílý kryt. Ani na něm téměř nejsou vidět otisky.



Otisky se tak chytají vlastně jen na části s displejem, a ani tam to není kdovíjak strašné. I když pravda, najdeme i méně upatlávající se telefony. Použité materiály víceméně odpovídají dané kategorii, nepůsobí ani lacině, ani kdovíjak luxusně.



Galaxy Ace vcelku dobře padne do ruky a dobrému pocitu při držení opět pomáhá textura zadního krytu baterie. Hmotnost mobilu je také velmi přijatelná, konkrétně je to 113 gramů. Zpracování jde ruku v ruce s použitými materiály. Je na velmi dobré úrovni, nikde nic nevrže a vše pevně drží na svém místě.



Displej a ovládání – android a TouchWiz



Displej Galaxy Ace má úhlopříčku 3,5 palce a rozlišení 320 × 480 pixelů. Na první pohled to není tak skvělý displej, jako zobrazovače u špičkových modelů. A ani na ten druhý nenadchne. Používá klasickou TFT technologii, na dané úhlopříčce je rozlišení už docela hrubé a barevné podání displeje je trochu bledé. Černá barva je spíš úplně šedá. Regulaci podsvícení musí uživatel provádět ručně, automatická možnost chybí.



Uživatelé Galaxy Ace si budou muset vystačit s androidem 2.2 FroYo, prozatím nemáme zprávy o možných budoucích aktualizacích. Systém dostal grafickou nadstavbu TouchWiz 3.0, funguje velmi svižně a bez zádrhelů. Hardware v podobě procesoru Qualcomm MSM7227 s taktem 800 MHz a grafika Adreno 200 jsou více než dostačující. Galaxy Ace funguje velmi spolehlivě a na pokyny uživatele reaguje přesně.



Uživatelské prostředí již známe z řady předchozích modelů. Je tu klasická odemykací obrazovka s posuvným prvkem namísto odemykacího wallpaperu, liší se i pár dalších drobností. Zachovány zůstávají čtveřice ikon vespodu displeje, listování menu do stran a ikony pro rychlé ovládání wi-fi, bluetooth, gps, vyzvánění a otáčení displeje.



Při ovládání telefonu může někomu chybět vibrační odezva. Při procházení menu to asi není žádný zásadní problém, více to vadí při psaní na klávesnici. Vibrační odezva chybí i senzorovým tlačítkům pod displejem. Ta jsou dvě a na náš vkus zhasínají příliš brzy, naštěstí nemá uživatel problém se do nich trefit i poslepu. Hardwarové tlačítko mezi nimi slouží vždy jen pro návrat na domovskou obrazovku, jeho delší podržení vyvolá seznam spuštěných programů.



Funkce – příjemné detaily



Řada běžných funkcí odpovídá u Galaxy Ace použité platformě a v zásadě si není nač stěžovat. Práce se zprávami, ať už textovými nebo e-maily, je pohodlná, škoda jen chybějící vibrační odezvy klávesnice. K psaní textů můžete využít skvělou tahovou klávesnice Swype. V případě telefonování nám vadí jen trochu nemotorné vyhledávání v seznamu. Při vyhledávání pomocí numerické klávesnice hledá pomocí T9 jen v první části jména.



V oblasti datové výbavy je Galaxy Ace také plně schopen konkurovat i těm nejlepším smartphonům. Funkčně dokonce přidává i několik příjemných funkcí navíc. Pochvalu zaslouží především kancelářský balík ThinkFree Office, který umožňuje dokumenty nejenom prohlížet, ale také editovat a vytvářet.

ThinkFree Office tyto úkony dokonce zvládá i s DOCX dokumenty. Vytvoří i powerpointové prezentace. Balík je to tedy funkčně velmi výkonný, a to jsme ještě nezmínili možnost dokumenty ukládat a sdílet on-line. Stačí si jen vytvořit ThinkFree účet.



V telefonu také najdeme souborový manažer nebo užitečného správce úloh. Další z příjemných funkcí je diktafon, který se musí do většiny androidích telefonů dohrávat dodatečně. Jsou zde i poznámky.

Další zajímavou funkcí je Social Hub, kam se sbíhají zprávy nejen ze sociálních sítí, ale i z SMS, MMS a dalších zdrojů. Social Hub se tak dá používat jako jakási univerzální schránka, pokud máte takový styl rádi.



Zábava – solidní fotoaparát



Galaxy Ace nijak výrazně nezaostává ani v zábavní oblasti. Trochu zamrzí absence přehrávače DivX videí, který bývá výraznou konkurenční výhodou samsungů v dané disciplíně.

Ostatní výbava je ale kompletní: hudební přehrávač, FM rádio, YouTube. Zajímavou funkcí je All Share. Její pomocí lze promítat multimediální obsah z telefonu přes wi-fi na stejně vybavenou televizi Samsung.



Fotoaparát Galaxy Ace má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací diodu. Výsledné snímky mají vcelku solidní kvalitu, především za dobrých světelných podmínek vytváří fotoaparát opravdu pěkné obrázky. Snímky pořízené s diodou jsou ve větších prostorách bledé, na blízko ale dioda funguje velmi dobře, barvy jsou živé, snímky nejsou přepálené.



Zajímavé je také zjištění, že na displeji telefonu nevypadají fotografie kdovíjak povedeně, v počítači je přitom dojem o mnoho lepší. To jen dokládá fakt, že displej Galaxy Ace rozhodně nepatří k jeho přednostem.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz