Resumé

Nokia 808


Nokia 808 Aktuální informace
na Info-Lince

Mobilní telefon Nokia 808 PureView potěší všechny své uživatele špičkovým AMOLED displejem, se kterým si užijete vynikající barevné podání a bezproblémovou čitelnost i při používání na přímém slunci. Díky krycímu sklu Corning Gorilla máte navíc zajištěnu i dlouhou životnost dotykové plochy, a to i bez použití ochranné fólie. Vynikající dojem z celého telefonu pak dotváří vysoce kvalitní dílenské zpracování. Telefon Nokia 808 PureView vás jednoduše nezklame v žádném ohledu a budete se na něj moci spolehnout při svém každodenním pracovním vytížení i zábavě.

Ten nejlepší fotoaparát – pro Vaše okamžiky

Nokia 808 PureView je vybavena mimořádným fotoaparátem. Jeho zachycovací schopnosti vytváří zcela nový referenční standard, který bude jenom těžko někdo překonávat. Představte si fotoaparát s obrazovou kvalitou, jež se blíží digitální zrcadlovce, a přitom jej můžete uložit do kapsy vaší košile. Přesně takový naleznete v přístroji Nokia 808 PureView!

Mobilní telefon Nokia 808 PureView je vybaven 41MP snímačem a objektivem Carl Zeiss. Co jej činí výjimečným? Je to velké rozlišení v kombinaci s neuvěřitelně výkonným zpracováním obrazu. Snímací technologie PureView byla původně vyvinuta pro vysoce kvalitní satelitní hardware, takže umožňuje snímání s jedinečnou hloubkou detailů. 3násobný bezztrátový zoom vám umožňuje po vyfocení snímek až 3x přiblížit, aniž by došlo ke ztrátě obrazové kvality. Jistě oceníte rovněž podporu natáčení videa v rozlišení Full HD a podporu až 4násobného bezztrátového přiblížení. Samozřejmostí je pak xenonový blesk či automatické ostření (autofocus). Stejně jako několik režimů pro různě pokročilé fotografy. Nokia 808 PureView jednoduše boří hranice integrovaného digitálního fotoaparátu!

Široká konektivita – pro Vaše zážitky a jejich sdílení

Nokia 808 PureView je skvělým nástrojem ke sdílení libovolného obsahu. Slouží jí k tomu rozhraní HDMI s podporou DLNA, připojení NFC, modul WiFi a podpora sociálních sítí. Nová chytrá technologie NFC (Near Field Connectivity), vám umožňuje sdílet informace s ostatními zařízeními NFC jednoduchým klepnutím.
Takže můžete okamžitě sdílet fotografie, videa, hudbu a kontaktní informace. Nechybí ani podpora snadného sdílení na sociální sítě Facebook, Twitter a YouTube, nebo podpora odeslání dat emailem v reálném čase. Nokia 808 PureView navíc chytře optimalizuje velikost fotografií pro nahrávání, což umožňuje posílání a sdílení obrázků mnohem rychleji.

Navigace – pro Vaše cestování bez zdržování

Nokia Mapy jsou zdarma pro více než 100 zemí světa a jakmile si telefon přinesete domů, už je má v sobě předinstalované. Ať už cestujete pěšky nebo autem, Nokia 808 PureView vám ukáže, kde se právě nacházíte, a pomůže vám, abyste se dostali tam, kam potřebujete – a to s maximálně odbornými informacemi a vhodnými doporučeními. Telefon je rovněž vybaven plnohodnotnou hlasovou navigací do automobilu a dokáže dokonce předpovědět i aktuální počasí, takže se budete na cestování moci dokonale připravit.

Symbian Belle – pro Vaší interaktivitu

Dokud nezkusíte Belle, nebudete mít ani šanci zjistit, jak jsou starší verze operačního systému Symbian kostrbaté a všeobecně zastaralé. Nové widgety mohou mít nyní prakticky libovolný tvar a velikosti. Můžete je rovněž snadno průběžně aktualizovat. Sjednocená navigace v systému, modernizovaná stavová lišta, nárůst pohotovostních ploch až na šest a nativní podpora NFC. To je jenom základ funkcí, které Symbian Belle nabízí. Jedná se o ten pravý operační systém pro novou generaci chytrých telefonů - a jistě to pocítíte ihned po zapnutí přístroje.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Nokia 808


Parametry a specifikace:



Displej:

Typ: AMOLED, ClearBlack, dotykový

Úhlopříčka: 4,0

Rozlišení: 360 x 640 bodů

Počet barev: 16,7 milionu

Krycí sklo Corning Gorilla



Provozní frekvence:

Provozní pásma: 850 / 900 / 1800 / 1900 / 2100 MHz

Technologie: GSM / HSDPA / HSUPA / WCDMA / GPRS / EGPRS / EDGE



Výpočetní výkon:

Procesor: ARM 11, 1300 MHz

Uživatelská paměť: 16 GB

Paměť RAM: 512 MB

Operační systém: Symbian Belle



Email a zprávy:

E-mailové řešení: Nokia Messaging / Upozornění na e-mail OMA E-mail Notification v1.0 / Mail for Exchange / Nokia Messaging 3.1

E-mailové protokoly: IMAP4 / POP3 / SMTP

Zprávy: SMS / MMS+SMIL / Chat

Formát dokumentů: PDF / PowerPoint / Excel / Word / Zip



Prohlížení a internet:

Prohlížeč: OSS

Funkce prohlížeče: XHTML přes TCP/IP / XML / HTML5 / CSS / Javascript 1.8 / WAP 2.0 / HTML přes TCP/IP

Funkce Video Flash lite



Funkce GPS:

A-GPS

GPS



Fotoaparát:

Rozlišení: 41 Mpix (5368 x 7728 bodů)

Záznam videa: Full HD (1920x1080), 20-30 snímků/s

Optika: Carl Zeiss

Typ ostření fotoaparátu: automatické ostření

Číslo f / clona fotoaparátu: 2,4

Minimální rozsah ostření fotoaparátu: 15 cm

Ohnisková vzdálenost fotoaparátu: 8 mm

Typ blesku: Xenonový blesk

Přední VGA fotoparát pro videohovory: 640 x 480 bodů



Připojení:

WiFi 802.11b/g/n

Micro USB 2.0

Konektor Nokia AV 3,5 mm

Bluetooth 3.0

Micro SD/SDHC (až 32 GB)

HDMI s DLNA



Podporované formáty:

Obraz: OTA, BMP, GIF, WBMP, EXIF, WMF, JPEG, MBM, TIFF, PNG

Zvuk: MIDI, AAC, AMR-WB, HE AAC V2, Mobile XMF, MP3, True tones, WAV, WMA

Video: WMV 9, H.264/AVC, MPEG-4, RealVideo 10, Sorenson Spark, VP6, Matroska, Formáty 3GPP (H.263), AVI, VC-1, Flash Video, ASF



Další funkce:

Aktualizace firmwaru prostřednictvím internetu/mobilní sítě (FOTI/FOTA) / Akcelerometr / Web TV na vyžádání / Nokia Hudba / Motivy / Nokia Mapy / Režim Letadlo / Nokia Mapy 3.0 / Magnetometr / Čidlo okolního osvětlení / Čidlo přiblížení / 2 mikrofony / Nokia Obchod



Napájení:

Max. doba hovoru (2G) / (3G): 11 / 6,5 hodin

Max. doba v pohotovostním režimu (GSM) / (3G): 465 / 540 hodin



Provedení:

Rozměry: 123,9 x 60,2 x 13,9 mm (V x Š x H)

Hmotnost: 169 g



Standardní balení:

Nokia 808 PureView, nabíječka s microUSB Nokia AC-50, nabíjecí a datový kabel Nokia CA-190CD, stereo Headset Nokia WH-209, manuál

Recenze odborníků

Nokia 808


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Nejmegapixelovější, neuvěřitelný a zlomový fotomobil. Řeč není o ničem jiném než o symbianové Nokii 808 PureView a jejím 41megapixelovém snímači. Také nás v redakci zajímalo, jak nová Nokia ve skutečnosti fotí.

Nokii 808 PureView aktuálně podrobujeme redakčnímu testu, ještě před tím jsme se ji ale krátce po jejím obdržení vydali otestovat do terénu. S sebou jsme si neopomněli přibrat další fotografickou konkurenci, aby byly snímky s čím porovnávat.

Naše volba padla na aktuální top smartphone Samsung Galaxy S III s 8Mpix snímačem a to, co zůstalo v redakci k dispozici: kompakt Panasonic Lumix DMC-TZ8 s rozlišením 12,1 Mpix a dědečka mezi digitálními zrcadlovkami Canon EOS 350D (8 Mpix) se základním setovým objektivem EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II. Jak již výčet rozlišení snímačů napovídá, zde Nokia 808 PureView s optikou Carl Zeiss ostatní hráče v tomto souboji značně převyšuje. Je to ale znát také na objemu dat, jediný snímek má i 10 MB. Připravte si tedy i dostatek prostoru pro zálohování vámi pořízených fotografií.



V okolí naší redakce jsme pořídili pár srovnávacích snímků v plně automatických režimech a musíme uznat, že si Nokia nevede nikterak zle. Najde se pár situací, kdy bychom i v nutnosti raději sáhli po kompaktu, ale přeci jen je mobil po ruce častěji. Překvapila nás především schopnost telefonu poradit si s přepaly. Například mraky na prvním snímku získaly v porovnání se zbývajícími snímky na dramatičnosti.



Plusem velkého rozlišení snímače Nokie 808 PureView je také množství detailů, kdy i drobné písmo na plošině (snímek č. 4) by bylo při pevném držení telefonu snadno čitelné. Drobným zklamáním je však živost barev, kde občas Nokia pokulhává, a méně kvalitní snímky při zhoršených světelných podmínkách (snímek č. 8). Xenonový blesk není plně dostačující a ani vyvážení bílé neodpovídá realitě. Krajináři však ocení široké ohnisko a díky cloně f/2,4 je telefon lehce otevřen i hrátkám s hloubkou ostrosti. V tomto případě jistě přijde vhod dotykové ostření, telefon jinak disponuje i automatickým ostřením a neschází ani detekce obličeje.



PureView



Technologie PureView využívá převzorkování pixelů a díky obřímu počtu buněk na snímači a jejich následnému spojení v superpixel nahradí v jistých mezích optický zoom. Při přiblížení se tak zachovává kvalita snímku.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz