Resumé

Nokia 309 Asha


Nokia 309 Asha Aktuální informace
na Info-Lince

S mobilním telefonem Nokia Asha 309 se vám dostane mnoha užitečných funkcí v nádherném designu za velmi příjemnou cenu. Na velkém, třípalcovém displeji bez problémů uvidíte veškeré detaily, tři nastavitelné úvodní obrazovky poté čekají, až si je upravíte přesně podle vašich představ. Podpora Wi-Fi zajistí, že budete online v podstatě kdekoliv. Díky novému prohlížeči Nokia Xpress se vaše brouzdání internetem navíc až dvojnásobně zrychlí. Nechybí ani předinstalované aplikace pro Facebook a Twitter.

Nokia Asha 309 disponuje kvalitním integrovaným fotoaparátem s rozlišením 2 megapixely, takže již nikdy nezmeškáte zajímavý okamžik, který by stál za zvěčnění. Jistě potěší také možnost stažení až 40 her od EA, všechny zcela zdarma. Užijete si hodiny zábavy s klasickými tituly, jakými je například Tetris, nebo se stanete závodníkem v adrenalinovém Need For Speed. A pokud by vás snad hry dostatečně nezabavily, vždy si můžete pustit přehrávač hudby nebo rádio a vychutnat si nejnovější hity. Vnitřní paměť telefonu je poté tvořena 64 MB, ovšem je dále rozšiřitelná paměťovými microSD kartami až na 32 GB.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Nokia 309 Asha


Parametry a specifikace:



Podporované sítě:

GSM 850/900/1800/1900



Displej:

LCD dotykový displej s úhlopříčkou 3 palce

Rozlišení 240 x 400 obrazových bodů, 65 000 barev

Podporuje multitouch



Paměť:

Vnitřní paměť s kapacitou 64 MB

Slot pro paměťové karty microSD (až 32 GB)



Fotoaparát:

Rozlišení: 2 megapixely

Možnost nahrávání videa v rozlišení 176 x 144 pixelů



Další vlastnosti:

Podpora WiFi sítí

Multimediální přehrávač hudby a videa

Stereofonní FM rádio

Internetový prohlížeč a e-mailový klient

40 EA her zdarma ke stažení

Kalkulačka, Budík, Kalendář, Poznámky, Seznam úkolů a další



Rozhraní:

Bluetooth verze 3.0

Vysokorychlostní USB 2.0 (konektor microUSB)

Audio konektor 3,5 mm

2.0mm napájecí konektor



Napájení:

Akumulátor BL-4U s kapacitou 1110 mAh

Pohotovostní režim: až 650 hodin

Doba hovoru: až 6 hodin

Doba přehrávání hudby: až 40 hodin



Rozměry:

54 (Š) × 109,9 (V) × 13,2 (H) mm



Hmotnost:

102 g



Barevné provedení:

Bílé



Obsah balení:

Nokia Asha 309

Nabíječka

Akumulátor BL-4U

Stereo sluchátka Nokia WH-102

Recenze odborníků

Nokia 309 Asha


Nokia představila lehce vylepšené nástupce telefonů Asha 305 a 306 – dvojici modelů Asha 308 a 309. Rozdíl mezi těmito dvěma generacemi není na první pohled skoro znát. Kromě mírně modifikovaného designu finský výrobce upgradoval jednak displeje obou telefonů z rezistivních na kapacitní, zvýšil rychlost procesoru a obohatil vnitřní uživatelskou paměť. Opět bude řeč o obou modelech Asha 308 a 309 zároveň, jsou totiž naprosto identické, až na přítomnost funkce dualSIM u 308, resp. modulu Wi-Fi u 309.



Designově má Nokia Asha 308 a 309 nejblíže ke starším sestrám Asha 305 a 306. Zachováno bylo plastové provedení těla ve tvaru vaničky, na přední straně se dočkáme nepřesvědčivé imitace kovu, na zádech pak vroubkování skrytého pod hladkou průhlednou vrstvu. Tím přicházíme o praktickou vlastnost povrchů s texturou, které tolik nepřitahují otisky. Tady budeme leštit často. Barevné varianty se nabízí u každého z modelů dvě – Ashu 308 koupíte ve zlaté nebo černé, Ashu 309 rovněž v černé, popřípadě bílé se stříbrným rámečkem kolem displeje. Zlaté provedení 308 působí trochu lacině, možná je lepší sáhnout po neutrálnější černé. Bílo-stříbrná 309 se nám ale líbila. Rozměry telefonu 110 × 54 × 13 mm charakterizují kompaktní tělo, mobil se drží pohodlně.

Váha byla proti předchozí generaci navýšena o necelých 10 gramů, ani výsledných 104 g se ale nepronese a kapsu rozhodně neutrhne. Všechny konektory (3,5mm jack, microUSB konektor a standardní 2mm konektor pro Nokia nabíječku) umístili inženýři z Nokie na horní hranu telefonu. Na pravém boku nalezneme kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a zamykací tlačítko, na tom levém slot na druhou SIM kartu u modelu 308 a pro oba testované modely společný slot na microSD kartu. Tou lze rozšířit interní uživatelskou paměť 64 MB o dalších až 32 GB.

Záda zůstala prvky víceméně nedotčená, své místo zde našla pouze čočka 2Mpx fotoaparátu a výdech hlasitého reproduktoru. Pod zadním krytem se ukrývá baterie o kapacitě 1 110 mAh, která zajistí 3 až 4 dny středně intenzivního provozu, a slot na běžnou SIM kartu. Přední strana je osazená pouze dvěma hardwarovými tlačítky pro přijmutí a odmítnutí hovoru. Prostor nad displejem zdobí logo výrobce a telefonní sluchátko. Absence proximity senzoru je vyřešena zamknutím displeje během hovoru.

Známé prostředí pod kapacitní vrstvou



V případě Ashy 308 a 309 jsme se dočkali kapacitního 3" TFT LCD displeje s rozlišením 240 × 400 bodů. Samotné rozlišení sice není kdovíjak vysoké, sem tam zahlédnete možná i jednotlivé pixely, ale k použití na telefonech této třídy zcela postačuje. Čitelnost na přímém světle se dá označit jako uspokojivá, rozhodně lepší než u modelů 305 a 306, naopak Asha 311 s technologií ClearBlack má na sluníčku navrch. Podání barev působí věrohodně a reálně. Citlivost displeje je bezproblémová, doteky pro jistou odezvu postačí opravdu jemné a nenásilné. Multitouch funguje spolehlivě například při psaní na klávesnici, oblíbené gesto pinch-to-zoom jsme ale úspěšně aplikovali pouze v galerii fotografií, v internetovém prohlížeči nefungovalo.

Náhled na zamykací obrazovku získáme stisknutím telefonního tlačítka pro ukončování hovorů či odemykacího tlačítka. Samotná zamykací obrazovka nabídne pohled na datum, čas a notifikační lištu. Ta prozradí něco málo o síle telefonního signálu obou SIM karet v případě Ashy 308, o síle Wi-Fi vás informuje u Ashy 309. Samozřejmostí jsou informace o stavu baterie či aktuálním operátorovi. Zmeškané události o sobě dají vědět rozsvíceným displejem po dobu jedné minuty a nezapomenou se ohlásit i po opětovném rozsvícení obrazovky.

Zbavit se zamykací obrazovky lze pouze dvěma gesty – smýknutím vpravo či vlevo. Tam, kde byste čekali pohotovostní plochu, se nyní objeví vertikálně rolující matice ikonek, tedy přímo hlavní nabídka. Celé menu se skládá v základním stavu zhruba ze 40 ikon, je tedy poměrně obsáhlé. Podsložky vytvářet neumí. V horním rohu se zobrazuje čas a datum. Pokud budete hledat v některé z přítomných aplikací kontextovou klávesu, najdete ji v horní části obrazovky. Žádné univerzální kontextové tlačítko telefon nenabízí, proto na vás ze začátku může ovládání působit poněkud nesystematicky.

Zapomenout nesmíme ani na přítomnost notifikační lišty. Ta se dá jednoduše rozbalit uchopením a tahem směrem dolů, sbalí se pak pohybem opačným, funguje tedy stejně jako u smartphonů. První, čeho si všimnete, je čtveřice rychlých přepínačů pro mobilní data, bluetooth a vyzváněcí profily. Poslední z přepínačů se liší podle modelu – Asha 308 nabídne rychlé spuštění SIM manažera, 309 zase zapnutí/vypnutí Wi-Fi modulu. Na rozdíl od nižších modelů 305 a 306 vás ale nemusí už od začátku trápit rychlost systému a jeho procesů. Nokia Asha 308 a 309 je totiž vybavená procesorem o taktu 800 MHz a pamětí RAM o velikosti 64 MB. Tyto "vnitřnosti" plně postačují pro plynulé zapínání i ukončování aplikací či hraní her.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz