Resumé

HTC One X 16GB (S720e)


HTC One X 16GB (S720e) Aktuální informace
na Info-Lince

Mobilní telefon HTC One X je vybaven vysoce výkonným čtyřjádrovým procesorem NVIDIA Tegra 3 zajišťujícím bleskurychlé brouzdání po webu a dokonale plynulé hraní. To vše na obrovském 4,7" displeji s HD rozlišením a uchvacujícím podáním barev. Integrovaný fotoaparát pořizuje snímky tak kvalitní, že byste je ani při rozboru nerozeznali od těch, jež pořizujete svým digitálním kompaktem. Fotografie vypadají fantasticky dokonce i při nízké hladině okolního osvětlení. Pokročilý HTC ImageChip pak zajišťuje precizní zaostření v každém okamžiku, a díky závěrce, která se nikdy nezpozdí, vám žádný záběr neunikne. Samozřejmostí je rovněž podpora pro nahrávání Full HD videa, či přední kamera pro videokonference. Snímek můžete dokonce pořídit i ve chvíli, kdy natáčíte video. HTC One X využívá technologii Beats Audio, která se postará o špičkově prokreslený a vysoce detailní hudební přednes, jaký byste od mobilního telefonu opravdu nečekali. S technologií DLNA můžete bezdrátově přehrávat multimediální obsah telefonu na televizoru připojeném do domácí sítě. A co víc, integrace nejnovějšího standardu MHL vám zajistí podporu pro přehrávání Full HD videa na vašem televizoru i s vícekanálovým zvukem, reprodukovaným z kompatibilního systému domácího kina. To vše v dokonale designově uhlazeném šasi, které vypadá opravdu fantasticky.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


HTC One X 16GB (S720e)


Parametry a specifikace:



Základní:

CPU: 1,5 GHz, čtyřjádrový, NVIDIA Tegra 3

Platforma: Android 4.0 s rozhraním HTC Sense 4

Celková paměť: 16 GB

Paměť RAM: 1 GB



Sítě:

HSPA/WCDMA: 850/900/1900//2100 MHz

GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz



Displej:

Dotykový displej

Úhlopříčka: 4,7"

Rozlišení: 1280 x 720 bodů



Snímače

Gyroskopický snímač

G-snímač

Digitální kompas

Snímač přiblížení

Snímač světla prostředí



Konektivita

3,5 mm stereo audio jack

NFC3

Bluetooth s aptX (Bluetooth 4.0)

WiFi: IEEE 802.11 a/b/g/n

DLNA pro bezdrátový přenos médií z telefonu do kompatibilního televizoru nebo počítače

Port microUSB 2.0 (5 pinů) s mobilním HD video propojením (MHL) pro připojení přes USB nebo HDMI (připojení přes HDMI vyžaduje speciální kabel).



Fotoaparát s technologií ImageSense:

Rozlišení: 8 Mpix

Automatické zaostřováním, chytrý LED blesk a BSI snímač pro pořizování lepších snímků při slabém světle

Objektiv se světelností F2.0 a ohniskem 28 mm

Full HD záznam videa, 1080p

1,3 Mpix kamera na čelní straně (720p pro videochat)

Vyhrazený zobrazovací chip

Pořízení snímku během záznamu HD videa

Režim nepřetržitého pořizování snímků dokáže zachytit několik fotografií

Automatický blesk chytře nastavovaný na základě vzdálenosti fotografovaného objektu

Funkce stabilizace videa odstraňuje rušivý, roztřesený pohyb

Záznam a pomalé přehrávání rychlého pohybu ve vysoké kvalitě



Podporované formáty audia:

Přehrávání: .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma (Windows Media Audio 9)

Záznam: .amr

Vylepšení zvuku: Beats audio



Podporované formáty videa:

Přehrávání: .3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP a MP3)

Záznam: .mp4



Baterie:

Kapacita: 1800 mAh



Provedení:

Rozměry: 134,36 x 69,9 x 8,9 mm

Hmotnost: 130 g s baterií

Recenze odborníků

HTC One X 16GB (S720e)


Nejostřejší souboj všech dob: HTC One X a Samsung Galaxy S III



Snad ještě nikdy v historii smartphonů nebyl souboj dvou špičkových přístrojů tak vyrovnaný. Při rozhodování mezi HTC One X a Samsungem Galaxy S III totiž hrají roli drobné detaily. Vítězem může být kterýkoli z nich.



Předem celého srovnání je nutné říci, že v některých rozhodujících detailech získává Samsung Galaxy S III před HTC One X náskok. Telefon boduje především rozšiřitelnou pamětí a inženýrům v Koreji se také podařilo trochu lépe implementovat nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Z tohoto hlediska se jeví Samsung jako racionálnější volba.



Jenže i u nás v redakci se často přikláníme k HTC One X, který z této dvojice představuje volbu emocionálnější. Podstatně více nám sedí jeho design a celkově máme z jeho používání tak trochu větší, ničím neopodstatněnou, radost.

Možná je to dané tím, že z hlediska prodejů je zcela jasné, že Samsung svého soupeře zcela jistě převálcuje. HTC není tak silná značka a současné reklamní kampaně Samsungu jsou prakticky k nepřehlédnutí. One X tak bude podstatně vzácnějším zbožím, což může při rozhodování rovněž hrát roli. Každopádně, o obou telefonech můžeme směle prohlásit, že takhle dobré smartphony doposud nebyly. A koupí žádného z nich rozhodně neuděláte chybu, tedy pokud opravdu hodláte takový přístroj využít.

Vzhled a konstrukce – odlišný přístup



Možná právě v oblasti designu a provedení konstrukce se oba smartphony odlišují nejvíce. HTC totiž vsází na takzvaný unibody design, kdy je celé tělo telefonu vyrobeno z jednoho kusu materiálu a veškerá elektronika i s baterií a displejem je napevno vložena uvnitř. Samsung naopak volí klasický přístup s odnímatelným krytem baterie.



Na první pohled se tak zdá, že konstrukce HTC musí být pevnější, jenže praxe ukazuje něco trochu jiného. Tělo HTC je v praxi sice odolnější, ale překvapivě dává oproti Samsungu prostor k různým prohybům. Při opravdu brutálním kroucení telefonu v ruce se objevují mapy na displeji, což je důkazem toho, že telefon nespoléhá na žádný pevnostní rám.



To u Samsungu je tomu naopak. Byť se jeho tělo skládá z více kusů, při snaze o kroucení telefonem a jeho prohýbání se neděje téměř nic. Samsung už delší dobu ukazuje, že umí dělat skvěle provedené telefony i z více kusů a Galaxy S III je toho dalším důkazem. Vyrovnanost telefonů v disciplíně kvality konstrukce je tak až překvapivá.



Spáry u Samsungu jsou naprosto minimální a stejně jako u HTC snad ani nelze telefon donutit vydat jakýkoli nepříjemný skřípavý zvuk. I z hlediska trvanlivosti zvolili výrobci zcela jiné postupy, které ale opět vedou k velmi podobným závěrům. HTC nabízí One X v bílém a černém matném provedení, Galaxy S III si naopak chce zákazníky získat lesklým bílým nebo tmavě modrým tělem.



Obě bílé verze se vyznačují tím, že jsou na nich podstatně méně vidět otisky prstů, různé vrypy a drobné škrábance, tmavé varianty jsou na tom trochu hůře. U obou variant obou telefonů dochází k odírání spodní části zadního krytu. U One X jakoby se tato část postupně leštila a získává tak trochu jinou patinu oproti zbytku povrchu telefonu.



U Samsungu zde zase najdeme vlasové škrábance. Výhodou Samsungu je, že poškrábaný kryt lze snadno vyměnit. Díky rozebíratelné konstrukci se také bude u Samsungu lépe měnit micro-SIM karta, která se vkládá do klasického slotu pod krytem. HTC má speciální šuplíček, který je potřeba otevřít pomocí sponky.



Z hlediska designu se nám líbí trochu více HTC One X, ale to je opravdu spíše otázkou vkusu. Tvary Galaxy S III jsou možná až příliš účelné a působí vcelku běžným dojmem, One X má trochu dynamičtější linky. V praxi se nám více líbí bílá verze One X a tmavě modrá Galaxy S III, tedy přesně opačné barevné varianty, než jaké jsme měli k dispozici během srovnávacího testu.



Oba telefony jsou kvůli rozměrným displejům už opravdu hodně velké a dostávají se na hranici toho, co je pro mnohé uživatele ještě přijatelné. Ačkoli jsou si rozměrově oba telefony hodně podobné (136,6 × 70,6 × 8,6 mm pro Samsung a 134,4 × 69,9 × 8,9 mm pro HTC), působí v ruce každý z nich o dost jinak. Byť je Samsung větší jen nepatrně, působí výrazněji větším dojmem.



Důvodem je to, že čelní strana telefonu je plochá a v boky přechází ostrou hranou, naopak záda se do boků postupně zaoblují. Telefon tak sice dobře sedne do dlaně, ale prsty, které telefon obepínají a které musí často cestovat, jsou nuceny se potkávat s ostrou hranou. To u HTC je to trochu jinak, boční strany telefonů se mírně svažují právě směrem k displeji, takže tady se prsty s hranou nepotkávají. Na zádech, která jsou zaoblená, je ale právě přechod do boků vytvořen ostrou hranou, která rovněž nemusí být vždy příjemná.



Nám se ale v ruce HTC drží lépe, důvodem je také materiál konstrukce. Matný polykarbonát v ruce neklouže, lesklý plast Galaxy S III ano. Co se držení týče, už jsme se však setkali s opačnými názory a tak pokud je pro vás úchop telefonu nesmírně důležitý, oba kousky si určitě vyzkoušejte. Mimochodem, v hmotnosti rozdíly nenajdete, HTC je se svými 130 gramy o pouhé 3 gramy lehčí než Samsung.



Displej a ovládání – jiná filosofie



I v případě displejů a ovládání svých telefonů zvolili HTC a Samsung každý odlišnou cestu, i tak zůstává souboj nesmírně vyrovnaný. Začneme asi nejdiskutovanější stránkou obou telefonů: displeji. HTC má SLCD 2 panel s klasickou RGB mřížkou, úhlopříčkou 4,7 palce a HD rozlišením, Samsung má stejné rozlišení, ale jeho panel používá Super AMOLED techniku s PenTile mřížkou. Úhlopříčka je navíc o chloupek větší, konkrétně 4,8 palce.



Spousta teoretiků má tak ihned jasno. Kvůli PenTile mřížce, která má menší množství subpixelů než RGB, a i kvůli větší úhlopříčce, nemůže být displej Samsungu Galaxy S III tak jemný jako u HTC. Ano, matematicky je na tom Samsung hůře, ale v praxi není tento rozdíl vůbec vidět. Extrémně vysoké rozlišení úspěšně použitou technologii maskuje a rozdíl desetinky palce v úhlopříčce se na jemnosti nijak neprojeví. Pixely na obou displejích objevíte až ve chvíli, kdy na ně budete šilhat z opravdu nezdravé vzdálenosti, takže tyto hádky opravdu nemají smysl.



Oba displeje patří všemi svými parametry na dnešní absolutní špičku produkce. Samsung díky AMOLED exceluje v podání černé a hýří živými barvami, HTC si ale pro sebe uzme prvenství v lepším podání bílé barvy a částečně v určitých situacích o něco lepší čitelností na slunci. Oba výrobci jsou si předností svých displejů vědomi, takže HTC vsází třeba v kontaktech nebo nastavení na bílé pozadí, Samsung naopak na černé. Výhodou Samsungu je, že si uživatelé mohou nastavit jeho barevný profil a tak pokud jim možná až příliš syté barvy nevyhovují, mohou je trochu ztlumit.



To HTC neumí, ale celkově musíme konstatovat, že se nám jeho displej líbí více. Hlavní zásluhu na tom má nejspíš jeho zabudování do těla telefonu. Displej jakoby vůbec nebyl pod krycím sklem, obraz se zdánlivě objevuje přímo na něm, to u Samsungu je určitá hloubka vidět. Mohou za to i okraje, které jsou u Galaxy S III vidět, zatímco u HTC nikoli.



HTC si možná připsalo jedno překvapivé vítězství, ale ihned ho čeká porážka a o to zásadnější. Už v recenzi jsme psali, že grafické prostředí Sense 4.0, které HTC nad Android Ice Cream Sandwich postavilo, je výborné a že je to první neotravné Sense snad v celé historii firmy. Konečně se tak může měřit s relativně nenásilným Touch Wiz prostředím u Samsungu. V tom tedy problém není, stejně jako v rychlosti práce s oběma telefony. Prodlevy téměř neexistují, přístroje reagují na pokyny uživatele okamžitě. Zajímavé je, že vstup do menu s aplikacemi trvá déle u HTC, naopak po stisknutí home tlačítka HTC rychleji aplikaci opustí.



Zásadní problém HTC je ale v implementaci samotného systému. Výrobce se rozhodl zrušit menu tlačítko, které bylo v trojici senzorových (a mimochodem skvěle ovladatelných) kláves pod displejem nahrazeno tlačítkem pro multitasking. To má za následek fakt, že v řadě aplikací se na obrazovce objevují asi dvě desítky pixelů široký pruh, který slouží jako virtuální menu tlačítko. V některých programech, které mají menu zabudováno do svého prostředí, ale tento pruh chybí a uživatel tak trochu tápe. Pruh samozřejmě naprosto zbytečně zabírá plochu displeje a i když je ten opravdu obří, můžeme to s klidem nazvat plýtváním.



Přítomnost šikovného tlačítka pro multitasking, které naučí uživatele využívat možnosti přepínání mezi programy, je tak vykoupena příliš velkou nevýhodou. Navíc ani onen multitasking se HTC nepovedl úplně dobře. Firma se totiž rozhodla, že zřejmě kvůli šetření baterie bude programy ukončovat dříve, než je obvyklé. Při přepínání mezi programy tak řada aplikací vlastně startuje znovu, což myšlenku multitaskingu popírá. Chování přitom nelze úplně dobře odhadnout.

To u Samsungu se do žádných experimentů nepouštěli. Sice také nesplnili původní myšlenku Google, že telefony s Androidem 4.0 se obejdou bez hardwarových tlačítek a budou mít jen ta softwarová na displeji, ale s implementací systému se poprali lépe než u HTC. Galaxy S III si tak ponechal klasické středové home tlačítko mechanické povahy, vedle něj jsou klávesy menu a návrat. Multitasking funguje spolehlivěji, byť přepínání mezi aplikacemi je přístupné až po delším podržení home tlačítka. Na to jsou ale uživatelé řady smartphonů zvyklí, takže jde o sázku na jistotu.



V systému obou telefonů najdeme řadu podobností i odlišností. Tak například odemykací obrazovky mohou obsahovat řadu užitečných prvků, tento vynález poprvé přineslo právě HTC a Samsung se pečlivě inspiroval. Krom rychlého spuštění čtyř vybraných aplikací se tu uživatel může rovnou dozvědět některé užitečné informace.



Oba mají na úvodní obrazovce v dolní části sérii pěti ikon pro nejčastější funkce, u obou při vstupu do menu tato zmizí. U HTC se tu místo ní objeví tři záložky pro uspořádání aplikací (všechny, často používané a stažené), Samsung tu má jen spoustu místa zabírající tečky pro naznačení listování seznamem. U Samsungu lze ale aplikace v menu libovolně přeuspořádat, u HTC mohou být řazeny buď abecedně nebo podle data nainstalování (od nejnovějších i od nejstarších). HTC umožňuje rovnou v menu vyhledávat, protože v horní liště nabízí patřičnou ikonu (a také zkratku do Play obchodu), Samsung tu má záložky pro přepínání mezi programy a widgety.



S widgety se u Samsungu tak na počátku lépe pracuje, snáze si uživatel uspořádá svou ideální úvodní obrazovku. Jenže pak už víceméně patřičná záložka zahálí, takže řešení HTC je z hlediska dlouhodobého používání o něco praktičtější. Samsung zase chtěl veřejnost zaujmout hlasovým ovládáním S-Voice, to je ale v našich jazykových končinách prakticky k ničemu a v praxi tak u obou můžete využít jen standardní hlasové pokyny vlastní Androidu. Lze tedy třeba v naší mateřštině diktovat zprávy. Další drobnou specialitou Galaxy S III je funkce Smart Stay, která sleduje oči uživatele a dokud se ten dívá na displej, neaktivuje se jeho zámek. To je věc užitečná a příjemná, ovšem není funkční pro každého a vždy.



Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz