Resumé

Huawei Ideos X3


Huawei Ideos X3 Aktuální informace
na Info-Lince

Stylový telefon Huawei Ideos X3 nabídne skvělé funkcionality moderního operačního systému Android 2.3 Gingerbread i těm méně majetným uživatelům. Mimo standardního fotoaparátu/videokamery na zadní straně obsahuje také přední kameru, která vám umožní využívat videohovory. K ovládání telefonu vám poslouží kapacitní dotykový displej s úhlopříčkou 3,2“ palců a rozlišením 480 x 320 bodů, který společně s intuitivním uživatelským rozhraním zvládne používat i ten, kdo s Androidem teprve začíná. Pohodlí při používání pak rozšiřuje integrovaný akcelerometr, senzor přiblížení a praktické světelné čidlo.

Často cestující uživatelé jistě ocení GPS modul, který vám v kombinaci s Google Maps zajistí, že už se nikde neztratíte. Samozřejmostí je pak integrace mnoha různých aplikací, které můžete snadno rozšiřovat v portálu Android Market, a spousta z nich je k dispozici zdarma. Díky modulům pro sociální sítě Facebook a Twitter pak budete neustále v kontaktu a budete mít přehled o veškerém důležitém dění. Rychlého internetu si budete moci dopřávat nejenom prostřednictvím připojení k 3G sítím, ale také díky integrovanému WiFi modulu. Milovníci poslouchání hudby a sledování videa na cestách pak jistě ocení integrovaný 3,5 mm výstup pro jakákoliv sluchátka.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Huawei Ideos X3


Parametry a specifikace:



Základní:

Operační systém: Android 2.3 Gingerbread

Procesor: Qualcomm MSM7227, 600 MHz

Provozní frekvence GSM: 850, 900, 1800, 1900 MHz

Provozní frekvence 3G UMTS: 900, 2100 MHz

Datový přenos: GPRS/EDGE, HSDPA (7,2 Mbps)



Displej:

Typ: TFT LCD, kapacitní dotykový multitouch

Úhlopříčka: 3,2"

Rozlišení: 480 x 320 bodů

Počet barev: 262 tisíc

Senzory: akcelerometr, senzor přiblížení, světelný senzor



Paměť:

Flash: 512 MB

RAM: 256 MB

Externí paměť: MicroSD/SDHC (až 32 GB)



Fotoaparát:

Rozlišení: 3,2 megapixelů

Fixní zaostření (focus)

Přední kamera pro videohovory



Zábava:

Hudební a video přehrávač

FM rádio

GPS, A-GPS



Aplikace:

GMS (Gmail, Google Talk, Gmaps), Facebook, Flickr, Twitter atd.



Zprávy:

Typ: SMS, MMS e-mail

Prediktivní vkládání textu

Instant Messaging



Konektivita:

microUSB 2.0

3,5 mm sluchátkový výstup

Bluetooth v2.1 s A2DP

Wi-Fi 802.11b/g/n



Baterie:

Kapacita: 1200 mAh



Provedení:

Barva: černá

Rozměry: 110 x 56,5 x 11,2 mm

Hmotnost: 104 g

Recenze odborníků

Huawei Ideos X3


Rychlost uvádění nových telefonů Huawei na trh nepolevuje. Také novinka Ideos X3 se na první pohled drží osvědčené strategie: za nízkou cenu nabídnout více funkcí než konkurenti. Vyplatí se vsadit na čínský smartphone s Androidem i tentokrát?

Tělo modelu X3 opticky rozděluje lesklý lem kolem horní a bočních hran, který přechází až na přední stranu pod displej. Vše za ním tvoří matný plastový kryt akumulátoru, který přesahuje na přední stranu a vytváří zde podobnou „vaničku“, kterou jsme viděli u modelů HTC Sensation nebo Wildfire S. Tento kryt integruje na pravé straně přístroje regulátory hlasitosti, vespod microUSB konektor a na zádech telefonu pak čočku fotoaparátu a hlasitý reproduktor.

Jako oblázek



V lesklém lemu našel útočiště systémový vypínač a 3,5mm jack, oba najdeme na horní hraně. Tlačítko Domů je jako jediné řešeno hardwarově, ostatní tři (Zpět, Menu a Hledání) už jsou senzorová, umístěna pěkně v řadě pod displejem. Jejich rozmístění si musíte zapamatovat, protože bez ohledu na nastavení podsvícení displeje je ve tmě neuvidíte. O existenci jejich podsvícení by se dalo diskutovat, sotva znatelná viditelnost vděčí spíše kontrastnímu bílému provedení, použití ve tmě vyžaduje cvik. Netradiční rozložení tlačítek zabere skoro čtvrtinu přední strany, což vizuálně telefonu trochu škodí. Pokud displej vyplňuje skoro celou přední část, opticky vypadá větší.



Při úhlopříčce 3,2“ nepřekvapí HVGA rozlišení, tedy 320 × 480 bodů. Na displeji se evidentně šetřilo nejvíce. Zvládá sice multitouch, pozorovací úhly také nejsou špatné (při sklopení dojde jenom k mírnému barevnému posunu), ovšem kvalitou ztrácí třeba i na jeden z prvních Androidů vůbec, na letitý HTC Hero. Texty a tenké linky by mohly být ostřejší a i když displej reaguje poměrně svižně, zejména při pomalém posouvání není rychlost překreslení zrovna nejvyšší. Těchto detailů si všimnete hlavně pokud jste zvyklí na kvalitní displeje. Jestliže ovšem na Ideos přecházíte např. z Vodafonu 845, kvalitativní posun k lepšímu pro vás bude obrovský.

Během používání se občas stalo, že telefon nedokázal pochopit, co mu vlastně pohyby prstu na displeji sděluji. Nejvíce se tento problém vyskytoval v nabídce nastavení, kde Ideos mnohdy až tvrdohlavě ignoroval pokyn k posunu nabídky (abych se dostal k níže umístěným položkám) a danou volbu, které se prst dotknul jako první, ihned otevřel. Dotykový displej každého telefonu reaguje trochu jinak, zvykání na ten u X3 mi ale zatím trvalo nejdéle.



Huawei zaslouží pochvalu za microUSB na spodní straně, kde je mnohem praktičtější než na boku. Tloušťka 11 mm telefonu svědčí, při srovnání s řadou klasických mobilů je jenom o něco širší. I když má tělo komplet z plastu, nikde nic nevrže a tenký kryt baterie sedí na svém místě zcela bez vůle.

Průměr není hanlivé slovo



Procesor s taktem 600 MHz v kombinaci s 256 MB paměti RAM a 512 MB ROM odpovídá střední třídě Androidů, konkurenti ovšem nabízejí i více (např. LG Optimus One má dvojnásobek paměti RAM). Pokud nebudete od telefonu očekávat výkony moderních dvoujader, neměli byste se setkat s problémy. Populární Angry Birds spustíte, a i když místy postřehnete mírné zaseknutí, dopad na herní zážitek to bude mít mizivý.



První generace telefonů Huawei (myšleno Huawei pod vlastní značkou, nikoliv brandované telefony od operátorů), se kterými jsme se na našem trhu mohli setkat, měla systém jenom s drobnými úpravami. Ideos X3 se už může pyšnit upraveným grafickým prostředím nad operačním systémem Android 2.3.

Počet pohotovostních obrazovek je plně konfigurovatelný od tří do sedmi, lze volit i tu výchozí. Procházet mezi nimi můžete cyklicky, vyberete si i vizuální efekt přechodu. Na každou obrazovku dostanete standardních 16 ikon zástupců v matici 4 × 4, případně menší počet widgetů (těch s většími rozměry). Vespod obrazovky najdeme prostor maximálně pro tři zástupce, kteří zůstávají na tomto místě na všech obrazovkách. Tlačítkem zcela vlevo přistupujete do hlavní nabídky a tím vpravo zobrazíte miniatury všech pohotovostních obrazovek.

Hlavní nabídka je orientována horizontálně, vespod každé stránky se zobrazuje grafický ukazatel, kde se právě nacházíte. Jednotlivé aplikace lze libovolně přesouvat mezi stránkami, v editačním módu se zobrazuje vždy o stránku více, než kolik je aktuálně obsazeno. U doinstalovaných aplikací (během úprav rozmístění) se objeví křížek, přes který je možné je přímo odinstalovat. Citelně zde chybí možnost řazení aplikací, při jejich větším počtu a ryze manuálním uspořádání se může hlavní nabídka stát lehce chaotickou.

V horní části notifikační lišty najdeme přepínače bezdrátových modulů, widget s podobnou funkčností lze vytáhnout i na libovolnou plochu. Nabídka dostupných widgetů je spíše slabší, s konkurencí od HTC se nedá srovnávat. Ti, co si rádi ladí domovské obrazovky do posledního detailu, se budou muset poohlédnout v Marketu.

Výrobce nezapomněl ani na několik bonusových aplikací. Chytrý správce se postará o monitoring datových přenosů, umí upozornit na vyčerpaný denní či měsíční limit (podle nastavení). V případě, že telefon přestane pracovat korektně, přivítáte možnost obnovy ze zálohy – zálohovat lze data, nastavení, kontakty a to manuálně i automaticky. Documents To Go jsou bohužel jen v omezené verzi, proto vás nechají dokumenty jenom číst, úpravy vyžadují plnou licenci. Užitečný je i jednouchý správce souborů a poznámkový blok, kteří nejsou vždy standardní součástí systému. Řadu z těchto aplikací lze stáhnout z Marketu v lepším provedení, přítomnost těchto aplikací zdarma hned po vybalení z krabice ale zaslouží pochvalu.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz