Resumé

Nokia Lumia 920


Nokia Lumia 920 Aktuální informace
na Info-Lince

Buďte připraveni na únorový příchod legendy již nyní. „Ohromný. To je to pravé slovo popisující fotoaparát Lumie 920 s technologií PureView.“, „Je to veliký, nádherný a nejspíše nejvíce pokrokový chytrý telefon na trhu.“ Přesně takovýmto výrokům se nemohly ubránit velké internetové magazíny. Není se čemu divit, špičkový displej s technologií Puremotion HD+, vysokým rozlišením a technologií IPS, výkonný hardware, impresivní fotoaparát PureView a operační systém Windows Phone 8 jsou jenom zlomkem všech jedinečností nové Lumie.
Výkonný základ, špičkový displej

Prohlížejte si webové stránky rychle jako na počítači a hrajte moderní vizuálně pokročilé 3D hry. To vše vám umožní dvojice jader Krait ukrytých v mikroprocesoru Qualcomm MSM8960. I přes relativně vysokou frekvenci 1500 MHz je jeho spotřeba minimální. Čelní straně vévodí nejlepší displej, jaký jste kdy mohli v mobilním zařízení vidět. Super citlivá dotyková vrstva patří mezi nejrychlejší na světě a IPS panel s technologií Puremotion HD+ vykreslí vždy pouze ty nejzářivější a nejjasnější barvy.
Ostré fotky za každé situace

Zachyťte si všechny vaše unikátní okamžiky s fotoaparátem PureView v telefonu Lumia. Vysoké rozlišení 8,7 Mpx nevynechá žádný detail a kvalitní Carl Zeiss čočky se postarají o přesné navedení světla do senzoru. Vysoká světelnost objektivu, přítomnost dvojice LED blesků a pokročilá stabilizace obrazu učiní z každé fotky mistrovské dílo bez nechtěného šumu. Kvalitní fotografie doplňuje možnost natáčení videí ve vysokém FullHD rozlišení s rychlostí 30 snímků za sekundu.
Bezdrátové nabíjení

Zapomeňte na vytahování nabíječky v případě docházející baterie, Nokia totiž se svými smartphony předběhla dobu. Pomocí speciálních nabíječek a zadního krytu telefonu můžete váš přístroj bezdrátově nabít během pár hodin. Stačí si dokoupit zadní kryt a bezdrátovou nabíječku, položit na ni telefon a nabíjecí proces ihned započne. Nejenže vám to ušetří čas hledání nabíječky, ale zároveň to vypadá futuristicky a vaše Lumia tak získá ještě větší míru exkluzivity.
S Lumií 920 se neztratíte

Zabudovaný GPS senzor vám kdykoliv přesně umožní sledovat vaši polohu. K dispozici máte velice propracované a rozsáhlé Bing i Nokia mapy pro snadnou orientaci. Hledáte vyhlášenou restauraci, potřebujete najít vhodné ubytování nebo se jen potřebujete zorientovat v městské dopravě? S aplikací Městské info stačí telefon pouze podržet před očima a na obrazovce uvidíte rozmístění všech bodů zájmů.
Windows Phone 8

Vybavena nejmodernějším operačním systémem Windows Phone 8 patří Nokia Lumia 920 mezi špičkové chytré telefony se spoustu funkcí a vychytávek. Na propracované úvodní obrazovce si můžete měnit velikost dlaždic, nechybí zpětná kompatibilita s aplikacemi pro Windows Phone 7 a navíc získáte plné verze kancelářských aplikací Office. K synchronizaci pošty a kontaktů z vašeho emailového účtu poslouží známy klient Outlook.
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Nokia Lumia 920


Parametry a specifikace:



Operační systém:

Windows Phone 8



Displej:

Typ: dotykový, kapacitní

Technologie: IPS, PureMotion HD+

Velikost: 4,5"

Rozlišení: 1280 x 768 pixelů



Paměť:

Interní: 32 GB

Operační: 1024 MB



Sítě:

GSM 850/900/1800/1900

WCDMA 900, WCDMA 1900, WCDMA 2100

LTE 800, LTE 900, LTE 1800, LTE 2100, LTE 2600



Procesor:

Qualcomm MSM8960 1500 MHz

2x jádro Krait



Data a konektivita:

NFC

Wifi 802.11 a/b/g/n

HSPA+ (3G), EDGE/EGPRS (2G), FD-LTE (4G), HSUPA (3G), GSM (2G), HSDPA (3G), WCDMA (3G)

MicroUSB 2.0

Bluetooth 3.0 + EDR

3,5 mm audio jack



Synchronizace dat:

Exchange ActiveSync



Email, zprávy a internet:

Email: Gmail, Yahoo Mail, Mail for Exchange, Windows Live

Email protokoly: POP3, SMTP, IMAP4

Zprávy: IM, MMS, SMS

Podporované webové technologie:XML, CSS 3, HTML 5, HTML 4.1, CSS



Navigace:

Magnetometr

A-GPS

Určování polohy podle sítí Wi-Fi

Glonass



Extra funkce a aplikace:

MicroSIM

Nokia Maps

Bing Maps

Letecký mode

Nokia Drive

Nokia Music

3D akcelerátor

Proximity senzor

Magnetický senzor

Nokia Contacts transfer

Zápisník

Kalendář

Detailní informace o kontaktu



Fotografie:

Senzor: 8,7 megapixelů

Rozlišení: 3552 x 2448 pix.

F: 2,0

Digitální zoom: 4x

Minimální ostřící vzdálenost: 8 cm.

Fokální délka: 26 mm.

Formáty obrazu: JPEG, Exif

Grafické formáty: JPEG

Vlastnosti fotoaparátu: Dvojitý blesk LED, ostření dotykem, orientace na šířku, značení údaji o místě pořízení (geotagging), automatické a ruční vyvážení bílé, editor fotografií



Zvuk a hudba:

FM rádio

Přehrávač

Handsfree reproduktor

Aktivní redukce šumu

Technologie Dolby Headphone

Podporované kodeky: MP3, AMR-WB, AMR-NB, WMA 10 Pro, WMA 9, AAC LC, AAC+/HEAAC, eAAC+/HEAACv2



Video:

Rozlišení: 1920 x 1080 pix.

Frame rate: 30 fps

Zoom: 4x

Formát pro nahrávání: MPEG-4



Management napájení:

Baterie: BP-4GW 3.7V 2000 mAh

Nabíjení: USB

Maximální doba 2G hovoru: 18,6 h

Maximální GSM stand-by doba: 460 h

Maximální doba 3G hovoru: 10,8 h

Maximální doba přehrávání hudby: 74 h

Možnost bezdrátového nabíjení



Dedikované hardwarové klávesy:

Fotoaparát

Napájení

Hlasitost

Hledání



Rozměry:

70,8 x 130,3 x 10,7 mm (Š x V x H mm)



Hmotnost:

185 g



Obsah balení:

Rychlá USB nabíječka Nokia AC-16

Nabíjecí a datový kabel Nokia CA-190CD

Headset Nokia WH-208

Zacvakávací kryt SIM

Recenze odborníků

Nokia Lumia 920


Display



Trochu to může vypadat, že designéři společnosti nedokážou přijít s novými nápady. Telefon je totiž velmi podobný svým třem předchůdcům (Nokia N9, Lumia 800 a 900). My bychom však spíše řekli: „Proč měnit něco, co skvěle funguje“. Vždyť zmíněné modely získaly hned několik designerských ocenění a právě Lumia 920 si z nich vzala to nejlepší. Podobně je na tom také iPhone. Ten již třetím rokem taktéž vypadá velmi podobně a nikomu to divné nepřijde, protože iPhone 4 byl svým vzhledem nadčasový. Stejně tak je tomu i nyní u Nokie.



Od vzhledu poslední vlajkové lodi (Lumie 900) se liší několika drobnými detaily. Zejména se vrací k zaoblenému displeji modelu N9 nebo Lumie 800, což přispívá k lepšímu pocitu z držení a ovládání telefonu. Displej Lumie 920 je kapitola sama pro sebe, když se může chlubit hned několika nej. Řečí slov, která používá finská společnost, má telefon IPS LCD PureMotion HD+ ClearBlack Super Sensitive Touch displej. Pojem PureMotion HD+ skrývá hned několik vylepšení, kterému jsme se obsáhle věnovali dříve. Ve zkratce se jedná především o velmi rychlou odezvu (9 ms oproti 23 ms u běžných IPS displejů), lepší čitelnost a jasnost. Značka HD+ napovídá vysoké rozlišení, jenž v tomto případě dosahuje 1 280×768 obrazových bodů.



To na displeji s úhlopříčkou 4,5 palce způsobuje, že jeho jemnost (332 ppi) je ještě vyšší než opěvovaný Retina displej u iPhonu 5 (326 ppi) a stejně tak vyšší než displej Samsungu Galaxy S III (306 ppi). Podléhá ale modelu HTC 8X (342 ppi), které tak při zanedbatelně nižším rozlišení profituje na menší úhlopříčce displeje. ClearBlack technologie je známá již z dřívějších modelů Nokie a značí lepší čitelnost displeje na slunečním světle. Konečně vlastnost displeje Super Sensitive Touch potěší všechny „zmrzlíky“. Nokia totiž v tomto případě spojila síly se společností Synaptics a výsledkem je použití technologie ClearPad 3 Series.



Konstrukce:



konečném souhrnu lze s klidným svědomím říct, že displej Lumie 920 patří momentálně k tomu absolutně nejlepšímu na mobilní scéně. Zatímco rychlejší odezvy si pravděpodobně nevšimnete, z citlivého displeje budete v zimních dnech nadšeni. Panel zobrazovací plochy chráněný tvrzeným sklem Gorilla Glass pak skvěle zapadá do jednolitého těla telefonu. Pod ním jsou na přední straně umístěna senzorová ovládací tlačítka systému. Ta se od předchozí verze nijak nezměnila, tedy až drobné grafické úpravy. Vlevo se nachází šipka zpět pro orientaci v systému, jejímž přidržením vyvoláte přehled spuštěných aplikací. Uprostřed je domovské tlačítko a napravo tlačítko pro vyhledávání.



Tato tlačítka ale mohla být posunuta ještě o něco níže, protože pod nimi je poměrně velká nevyužitá plocha. Nad displejem ani v tomto případě nechybí povinné sluchátko, vedle něhož našla své místo přední 1,2Mpix kamerka. Ta je schopná přenášet video v HD rozlišení (720p). O další kousek napravo byly umístěny senzory přiblížení a vylepšený senzor jasu. Automatická regulace jasu tak lépe reaguje na změny světla a rychleji upravuje jas displeje. Oproti Lumii 900 mohu říci, že je to opravdu signifikantní rozdíl.



Hardware/Rychlost:



Hlavní změnou nového systému Windows Phone 8 je podpora výkonnějších hardwarových komponentů. Samotný systém je schopen běžet na telefonu, jehož procesor bude mít až na 64 jader. Lumia 920 jich tolik samozřejmě nemá, naopak se drží téměř u minima. Využívá dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4 s taktem 1,5 GHz na každém jádře, jemuž sekunduje grafický čip Adreno 225 a 1 GB RAM paměti. Ano, tyto parametry již dnes neohromí, avšak ve spojení s Windows Phone 8 běhá telefon opravdu velmi svižně. Může se tak směle srovnávat s nejlepšími čtyřjádrovými telefony s Androidem.



Ačkoliv WP8 podporuje nově také paměťové microSD karty, Lumia 920 této možnosti nevyužívá. Dle vyjádření společnosti je to čistě ústupek dokonalému vzhledu telefonu. Vystačit si tak musíte s 32 GB vnitřní paměti, což pro většinu uživatelů nebude problém. Reálně je pak využitelných zhruba 27 GB, zbytek si pro sebe vezme systém. Oproti konkurenčnímu HTC 8X (16 GB) je to ale stále dvojnásobek maximální paměti. Paměť lze dále rozšířit jedině využitím webových úložišť. Přímo se nabízí SkyDrive, kde dostanete zdarma 7 GB prostoru a navíc je touto službou celý systém doslova protkaný. Téměř vše jde okamžitě sdílet primárně právě na SkyDrive.



S kvitováním mohu prohlásit, že námi testovanou Lumii 920 nepostihl největší nešvar současných telefonů s WP8, samovolné restarty. Ačkoliv „zásek“ telefon postihl. Během doby, kdy telefon nečinně ležel na stole, došlo k jeho vypnutí. Poté, co jsem se ho snažil zapnout klasicky zapínacím tlačítkem, telefon nijak nereagoval, i když baterie byla dostatečně nabitá. Nakonec pomohl až soft-reset telefonu. Po zapnutí telefon nejevil žádné známky poškození, nepodařilo se mi tak nalézt příčinu tohoto problému. To se však stalo pouze jednou. Po nainstalování systémové aktualizace s kódovým označením Portorico, již k podobnému problému ani jinému restartu nedošlo.



Navigace:



Nyní se dostáváme zřejmě k nejznámějšímu vylepšení, jímž je offline navigace Nokia Autem (Nokia Drive). Ve verzi pro WP 8 se nazývá Nokia Drive+ Beta a dokáže běžet i na pozadí systému. Spolujezdec tak může na telefon psát SMS zprávu, zatímco telefon vás bude i nadále hlasově navigovat. V nové verzi přináší i vylepšenou nabídku, když si můžete upravit plánovanou trasu dle svých preferencí. Tedy nastavit si rychlejší či ekonomičtější cestu, zahrnout placené úseky dálnic nebo se vyhnout se tunelům a několik dalších. Samozřejmě nechybí ani možnost nastavení rychlostních limitů či oblíbených tras. Funkce Mé časté trasy (My Commute) však zatím chybí. Na druhou stranu v ČR zatím tato služba není využitelná ani na navigacích v zařízeních s Windows Phone 7.



Nokia Mapy jsou nyní k dispozici i offline. Toho docílíte tím, že si nejprve stáhnete mapové podklady příslušného území a následně můžete mapy vesele využívat bez nutnosti datových přenosů. Stejné mapové podklady využívá i navigace, a tak není nutné stahovat mapy pro každou aplikaci zvlášť. Nově Nokia Mapy umožňují také základní turn-by-turn navigaci, tudíž v rámci menší vzdálenosti ani nemusíte využívat služeb Nokia Drive+ Beta. Jedná se však pouze o textové, nikoliv hlasové pokyny.



Speciálně pro telefony Lumia je dostupná také Nokia MHD. Ta, jak název naznačuje, zprostředkovává informace o jízdních linkách městské dopravy, včetně možnosti navigování k nejbližší zastávce. Bohužel je nyní podporováno pouze několik desítek měst na světě, mezi nimiž byste česká města hledali marně. Nokia však dopravní informace pro nová města přidává každý měsíc. Doufejme tak, že minimálně města jako Praha či Brno se v nabídce brzy objeví.



Prohlížeč:



V nedávné době Nokia vypustila do Storu i svůj internetový prohlížeč Nokia Express. Ten se chlubí především tím, že při surfování po internetu dokáže uživateli uspořit až 70% dat, což mohu potvrdit i v praxi. Prohlížeč totiž provádí kompresi dat. To ale zapříčiňuje pomalejší načítání internetových stránek. Stránky pak lze současně zobrazovat v max. 6 záložkách. Součástí Nokia Xpress je navíc primitivní RSS čtečka pojmenovaná jako Nokia Magazine. Další jiná nastavení ale prohlížeč postrádá. Ve výsledku jde však o velmi příjemnou alternativu k IE 10, za níž vám bude děkovat především váš FUP limit.



Fotoaparát:



Chloubou modelu Lumia 920 je jeho fotoaparát a videokamera. Základem je snímač s rozlišením 8,7 Mpix (3 264 × 2 448 pixelů), BSI senzorem a působivou světelností f/2.0, což telefonu umožňuje fotit dosud nevídané mobilní snímky ve špatných světelných podmínkách. Optiku zajišťuje, jak je u finských telefonů obvyklé, proslulý Carl Zeiss. Především se ale fotoaparát pyšní přívlastkem PureView. V tomto případě označuje především přítomnost optické stabilizace obrazu (OIS), což umožňuje soustava „plovoucích čoček“ (floating lens). Více o použité technologie najdete v tomto článku. OIS se v mobilním telefonu objevuje vůbec poprvé, dosud totiž všechny telefony využívali digitální stabilizace.



S těmito parametry tak nečekáte nic jiného než nejvyšší kvalitu. Bohužel se jí zpočátku dočkáte pouze částečně. Za dobrých světelných podmínek kvalita fotografií zklame. Fotoaparát nedostatečně ostří a barvy působí mdle. Ideální není ani vyvážení bílé, když je nebe plné mraků. Také nastavení fotoaparátu působí oproti například Nokii 808 PureView poněkud spartánsky. Nastavit lze několik scenérií, hodnoty expozice a ISO a vyvážení bílé, tím to končí. Končí tím však také negativa fotoaparátu.



Naopak „devětsetdvacítka“ exceluje při fotografování v horších světelných podmínkách. Způsobeno je to prodlouženou závěrkou snímače, tudíž se do něj dostane více světla a výsledné fotografie jsou znatelně světlejší než u konkurence. Díky tomu se na snímcích tolik neobjevuje nepříjemný šum. Neříkám, že jsou fotografie vždy čisté, ale jsou vždy jasně lepší než konkurence. Fotoaparát si v noci ale nedokáže poradit s přímým světlem a nepříjemně ho rozmazává. Fotografie tak jsou krásně světlé, ale kvalitu ruší světelné pruhy. Využít lze i dvoudiodový blesk, avšak tak nějak se stává, že neustále zkoušíte, co všechno fotoaparát dokáže bez něj. Kvalitě fotek všeobecně napomáhá i OIS, protože po zaostření se focená scéna téměř „zmrzne“ a focení tak je výrazně jednodušší.



Závěr:



Ti, kteří již na Nokii zanevřeli, by možná měli zvážit přehodnocení svého názoru. Tato finská společnost totiž Lumií 920 dokázala, že stále dokáže vyrobit telefony, které se mohou srovnávat s absolutní elitou a v mnoha směrech ji dokonce předčí. Inovativní displej, bezdrátové nabíjení, optická stabilizace obrazu, noční režim fotoaparátu, bleskurychlý systém. To je několik důvodu, kvůli kterým byste Lumii 920 měli zařadit do svého seznamu, pokud sháníte telefon a nehledíte přitom na finance. Samozřejmě i současná vlajková loď Nokie má svá negativa. Zejména hmotnost, pro někoho příliš velký displej či (např. proti Androidu) systém s některými omezeními. Stejně tak cena by mohla být o pár tisíc nižší.



V konečném hodnocení však Nokia Lumia 920 obstojí na výbornou. Oproti konkurenci v rybníčku s názvem Windows Phone přidává velké množství jedinečného obsahu, který zpříjemňuje každodenní používání. V obchodu aplikací Store stále nenajdete některé (pro někoho nezbytné) aplikace jako kupříkladu Instagram či ty nejlepší hry, avšak vše opravdu podstatné zde již nechybí. Největším problémem tak zůstává momentální nedostupnost na českém trhu. Nokia datum spuštění prodeje nových Lumií v ČR oficiálně neoznámilo a domnělé termíny se stále odsouvají. Poslední informace hovoří o druhé polovině ledna. Tento stav rozhodně není ideální, ale s klidným svědomím mohu říct, že na Lumii 920 se počkat vyplatí.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz