Resumé

Huawei Ascend Mate M1


Huawei Ascend Mate M1
1250 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Dosud největší smartphone společnosti Huawei na první pohled zaujme obrovským 6,1palcovým IPS panelem, výkonným hardwarem i štíhlým, elegantním tělem. Výrobci se podařilo minimalizovat rámeček telefonu, takže je přístroj kompaktní a nezabírá zbytečné místo. Ať už se chcete podívat na HD film, přečíst si elektronickou knihu anebo si zahrát hru, zvládnete to plynule a bez zbytečného zdržování. O pořádný výkon se totiž stará 4jádrový procesor s taktem 1,5 GHz a celých 2 GB operační paměti.
Abyste s ním nemuseli zacházet v rukavičkách, je displej chráněný vrstvou tvrzeného skla Gorilla glass. Díky technologii Magic Touch ho ale s rukavicemi používat můžete, reaguje totiž i na nejjemnější dotyk. Nainstalován je oblíbený operační systém Android 4.1 od firmy Google. Dosud nevídanou kapacitu poskytuje 4050mAh baterie, která vydrží až 9 dní v pohotovostním režimu, nebo 22 hodin hovoru. Dopomáhají k tomu také úsporné technologie QPC a ADRX, zajišťující mimo jiné i rychlé nabíjení.
Fotoaparát je vybaven snímačem s rozlišením 8 megapixelů, zvládne rychle automaticky zaostřovat a má také přisvětlovací LED diodou, která vám pomůže ve tmě, nebo ve špatných světelných podmínkách. Mezi jeho další funkce patří například snímání HDR a detekce obličeje. Přední kamera, vhodná pro videohovory, je 1megapixelová. Využít ji můžete například s aplikacemi, jako jsou Skype, Google Talk a další. Díky novému rozhraní upravitelnému pro ovládání jednou rukou tak máte všechny své blízké na dosah.
Huawei Mate M1 přehrává širokou škálu mediálních formátů, včetně těch nejoblíbenějších hudebních, obrázkových a video kontejnerů. K internetu se můžete připojit pomocí sítí 2. a 3. generace (UMTS, GSM), či dvoupásmové Wi-Fi. Bezdrátovou funkcionalitu doplňuje Bluetooth 4.0 a GPS modul, využitelný mimo jiné pro navigaci s funkcí Guiding Wizard a tagování fotografií. Díky promyšlenému rozhraní se už nikdy neztratíte - navigace vám ukáže přesný směr, kudy se máte vydat.

Dostupné barvy: Bílá
Plusy



Mínusy




Info výrobce


Huawei Ascend Mate M1


Parametry a specifikace:



Operační systém:

Google Android 4.1 (Jelly Bean)

Uživatelské rozhraní ovladatelné jednou rukou



Displej:

HD IPS LCD panel

Rozlišení: 1280 x 720 pixelů

Úhlopříčka: 6,1palce (15,49 cm)

Tvrzené sklo Corning Gorilla glass



Procesor:

Systémový čip: Hi-Silicon K3V2

Typ procesoru: Intel XMM6260

Frekvence: 1,5 GHz

Počet jader: 4



Paměť:

Celková vnitřní paměť: 8 GB

Operační paměť: 2 GB

Slot pro paměťové karty microSD (až 32 GB)



Sítě a konektivita:

GSM (2G): 850/900/1700/1900/2100 MHz

UMTS (3G): 850/900/1800/1900 MHz

Protokoly HSDPA a HSUPA

Dvoupásmová Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, funkce Wi-Fi hotspot a Wi-Fi Direct

Bluetooth 4.0 (LE EDR)

Podpora rozhraní DLNA a NFC



Rozhraní:

Micro USB 2.0

3,5 mm jack



Fotoaparát:

Rozlišení snímače: 8 Mpx

Přední kamera: 1 Mpx

Záznam videa: 1080p

Automatické ostření (autofokus)

Přisvětlovací LED dioda

Další funkce: HDR



Multimédia:

Přehrávač hudby: MP3, AAC+, eAAC

Podporované formáty videa: AVI, MPEG4

Přehrávání videa: 1080p (FullHD)



Navigace:

GPS modul s asistovaným GPS (a-GPS)

Elektronický kompas



Senzory:

Akcelerometr

Senzor přiblížení



Baterie a napájení:

Typ baterie: Li-Ion

Kapacita: 4050 mAh (typická)

Pohotovostní doba: až 9 dní (3G)

Doba hovoru: až 22 hodin

Prohlížení webu: až 14 hodin

Přehrávání videa: až 10 hodin



Barevné provedení:

Bílé



Rozměry (V x Š x H):

163,5 x 85,7 x 9,9 mm



Hmotnost:

198 g

Recenze odborníků

Huawei Ascend Mate M1


Model Ascend Mate představil Huawei letos 7. ledna na veletrhu CES v Las Vegas. Mohlo by se na první pohled zdát, že se v podstatě jedná o model, který narychlo spíchl, jen aby si mohl odškrtnout kolonku splněno ve svém seznamu úkolů u položky "vyrobit tabletofon".



Jak jsme podotkli v článku s prvními dojmy z MWC 2013, kde jsme si měli Ascend Mate možnost krátce vyzkoušet, vypadá to, jako by Huawei vzal svůj Ascend D2, který jsme nedávno testovali, a který byl také představen v Las Vegas, a trochu ho přifoukli. Když už ale Huawei vyrobil tabletofon, tak je škoda, že k němu nepřidal také stylus. Takto velký displej si o použití stylusu přímo říká.

Za 11 740 Kč, za kolik se v českých internetových obchodech v průměru prodává, dostanete poměrně výkonný hardware se čtyřjádrovým procesorem, 2 GB RAM a displej s úhlopříčkou 6,1". Baterie s kapacitou 4 050 mAh vypadá na první pohled velice lákavě, ale nutno také podotknout, že takto výkonný hardware s velkým displejem je poměrně žravý. I tak by vás však telefon neměl, co se týče výdrže, nechat v průběhu dne na holičkách.



Design a zpracování:

Každý, kdo Ascend Mate viděl, ho označil za pořádné "pádlo". Je fakt, že je jen o málo menší než nejmenší sedmipalcové tablety a například oproti takovému Nexusu 7 druhé generace už to opravdu není velký rozdíl S jeho rozměry 163,5 × 85,7 × 9,9 mm a hmotností 189 gramů ho do každé kapsy už opravdu nestrčíte. A pokud se vám to třeba v případě džínsů přece jen povede, tak se nepokoušejte si sednout. U kapsy u košile vám zase bude kus čouhat a reálně při předklonění hrozí, že vám vypadne. Ideální proto je nosit ho raději v tašce nebo kabelce, i když ženy tato velikost telefonu asi příliš nenadchne.



Větší rozměry pocítíte i při ovládání. Ani s velkýma rukama nepočítejte s ovládáním jednou rukou. Při držení dosáhnete palcem maximálně do dvou třetin až tří čtvrtin displeje. Takže ho spíše budete držet v levé ruce a pravou rukou ovládat (leváci naopak).



Huawei si je nicméně tohoto hendikepu vědomo a v nastavení naleznete položku „Operace jednou rukou“, kde si můžete přesunout doleva nebo doprava zámek obrazovky, číselník a klávesnici při příchozích hovorech a klávesnici Huawei tak, aby je bylo možné používat jednou rukou. Dalším pomocníkem pro používání jednou rukou je plavoucí tlačítko, které po rozkliknutí skrývá zástupce pro kalkulačku, multimediální přehrávač, zprávy a poznámky.



Půdorys Ascend Mate, tvoří pravidelný obdélník. Jeho hrany však zjemňuje zaoblení rohů a hran a mírně vypouklá záda, takže se telefon navzdory svým rozměrům poměrně pohodlně drží. Na testování jsme měli černou verzi, která je o něco konzervativnější než bílá varianta. Její čerň však narušuje matný stříbrný rámeček, který se táhne po všech stranách přístroje. Jinak však čelní stranu narušuje pouze stříbrný nápis s názvem výrobce, nad kterým je úzký štěrbina reproduktoru a vedle něj čočka přední kamery.



Ovládací tlačítka pod displejem byste však hledali marně. Spojit se musíte pouze s těmi virtuálními v rámci Androidu. Pokud by vám při některých činnost překáželi, například při přehrávání videa, můžete si v menu aktivovat možnost jejich skrytí. Úplně vlevo pak přibude drobná šipička, na kterou když kliknete, tak lišta s tlačítky zmizí. Znovu se objeví, když jí vytáhnete ze spodního okraje.



Jedinými ovládacími prvky tak zůstávají vypínač a dlouhý regulátor hlasitosti na pravém boku v horní části přístroje. Přímo proti nim na levém boku naleznete pod záslepkou slot pro paměťovou microSD kartu. Další slot pod záslepkou je pak ten pro SIM vlevo nahoře. Vedle něj je konektor pro připojení sluchátek. MicroUSB je již tradičně dole uprostřed a na zádech kromě drobného loga objevíte již pouze čočku fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou.



Co se týče konstrukčního zpracování, tak nezbývá než Huawei pochválit. Telefon nemá vyměnitelnou baterii a snímatelný zadní kryt, takže vše dokonale drží a lícuje. Sice se jedná o plastový telefon, ale použité plasty jsou dle mého názoru na velmi dobré úrovni.



Co je, však hlavní je fakt, že Huawei použil matné plasty, které jsou nejen příjemné na dotek, ale hlavně se telefon neleskne a nechytá otisky. To se však netýká přední strany s displejem, která je překrytá sklem a tam leštit musíte.



Hardware a výkon:

Pod kapotou použilo Huawei čtyřjádrový procesor vlastní výroby Hi-Silicon K3V2, který je taktovaný na 1,5 GHz. S továrním čtyřjádrem jsme měli tu čest už u modelu Ascend D2, kde se ukázalo jako poměrně žravé a telefon i přes mnohem větší akumulátor oproti konkurenci nevydržel na jedno nabití déle. Doplňují ho 2 GB RAM, ze kterých máte po spuštění k dispozici 1,2 GB, což je velice dobrá hodnota. Co se týče interní paměti, tak výrobce do telefonu použil rovných 8 GB, z nichž máte po prvním spuštění k dispozici 4,86 GB. Naštěstí však přístroji nechybí ani podpora microSD karet až do kapacity 32 GB, na které si můžete i přesunout aplikace.



Tato hardwarová konfigurace slibuje pořádnou porci výkonu a výsledky z benchmarku Antutu, kde Ascend Mate, dosáhl velice dobrých 16082 bodů, to potvrzují. V praxi jsem byl s rychlostí telefonu vesměs spokojen, přestože proti jiným čtyřjádrům je to od Huawei trošku línější. Reakce systému byly vesměs rychlé a telefon lehce škobrtl pouze občas při zavírání a otevírání některých větších aplikací. V jednom případě jsem i zaregistroval, že se telefonu při psaní zpomalily reakce a odezva na displeji. To však po restartu zmizelo a už se nikdy neopakovalo.



Na telefonu si nezahrajete pouze nenáročné hry pro odreagování typu Angry Birds, ale nebudete mít ani problém náročnějšími 3D hrami, jako je například Real Racing 3. Ty si navíc na větší úhlopříčce displeje mnohem lépe užijete.



Baterie a výdrž:

Huawei Ascend Mate je vybavený pevně zabudovanou nevyměnitelnou Li-Ion baterií s výrazně nadprůměrnou kapacitou 4050 mAh a šetřícími funkcemi QPC a ADRX. Je nutné nicméně podotknout, že velký displej a čtyřjádrový procesor jsou vcelku žravá kombinace. Přesto však jsem se při střídmějším používání dostal až na 2 dny výdrže. Při několika minutách hovoru denně, několika odeslaných a přijatých SMS, neustále zapnuté synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi a občasném brouzdání po internetu jsem se dostal spíše na den až den a půl.



Samozřejmě, že i v tomto případě platí, že pokud telefonu budete dávat pořádně do těla, kdy budete například využívat nepřetržitě navigaci nebo sledovat video, budete hledat nabíječku již po několika hodinách.



Provedl jsem také náš standardizovaný test výdrže, kdy byla na telefonu nastavena hlasitost na 50%, poloviční jas displeje a telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi, přes které se streamovalo video v kvalitě 720p. Telefon se v tomto případě vypnul po 10 hodinách a 49 minutách, což je skutečně výjimečný výsledek. Konkurenční Samsung Galaxy Note II to u identického testu vzdal o více než dvě hodin dříve. Pokusil jsem se také provést tento test s 1080p videem, ale ačkoli v toto video šlo spustit v normálním režimu, při maximalizování na celou obrazovku nefungovalo.



V testu nabíjení se telefon nabil za jednu hodinu na 52 procent. Osmdesátiprocentního nabití bylo dosaženo po 1 hodině a 38 minutách a plné nabití hlásil přístroj za 2 hodiny a 44 minut, což je při této kapacitě baterie také nadstandardní výsledek.



Displej:

Silnou stránkou Ascend Mate je jeho displej. Za tabletofony se považují přístroje, které mají úhlopříčku displeje větší než 5,5“. V tomto případě máte k dispozici dokonce 6,1“, takže u telefonu máte jen o něco menší displej než u sedmipalcových displejů.



Na této úhlopříčce nabízí displej rozlišení 1280×720 pixelů, což dává vcelku slušnou jemnost 241 ppi. Samozřejmě nejedná se o extra třídu v podobě FullHD displeje a rastr zblízka vidět bez problému je, pro běžné použití je ale displej dostatečně jemný a kvalitní.



Jako typ displeje použilo Huawei už tradičně IPS, díky čemuž nabízí displej věrné barvy a skutečně široké pozorovací úhly. S maximálním jasem je displej i docela dobře čitelný na přímém slunci, i když jiné IPS displeje jsou na tom ještě o poznání lépe. Ve výbavě Ascendu Mate nechybí ani automatické nastavení jasu, ale jemné nastavení jasu, jakým disponuje například Samsung, nečekejte. K dispozici jsou pouze tři režimy – minimum, střed a maximum.



Zvuk:

Od kvality zvuku si Huawei hodně slibuje a chlubí se technologií Dolby Digital Plus. Hlasitý reproduktor by nicméně mohl být o něco hlasitější. Přes hlasitý reproduktor je zvuk také o něco horší než přes sluchátka, a to jak ta dodávaná, která jsou na poměrně solidní úrovní, tak sluchátka cizí.



Zvuk není nijak plochý, ani nezní kovově. Naopak je dobře prokreslený, i když zvlášť při použití technologie Dolby Digital Plus by se mohlo někdy zdát, že to s basy až přehání, ale to je čistě subjektivní dojem.



Uživatelské prostředí:

Huawei Ascend Mate běží na Androidu 4.1.2 Jelly Bean. Na rozdíl od předchozích modelů však Ascend Mate patří spolu s modelem Ascend D2 k prvním modelům čínského výrobce, který opouští dosavadní praxi mírně upraveného Androidu a dostal novou nadstavbu Emotion UI 1.5, která zcela odstraňuje klasické menu a kopíruje koncept konkurenční platformy iOS, kdy jsou všechny aplikace umístěny na domácích obrazovkách. K tomu si mezi ně můžete nasázet widgety stejně, jako na jiných Androidech.



Toto řešení má svá pro i proti. Na jednu stranu to zjednodušuje ovládání telefonu. Na stranu druhou, pokud jste zvyklí mít v telefonu nainstalovanou velkou spoustu aplikací, tak si představte, že vám zaberou poměrně dost místa. Částečně to řeší možnost vytvářet složky, ale i tak si využití prostoru musíte dobře rozmyslet, protože máte k dispozici maximálně pouze devět domácích obrazovek.



Zatímco v normálním Androidu, když přetáhnete zástupce nebo widget na domácí obrazovce do koše u horního okraje, tak ho pouze odstraníte z plochy, v tomto případě ho rovnou odinstalujete. Než si na tento koncept zvyknete, tak se vám můžete snadno stát, že si nechtěně odinstalujete aplikaci.



To, v čem je Huawei v této nadstavbě silný, jsou široké možnosti personalizace. V základu si můžete vybrat hned z 16 motivů, které obsahují různé zamykací obrazovky, tapety, ale i styly ikon a u některých i specifické zvonění. Můžete si však poskládat i svůj vlastní motiv z jednotlivých součástí témat. S použitým tématem se mění i možnosti zamykací obrazovky. U toho základního můžete táhnout do čtyř stran, čímž spustíte tahem nahoru fotoaparát, vlevo telefonní aplikaci, vpravo zprávy a dolů odemknete. Některá témata však nabízejí pouze odemčení.



Mimo to si můžete i podle svého přeskládat devět zástupců + více v notifikační liště a vybrat, které ze 14 zástupců tam chcete mít vidět. V notifikační liště se však zobrazuje i miniwidget při přehrávání hudby nebo při poslouchání rádia. Pomocí tlačítka v horní části se rovněž dostanete přímo do nastavení. Dokonce si můžete vybrat hned z 9 různých animovaných přechodů mezi jednotlivými domácími obrazovkami. Telefon si tak můžete skutečně vyšperkovat podle svého vkusu a nálady. Už jsem zmiňoval specialitu v podobě libovolně umístitelného kolečka, které po kliknutí vyvolá nabídku zkratek k miniaplikacím a aplikacím. Ty jsou ale pevně dané, nelze je přenastavit ani doplnit jiné.



Multimediální funkce:

Co se týče správy a prohlížení fotografií, tak toho Huawei příliš nenabízí. Jeho Galerie na funkce poměrně chudá a je škoda, že nenabízí zobrazení online alb například na Facebooku. Vybrat si můžete zobrazení jednak klasicky podle alb, ale i podle lokality, které nicméně nefunguje příliš dobře a snímky pořízené na stejném místě rozdělilo do několika složek. Dalšími zbývajícími položkami je zobrazení podle času a podle tváře, kde aplikace nejprve proskenuje fotografie a rozpozná tváře, které si můžete otagovat.



Prohlížeč obrázků rovněž nabízí několik základních úprav. Obrázek můžete otočit, oříznout, doplnit světlo, upravit odlesky, stíny, automatické opravy, aplikovat na něj umělecké filtry nebo upravit barvy.



Příliš funkcí nenabízí ani hudební přehrávač, který si poradí s formáty MP3, eAAC+, WMA a WAV. Hudbu je možné třídit tradičně podle oblíbených, seznamů skladeb, interpretů, žánrů, alb nebo složek. Při přehrávání si můžete vybrat kromě klasického přehrávání, náhodné přehrávání, opakovat seznam, opakování aktuální skladby. Ekvalizér sice chybí, ale již zmiňovaná technologie Dolby Music sound nabízí celou řadu předvoleb pro úpravu zvuku.



Mnohem silnější je Ascend Mate v přehrávání videa, pro které zde máte přeinstalovanou aplikaci TPlayer. Bez problémů si poradí s formáty DivX, XviD, MP4, H.263, H.264, WMV, a to i v rozlišení 1920×1080 pixelů. Navíc nabízí i podporu titulků, u kterých mu nedělá problém ani česká diakritika. Také zvuk videa si můžete stejně jako u hudby upravit pomocí technologie Dolby Music sound.



Vzhledem k rozměrům displeje s povděkem kvitujeme i možnost zmenšit si sledované video do malého okna, takže s telefonem přitom můžete provádět další činnosti. Stejně jako u některých modelů s větším displejem od Samsungu, které tuto funkci také nabízí, můžete okénko s videem libovolně přesouvat po displeji. U Huawei však není možné měnit jeho velikost.



Video nicméně nemusíte na telefonu pouze sledovat nebo pomocí zadní a přední kamery pořizovat. K dispozici je zde i aplikace Movie Studio, které vám umožní video rovnou sestříhat. Importovat do ní můžete libovolný videoklip nebo obrázek.



Ve výčtu multimediálních funkcí nechybí ani FM rádio, u kterého nás potěšila i funkce časovače automatického vypnutí.



Fotoaparát:

Zadní fotoaparát nabízí rozlišení 8 Mpx a pořizuje snímky v rozlišení 3264×2448 pixelů. Fotoaparátu nechybí přisvětlovací LED dioda ani autofokus, poskytuje i možnost automatického nastavení bílé, ISO, detekce obličeje, HDR, několik scénických režimů, detekci úsměvu, panorama, sekvenční snímání, ale i třeba žertovné deformace obrazu, které fotografované osobě udělají například velký obličej, velký nos nebo široký úsměv. To vše v reálném čase.

Po obrazové stránce bych navzdory širokým funkcím označil fotoaparát za průměr. Za dobrých světelných podmínek dokáže dělat dobře prokreslené snímky s přirozenými barvami. V těchto podmínkách však trpí jedním nepříjemným neduhem. Vůbec mu nesvědčí, pokud máte třeba jen okrajově zdroj světla před sebou nebo z boku. To pak často snímek překryje světlý závoj z přemíry světla.



Nahrávat video dokáže zadní fotoaparát v rozlišení 1 920 × 1 080 px (FullHD) s 30 snímky za vteřinu. Kvalita videa je vcelku dobrá a obraz je plynulý. I při natáčení videa funguje automatické zaostřování. To, co jsem říkal o protisvětlu u fotografiích platí i zde.



Kromě zadního fotoaparátu má Ascend Mate i přední kameru s rozlišením 1,3 Mpx, která rovněž nabízí vcelku dobrou kvalitu obrazu, jak fotografií, tak videa, ale její hlavní využití zůstává především na videotelefonování například přes Skype.



Telefonní funkce:

Při testování jsem se setkal s řadou dotazů na to, jestli se dá s takovým "pádlem" vůbec telefonovat. Pokud jste až dosud měli malé telefony, můžete se ze začátku cítit trochu nesví, ale po pár dnech si zvyknete a ani vám to nepřijde. Výhodou je, že díky výšce přístroje budete mít mikrofon blíže k ústům a druhá strana vás uslyší lépe.



S kvalitou přenosu zvuku při hovoru nebyl žádný problém. Ani já ani druhá strana jsme při hovoru nezaznamenali žádné zkreslení zvuku či jeho plechovost. Platí to i v případě hlasitého odposlechu.



Telefonní seznam se vyznačuje jednoduchým designem v kombinaci bílého podkladu a modrých linek, které oddělují kontakty podle abecedy. Někomu se to může zdát celkem puristické, ale podle mě je díky tomu telefonní seznam přehledný.



U každého kontaktu si kromě několika telefonních čísel a emailových adres můžete přidat celou řadu dalších údajů, jako jsou vztahy, události, adresy, poznámky, ale i profily a individuální vyzvánění.



Škoda jen, že nenabízí i synchronizaci a propojení se sociálními sítěmi. Spokojit se musíte pouze s tím, že v kontaktu můžete mít uvedené alespoň odkazy na profily. Další věc, která se mi na telefonním seznamu nelíbila, je příliš utopená možnost propojit kontakty. Abyste se k ní dostali, musíte si otevřít kontakt a odrolovat až úplně na konec, kde teprve najdete kýžené tlačítko.



Zprávy:

Také zprávy nabízejí, stejně jako telefonní seznam, minimalistický vzhled, ale ani v tomto případě to není na škodu a naopak to přispívá k přehlednosti. Zprávy se jako tradičně řadí do konverzací, které mají podobu barevně odlišených bublin. Doručenky jsou řešeny ikonkou pod textem zprávy.



Na psaní si můžete vybrat hned ze dvou QWERTZ klávesnic. Kromě Huawei klávesnice si můžete vybrat i standardní klávesnici z Androidu. Ta proti té od Huawei výhodu v tom, že má větší tlačítka a pohodlněji se na ní píše. Také slovník je dle mého subjektivnější názoru bohatší a oprava překlepů spolehlivější.



Na druhou stranu má i klávesnice Huawei co nabídnout. Kromě příkladné podpory čínštiny, což u nás využije málokdo, je zde jedna šikovná vychytávka. Stačí táhnout prstem z jednoho okraje klávesnice na druhý a z QWERTY přepnete do na klasické telefonní rozložení kláves. To co při psaní potěší je stále viditelný odpočet zbývajících znaků a počtu SMS, do kterých bude zpráva rozdělena.



Co se týče emailových stránek. Tak zde není nic nového. Pro Gmail máte k dispozici stejnojmennou aplikaci. Pro ostatní poskytovatelé emailů je zde přeinstalovaný klient, který si poradí s protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange.



Pro uživatele sociálních sítí si Huawei připravilo předinstalované klienty pro Facebook, Google+ a Twitter.



Organizační funkce:

Základem organizačních funkcí je kalendář, který ve všech režimech zobrazení maximálně využívá celou plochu displeje. Kromě agendy, kde se roluje vertikálně, se v ostatních zobrazení, tedy den, týden či měsíc, jednoduše pohybujete časem tahem prstu doprava nebo doleva.



Od aplikace na poznámky toho příliš nečekejte. Zvládnou maximálně uložit zadaný text. Ascend Mate však má předinstalovanou plnohodnotnou verzi kancelářského balíku Kingsoft Office, která nenabízí pouze prohlížení dokumentů, ale i jejich plnou editaci a vytváření nových.



Z dalších organizačních funkcí nechybí budík s buzením v určité dny, světový čas, stopky, odpočet času, diktafon a kalkulačka. Uložené soubory si prohlédnete ve správci souborů, kde v záložkách přepínáte mezi vnitřní pamětí telefonu a SD kartou.



GPS a navigace:

Ve výbavě Matu nechybí GPS s podporou A-GPS. Polohu však můžete dále zpřesnit i informacemi o Wi-Fi. Přesto jsem však nebyl s kvalitou GPS příliš spokojený. Zvláště při rychlém pohybu, například při jízdě autem, trvalo zafixování polohy v řadě případech i minutu. Pokud jste v klidu, tak obvykle GPS zafixuje obvykle do deseti sekund a vcelku solidně se jí drží i při horším výhledu na oblohu.



Dlouhé časy pro zafixování polohy jsou sice nepříjemné, ale při testování mě nemile zaskočila jiná věc. V jednom případě přestala GPS po připojení k nabíječce v autě fungovat úplně a nenaskočila ani po několika restartech. Pomohlo až uvedení do továrního nastavení. S nefunkčním GPS jsem se setkal ještě jednou, kdy přestala fungovat bez zjevné příčiny, ale v tomto případě naskočilo po restartu telefonu. Nevím však, zda se jedná o chybu tohoto konkrétního kusu nebo zda tím trpí všechny přístroje. Každopádně bych doporučoval se na to po koupi zaměřit a případně přístroj reklamovat. Dejte nám také vědět do diskuze, zda jste se s uvedeným problémem také setkali.



V základní výbavě máte pro navigování k dispozici předinstalované mapy od Googlu. Pokud byste však chtěli zcela off-line navigaci například na zahraniční dovolenou, tak vám nezbyde než sáhnout po některé z placených navigacích v Google Play.



Data a internet:

Po datové stránce nabízí Ascend Mate rychlá mobilní data HSDPA s maximální rychlostí stahování 42 Mbps a HSUPA s maximální rychlostí 5,7 Mbps. Kromě toho samozřejmě nechybí ani Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n s funkcemi dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot. Na citlivost Wi-Fi signálu si nemohu stěžovat, telefon se chytal i v místech se slabým signálem a po připojení se držel.



Z dalších technologií pro bezdrátový přenos dat nabízí Ascend Mate samozřejmě i Bluetooth, co však potěší je fakt, že výrobce použil energeticky nenáročnou verzi s 4.0 s A2DP, LE, EDR. NFC byste však v Ascend Mate hledali marně, což zamrzí vzhledem k tomu, že první zprávy tvrdily, že ho tento model dostane. Navíc NFC se stává stále populárnější.



K počítači můžete připojit telefon samozřejmě i přes microUSB 2.0, který podporuje i funkci USB Host. Škoda jen, že výrobce nepřidal do balení i redukci na USB. Sice se nejedná o pro uživatele o nepřekonatelný výdaj, ale bylo by to příjemné.



Co se týče prohlížení internetu, tak i Ascend Mate, jak je v poslední době u přístrojů s Androidem dobrým zvykem nabízí předinstalované hned dva internetové prohlížeče. Kromě základního androidového zde najdete i Chrome.



Oba prohlížeče nabízí solidní možnosti prohlížení. Nezadýchávají se ani při otevření většího počtu oken. Spíše než na výkonu prohlížeče záleží na vašich osobních preferencích, který se rozhodnete používat. Pro Chrome v tomto ohledu hovoří jeho provázanost s Chromem na desktopu.



Závěr:

Huawei Ascend Mate je vcelku povedený tabletofon s kvalitním konstrukčním zpracováním. Na jeho rozměry je však třeba si zvyknout. Poté oceníte solidní výkon, i když s někdy línějšími reakcemi, a kvalitní displej s úhlopříčkou 6,1“, díky čemuž dokáže nahradit s menšími kompromisy i tablet. To je za 11 740 Kč, které v průměru za Ascend Mate v českých internetových obchodech zaplatíte, dobrá koupě.



Pochvalu si zaslouží Huawei i za kvalitní videopřehrávač, díky čemuž vám Ascend Mate poslouží více než dobře jako kapesní kino. V tomto ohledu potěší i podpora titulků s českou diakritikou. Ocenit musíme i baterii s vysokou kapacitou, která se velice rychle nabíjí a na to, že má přístroj čtyřjádrový procesor a velký displej, i velice slušnou výdrž.



Vytkl bych mu především horší funkčnost GPS, nefunkčnost streamovaného přehrávání 1080i videa na celé obrazovce a v některých situacích slabší fotoaparát.

Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz