Resumé

Samsung GALAXY Trend

Malý telefon bez kompromisů


Samsung GALAXY Trend
500 Kč
+splátky dle přání

Volný neblokovaný

skladem

Poznámka 1

Za starý mobil vyplatíme 200-8000Kč

Poznámka 2

Přetažení kontaktů a kompletní nastavení v ceně

Nový mobilní telefon Galaxy Trend od společnosti Samsung, vybavený výkonným procesorem, který mu umožňuje pracovat rychleji, je neporazitelný. Ať používáte více aplikací současně, konverzujete se skupinou přátel nebo sledujete nejnovější filmy, tento mobilní telefon zvládne všechny vaše požadavky s lehkostí a elegancí. Luxusně velký čtyřpalcový displej nabízí bohaté a živé barvy, které maximalizují váš mobilní zážitek. Aplikace ChatON vám poskytuje nekonečnou zábavu a umožňuje vám zůstat v kontaktu s přáteli. Vychutnávejte si stabilitu a rychlost přinášející bezproblémové a příjemné zážitky z používání všech možností mobilního telefonu Galaxy Trend.
Díky procesoru s výkonem 1 GHz tento mobilní telefon zvládá pokročilé operace rychle a elegantně. Bez námahy přepínejte mezi aplikacemi a provádějte více činností současně bez jakékoli prodlevy! S tímto mobilním telefonem už nebudete muset jen nečinně čekat.
Vzrušující zábava s velkým 4 palcovým displejem
Už žádné mžourání při čtení textu! Nepřicházejte o detaily při prohlížení fotografií nebo přehrávání videí! Na velkém čtyřpalcovém displeji lze pohodlně zobrazovat webové stránky, dlouhé e-maily, detailní fotografie a videa. Veškerý obsah uvidíte v brilantním podání s křišťálově čistým obrazem.
Optimalizovaný systém Android ICS
Tento mobilní telefon je vybavený nejnovějším operačním systémem ICS, který uživatelům nabízí vylepšenou grafiku a lépe uspořádané rozhraní, díky čemuž lze všechny činnosti provádět intuitivněji a s menším úsilím.

Vzrušující služba Chat On na velkém 4palce displeji
Služba ChatON od společnosti Samsung vám umožňuje komunikovat s vašimi přáteli prostřednictvím služby založené na telefonních číslech, která poskytuje více možností než jen zasílání okamžitých zpráv. Volně sdílejte multimediální obsah, chatujte ve skupině se všemi svými přáteli nebo dokonce vytvářejte své vlastní přizpůsobené animované zprávy!

Dostupné barvy: Černá, Bílá
Plusy

Kompaktní velikost, optimální výkon, elegantní design, samsung ChatOn, samsung Apps…

Mínusy




Info výrobce


Samsung GALAXY Trend

Malý telefon bez kompromisů


Technické parametry:

Operační systém: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Displej:4,0 TFT LCD, dotykový displej , rozlišení 800×480 bodů

Procesor: Jedno-jádrový, 1 GHz

Fotoaparát: 5 MPx s bleskem, video:

Paměť: 4 GB vnitřní paměť, 768 MB RAM

Datové přenosy: HSDPA 7.2 900/2100, EDGE/GPRS 850/900/1800/1900

Konektivita: Bluetooth, Wi-Fi, microUSB, 3,5 jack, GPS, microSD karty

Baterie: 1 500 mAh, Li-Ion

Rozměry: 121,5×63,1×10,57 mm

Hmotnost: 118 g

Další funkce: Samsung Kies, Samsung Apps, Game Hub, ChatON, Google Maps, Gogle Play Store, Google Plus, YouTube, Google Navigation, Gmail, Youtube, Google vyhledávání, Facebook, kalendář, kontakty...

Recenze odborníků

Samsung GALAXY Trend

Malý telefon bez kompromisů


Samsung je silný ve všech možných kategoriích mobilních telefonů. Nejlépe se mu vede zřejmě mezi vůbec nejvybavenějšími modely a taktéž v segmentu těch nejlevnějších zařízení s otevřeným operačním systémem. Takřka před rokem se na náš trh dostal model Galaxy S Duos, který představoval nižší střední třídu s podporou dvou SIM karet. O tři čtvrtě roku později se objevuje, za připomenutí stojí, že poměrně nenápadně, model Galaxy Trend, který je výše zmíněnému modelu podobný jako vejce vejci. Stejný vzhled, shodné funkce, jiné jméno. Výrobce ořízl nový model o slot pro druhou SIM kartu a počáteční cenu první den prodeje srazil pod hranici čtyř tisíc korun. Tím samozřejmě neurovnal pocit, že tento telefon jsme prostě již jednou viděli, ale docílil toho, že se novinka dostala do zajímavých vod a mohla by slavit úspěch. Přeci jen nabízí kompaktní rozměry, solidní čtyřpalcový displej, solidně fotící 5megapixelový fotoaparát a čtyřkový Android. Přímo se nabízí, že by se Galaxy Trend mohl stát novým modelem pro majitele dva roky starého a velmi oblíbeného modelu Galaxy Ace.

Obsah balení



U levného modelu Samsung šetří. I když oproti ostatním výrobcům trošku podivně. Sluchátka zcela chybí, ale nachází se zde USB kabel a zvlášť kompletní nabíječka bez odpojitelné koncovky.



Design a konstrukce:

Spousta modelů a stejný design. To je jihokorejský Samsung. Vůbec si však neuvědomuje, že v každé recenzi je nutné se na vzhled zaměřit a novinář má již poměrně dost práce s tím, aby vzhled „stopadesátého“ stejného telefonu popsal a neopakoval se. Galaxy Trend jakožto je jakýmsi odkazem na rok 2012 a jeho baculatý design dává vzpomenout na loňský vlajkový model Galaxy S III. Na testování jsme měli obě barevné varianty – bílou a černou. Nutno říci, že bílá působí v kombinaci se stříbrno-šedými částmi podstatně líbivěji.

Rozměry telefonu činí 121,5 × 63,1 × 10,6 milimetrů. Zarazit by vás mohla tloušťka přes jeden centimetr. Telefon je jednoduše tlustší než takřka veškerá konkurence. Nic špatného v tom ale nevidím, neboť Galaxy Trend padne naprosto skvěle do ruky a v kapse o něm nevíte. K tomu přispívá i hmotnost 118 gramů.



Čelní stranu zabírá především displej, nad kterým je čidlo přiblížení, reproduktor a logo výrobce. Pod displejem pak tradiční sestava tlačítek. Prostřední hardwarová klávesa Home, mimochodem je velká a velmi pohodlně se tiskne, je obklopena dvěma senzorovými klávesami. Senzorové klávesy jsou podsvětlené, ale nedokáží vibrovat.



Prvky na bocích nikoho nepřekvapí. Vlevo jde o slot pro paměťovou kartu a kolébkovou klávesu ovládající hlasitost, vpravo pak o odemykací tlačítko. Horní hranu okupuje 3,5mm jack konektor, spodní pak samozřejmě micro USB konektor pro nabíjení a spojení s počítačem.

Kvalita dílenského zpracování je na vysoké úrovni. Jednotlivé díly k sobě přesně lícují a především se při promačkání neozývají žádné nevyžádané zvuky. Takto bychom si zpracování představovali. Samsung tedy chválíme.



Baterie a výdrž:

Výrobce osadil model baterií s kapacitou 1 500 mAh, což s ohledem na velikost displeje a hardware představuje slušný průměr. Při středně náročném používání, kdy budete neustále online, připojení na 3G či Wi-Fi, vyřídíte 20 minut hovorů, 10 SMS a hodinu strávíte prohlížením internetu, se připravte na nabíjení každý večer. Více z telefonu nedostanete. Při střídmějším používání, kdy výrazně omezíte pobyt na internetu, se výdrž vyšplhá až na tři dny.



Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže. Telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi, přihlášen k síti 3G, jas displeje snížen na polovinu, aktualizace potlačeny a streamoval video v kvalitě 360p do peckových sluchátek Koss. Čas přehrávání se zastavil na 5 hodinách a 34 minutách. Například konkurenční Optimus L7 II od LG dosáhl 7 hodin a 5 minut.



Testu neunikla ani doba nabíjení. Z 0 % na 80 % to Trendu zabere 1 hodinu a 58 minut. Úplné nabití trvá 2 hodiny a 49 minut.



Zvuk:

Po zvukové stránce vás Trend příliš nenadchne. Hlavní reproduktor není příliš hlasitý a jeho zvukový projev působí nevýrazně a plechově. Už při střední hlasitosti se jednotlivé složky zkreslují a navzájem ruší. Lepší je to při poslechu z 3,5 mm jack konektoru, kdy lze zvuk označit za lepší průměr s ohledem na cenu telefonu.



Displej:

Displeje Samsung umí a dokazuje to i u levných modelů. Ačkoliv nabízí Galaxy Trend jen obyčejný TFT TN panel, je jeho čitelnost na slunci velmi dobrá. Samozřejmě za předpokladu maximální úrovně jasu. Při zhruba poloviční hodnotě venku nic neuvidíte. Úhlopříčka se zastavila na čtyřech palcích a rozlišení činí více než dostatečných 800 × 480 pixelů. Pochválit musím také pozorovací úhly. K inverzi barev nedochází. Opět tedy pochvala na adresu Samsungu.



Hardware:

Hardwarová výbava je už lehce muzejního charakteru. Procesor od Qualcommu je pouze typu MSM7227A. Nijak nepomůže, že je taktován na 1 GHz, na HD video můžete rovnou zapomenout. Malou náplastí je 768 MB RAM, ze které zbývá zhruba 290 MB RAM volných po zapnutí. Grafický akcelerátor Adreno 200 dává tušit, že u náročnějších her se telefon zapotí, nebo je pravděpodobněji vůbec nespustí. Níže si můžete prohlédnout výsledky v několika známých benchmark testech.



Prostředí:

Menším šokem nás Samsung „potěšil“ po zjištění, že v telefonu běží zastaralý Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Celé to však do sebe zapadá. Všechny letošní modely nižší třídy nabízejí Android 4.1 Jelly Bean. Jenže Galaxy Trend je převlečený Galaxy S Duos a výrobce se nenamáhal přepracovat prostředí. Polehčující okolností může být fakt, že cílové skupině, na kterou Trend míří, nebude starší verze systému příliš vadit.



Dlouze se o prostředí rozepisovat asi není vyloženě nutné. Galaxy Trend si bere vzhled loňských modelů. Základní tapeta s vodní plochou sice není tak skvěle animovaná, ale zvuky žbluňkající vody nechybí. Odemykací obrazovka je obohacena o čtveřici ikonek, které jsou rychlými zástupci vámi zvolených aplikací.



Pohotovostních obrazovek je maximálně sedm, ale počet si můžete dle libosti zredukovat. Zvolit si rovněž můžete, jaká obrazovka bude hlavní, tedy na kterou se vrátíte po stisku klávesy home. Na všechny obrazovky si můžete přidávat widgety, zástupce aplikací či složky. Bohužel složku je nutné nejprve vytvořit a až pak do ní přesouvat vybrané aplikace. Snazší způsob, který známe například z telefonů Sony nebo HTC, tedy přesunutí jedné ikonky na druhou, podporován není.



Informační lišta nabízí řádek s rychlými zástupci Wi-Fi, GPS, úsporného režimu a podobně. Níže se nachází volba SIM karty, ze které se mají zobrazovat zmeškané události. Praktické je i pohotové nastavení jasu, hlavně kvůli absenci čidla. Podoba seznamu naposledy spuštěných aplikací je stejná jako v případě čistého Androidu. Samsung přidal pouze volby „Smazat vše“ a vstup do Správce úloh.



Seznam aplikací je standardně tvořen maticí 20 ikonek, ale mezi variantami je i abecední seznam či abecední tabulka. Potěší, že máte volnou ruku v úpravách a aplikace si tak můžete poskládat dle svého. Oceníte jistě i možnost skrýt aplikace, ke kterým se následně dostanete až po kliknutí na volbu „zobrazit skryté aplikace“. Vhod přijde i možnost si všechny obrazovky menu zmenšit, tahem dvěma prsty k sobě.



Rychlost prostředí je u většiny běžných operací poměrně svižná. Plynulé jsou i animace. Občas se ale telefon zamyslí, nějaká nabídka působí trhaně. Asi nejvíce omezující je spouštění aplikací ze zamknuté obrazovky. Například fotoaparát nabíhá zhruba 4 vteřiny, což takřka zamezuje nějakému pohotovému fotografování.



Fotoaparát:

V případě fotoaparátu lze Samsung v podstatě pochválit. Použil dle očekávání svůj ověřený 5 megapixelový snímač. Nezapomněl na automatické ostření a LED diodu. Rovněž nastavení čítá mnoho možností. Nechybí efekty, panorama, režimy, expozice, vyvážení bílé, samospoušť, hodnoty ISO či vodící linky. Dostalo se dokonce i na přední fotoaparát s rozlišením 640 x 480 pixelů.

Kvalita snímků je na poměrně slušné úrovni a minimálně mezi telefony do čtyř tisíc korun jen těžce hledá konkurenci. Fotografie jsou barevně věrné i ostré. Pěkně vypadají také makro snímky. Ať už jde o text nebo detail květu. Záznam videa je umožněn kvůli starému procesoru pouze v rozlišení 640 x 480 pixel s 30 snímky za vteřinu. Kvalita je ucházející, nicméně malé rozlišení využití smrskává jen na displej telefonu.



Multimédiální funkce:

Opět v této kapitole nezačneme ničím jiným, než hudebním přehrávačem. Ten vaše skladby třídí dle ID3 štítků. Vyfiltrovat si můžete alba, interprety, seznamy skladeb, všechny skladby, ale poslouchat můžete i z vybraných složek. Ve spodní části se stále nachází panel k ovládání přehrávání. Můžete však přejít do běžného režimu, kdy vidíte náhled alba a časovou osu. Přehrávači nechybí ani ekvalizér, ale přednastavené profily jsou opravdu velmi nepovedené. Příkladem budiž zesílení basů, které pouze výrazně utlumí středy a výšky. Naštěstí si ale můžete jeden profil vytvořit sami.

Samostatné ikonky se dočkal také videopřehrávač, ale myslím, že to nebylo nutné. Skoro nic totiž neumí. Neporadí si se soubory AVI ani WMV. Ve zkoušce s přehráním seriálu v běžném televizním rozlišení neobstál. Zapomenout můžete také na HD videa. Řešením je stáhnout si aplikaci MX Player, díky které si své oblíbené seriály již pustíte. Ani ona však nemůže obejít starý hardware a HD videa jsou zapovězena.



Galerie fotografií dokáže zobrazit i snímky nahrané na Google+ a vše lze třídit dle alb, přiřazené polohy nebo času pořízení. Prohlížet své fotografie můžete ručně nebo si spustit prezentaci. Každý snímek můžete otočit či oříznout.



V základní výbavě se nenachází ani jedna hra. Naštěstí si jich můžete dost stáhnout z obchodu Google Play. Oblíbení Angry Birds Space fungují na Galaxy Trend skvěle. Problémem nejsou ani jednodušší 3D hry, na které ještě starý akcelerátor Adreno 200 stačí. Problém tentokrát hledejte jinde. Galaxy Trend nabídne poměrně velkorysou interní paměť 2,21 GB. Jenže neumí aplikace přesouvat na paměťovou kartu, což je u větších her a programů docela závažný problém.



Telefonní seznam:

Telefonní seznam je opět klasický, ve stylu prostředí TouchWiz. Po vstupu přes ikonku Kontakty se dostanete do nabídky, která je dělena na čtyři záložky. Kontakty jsou až poslední. Třetí záložkou jsou oblíbené kontakty, ve druhé jsou skupiny a první záložka nese jménem Telefon. Přenese vás k protokolu volání a poměrně nezvykle i k číselníku na displeji. Samotný seznam může být doplněn obrázkem, který si seznam může „vytáhnout“ například z Google+. Ke každému kontaktu můžete přidávat řadu čísel, e-mailů, poštovních adres, poznámek a také nastavit vlastní vyzvánění. Kvalita hovoru je na standardní úrovni a na obou testovacích kusech jsme byli my i opačná strana vždy dobře slyšet.

Zprávy a e-maily



Při vytváření zpráv zamrzí poměrně malé okno pro samotný text. Při zadávání vidíte ale počet napsaných znaků i počet zpráv, do kterých se váš text po odeslání rozdělí. Přijaté zprávy se zobrazují formou konverzací. V nastavení si lze zvolit styl i barvu konverzační bubliny, dále si můžete zvolit maximální počet uložených zpráv a následně povolit automatické mazání starších zpráv. Zadávání probíhá na české QWERTZ klávesnici, kterou lze změnit v režimu na výšku na alfanumerickou. Využít můžete i technologie Swype, kdy text zadáváte tahem prstu po písmenech. Zamrzet by mohla pouze hlasová odezva, vibrační chybí.



E-maily spravují opět dvě aplikace – E-mail a Gmail. Podporovány jsou protokoly POP3, SMTP a IMAP. Nechybí praktické push notifikace a snadná je práce s přílohami. Sociální sítě jsou nativně zastoupeny pouze klientem pro Google+. Využít můžete také dva „kecálky“ – Hangouts a aplikaci ChatOn od Samsungu.



Organizační funkce a GPS:

Tuto kapitolu tradičně začínáme kalendářem. Ten ale v Galaxy Trendu zdánlivě není. Místo něho na jeho místo nastoupil S Plánovač. Jeho funkce zůstaly víceméně bez velkých změn, ale prostředí je zcela jiné a vychází z prostředí známého již z modelů Galaxy Note či Galaxy S III. V horní části kalendáře je šipka a po kliknutí na ni se objeví postranní panel. V jeho zázemí máme režim náhledů (roční, měsíční, týdenní a denní). Dále obsahuje i přehled programů a úkolů. Událostem můžeme přiřadit výchozí nebo vlastní melodii pro zvukovou signalizaci a zvolit můžeme čas pro připomenutí blížící se události. Všechny události jsou synchronizovány s Google účtem, Facebookem nebo programem Kies.

Z dalších funkcí zmíním například poznámky, kde si můžete zvolit barvu papíru, na který budete psát. Zadávání je možné jen pomocí klávesnice. Využití najde i kalkulačka, které nechybí pokročilé funkce, jako například mocniny, logaritmy či goniometrické funkce. Vhod přijde i diktafon, stopky, minutka či přehledný správce souborů. Naopak zamrzí, že Samsung tentokrát zcela vypustil nějaký kancelářský balíček a pokud si tak budete chtít přečíst dokumenty v PDF nebo Wordu, případně je i upravit, budete muset zavítat na Obchod Play a nějaké k tomu aplikace zdarma či za poplatek stáhnout. Příjemný překvapením byl čip GPS. Nemyslím nyní jeho přítomnost, ta je již samozřejmá, ale spíše rychlost nalezení vaší polohy. S asistencí internetu (A-GPS) to Galaxy Trend zvládl za zhruba deset vteřin. Když jsem mu internet zatrhl, zabralo mu zjištění mé polohy necelých 30 vteřin.



Datové funkce a internet:

Velká klasika nás čeká v oblasti konektivity. Na internet se připojíte pomocí dvojice GPRS, EDGE, ale také mnohem rychlejší dvojice HSDPA (7,2 Mbps) a HSUPA (5,76 Mbps). Postrádat nebudete ani připojení přes Wi-Fi, kde jsou podporovány protokoly b/g/n. Doplním ještě podporu Wi-Fi Direct pro rychlé posílání souborů a také možnost z telefonu vytvořit hotspot. S počítačem se spojíte pomocí microUSB kabelu nebo bezdrátově přes Bluetooth 3.0. Naopak trochu postrádám funkci USB host a své využití by jistě našel i čip NFC, který například konkurence od LG u telefonů nižší třídy již nabízí.



Brouzdání internetem je díky dostatečně velkému displeji a slušnému rozlišení pohodlné. Mnohé stránky ani není nutné přibližovat. A kdyby, jsou k dispozici multidotyková gesta. Problémem jsou jen velmi náročné stránky, kdy se telefon začíná kvůli starému procesoru zadýchávat. V nastavení můžete zvolit velikost písma, zapamatování hesel, povolit Java script, načítání obrázků nebo si vynutit načítání desktopových verzí stránek. Dodám, že můžete pracovat až s osmi otevřenými okny, přičemž je můžete otevírat i jako tajná a načtené stránky nebudou zaneseny do historie.



Závěrečné zhodnocení a konkurence:

Máme zde telefon líbivého designu, který skvěle padne do ruky a pohodlně se ovládá. Displej je akorát velký, nabízí 4 palce, a je dostatečně kvalitní. Prastarý hardware a předloňská verze operačního systému vůbec nevypadá dobře v katalogu parametrů a při srovnání s konkurencí. Jenže na druhou stranu to zákazníkům až tak vadit nebude. Ti spíše ocení vzhled prostředí, ucházející optimalizaci a číslo u verze systému je pak moc zajímat nebude.



Ke kladům můžeme připočíst schopný fotoaparát s automatickým ostřením. Vido je už sice o poznání horší, ale na zaznamenání několika vteřinové momentky za účelem přehrání na displeji telefonu ještě postačí. Zamrzet ale může chybějící NFC, informační LED dioda či vibrační odezva při psaní zpráv.



Budoucnost Samsungu Galaxy Trend přesto vidím nadějně. Cena klesla, má co nabídnout a do své nabídky by jej mohli zařadit operátoři. To už ostatně Vodafone udělal a aktuálně jej poměrně masivně tlačí v reklamách. Co na to ale říká konkurence?



Panská 96, J. Hradec

Klášterská 81, J. Hradec

www.ydd.cz

721-04 00 24

zakaznicky.servis@ydd.cz